Last news in Fakti

18 Август, 2021 14:08 3 523 37

За посещение на ресторант, музей или хотел – покажи, че си ваксиниран

  • израел-
  • ваксинация-
  • пандемия-
  • коронавирус-
  • ресторант-
  • хотел-
  • музей-
  • ваксини-
  • локдаун

Еврейската държава възстанови задължението да се показва удостоверение за ваксинация или отрицателен тест

За посещение на ресторант, музей или хотел – покажи, че си ваксиниран - 1
Снимка: Shutterstock

Нови санитарни ограничения влязоха в сила днес в Израел, където бе регистриран най-големият брой заразени от януари въпреки мащабната кампания за ваксинация срещу COVID-19, предаде Франс прес.

Еврейската държава възстанови задължението да се показва удостоверение за ваксинация или отрицателен тест Пи Си Ар за посещения в ресторанти, хотели, музеи и библиотеки, както и за участие в културни и спортни прояви. Мярката се прилага и в храмове, посещавани от над 50 вярващи едновременно, съобщи в комюнике здравното министерство, като добави, че магазините и търговските центрове ще могат вече да посрещат само по един клиент на 7 квадратни метра площ, предаде БТА.

Заради нарасналия брой нови случаи на коронавирус Израел вече възстанови миналия месец някои мерки, вдигнати през юни, например задължителното носене на маски в затворени публични пространства и офисите. Вчера здравните власти съобщиха за над 8700 нови заразени за денонощие - рекорден брой от януари. През юни бяха регистрирани само по няколко случая за 24 часа.

Израел бе сред първите страни, започнали мащабна ваксинация още през декември благодарение на споразумение с американската компания Пфайзер (Pfizer), която бързо му достави милиони дози в замяна на данни за действието и ефективността на препарата. Това даде възможност броят на случаите драстично да се намали, но през последните седмици заразяванията отново се увеличиха с разпространението на варианта Делта при неваксинирани и при ваксинирани преди повече от шест месеца. Миналата седмица Израел започна да поставя трета доза на хората на 50 години и повече, независимо че Световната здравна организация призова да се обяви мораториум върху реваксинирането, за да останат повече ваксини за бедните страни, където имунизираните все още са малко.

Премиерът Нафтали Бенет коментира, че поставянето на тези дози в деветмилионен Израел няма да накърни световните запаси и по-скоро ще даде възможност да се тества ефикасността на подсилващите дози. Ако ситуацията в страната не се подобри, през септември, когато се честват редица еврейски празници, може да бъде наложен нов локдаун, предупреди Бенет. Израел е отчел до момента над 950 000 заразени с новия коронавирус и близо 6700 смъртни случая. Повече от 5,4 милиона жители на страната са ваксинирани с по две дози, а около 1,1 милиона - с три.


Поставете оценка:
Оценка 1.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    44 3 Отговор
    Покажи , че си ваксиниран = Покажи , че можеш да заразяваш ‼️
  • 2 гост

    36 1 Отговор
    Ми нема да одим , бе !
  • 3 БАЙ Х@Й ‼️

    29 1 Отговор
    Ако отрицателният тест , е достоверен - то това трябва да е единствения критерий‼️
  • 4 Hoho Boho

    58 1 Отговор
    Рекордьорите по вакснирани станаха рекордьори по заразени...

    Коментиран от #24, #28

  • 5 Да си

    25 1 Отговор
    се посещават !
  • 6 TOTO

    48 1 Отговор
    НАЛИ БЯХА НАИ ВАКСИНИРАНАТА СРАНА КВО СТАНА, ВСИЧКО Е ЕДНА ИЗМАМА
  • 7 Лудница

    23 3 Отговор
    Свобода на словото и демокрация има в тази страна и всички човешки права се спазват много стриктно там.
  • 8 Пипи Чорапчето

    40 1 Отговор
    Или както се изрази един познат лекар - неофициално, разбира се;) - и с ваксина, и без ваксина, все тая!

    Коментиран от #19

  • 9 третата игла

    16 1 Отговор
    Срещна ли нейде суетна жена,
    жертва на фишинг реклама,
    аз моментално ще ѝ изкрещя:
    - Не е за бюста, а бустер измама!
  • 10 Илюминат

    23 2 Отговор
    Залепвайте жълтите звезди!!!
  • 11 Гост

    32 1 Отговор
    А междувременно, Центърът по контрол и превенция на заболяванията на САЩ препоръчва да се прекрати използването на PCR тестовете и да се използват такива, които да позволяват диференцирането на различните вируси с грипоподобна симптоматика.

