Last news in Fakti

9 Август, 2021 13:26 9 715 63

Ваксините срещу COVID-19 водят до безплодие? Ето какво казват фактите.

  • имунитет-
  • безплодие-
  • бременни жени-
  • коронавирус-
  • бременност-
  • деца-
  • бебета-
  • факти-
  • ерекция

Упорит слух гласи, че ваксините срещу коронавируса може да доведат до безплодие

Ваксините срещу COVID-19 водят до безплодие? Ето какво казват фактите. - 1
Снимка: Shutterstock

"Ваксините срещу коронавируса водят до безплодие" - подобни твърдения вече от месеци се въртят из социалните мрежи. Най-напред се говореше, че за детеродните си способности трябва да се тревожат най-вече жените. Предлагаше се дори някаква биологична аргументация, според която ваксината щяла да изгради не само антитела срещу коронавируса, но и срещу един протеин, който участва в образуването на плацентата в матката и играе решаваща роля при бременност. Причината била, че този протеин и спайк-протеинът много си приличали, твърдят привържениците на теорията за безплодието. Изследователите обаче са категорични, че това не е вярно. Спайк-протеинът на коронавируса се състои от 1273 аминокиселини, а другият протеин - от 538. И само един сегмент от пет аминокиселини е сходен, но не и идентичен. Тоест, прилика изобщо няма.

"Съвършено неоснователни твърдения"

Ако е вярно предположението, че имунният отговор, който се поражда в резултат от ваксинацията, би могъл да доведе до безплодие, то тогава „безплодие ще възниква с още по-голяма сигурност след разболяване от COVID-19“, пише Удо Маркерт, президент на Европейската асоциация за репродуктивна имунология и ръководител на Лабораторията по плацентите към Университетската клиника в Йена. Негов съавтор в това становище е Екехард Шлойснер, директор на Родилната клиника към университета в Йена и вицепрезидент на Германското дружество за пренатална медицина. „От гледна точка на репродуктивната медицина и изследванията на плацентата тези вече широко разпространени твърдения са съвършено неоснователни“, пишат двамата световно признати специалисти и горещо препоръчват на жените да се ваксинират.

Ала недоказуемите твърдения и фалшивите новини хвърлят в тревога на само жените: в социалните мрежи се разпространява и твърдението, че ваксината прави и мъжете безплодни. Каква е истината? В рамките на едно изследване в САЩ учените анализирали спермата на 45 мъже преди и след ваксинирането и не открили никакво отрицателно влияние върху размножителната способност на мъжете. „При никого от изследваните мъже не установихме каквото и да било въздействие на ваксината върху сперматозоидите“, казва Даниел Насау, уролог и съавтор на изследването. Той е сигурен, че дори с много повече участници в такова изследване резултатите пак ще бъдат същите.

COVID-19 може да причини безплодие и проблеми с ерекцията

Ранджит Рамасами, също съавтор на изследването и професор по урология в Университета в Маями, предупреждава на свой ред, че заразяването с коронавируса определено може да създаде опасност за мъжката плодовитост. Докато ваксините срещу COVID-19 не причиняват нито проблеми с ерекцията, нито безплодност, коронавирусът и предизвикваната от него болест създават много сериозен риск от такива проблеми, твърди професорът.

В свое изследване урологът и неговият екип успели да открият коронавируса в тестикулната тъкан на мъже, починали от COVID-19. Рамасами твърди, че вирусът може не само да повлияе на производството на сперматозоиди и плодовитостта, но и да доведе до смущения в ерекцията. „Рискът от безплодие и нарушена ерекция расте пропорционално на тежестта на инфекцията“, допълва Насау. „Затова горещо препоръчвам на всички мъже да се ваксинират“, казва още той.

Автор: Юлия Вергин


Поставете оценка:
Оценка 2 от 66 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Във

    116 19 Отговор
    всеки слух има доза истина !

    Коментиран от #60

  • 2 пкп я

    36 16 Отговор
    И аз съм на 80 години а ще правя деца, сега нищо!
  • 3 BGBG

    117 10 Отговор
    Безплатно е само сиренето в капана !
  • 4 7 милиарда

    79 15 Отговор
    Твърде много сме.
  • 5 Рошко

    139 23 Отговор
    Пропагандната помия продължава с пълна сила ,хора не се ваксинираирайте

    Коментиран от #22

  • 6 Голям Слон

    123 10 Отговор
    А какво казва теорията за това, че ваксиниран се разболява от новите щамове? :-))))) То не е смешно. Трагично е. Ковидът всъщност се оказа идеален тест за интелигентност, който малцина успяха да покрият. Повечето журналисти и съставните на пропагандната мозъкотрошачка не успяха…

    Коментиран от #24

  • 7 Вярно е

    44 10 Отговор
    От както се ваксинирах не ми става.

