Last news in Fakti

6 Август, 2021 19:27 7 527 6

6 полезни свойства на активния въглен

  • активен въглен-
  • здраве-
  • красота-
  • полезно-
  • приложения

В медицината активен въглен се използва за усвояване на отрови или други токсини

6 полезни свойства на активния въглен - 1
Снимка: shutterstock

За разлика от обикновения въглен, който е известен канцероген, активният въглен е лечебен. Той е страничен продукт от бавно изгоряла дървесина, торф или кокосови черупки, обработени с кислород.

Активният въглен се предлага в различни форми: прах и таблетки за перорално приложение, гранули за почистване, гъби и кърпи. От хилядолетия той се използва като основен лек в Аюрведа и китайската медицина.

В съвременната медицина активен въглен се използва за усвояване на отрови или други токсини, но наред с това той има и куп други полезни приложения, за които не всеки знае.

Вижте някои от тях:

1. За избелване на зъбите

В районите на Танзания, както и в други части на Африка и Южна Азия активният въглен се използва за избелване на зъбите.

За пастите, в чийто състав влиза той се твърди, че избелват зъбите по естествен път, но има много малко изследвания в подкрепа на това твърдение.

6 полезни свойства на активния въглен
Снимка: shutterstock

2. За справяне с пърхота, сърбящия и мазен скалп

Прибавете таблетка активен въглен към шампоана и измийте с него косата си. Това ще ви помогне да се справите с пърхота и сърбящия скалп. Освен това ще забележите, че косата ви започва да се омазнява по-бавно.

3. За почистване на кожата

Може да използвате стрит на прах черен въглен за почистване на кожата. Той е идеалното средство за премахване на себума и мръсотията от порите.

6 полезни свойства на активния въглен
Снимка: shutterstock

4. За абсорбиране на неприятните миризми

Активният въглен е средство, което отлично абсорбира неприятни и токсични миризми на газове и течности. Това е причината употребата му в производството на бельо да става все по-голяма.

Широко достъпни са и различни дезодоранти с активен въглен. Заради способността си да абсорбира миризми той е идеален като дезодорант за подмишници, обувки и хладилници. Активният въглен може да абсорбира излишната влага и да контролира нивата на влажност на микрониво.

5. За пречистване на въздуха и водата

Доказано е, че активният въглен премахва миризмите и токсините от въздуха и водата. Филтрите с активен въглен са чудесна алтернатива за премахване на неприятните миризми от вашия дом.

6 полезни свойства на активния въглен
Снимка: shutterstock

6. Таблетки с активен въглен при отравяне

Благодарение на свръхмощната си способност да адсорбира токсините, активният въглен се е доказал като ефективно средство за лечение на много видове отравяния. Той се използва дори в спешните отделения.

Таблетките с активен въглен могат да се използват за лечение на стомашна болка, причинена от излишък на газове, диария или лошо храносмилане. Евтините хапчета, отпускани без рецепта са изключително ефективни при хранително отравяне. Препоръчително е да се консултирате с лекар, преди да започнете приема на активен въглен, особено ако приемате други лекарства.

Малко повече за активния въглен

6 полезни свойства на активния въглен
Снимка: shutterstock

Активният въглен е използван като лекарство и почистващо средство още в древността. Той има структура, подобна на графит - множеството малки шестоъгълни плочки се свързват, за да образуват различни по размер пори, джобове и пукнатини, които могат да поемат огромни количества от различни вещества. Голямата повърхност на порите в активния въглен и неговите адсорбционни свойства (способност да поглъща различни вещества) го правят многофункционален пречистващ материал.

Сфери, в които се използват уникалните свойства на активния въглен:

►пречистване на замърсени водоизточници, подпочвени води, отпадни води, отстраняване на вещества, които могат да бъдат вредни за околната среда на естествени водни ресурси (например възстановяване на подземните води).

►пречистване на питейна вода в пречиствателни станции или в домашни филтри за вода.

►индустриално приложение - пречистване на течности в нефтохимическата, химическа и фармацевтична промишленост

►пречистване на компонентите на хранителни съставки и хранителни продукти при производство на храни и напитки. Филтриране на вино и твърди алкохоли за отстраняване на органични примеси и нежелани аромати.

►пречистване на въздух - промишлено и битово почистване на въздух, включващи отстраняването на миризми и вредни за околната среда частици от атмосферата.

►филтриране на газ - разделяне и пречистване на газове, като биогаз, въглероден диоксид, водород, синтетичен газ и др.

►за лична защита – активен въглен във филтри за цигари, оборудване за спешна помощ, газови маски, заслони и др.

►медицина


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тренчева, много ядох

    3 1 Отговор
    Ще се гръмна
  • 2 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    9 0 Отговор
    За пърхот и други гъбични инфекции само -Ябълков оцет!За Разстройство се използва,при отравяния с гъби също,профилактично при проблеми с тънко и дебело черво.Абсорбира всичко от червата!При Разстройство най ефикасна е оризовата вода,или лъжица ябълков оцет със сол!Когато сте на море ,планина и се храните не в къщи това е задължително да знаете!полезна и ограмотителна статия!

    Коментиран от #4

  • 3 Оня

    20 0 Отговор
    Как се нарича спортуващ ци,,анин?
    -Активен въглен!!
  • 4 Цяра на баба

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Също при разстройство действува безотказно 2-3 капки 5% етилов разтвор на йод . Този който се предлага във всяка аптека .Проблема изчезва в рамките на няколко минути .

    Коментиран от #6

  • 5 🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚🌚

    3 0 Отговор
    КАТО ИЗБЕРАТ ШНОРХЕЛУ ЗА ПРЕМИЕР ВСИЧКИ БЪЛГАРИ ЩЕ СА НА ВЪГЛЕНОВА ДИЕТА🚾
  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "Цяра на баба":

    Да точно така! С йода много внимателно дозировката!докато оцета и да прекалите не е страшно!Йода е много ефикасен!Лекувам дълго време възпаление Дясно ахилесово сухожилие...Лекарите му казват Тендинит....ТОва е по упорито от възвръщане на обоняние .....доста неща пробвах.най добре действа почивка. вече е във фаза Хронична болка ичезваща при движение.стои съвсем малка ,но видима подутина....не очаквах ,че и това ще изучавам върху себе си.Вероятно в момента морска вода и пясък би ми помогнало ,но за съжаление съм .Образно казана......Наряд...До идващия вторник,Дай Боже...