Last news in Fakti

20 Август, 2021 11:07 38 147 49

Нова тенденция на жилищния пазар у нас

  • жилища-
  • софия-
  • българия-
  • инвестиция

75% от покупките на имоти са за собствено ползване и едва 25% са с инвестиционна цел

Нова тенденция на жилищния пазар у нас - 1
Снимка: М. Богданова ©

Най-продаваните типове имоти през първото полугодие на текущата година са къщи с 3 спални, апартаменти на партерни етажи с дворни пространства и вили в близост до София. Новото строителство продължава да бъде предпочитано от купувачите. Сделки се сключват в ранен етап на изграждане, тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени.

Друга тенденция, която обуславя динамиката и ръстовете на пазара, е желанието за преминаване от по-малко към по-голямо жилище. В следствие на ограничителните мерки нараства търсенето на домове с повече стаи, за да има пространство за всички членове на семейството, които учат или работят вкъщи.

Предлагането през разглеждания период регистрира 8% ръст и достигна малко над 12 080 жилищни единици, като тези в активно строителство са 3560. Продължава тенденцията, започнала от началото на пандемията, а именно да намалява броя на проектите, стартиращи строителство - това е един от изводите в последния доклад на Colliers за пазара на жилищни площи във висок и средно висок сегмент в София.

Търсенето през първата половина на 2021 г. е основно с цел покупка на имот за собствени нужди (75%) спрямо имоти закупени с инвестиционна цел (25%).

Купувачите се пренастройват към новата реалност и подхождат към избора си на имот прагматично, преценяват нуждите и възможностите си и сравнително бързо взимат решения. Преобладаващата част от купувачите са млади хора и семейства с тexнoлoгични пoзнaния и eĸoлoгични цeннocти, ориентират се към лecнo дocтъпни paйoни c пpиpoдa и дoбpo ĸaчecтвo нa живoт, зони за спорт и допълнителни услуги по поддръжка и управление.

Активното търсене и временно намаляване на предлагането - ефект от здравната криза, доведе до лек ръст при продажните цени от 8%. Средните им стойности при продажбите с включен ДДС и паркомясто са между 156,000 – 270,000 евро за апартаменти и 270,000 – 486,000 евро за къщи.

Наемите остават без промяна. Те се задържат между 950 – 1,600 евро с ДДС на месец при апартаментите и започват от 2,000 евро при къщите.

Предвид активното търсене и по-бавния темп на ново строителство очакванията са, че търсенето ще изпревари предлагането в средно-висок и висок сегмент на жилищния пазар през втората половина на годината. Поради нарастващите цени на строителните материали е възможно някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година. Това в краткосрочен план ще доведе до спад в предлагането и повишаване на цените. Регистрира се определена тенденция при новоизграждащите се жилищни комплекси с къщи - от по-големи къщи към по-компактни, според конкретните нужди на дадено семейство.

При проектите ново строителство елементите на „устойчивото“ строителство ще навлизат все по-масово. Най-често се прилага изпoлзвaнeтo нa възoбнoвяeми eнepгийни изтoчници, ĸoитo ще дoпpинecат зa нaмaлявaнe нa paзxoдитe зa пoддpъжĸa.


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 42 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мухоморко

    170 24 Отговор
    Най-продаваните жилища у нас са мухлясали и тесни панелки, на цена 4 пъти по-висока от реалната.

    Коментиран от #15, #29, #42

  • 2 Балона

    106 11 Отговор
    Се надува…..

    Коментиран от #3

  • 3 123

    95 8 Отговор

    До коментар #2 от "Балона":

    БалонЪТ се надува.
  • 4 Те са за богатите

    58 6 Отговор
    умните и красивите,аз не съм от тях,за вас не зная..
  • 5 Димов

    84 4 Отговор
    Публикувано във факти.бг: тъй като с напредъка на строителството възможностите за избор стават по-ограничени. ------------ Обяснете ми този парадокс, моля!