    Коментиран от #10

  • 8 провинциалист

    86 7 Отговор
    Ето какво казват фактите - т.нар. ваксини са в изпитателен срок и отговорните за тях организации не се ангажират с такива гръмки изказвания. Изводите - всеки за себе си.

    Коментиран от #34

  • 9 Хайде, стига вече!

    72 9 Отговор
    Горещо препоръчвал на мъжете да се ваксинират.....
    Точно ваксините ви ще доведат до висока смъртност, а преди това до редица болести.
    Ами ваксинирайте се вие, тъкмо няма да има зомбирано поколение от вас и ще останат нормалните хора само.

    Коментиран от #45

  • 10 О МАЙН ГОТ

    16 1 Отговор

    До коментар #7 от "Вярно е":

    К О Е НЕ СТАВА😱
  • 11 Абе

    68 6 Отговор
    НЕ ВИ ВЯРВАМЕ НА "ПРОФЕСОРСКИТЕ" УВЕРЕНИЯ И БРЪТВЕЖИ.......Знаем кой ви плаща да говорите така и да заблуждавате хората!
  • 12 Студент

    97 4 Отговор
    Да ваксинираш по време на епидемия е най голямата чудовищна глупост, която светът е виждал. Това ще ви го каже всеки първокурсник по медицина.
  • 13 А ААА НИЕ 👬👬👬👬👬👬

    12 4 Отговор
    ....НЯМАМЕ ТАКИВА ПРОБЛЕМИ😁
  • 14 Дрънкалник рекламира отрови

    19 5 Отговор
    Този Удо е Лудо.
  • 15 ТаУмВзе

    57 5 Отговор
    Добре бе, овче зеле! Генните малформации не се появят за час. Уж ваксините, не са тествани дори на плъхове. Директно на медийно шокирани роби. Гьобелс и Менгеле стайл!
  • 16 Българина

    38 5 Отговор
    кзано е от Севрюкова, че човечеството ще намалее много и то без война. както искате така го смятайте и вярвайте. каквото е казала станало е.... след 2 3 г ще ясно кой зашо и как като спадне раждаемостта рязко, а ама само за бялото население, черните и азиатците са много, за тях са следващите болести

    Коментиран от #31

  • 17 доц Кунчев

    14 18 Отговор
    Това е фейк новина. Боцкайте се незабавно и набучете и децата си,за да се спасят. Ваксината на файзер е мана небесна.
  • 18 мародер

    52 4 Отговор
    Може би ако ковид-идиотите и вакси-кретените не агитираха толкова настървено всички да се ваксинират резултатът щеше да е по различен! Неспирната птопаганда ражда и подклажда недоверие и има защо! Прекален светец и Богу не е драг.
  • 19 Пипи Чорапчето

    44 2 Отговор
    То стана като в оная реклама на бисквитките "Орео" ;)) - първо ви ги поставяме, после ви изследваме;))
    Вие си подписвате информирано съгласие и си носите евентуалните последици, а ние си прибираме завидните печалби!
    Пей, фарма-сърце - цял свят ни е експериментален полигон!
  • 20 Дамян

    30 5 Отговор
    Удо Маркерт ни взима за идиоти. Не трябва да си медицинско лице, за да проумееш , че имунитетът, придобит по естествен начин чрез преболедуване и чрез химическите вещества (пазени в дълбока тайна) са две различни неща. Някой би трябвало да му излезе като опонент със статистическите данни на момичетата, ваксинирани с ваксина против рак на матката, които никога няма да могат да станат майки. Вдигна се малко шум в пресата, после пълно затишие и разбира се няма никой отговорен. А ваксината просто вече не се прилага.
  • 21 НЕджендър

    31 3 Отговор
    "Aкo e вярнo прeдпoлoжeниeтo, чe имунният oтгoвoр, кoйтo ce пoрaждa в рeзултaт oт вaкcинaциятa, би мoгъл дa дoвeдe дo бeзплoдиe, тo тoгaвa „бeзплoдиe щe възниквa c oщe пo-гoлямa cигурнocт cлeд рaзбoлявaнe oт СОVID-19“"
    Тоест, болестта предизвиква по-силен имунен отговор от "ваксината"! Тогава защо е толкова наложително и преболедувалите да се "ваксинират"!?
  • 22 Ха ха

    8 4 Отговор

    До коментар #5 от "Рошко":

    Автор:Юлия Девственицата(Вергин).Тая се е заплодила чрез ваксината.
  • 23 Това

    33 2 Отговор
    Времето ще покаже.Истината ще лъсне след 1-2 години.Кой жив, кой умрял ,кой стерилен ....след време...Дори тия които са произвели ваксината не знаят след време какво ще стане.

