10 Август, 2021 16:34 20 226 5

Диета изчиства тялото от гъбичките

  • гъбички-
  • бактерии-
  • черва-
  • стомах-
  • детокс-
  • пречистване

Спирането на вредните храни е първа стъпка в борбата срещу упоритите гъбички в организма

Диета изчиства тялото от гъбичките - 1
Снимка: Shutterstock

Лятото е в разгара си, на никого не му се мисли за гъбички, но те често ни атакуват именно в сезона на отпуските.

Кандида е гъбичка, която при подходящи нива в тялото подпомага храносмилането и усвояването на хранителни вещества. Когато популацията нарасне твърде много, може да се появят типичните за този случай симптоми. Ако не се вземат мерки, в храносмилателния тракт тази гъбичка разгражда стените на чревната лигавица и прониква в кръвния поток. Това води до освобождаването на токсини от отпадни продукти и други опасни вещества в тялото, причинявайки синдром на пропускливите черва, пише struma.bg.

Когато естественият рН баланс на тялото е нарушен, дрождите кандида може да започнат да се размножават неконтролируемо, създавайки системен проблем и причинявайки неприятни симптоми на кандидоза. „Добрите“, здравословни бактерии и правилно функциониращата имунна система са от съществено значение при борбата с тази упорита инфекция.

Лечение 1: Прочистване от кандида

Прочистването от кандида помага на тялото да се освободи чрез пречистване на храносмилателния тракт и въвеждане на здрави, борещи се с гъбичката бактерии, които са налични във ферментиралите зеленчуци и кефира.

Всъщност, има две възможности за прочистване: само с течности или по-леко – с храна. Можете също така да изберете най-задълбочения вариант за оздравяване на червата: като започнете с прочистването по стъпка 1 и след това преминете към прочистването по стъпка 2.

Вариант 1: Прочистване от кандида само с течности (продължителност 1 – 2 дни)

Започнете, като направите зеленчуков бульон от органичен лук, чесън, стебла от целина, кейл, морска сол и пречистена вода. Оставете да къкри и прецедете. Изхвърлете зеленчуците и приберете бульона в хладилника.

През целия ден пийте топъл бульон. Наложително е също да пиете много вода, за да помогнете на тялото си да изхвърли всички токсини от вашата система. Въпреки че, това не е дългосрочно прочистване, при нужда то може да се повтаря на всеки няколко седмици. Може да се използва и като въведение към прочистването с храна, дадено по-долу.

Вариант 2: Зеленчуци на пара (продължителност 3 – 5 дни)

Като изхвърлите зърнените храни, захарите, плодовете, нишестето и алкохола от вашата диета за 3 до 5 дни, можете да постигнете голям напредък в борбата си срещу свръхрастежа на кандида.

Яжте основно пресни органични зеленчуци, приготвени на пара. За този етап на прочистване не консумирайте скорбялни зеленчуци, като моркови, репички, цвекло, сладки и бели картофи, които може да допринесат за повишаване на нивата на захар в организма ви и да хранят кандида. Продължавайте да пиете много пречистена вода, минимум 2 – 2,5 литра на ден, за да отмиете гъбичките и отпадните продукти от тялото.

През това време, но не повече от веднъж на ден, може да ядете салати, приготвени от листни зеленчуци (като салата „Ромен“) или горчиви зеленчуци (като манголд), с малко кокосово масло и ябълков оцет (или лимонов сок).
По време на което и да е от пречистванията по-горе можете да използвате бентонитна глина, за да подпомогнете обграждането на токсините с нея и така да ги премахнете ефективно от вашата система.

Лечение 2: Диета срещу кандида

Това е диета, която не просто обезсилва кандида, а ще ви помогне да освободите тялото си от гъбичките. Тя е и чудесна следваща стъпка, ако вече сте започнали с прочистването от кандида.

Стъпка 1: Подсилете имунната си система като спрете приема на захар, алкохол и рафинирани въглехидрати, които допринасят за растежа на кандида във вашия организъм.

Стъпка 2: Заменете тези храни с органични зеленчуци, включително моркови, сладки картофи, спанак, кейл и аспержи.

Според древната китайска медицина, топлите скорбялни зеленчуци подпомагат далака при изчистването на тялото от кандида. Въпреки че, не се препоръчват тези зеленчуци по време на етапа на прочистване, стандартната диета срещу кандида включва затоплящи есенни зеленчуци, които подхранват далака, като сладки картофи, ямс, грах, боб „Мунг“, леща, бъбрековиден боб, боб „Адзуки“, моркови, цвекло, тиква, тиквички и брюква. Това трябва да са основните източници на въглехидрати, които задоволяват и желанието ви за сладко.