    Коментиран от #11, #37

  • 6 Димов

    94 2 Отговор
    Средни цени около половин до един милион лева. Май извадката е от доста ограничен кръг на пазара.
  • 7 Димов

    53 3 Отговор
    Публикувано във факти.бг: очакванията са, че търсенето ще изпревари предлагането -------- За София ясно. Дайте сега да видим, какви са очакванията за останалите градове в България.
  • 8 Димов

    59 2 Отговор
    Най-много ми харесва, че сте сложили определението "устойчиво" за новото строителство в кавички ;)
  • 9 Димов

    66 1 Отговор
    Значи, имало голямо търсене, хората искат да си дадат парите, но нямало достатъчно предлагане - няма кой да им ги вземе.

    Коментиран от #49

  • 10 тарикату

    44 7 Отговор
    Мога ли да си паркирам караваната на жълтите павета? Ще си плащам синя зона и ще си живея. Баце ако подхвърли някоя пачка и за парти ще има.
  • 11 Грульо

    50 5 Отговор

    До коментар #5 от "Димов":

    Казват да купуваш на зелено докато не са свършили. :D

    Коментиран от #13

  • 12 Димов

    27 2 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Сделки се сключват в ранен етап на изграждане ------- но въпреки това ------- Публикувано във факти.бг: е възможно някои от проектите с планиран старт на строителството през 2021 г. да бъдат отложени за следващата година.
  • 13 Димов

    40 0 Отговор

    До коментар #11 от "Грульо":

    Да свършат ли? Да не би да смятат, да забранят стрителството от догодина?
  • 14 Димов

    95 3 Отговор
    Направо настръхнах от този анализ. Излиза, че заради постояннонарастващата ни нация, апартаментите скоро ще свършат. Мисля да хукна, да си напазарувам няколко, докато още ги има.
  • 15 1234

    81 3 Отговор

    До коментар #1 от "Мухоморко":

    Не си прав ! Цената не е 4 пъти над нормалната , 8 пъти е ........
  • 16 Аз Кочо

    106 4 Отговор
    Купувайте, предишната статия беше за лавина та от необслужвани кредити. В Холмс бг страниците с имоти за продан не намаляват а се увеличават. А джобса най предлаганата заплата е 1000 -,1500 лв бруто за София, така че молим ви най учтиво да спрете да пишете глупост за бум на имотния пазар и тем подпбни
  • 17 НикогаСДСЧума

    49 4 Отговор
    Бас държа,че Драгалевският Ай дук и членовете на Шайката Му нямат тези проблеми и едва ли ги вълнуват тези теми, защото същите си имат хотели,къщи за гости,цели комплекси в страната и в чужбина.
  • 18 pif

    49 6 Отговор
    Купувачите са пълни будали, купуващи всичко без оглед на това има ли паркинг, детска площадка и въздух. Важното е да са купили там нещо, че мама и тате са дали едни пари и все едно жилищата ще свършат. Най ме радва че истерията не спира и се купува като за последно. След 10 години това ще са коптори тип мако село.

    Коментиран от #19

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 знаещия

    15 37 Отговор
    бачкайте яко ,а не се услушвайте.В Германия са 6000евро квадрата .Айде отворковци да не пишат ,че в някакво село са намерили за 1000евро

    Коментиран от #21, #34, #40, #43

  • 21 Баща ти

    29 5 Отговор

    До коментар #20 от "знаещия":

    Пий хаповете и лягай
  • 22 Един

    55 7 Отговор
    Протекли панелки с гаранция от.50 г почти изтекла от годините на Баба ви ПРИ ползване ,, изолацията,, като нова риза АМА на СТАРО жилище с ИЗГНИЛИ АРМАТУРИ от вътре и изгнили ОСНОВИ .... НОВИ БЛОКЧЕТА кото КИБРИТЕНИ КУТИЙКИ НЕ ОТГОВАРЯЩИ НА РЕАЛНИТЕ ПАРАМЕТРИ И ИЗКУСВЕНО ИЗДУТИ ЦЕНИ .......АААА ЧЕСТИТО БЪЛГАРИНО... СРАМ СРАМ Със 1000 лв заплати
  • 23 ГОСТ