    Коментиран от #26, #36

  • 24 Их бре

    9 30 Отговор

    До коментар #6 от "Голям Слон":

    Добре , че са интелЕгентните българе , а останалия свет пълен с малоумници 😅
    Като почнете с тия квалификации братче... как пък не осъзнахте веднъж вие антиваксъри- плоскоземци, че сте заразопреносители, които носят отговорност за чужди животи? И още един въпрос към теб имам. Понеже се чиниш интелЕгентен чиляк , защо не намериш някакво решение , вместо да сочиш проблема ?

    Коментиран от #29, #53

  • 25 Механик

    25 3 Отговор
    Имаше една песен в която се пееше "имал и огън, не може да няма пламък и дим".
    В тоя род на мисли, от зелени американски тикви, особено с индийски и пакистански имена, акъл не искам!
    Слуховете пълнят земята и във всеки слух има истина.
    Защо не тръгна слух, че от ваксинацията човек няма да може да пие, например. Това също би било много неприятно. А слухът е именно за безплодие и еректилна дисфункция?
    Гаргамели с гаргамели такива!
  • 26 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #23 от "Това":

    Точно така. Инфатилните авантюристи нека да рискуват, полагайки се на опити с неизследван фармакологичен коктейл. Да оставят останалите нормални хора, които са болшинството да си живеят без грипни ваксини. Ние сега можем само да предполагаме, дори да се увличаме в конспиративни теории. Истината ще разберем или не след години.

    Коментиран от #32

  • 27 Незнаем

    20 2 Отговор
    Какво има във ваксините! А вие не отговаряте за нищо. Така, че ....може да има каквото е нужно за Новият Световен Ред.
  • 28 mi6osp

    6 17 Отговор
    Ваксините водят до безплодие само при хомосексуалисти, но опитите продължават... Боледуването от covid води до безплодие при 30 процента от боледувалите тийнейджъри( според изследователи от Англия,САЩ, Бразилия...) . Причината е, че най- масово вирусът се репликира в клетки с много тестостерон, там се отделят много токсини и увреждат органа. За сведение, в мозъка също се репликират огромен брой вируси, но поради други хормони.
  • 29 Не бе

    5 33 Отговор

    До коментар #24 от "Их бре":

    Не си прав ! Какво разбират някакви си молекулярни биолози, химици , физици и други специалисти свързани с изграждането на ваксината? Пълни незнайковци! Друго си е ганя да ти каже за какво иде реч !

    Коментиран от #57

  • 30 Хлъц..

    25 3 Отговор
    Защо човека,кастрира домашните любимци?Ако е расово животинче,го пуска веднъж.Да продължи поколението.Задържа едно,другите раздава.Днес нямало влияние!? Там да не са леваци,да създадат нещо, което да проличи веднага.Бавно,плавно ,но необратимо.Това не е заложено за 4_5, 10 години.И 20 са малко.Системата е задействана отдавна през храната.И вече дава резултат.Все повече семейства опират до Ин витро.Не го ли засичате? Преди ,жените ги беше страх,защото и от псувня забременяваха.Сега, секса е като десерта.Но резултат- отрицателен.Не завиждам на днешните млади,и тези след тях.Ще ви определят кога да родиш.Задължктелно само едно.Те ще определят и пола.Вече е възможно.Всичко ще е под контрол.Пари- електронни,семейство- по план.Храна,каквато те ти позволят( за другата,която отсега ви набиха в главите да наричате" Био" няма да имате достъп и средства). филма " Дилъри на време" в бъдеще.Но в още по перфидна система.
  • 31 SHKËNDIJA

    9 1 Отговор

    До коментар #16 от "Българина":

    Кои Азиатци? Арабите ли... Те са много да
  • 32 Най-изследваната

    3 15 Отговор

    До коментар #26 от "Гост":

    Ваксина е това в историята на човечеството. Всички съставки на този коктейл ги има публикувани. Лесно се говори на изуст !

