Last news in Fakti

10 Август, 2021 13:53 3 276 16

Франция: Санитарният паспорт е задължителен за ресторанти и други места, глобата е €135

  • франция-
  • коронавирус-
  • ресторанти-
  • санитарен паспорт-
  • глоба-
  • сертификат-
  • имунизация-
  • ваксина

При непредставяне на „санитарния паспорт“ може да бъде наложена глоба в размер на минимум 135 евро

Франция: Санитарният паспорт е задължителен за ресторанти и други места, глобата е €135 - 1
Снимка: Shutterstock

На 6 август в Официален вестник беше публикуван Законът за разширяване на приложното поле на т.нар. „санитарен паспорт“ във Франция. Новите мерки, които са в сила от понеделник, 9 август 2021 г., целят да ограничат разпространението на заболяването COVID-19 и на будещото притеснение разпространение на варианта Делта на вируса, съобщиха от Министерство на външните работи.

По-важните мерки, предвидени в закона, са:

1. Режимът на излизане от санитарната криза, въведено на 31 май 2021 г. и първоначално предвидено до 30 септември, се удължава до 15 ноември 2021 г. През този период правителството може да взема решения и да въвежда мерки, с които се ограничават пътуванията или достъпът до определени места и институции;

2. Първоначално предвиден до 30 септември 2021 г., т.нар. „санитарен паспорт“ ще може занапред да бъде изискван до 15 ноември 2021 г.

„Санитарният паспорт“ вече се изисква за пътуванията до Франция и от Франция, а от 21 юли 2021 г. се изисква и на всички културни, спортни и развлекателни институции и места, приемащи публика над 50 човека.

Считано от 9 август 2021 г. той вече ще бъде задължителен и за следните места:

- барове и ресторанти /с изключение на ресторантите в предприятията или за вземане на храна за в къщи/, както във вътрешните площи, така и на външните тераси;

- големите магазини и търговски центрове, по решение на префекта на департамента, след достигането на определен праг на посетители и клиенти, който е определен в декрет и в зависимост от конкретната санитарна ситуация на място. Списъкът с търговските обекти по места, в които ще се изисква „санитарен паспорт“, следва да бъде определен с решение на префекта;

- обществения транспорт за дълги разстояния /влакове, автобуси, самолети/;

- болници, домове за възрастни хора /Ehpad/ - за посетителите, придружаващите лица и за болните, които постъпват за планиран прием. „Санитарният паспорт“ няма да се изисква в случаите на оказване на спешна медицинска помощ.

„Санитарният паспорт“ ще се изисква за:

- пълнолетните лица над 18-годишна възраст във всички горепосочени места и институции, считано от 9 август 2021 г. „Санитарният паспорт“ ще се изисква за младежите между 12 и 17-годишна възраст, считано от 30 септември 2021 г.;

- за всички работещи в горепосочените места и институции „санитарният паспорт“ ще се изисква, считано от 30 август 2021 г. При непредставянето му се спира изплащането на заплатата /независимо дали лицето работи на срочен или на безсрочен трудов договор/. Изплащането на заплатата се възобновява след представяне на „санитарния паспорт“ или в случай, че на работника бъде предложено друго работно място, при което няма достъп до публика и за което „санитарният паспорт“ не е задължителен. Прекратяване на трудовия договор поради това, че работникът или служителят не се е ваксинирал срещу COVID-19, не е възможно.

При непредставяне на „санитарния паспорт“ може да бъде наложена глоба в размер на минимум 135 евро. Използването на фалшив „санитарен паспорт“ се наказва с глоба в размер на 135 евро, а в случай на повече от три нарушения в рамките на 30 дни – лишаване от свобода в размер на 6 месеца или глоба в размер на 3750 евро.

Обектите, които не контролират правилното използване на „санитарния паспорт“, могат да бъдат временно затворени, а в случай на рецидив на търговците и на лицата, които носят отговорност, може да бъде налагана глоба в размер на 9000 евро или лишаване от свобода в размер на една година.

Задължителна ваксинация за лицата, работещи в сферата на полагане на грижи

Ваксинацията срещу COVID-19 става задължителна за лицата, които работят в здравния сектор или при полагане на медико-социални грижи /с изключение на случаите, при които лицето не следва да се ваксинира поради медицински причини/. Задължението се отнася до:

- медицинския персонал, парамедиците, които работят в болници или на свободен прием, в клиники, домове за възрастни хора, както и за студентите или учениците, които работят в посочените заведения;

- служителите в местата, които имат достъп до хора в уязвимо положение, като например пожарникари или други служители в центрове за медико-социални грижи или за хора в неравностойно положение.

Лицата, които не са ваксинирани, имат срок до 15 септември 2021 г. да го направят, или до 15 октомври 2021 г., ако вече са получили една доза от ваксината.

В случай, че не се ваксинират в посочените срокове, може да бъде преустановено изплащането на възнаграждението им. Не е допустимо прекратяване на трудовия договор поради това, че лицето не се е ваксинирало срещу COVID-19.

Ваксинацията на подрастващите

За извършване на тест или на ваксина на малолетните и непълнолетните над 12-годишна възраст, е достатъчно съгласието на единия родител. Младежите над 16-годишна възраст могат да се ваксинират без да е необходимо съгласие от родителите им.