    37 5 Отговор
    Всеки купува имот само от строител.
    После го прави "кичо мама луд дизайн" и остава почти вечно негов, освен ако не го продава банката.
    Според мен човек трябва да си спестява парите, а не да ги дава на строителната мафия.
  • 24 С тези пари за имоти може да отгледаш

    23 3 Отговор
    Няколко деца Ефтинки на хората скъпи на тухлите и бетона ри едно земетресение и икономическа криза ще има евакуация на сЕЛО

    Коментиран от #31

  • 25 Най добре е под наем

    27 6 Отговор
    Не плащаш данъци не си закрепостен за имота който си купил без да знаеш на какви съседи ще попаднеш и какви наематели ще се нанесат под наем в блока където си купил апартамент при криза икономическа и продоволствена се връщаш на село и там има животни кокошки офсе крави мляко сирене масло фотоволтаици слънчеви колектори сонда за вода И Т.Н.
  • 26 Гост

    32 2 Отговор
    Тенденцията е скъпо строителство,не функционално,некачествено...юруш купувайте хайде че няма да останат.
  • 27 Давам под наем

    41 2 Отговор
    1-стаен в центъра на София за 400 лв. Десет дена не се е обадил и един кандидат. Изводите си правете вие...

    Коментиран от #35

  • 28 Софянец

    11 28 Отговор
    Защо само тука ревът няковко гладника.Стойте си на село при братчедитеи не идвайте в столицата да ми мякате и мяукате
  • 29 всъщност

    29 1 Отговор

    До коментар #1 от "Мухоморко":

    панелките не са тясни, даже са прилично просторни. Но за надценката си прав.
  • 30 Като гост

    30 2 Отговор
    От както банките не дават лихви е мода хората с пари да купуват по няколко апартамента от строител на зелено. Като ги завършат ги продават с прилична горница и ето я лихвата. Чиста спекула. Хора не останаха, строи се като че ли целия свят ще дойде да живее в София. Аз не знам някой до сега да е бил на палатка.
  • 31 Милен

    1 3 Отговор

    До коментар #24 от "С тези пари за имоти може да отгледаш":

    В тази посока може да се стигне до една от най-лошите черти в българската психология.
  • 32 гост

    12 3 Отговор
    Стига с тази София......
  • 33 Анонимен

    37 3 Отговор
    В квартала, където сме под наем построените блокове седят празни, а се строят още и още нови. Хазяйна се оплаква, че не може да си избие заемите, другите му апартаменти сиедят празни. Среден наем 300 евро, далеч не е 900...Туй е живота, пък вие си съчинявайте за каквото са ви платили.
  • 34 шиг 5г

    7 1 Отговор

    До коментар #20 от "знаещия":

    предложи ни германска заплата и ще бачкаме
  • 35 Авгур

    1 2 Отговор

    До коментар #27 от "Давам под наем":

    Или двустаен на Лъвов мост за 100 лв. Кога беше това...
  • 36 Друга тенденция

    8 2 Отговор
    Хитът на пазара - нов двустаен за 15 000 евро директно от строителя. Същият апартамент в обява на ЧСИ за 35 000 евро. Какво ли означава това?
  • 37 Селянинът с кололото

    8 3 Отговор

    До коментар #5 от "Димов":

    Не е нужно да си много умен за да разбереш ти колко си...продажбите почват преди строителството...когато вече има а16, има един два за продан, или партер,без гаражи, или таванен мезонет 60 кв + 200 тераси...интересно, че цените за всичко са едни и същи..
  • 38 Именно

    4 1 Отговор
    Интересно от чий ли ... са ги изсмукали тия цифри?
  • 39 Bwana

    14 1 Отговор
    Панелките имат живот над 100 (сто) години. На някои им се ще да разрушат всичко ама не им се получава. И за това грухтят като зак. лани.
  • 40 Гост

    3 4 Отговор

    До коментар #20 от "знаещия":

    В Германия ми плащат за труда четворно на това, което на теб ти се откъсва от скръндзливите ръчички. Научи се да си плащаш на хората за труда им.
  • 41 Вуй

    8 1 Отговор
    А в Германия като платиш данъци и други,какво ти остава?Като е толкова хубаво защо не живееш там?