Ами зърнените храни?

Някои зърнени храни, като киноа, ечемик, теф, сорго и амарант, и нишестени култури, като царевица, може да помогнат за „изсушаването“ на прекалено влажните черва, така че една порция на ден (не повече!) от тези зърнени храни може да е подходяща за повечето хора с кандида.
По същия начин стоят нещата със студените храни, които не трябва да се консумират повече от веднъж на ден. Следователно, не пийте смути за оздравяване на червата в същия ден, в който ядете салата. Чревната ви кандида ще се излекува най-добре с консумация на топли подхранващи храни.

Когато имате кандида, винаги е важно да следите как се чувствате след консумацията на всяка храна. Някои хора, страдащи от стомашен дистрес след консумацията на каквото и да е нишесте например, трябва да избягват скорбялни храни, като царевица, грах, пащърнак, картофи, тиква, тиквички и ямс. Вместо това, за тях е по-подходящо да ядат зеленчуци без нишесте (обикновено цъфтящите части на растението), като маруля, аспержи, броколи, карфиол, краставица, спанак, гъби, лук, чушки и домати.
Също така приемайте минимално количество плодове, както и естествени подсладители, като кленов сироп или мед.

Стъпка 3: Добавете култивирани млечни продукти, за предпочитане кефир от козе мляко, защото здравословните пробиотични храни може ефективно да убият кандида във вашето тяло.

Пробиотици, като кимчи и кисело зеле, са добри добавки към диетата ви. Същото важи и за неподсладения сок от червена боровинка, защото тези храни създават киселинна среда, която затруднява процъфтяването на кандида.
Ферментиралите зеленчуци съдържат микрофлора, която защитава червата. Редовната консумация на ферментирали храни може да допринесе за подобряването на имунната система, правейки организма по-малко гостоприемен за кандида.
Започнете с половин чаша на ден кисело зеле, кимчи или други ферментирали зеленчуци като част от новия хранителен план, посветен на връщането на тялото ви в здравословен баланс. Диетата срещу кандида помага да осигурите полезни бактерии, да регулирате апетита си и да намалите пристъпите на непреодолимо желание за рафинирани въглехидрати и захари.

Лечение 3: Добавки, етерични масла и кокосово масло

Изследванията показват, че Candida albicans, щамът, който води до системен свръхрастеж, често е устойчив както на флуконазол, така и на итраконазол – противогъбичните лекарства, предписвани най-често при кандида.

Кокосово масло
Поради своите противомикробни свойства кокосовото масло може да се бори ефективно с кандида.

Бял трън
Добавките с бял трън помагат за прочистване на черния дроб от лекарства, отпускани по лекарско предписание (стероиди, противозачатъчни, антибиотици и други), замърсяване на околната среда, тежки метали и остатъци от химиотерапия и радиация.

Витамин С
Витамин С помага за подсилване на надбъбречните жлези и за възстановяване на имунната ви система. Препоръчва се прием по 1000 милиграма витамин С, два или три пъти на ден, тоест общо 2000 до 3000 милиграма дневно.

Етерични масла
Етеричните масла от карамфил, риган и смирна помагат за унищожаването на различни паразити и гъбички, включително кандида в тялото. Лавандуловото масло също инхибира растежа на кандида и е ефективно за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Например, като добавите няколко капки масло от карамфил или лавандулово масло, смесено с кокосово масло, към прочистването на организма си, можете да помогнете за унищожаването на вредящата ви кандида. Тъй като тези етерични масла имат мощно действие, те трябва да се приемат вътрешно само за максимум 10 дни, но не и по-дълго.

Етеричните масла са противопоказни за малки деца, бременни и кърмачки!


Поставете оценка:
Оценка 3.2 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 инж технолог

    12 0 Отговор
    Е,изхвърлете накрая всякакви храни,та стомахът и червата Ви да си отпочинат малко и да го ударят на уволнение. В следващите дни и седмици може да си починете и вие,ама това е второстепенно. Ще ви го пишат Ковид.
  • 2 зреене

    6 0 Отговор
    Не ходете в гората за гъби. Имате си достатъчно в стомаха. В гората ходят и дебнат мечки.
  • 3 Глупости

    3 0 Отговор
    Микомакс 1 4 и 7 ден и си кукуряк
  • 4 Ким Чен

    4 0 Отговор
    Що да ям ким чи и кефир, и кисело зеле лятото, като има кисело млеко?
  • 5 Малии

    4 0 Отговор
    От такава диета яко смрад и пърдежи...ще трябва и в манастир да се оттеглите за седмица две