    Т.е. цялата стъкмистика, базирана на тези тестове, трябва да отиде в канала и да се спре манипулирането на хората.
  • 12 Някой

    36 1 Отговор
    Хайде на новата мантра - виновни за скока на новите случаи са неваксинираните и ваксинираните преди повече от 6 месеца. Това отваря широко врати към периодична ваксинация през 6 месеца. Какво по-сладко от това за фарма индустрията (легалните наркопласьори).
    Не чувам да има такъв проблем с преболедувалите коронавирус. При тях защитата е много по-дълготрайна. Ама това се пропуска, че не е в крак с официалната линия.
  • 13 Слънчака

    26 0 Отговор
    А тука е пълно с туристи от Израел.
  • 14 асдадс

    17 2 Отговор
    И кат са набоцкани - кво? :)
  • 15 гадно

    23 1 Отговор
    Какво като си ваксиниран това не значи, че не си вирусоносител.
  • 16 хахаха

    24 1 Отговор
    "компания Пфайзер (Pfizer), която бързо му достави милиони дози в замяна на данни за действието и ефективността на препарата". Тези техните явно са още в тестов период. Е който умре, умре. Здраве да е!
  • 17 Баш софиянец

    20 1 Отговор
    Тези се пристрастиха към бодене на хора и локдауни! Такива масови опити с хора - Д-р Менгеле пасти да яде!
  • 18 Хи хи хи

    6 1 Отговор
    Най-надеждната ваксина е зарин Б.👍
  • 19 5ко

    12 1 Отговор

    До коментар #8 от "Пипи Чорапчето":

    Не е така. За инжектираните няма връщане назад.
  • 20 Ковидарите

    5 1 Отговор
    Франция и Израел си мерят ..."иглите", кой е по-голям юдей и слуга на Ковидарите, затова и медиите им се цитират една друга!
  • 21 Хахаха

    11 1 Отговор
    Тези ли трябваше да взимаме за пример:) Рекордьори по ваксинирани и рекордьори по заразени, ваксините работят:)
  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Денизе

    8 0 Отговор
    Как можа да набуташ толкова много лъжи в тази драскаческа помия. Ти си уникален мисир. От кога Израел е европейска държава?

    Коментиран от #25

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Лалугер

    0 2 Отговор

    До коментар #23 от "Денизе":

    Да,така се води по някои причини.Имаш нет,образовай се.

    Коментиран от #27, #37

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Причината я знаеме

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лалугер":

    ... и може да се води ... ама не е! Факт!
  • 28 Ваксиниран1403

    3 4 Отговор

    До коментар #4 от "Hoho Boho":

    Тай като антиваксърите в екстаз повтарят как ваксините въобще не предпазвали от заразяване е време за обективен поглед на наличните данни. Нека да започнем от най ваксинираните страни в света. Започваме с единствената страна в света ваксинирала цялото си население. Противно на опорната точка на антиваксъри това не е Изриел там ваксинираните напълно са едва 59.6%, а не 100%. Страна с напълно ваксинирано население е Гибралтар. Това е малка страна която е задморска територия на Великобритания, но тя е много интересна заради няколко неща. 1. Във Гибралтар всички са ваксинирани. 2. Там се използва само един тип РНК ваксина. 3. В Гибралтар делта вълната вече затихва и може да се анализира резултата. Трябва да се отбележи, че населението на Гибралтар е 33 680 човека. Направените тестове за корона вирус от началото на епидемията до сега там са 317 534 което означава, че средно по 9 пъти е тестван всеки един от жителите на страната това е второто най-високо ниво на тестване в целия свят така, че положителните случаи в Гибралтар със сигурност са най-обхванати в статистиката поради огромното ниво на тестване. В Гибралтар максимума на алфа вълната на епидемията беше в първите дни на тази година тогава при тях ваксинирани още нямаше. Максимума на средно дневните положителни случаи на база 7 дни тогава достигна 127 случая. Пиковата дневна стойност достигната тогава беше 180 човека заразили се за ден. При сегашната делта в Гибралтар всички са ваксинирани

    Коментиран от #29

  • 29 Ваксиниран1403

    3 3 Отговор

    До коментар #28 от "Ваксиниран1403":

    При сегашната делта в Гибралтар всички са ваксинирани и максимума на средно дневните положителни случаи на база 7 дни достигна едва 31 случая. Пиковата дневна стойност достигната сега е 40 човека заразили се за ден. Тоест след ваксинация на всички делта вълната при тях имаше само 24% от височината на алфа ако се сравняват средно дневните положителните тестове и само 22% ако се сравняват пиковите стойности на ново заразените за ден на двете вълни. Сега ако се направи аналогичното нещо със страни с ниска степен на ваксинация например Индия, Индонезия, Грузия, Япония и.н ще установим делта вълни в пъти по-високи от алфа вълните. За Индия делта вълната се оказа 4 пъти по висока от алфа. Това означава 400% срещу 24% ето това ефективността на ваксинацията на 100% с въпросните ваксини. Изриел не са достигнало още 85% от височината на алфа вълната си. До колко ще стигнат ще видим. Във Великобритания не можаха да достигнат височината на алфа вълната си по време на делта вълната. До сега няма нито една страна с голяма степен на ваксинация която да има много по-висока делта вълна спрямо предходната и, а има много страни с ниска степен на ваксинация в които много по-високите делта вълни са факт.

