17 Август, 2021 22:30 7 250 12

5 вълшебни храни, без които сърцето не може

  • храна-
  • здравословно хранене-
  • здраве-
  • сърце-
  • сърдечни заболявания

Тези храни заздравят сърцето и подобряват функциите му

5 вълшебни храни, без които сърцето не може - 1
Снимка: Shutterstock

Сърцето е един от най-важните органи, но изненадващо ние не се грижим за него, както трябва и не му обръщаме нужното внимание. Всеки ден го подлагаме на стрес, който често идва именно от нездравословното хранене.

Това не е никак хубаво, тъй като мазните храни вдигат нивата на холестерола, което води до запушване на артерии, до неправилна сърдечна дейност, а това от своя страна до фатален край.

Сърдечносъдовите заболявания са най-честата причина за смъртта на голяма част от хората по света. Здравословното хранене може значително да повлияе на здравето на сърцето, пише Една.бг.

Днес ще ви разкрием няколко много прости продукта, с които да подобрите здравето на сърцето си - те са основа на здравословното хранене.

Мазни риби - Мазните риби като скумрия, сардини, сьомга са източник на полезните омега-3 мастни киселини. Тези мастни киселини директно се свързват с редуцирането на триглицеридите и намаляват риска от сърдечносъдови състояния като аритмия и атеросклероза.

Червено вино - Консумацията на червено вино в умерени количества понижава риска от развитие на сърдечносъдови заболявания.

Цитрусови плодове - Флавоноидите в цитрусовите плодове са отговорни за намаляването на риска от сърдечносъдовите проблеми.

Ядки - Хората, които редовно консумират ядки, са с по-малък риск да развият сърдечносъдови заболявания. Освен че са източници на полезни мазнини, ядките съдържат фибри и витамин Е. Редовната им консумация понижава лошия холестерол.

Домати - Доматите съдържат полезния за сърцето калий в много големи количества. В тях има също ликопен, каротеноид, който помага по естествен начин да се борим с лошия холестерол.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 19 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 От кога

    12 0 Отговор
    Виното е храна ?

    Коментиран от #2

  • 2 Виталия

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "От кога":

    Любовен елексир за влюбени сърца е лечението с червено вино! Храна е за червените кръвни телца
  • 3 РЕАЛИСТ

    7 2 Отговор
    Не се придържам към нито една от препоръките, но бягам по 10 км на ден. Това иска сърцето. Не се ли движиш свършваш. Никой не ми дава годините. Мъжът е ловец и трябва да се движи. Седнеш ли на дебелия си задник, като Бойко в джипката, почваш да плачеш от кръвно и колена.
  • 4 Др Бут Шол

    5 0 Отговор
    Интересно, ако се яде всичко това, пък чуеш за деня 1 000 обидни, вулгарни, заплашващи думи по твоя адрес, дали храната може да компенсира стреса, отрицателния заряд? Ала бала. Ако ям нар -сърцето ми ще стане бронирано. LOL
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Доктора

    6 0 Отговор
    Повечето неща са глупости. Преди 100 г сме били държавата с най-много столетници в света. Вижте какво са яли тогава, яжте го и ще живеете дълго! Това за мазнините е една от най-големите лъжи и заблуди. Мазнината е много полезна. Яли са през цялата година сланина, хляб и чесън и са били здрави. Холестерола идва от захарта и бързите въглехидрати, а не от мазнините. Това са последните изследвания на много изтъкнати учени. Хранителната индустрия обаче не иска да се развенчае митът за мазнините и ни убиват със захар и сол, амазното е заклеймено. Човек не пълнее отмазнини, а от захарите, които са навсякъде и във всичко.
  • 12 И един млат любовник

    2 0 Отговор
    Към таз храна,, едеално,,.......!