    Коментиран от #44

  • 42 kkk

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "Мухоморко":

    Мухлясали- вероятно, тесни- в никой случай, твърде скъпи- може би... Реалният проблем е, че "новото строителство" е трагично и чист обир:

    - 90м2 панелка по нот. акт е реално 75-77м2 жилище + 2 тераси + маза 3-5м2 + мизерни общи части. И се води 3-стаен
    - 90м2 "ново" по нот. акт е реално 65м2 жилище + 1 тераса + остатъка е общи части. И това е 3-стаен, странно...
    - панелките масово са 2,70м. високи и това ИМА значение
    - "новото" е пряко сили 2,50м. високо и усещането е за коптор
    - панелката е масово с по-големи като площ стаи поради куп причини
    - "новото" е със спалня за децата от 10м2 и за родителите от 13м2, но пък с голям "дневен тракт" от 25м2 и нейде е сбутана една кухня от 5м2.

    В старата ми панелка набор '68-ма година малката спалня беше 14м2 (2 броя), голямата спалня беше 22м2, "дневният тракт" беше 20+м2, кухнята беше 9+м2 и имаше бонус- килер от 3м2. С коридор, Б+Т, тераси, мазе от 8м2 и малко общи части по нот. акт се водеше 105м2. Когато го продадох (в идеално състояние и в отлично поддържана сграда) цената му беше колкото на 75м2 "ново строителство по БДС" или на 60м2 "ново и до ключ".
    За качеството на "новото" като материали и изпълнение да не говорим- толкова е калпаво, че трябва да използвам само псувни. Та така- цените са неоправдано високи като цяло обаче не старото, а "новото" с цена В ПЪТИ над реалната
  • 43 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #20 от "знаещия":

    Знаещия и можеш.Живея в Германия и не плаши с тези 6000€ кв.Не е вярно.
  • 44 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #41 от "Вуй":

    Живеем и там и там работим и плащаме и данъци. Ако беше по-непосилно от България, нямаше да има българи емигранти в Германия, а щяха германците да емигрират в България.
  • 45 махатма

    3 2 Отговор
    Някой има зор да ликвидира България ма не му се получава и квича е голем. Цените на НИ по целия свят не падат а нарастват. Само глупи може да се надява цените в България да паднат. Логиката на пазара е такава , че парите се обезценяват и който ги има инвестира в нещо със стойност - НИ и други активи.
  • 46 Вуй

    4 1 Отговор
    Живял съм и аз в чужбина,отделно съм обиколил много страни като турист.Ако имаш добри доходи от БГ по хубаво няма.Много зависи какво работиш там.Аз минавам 50 и не мърдам от тука.Не работя черна работа,имам много добри здравни и пенсионни усигуровки,имам 32д. отпуска.В чужбина винаги си чужденец а и шфабите са много студени.Тези които берат боровинки в Англия,мият клозети и работят в строителството в Германия,карат тирове по чужбина,те избраха чалгарчето и неговите куклуводи и клоуни да ни управлявът.Елитът на БГ ха ха

    Коментиран от #48

  • 47 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 48 ДОБРИЯ

    0 0 Отговор

    До коментар #46 от "Вуй":

    ПОЗДРАВЛЕНИЯ ЗА КОМЕНТАРА!!!
    ТОЧНО,ЯСНО И ПРАВИЛНО!
  • 49 lЛюбка Петрова

    0 0 Отговор

    До коментар #9 от "Димов":

    ХМ.пазарът вървял добре през 2021г. въпреки пандемията.ДА АМА НЕ.
    Няма огледи няма продажби ,пазара буквално е замрял.
    Убйиствено завишени цени на стари кофтори ,или панелки с лъскава обшивка мерицеши на мухал дори по високите етажи.
    А новите М о де рни. КУТЙИКИ с падаши срутваши се балкони........????ОООООО тях ги продават за дребни пари.....