    Коментиран от #30

  • 30 аааааааааааа

    3 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ваксиниран1403":

    нещо за бета вълната ще "изумуваш ли???
    съгласно статиските/каквито и колко достоверни са те/,там са вакснати 99,99% от началото на юни!!!
    пример към 20.07-средно за 7 дни 30 нови,като числото/както един математик обича да смята е 0,00089.....при вакснати 99,99%

    така към същата дата в България има средно 86 нови при население /залагам 5,5 милиона/,като числото е?????0,000016?????
    и що така????нали математици и разбирачи като теб ни "спасяват",могат ли обяснение да дадат????
    за процента вакснат в БГ съм сигурен ,ч е го знаеш с точност!!!!

    към днешна дата ако заложа 1500 нови,се получава 0,00027????

    виждам "начетен човек си"

    доколко вярвате на тези статистики някой прозрява ли защо се случва всичко това?????

    Коментиран от #31

  • 31 Ваксиниран1403

    2 4 Отговор

    До коментар #30 от "аааааааааааа":

    Бета вълна няма в никоя страна защо този вирусен вариант не стана доминиращ. Каква ще следващата вълна причинена от кой вариант само времето може да покаже. Не се сравняват моментни състояние на различни стани които са в различни стадии на развитие на епидемията. Директно сравнени е възможно само за страни които са в една и съща епидемична вълна която е започнала едновременно в тях и се развива с еднакви темпове. България в момента е в началото на своята делта вълна за сега сме достигнали едва 28% от височината на нашата алфа вълна. Като се имат в предвид данните от други стани с сходно ниво на ваксинация с нашето се вижда, че делта вълните при тях са между 2 и 4 пъти по високи от алфа вълните.
    Казано с други думи ако ние бяхме ваксинирани на 100% като в Гибралтар тук щяхме да имаме делта вълна с максимум около 1200 човека на ден, но тъй като нашата степен на ваксинация е едва 15% делта вълната при нас подобно на другите страни с ниска или никаква степен на ваксинация ще имаме между 2 и 4 пъти по-висока делта вълна. Тоест при нас делта вълната ще бъде с максимум между 10 и 20 хиляди случая на ден вместо да е с 1200. Освен новите случаи на ден има обаче нещо още по-важно колко са смъртните случаи. В страните с ниска степен на ваксинация смъртността като процент от регистрираните нови случаи се запазва с стойност близка или малко по-голяма до тази от алфа вълните им и варира между 2 и 4% за различните страни. Тоест ние ще регистрираме максимум на смъртни

    Коментиран от #33, #34

  • 32 yordan

    1 2 Отговор
    ТИЯ ПА СА МИ НА У.....Я
    ВОДЕТЕ ГИ НА БАНЯ В ГЕРМАНИЯ И БЕЗ ТОВА САМО РАЗНАСЯТ ЗАРАЗИ
  • 33 Ваксиниран1403

    2 4 Отговор

    До коментар #31 от "Ваксиниран1403":

    Тоест ние ще регистрираме максимум на смъртните случаи за ден от 400 до 800 при делта вълната. Страните с висока степен на ваксинация при делта валите регистрират смъртност с поне 10 пъти по-малка от тази при алфа вълните си тоест процента спада от 2-4% на 0.2-0.4%. Тоест ако ние бяхме се ваксинирали като в Гибралтар при тази вълна максимума на смъртността при нас щеше да е 48 човека за ден, не 400-800 която ни чака до месец.
  • 34 yordan

    1 3 Отговор

    До коментар #31 от "Ваксиниран1403":

    ВИТАНОВ СКРИЙ СЕ С ТАЯ АРИТМЕТИКА ЧЕ НИЩО НЕ ПОЗНАВАТЕ.ОТ СТРАХ НЕЗНАЕШ КВО ПИШЕШ

    Коментиран от #35

  • 35 Ваксиниран1403

    2 3 Отговор

    До коментар #34 от "yordan":

    Не не съм никакъв Витанов. Дали прогнозата ми ще се окаже точна времето ще покаже остават броени седмици. Ще се радвам да се окаже, че не сам бил прав и ще минем по-леко, но за съжаление едва ли ще се случи така. Трябва да семе реалисти, място за неоснователен оптимизъм няма.

    Коментиран от #36

  • 36 гост

    1 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ваксиниран1403":

    Приятел,да не би да сравняваш малко изолирано островче с евразийското континентално образувание?
  • 37 Урко

    1 0 Отговор

    До коментар #25 от "Лалугер":

    Затова ще разкажат играта на Европа.
    ,