    Коментиран от #37

  • 33 men

    19 1 Отговор
    Използването на ваксините е одобрено АВАРИЙНО по изключение.Срока за изпитание е минимум 2 г.Чак след около 3 години ще се разбере част от истината.Реално смъртоносната сила на вируса намалява поради мутациите.....
  • 34 Какво да кажем за вече

    6 6 Отговор

    До коментар #8 от "провинциалист":

    изпитаните ваксини - например БЦЖ. Първа ваксинация - веднага след раждането на детето (най-рано 48 ч. след раждането му). След известно време се прави Манту - ако туберкулиновата проба е отрицателна, детето се ваксинира още веднъж. На 6-год. възраст следва реимунизация. Въпреки това имаме все още случаи на туберкулоза в България. 100% гаранция няма, а и при другите ваксини май също никой производител не се наема да дава гаранция и да поема отговорност.
  • 35 паштет

    18 1 Отговор
    Кой ли ви вярва на лъжите ковидиотски!
  • 36 Баш тия,

    16 0 Отговор

    До коментар #23 от "Това":

    Дето са произвели ваксината със сигурност знаят какво ще стане!
  • 37 Има нещо вярно,

    6 1 Отговор

    До коментар #32 от "Най-изследваната":

    в това, което казваш. Ще дам за пример ваксината против бяс, използвана от Луи Пастьор е имала добри показатели при изпробване върху кучета. Първият човек, върху когото е изпробвана, е било 9-годишно дете, нахапано от куче. И е проработила.
  • 38 Тра ла ла

    20 2 Отговор
    Да бе, как ли пък за малко да повярвам на твърденията ви?! Я първо обяснете НЕЩО СМИСЛЕНО ЗА ПОДПИСА ЗА ИНФОРМАЦИОННО СЪГЛАСИЕ? Каква е тая истерия по рекламиране на шотовете и опити за насилствено инжектиране, и сегрегация? Инжектирай се и си направи застраховка живот. Тея са абсолютно, безкрайно нагли и ни взимат за добитък.
  • 39 Мим

    8 0 Отговор
    Ако има и частица истина в това,то всички циганки трябва да бъдат задължително ваксинирани,та да може нацията малко да се с поочисти....
  • 40 Манипулация

    17 1 Отговор
    Един от страничните ефекти на ковид биопродуктите е върху яйчниците. Жените които ще раждат да проверят цялата налична информация. На мед. служители им е забранено да дават пълна информация за страничните ефекти. Хора внимавайте, това не е одобрен продукт. Вие доброволно и безвъзмездно участвате в медицински експеримент.

    Коментиран от #44

  • 41 Бивш канадец

    9 1 Отговор
    "Всеки слух, официално опроверган от властите, се превръща в истина". "Изгледах внимателно всички реклами, за да знам какво да не си купувам". Реймънд Чандлър, "Големият сън". Написано е преди повече от 70 години.
  • 42 абг

    11 1 Отговор
    За съжаление безплодието е най-малкият проблем до който водят тези ваксини.
  • 43 в бнм

    1 5 Отговор
    Моя близка забременя месец след ваксинацията. Вече е в четвъртия месец на временността.
  • 44 Може ли да

    4 2 Отговор

    До коментар #40 от "Манипулация":

    кажеш нещо по-конкретно - някое изследване или статия? Къде да търсим информацията, която са забранили на медиците да оповестяват, но иначе е свободнодостъпна за нас, не-медиците?
  • 45 Минаващ

    1 1 Отговор

    До коментар #9 от "Хайде, стига вече!":

    Хаха,тоя пък бил нормален.Щом пишеш тук,няма нищо нормално в теб.
  • 46 да да

    7 0 Отговор
    e какво да кажат - вярно е ?

    напишете в гугъл
    "Шиповия протеин е токсичен" и четете и ревете !
  • 47 5ко

    10 2 Отговор
    Кога излезе субстанцията, наречена ваксина, въпреки че няма нищо общо с истинските ваксини? Кога успяхте да направите "изследвания" и да установите нейните въздействия върху пациентите? А за направа на ИСТИНСКА ВАКСИНА СА НУЖНИ МИНИМУМ 10г., за да се гарантират нейните ефикасност и безвредност са нужни 25 ГОДИНИ. Прочиташ откъде е този пасквил и О`чудо - Шайзе Веле!!! Вече всичко ти става ясно.
    А на д-р Радж бих препоръчал да се отдаде на развъждането на бели слонове.