Ваксинацията извинява отсъствието от работа

Работниците и служителите могат да отсъстват от работа, за да се ваксинират срещу COVID-19 /включително и лицата, придружаващи непълнолетно лице.

„Санитарният паспорт“ представлява представяне на едно от следните три доказателства /в електронна форма чрез апликацията TousAntiCovid или на хартия/:

1. Сертификат за завършена ваксинационна схема:

- 7 дни след втората поставена доза на ваксината за ваксините, които изискват две дози (Pfizer, Moderna, AstraZeneca);

- 4 седмици след поставяне на ваксината, която изисква една доза (Johnson& Johnson);

- 7 дни след поставяне на една доза на ваксината за хората, които са преболедували COVID-19.

От 27 май всички ваксинирани лица могат да изтеглят своя сертификат за ваксинация от интернет страницата на AssuranceMaladie- https://attestation-vaccin.ameli.fr

Всяко медицинско лице може по искане на пациента да изтегли и да разпечата неговия „санитарен паспорт”.

2. Негативен RT-PCR или антигенен тест, направени в рамките на последните 48 часа /за „санитарния паспорт” за достъп до различни мероприятия/ или в рамките на последните 72 часа /за „санитарния паспорт” необходим за пътуване/.

3. Позитивен тест RT-PCR или антигенен тест, доказващ възстановяване от преболедуван COVID-19, датиран най-малко 11 дни и по-малко от 6 месеца.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 zeus

    62 1 Отговор
    Медицински фашизъм
  • 2 Абе...

    62 1 Отговор
    Казано на кратко...нямаш ли ваксина и паспортче не си вървежен.Стой си вкъщи.Живо изнудване си е това.Как можаха французите да позволят на Макрон да ги нареди по тоя начин? Революционния им дух,къде изчезна?

    Коментиран от #13

  • 3 Значи

    45 1 Отговор
    обществения живот е достъпен само за ваксинирани ?!
  • 4 Оруел

    55 1 Отговор
    "Честит ви" Неофашизъм...
  • 5 Гост

    42 1 Отговор
    ЛУДИ ИЗРОДИ
  • 6 Нострадамус е

    39 0 Отговор
    написал, че Третата световна ще почне от Франция.
  • 7 Пич

    40 2 Отговор
    Нямам обяснение защо един от най свободолюбивите народи - френският - понася такива гаври... Дали конспиративната теория , че ваксинираните , облъчени от ,5G антените , стават послушни и контролируеми , няма да излезе , че не е съвсем теория... Да се чуди човек...!!!
  • 8 днес

    41 1 Отговор
    Eдин чичко с малки мустачки така бе закачвал жълти звезди, но го обявиха за много лош, че разделял хората на групи!!! Сега десетки години се извиняваме на тези със звездите! В Демократичното задокеание - едни хора с различен цвят бяха експлоатирани като роби стотици години, сега го приеха, че това не е честно и трябва да им се извиняваме. КОЙ реши да продължи това деление на ваксинирани и неваксинирани и то от грип. Трябва да ни сложат различни звезди или татуировки на челата. Това, мили хора, историците определят като ФАШИЗЪМ - разделение на хората по групи! ЧЕСТИТО!
  • 9 Някой

    47 1 Отговор
    Определено тези мерки нямат нищо общо с медицината. Явно е налагането на "ваксинация" на всички. Особено ме впечатли това, че за да влезеш в болница с планиран прием, трябва да си ваксиниран.
    Т.е., имаш кардио или онко проблем, ваксинацията ти е противопоказна, но ти трябв да се ваксинираш, за да може да се приложи необходимата терапия. Инчае, чакаш няколко месеца състоянието ти да стане критично, и тогава те приемат по спешност. За да умреш в болницата, де.

    Наистина настанаха антихуманни времена!
  • 10 Рошко

    34 1 Отговор
    Дано утре не са четвърт милион а да се вдигне цяла Франция
  • 11 dfu

    29 1 Отговор
    " Прекратяване на трудовия договор поради това, че работникът или служителят не се е ваксинирал срещу COVID-19, не е възможно."

    Значи искат хем да продължиш да им работиш, хем да ти спрат заплатата, хем да те глобяват, че не си се ваксинирал... Това е все едно някакви извънземни са окупирали Земята и не признават никакви човешки права.

    Коментиран от #14

  • 12 Само

    22 0 Отговор
    се моля тая лудост да не застъпи България.Че както сме зле.Положението ще стане още по зле.

    Коментиран от #16

  • 13 .ам гъл

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Абе...":

    Не е Изчезнал духа им Талавизора така го предава Инфо затъмнение за всичко различно от идеята за Ковидианската Секта. .
  • 14 Тра-ла-ла

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "dfu":

    И аз се зачудих! В този договор не е ли записано, че работодателя е длъжен да изплаща определена заплата? Не се позволява да се прекрати договора, но не се позволява и да се изпълнява. Що за глупост?
  • 15 Пешо

    9 0 Отговор
    И така започна краят на глобализацията ...млади ми Скайуокър.
  • 16 нервен ( разбивача на тролове )

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Само":

    На теб пък кое ти е зле