    Коментиран от #50

  • 48 Логично

    1 1 Отговор
    След мора идва кастрация.Много от хората са паразити.Близо 80% в Света са само консуматори.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 БЦЖ-то

    1 2 Отговор

    До коментар #47 от "5ко":

    от кога го произвеждат? Чел ли си листовката към БЦЖ-ваксината - частта за възможните странични реакции? Има няколко описани - една част са сведени до такива, вследствие на "неправилна техника на ваксинация", причините за другите не са конкретизирани. Завършва с " Ако някоя от нежеланите лекарствени реакции стане сериозна ИЛИ ЗАБЕЛЕЖИТЕ ДРУГИ, НЕОПИСАНИ В ТАЗИ ЛИСТОВКА НЕЖЕЛАНИ РЕАКЦИИ, моля уведомете Вашия лекар" (цитатът е от листовката за пациенти на производителя на БЦЖ -ваксини, "Бул-био"). Така, гаранция, че действа - не дават. Гаранция, че няма нежелани реакции - също няма. За сметка на това има вратичка - неско.посано поставяне на ваксината. А за поемането на отговорност в случай на описани или неописани в листовката нежелани реакции- "моля уведомете Вашия лекар". 🤔🤨😉😆

    Коментиран от #52, #61

  • 51 ИМПЕРИАЛИСТ

    4 0 Отговор
    А, дойче веле, ясно, няма нужда да се чете....
  • 52 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #50 от "БЦЖ-то":

    Нема страшно РНК'то на най вирулентния и вариабилен протеин го вкарват перфектно у мола
  • 53 Голям Слон

    15 2 Отговор

    До коментар #24 от "Их бре":

    Станал съм години, в които лесно мога да преценя, когато някой ме лъже и кой колко умен е, когато започне да пише или приказва. За разлика от теб, в средното училище съм учил 3 години анатомия по учебници за студенти-медици. Учил съм генетика, наясно съм с ДНК, РНК и прочие понятие. И мога да ти кажа само две приказки: не отричам наличието на COVID, първо. Второ, тъй като вирусът има само частична РНК и постоянно се намира в мутация, ваксинирането е абсолютно неефективно. Всички ваксинирани евреи около мен го доказаха :-) Тъй че на твое място бих си спестил грозните епитети и намеци и бих отворил една книжка (ама не википедия) и бих попрочел това-онова за ДНК, РНК, ваксини, видове ваксини и прочие. Та, белким ти се отворят широко затворените очи и уши, които те карат да мислиш с телевизора и статиите. ТЕ точно това искат. Защо им бяха иначе тъпички хора, м? Да излъжеш умен човек е трудна работа.
  • 54 Грета Тунберг

    3 0 Отговор
    Моят приятел гост норвежеца се ваксинира и инструмента му омекна.
  • 55 Некой си

    4 0 Отговор
    "Дойче веле"- платено съобщение.
    Подвеждащо заглавие....., а после.... кво ?!
  • 56 Ваксините

    2 0 Отговор
    Лекуват безплодие! Ваксинирайте се!
  • 57 Голям Слон

    9 2 Отговор

    До коментар #29 от "Не бе":

    На теб подробно няма да ти пиша същото, защото най-вероятно сте едно и също лице, но пропуснах да кажа друго: силно ме тревожи фактът, че всеки ден се намила колко заразени и умрели има. Но това е една извадка от цифрите, която се използва користно! Например, ако се сложат същите тези цифри до умрелите от СПИН, рак, инсулт и инфаркт, повярвай, на никого няма да му пука от глупавия ковид. Та, така, драги ми смехурко. Гадният соц не допускаше да ядем откровени отрови, но за ЕС не е проблем. Прочети някой ден какво ядеш в чипса или кроасана. Попрелисти да видиш кое какво означава и чак тогава се тревожи за ковид. И веднъж за винаги разбери, че срещу плаващ код на този етап от развитие не можем да се борим ефективно :-)
  • 58 DW=пропаганда

    6 0 Отговор
    Щом слугите на сорош казват, че не е така, значи е точно така.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Знаещ

    3 0 Отговор
    "... едно изследване в САЩ "

    Малей. Къртят мифки.
    И кой в САЩ ще посмее да каже нещо против официалната фармацевтична медицина. Същата тая фармацевтика, която спонсорира близо 2/3 от изследванията и издига и сваля медицински величия не според знанията им, а според това дали поддържат налаганата политика на фармафията
  • 63 факсофф

    1 0 Отговор
    Това,компетентни хора,лекари,светила в професията,Ви го казаха още преди година!Конспирация било,а?Ще се сетите от къде пърди дявола,ама дано не е късно!