Last news in Fakti

23 Август, 2021 17:58 4 051 11

Сигурните начини да се отървете от махмурлука

  • махмурлук-
  • възстановяване-
  • алкохол-
  • консумация на алкохол-
  • хидратация

В крайни случаи може да се стигне до нужда от лекарска помощ

Сигурните начини да се отървете от махмурлука - 1
Снимка: Shutterstock

Махмурлукът е едно от най-неприятните последствия от употребата на алкохол. Това се случва няколко часа след партито (обикновено на следващия ден) и е придружено от неприятни физически усещания: главоболие, гадене, отпадналост, студена пот и сухота в устата.

Освен това, човек се разболява психологически, тъй като при честа и прекомерна употреба на алкохол, той става по-уязвим към депресивни състояния.

Как да се отървете от махмурлука:

Да се ​​отървете от махмурлук означава не само облекчаване на симптомите, но и премахване на основните причини: дехидратация и интоксикация. Важно е да се възстанови водно-солевия баланс, нивата на кръвната захар и кислорода в кръвта. В особено тежки случаи може да се стигне до нужда от помощта на лекар, но с лек махмурлук можете да се справите сами, като използвате наличните средства.

1. Дълбок сън

Понякога дългата почивка и сън са достатъчни, за да дадат на тялото време и сили да се върне към нормалното функциониране. Въпреки че консумацията на алкохол често влошава качеството на съня, той става периодичен и плитък. Продължителната липса на качествена почивка влошава симптомите на махмурлук. Затова не планирайте да ставате рано, ако сте пили твърде много. Опитайте се да отделите време за почивка и сън веднага щом се появи възможността. Това ще избегне главоболието, умората и раздразнителността, които съпътстват махмурлука.

2. Пълноценна закуска

Сутрешното хранене е най-важното за деня. Балансираната закуска ще ви енергизира и облекчи махмурлука, като поддържа нивата на кръвната захар, умората и гаденето. Някои проучвания показват също, че поддържането на адекватни нива на кръвната захар може да облекчи симптомите, свързани с алкохола, като понижи киселинността в организма. Здравословната закуска може да помогне за намаляване на ефектите на партито, особено ако съдържа важни витамини и минерали. Изберете леки храни, постни протеини и сложни въглехидрати. Подходящи са каша, пилешко и задушена риба, печени зеленчуци.

3. Чиста вода

Дехидратацията, която човек не забелязва, когато пие алкохол, възниква по няколко причини. Алкохолните напитки имат диуретичен ефект, което води до загуба на течности и електролити, необходими за нормалното функциониране на всички системи на тялото. Твърде много алкохол често може да причини гадене и повръщане, което може да доведе до по-голяма загуба на течности. Дехидратацията води до замаяност, главоболие и сухота в устата, които придружават човек ден след хранене. За да отскочите бързо, трябва да пиете чиста вода. Поддържайте режима си на пиене през целия ден. Към водата може да се добави захар или мед, за да се възстанови нивото на електролита и да се намалят симптомите на махмурлук.

4. Лекарска помощ

Ако познатите домашни средства не помогнат и се чувствате много зле, потърсете помощ от специалисти. Особено важно е да направите това, ако има болки в стомаха, гърдите или отстрани, повишена сърдечна честота, температура и спад на налягането, често повръщане и объркване. В сериозни случаи ще е необходимо правилно лечение с въвеждането на лекарства през капкомер.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 СмЕх

    6 3 Отговор
    "Сигурните начини да се отървете от махмурлука"...Знаем знаем.... Кантарджиев, Мутафчийски и Витанов вече ни обясниха как...И за махмурлук...И за всичко останало:))
  • 2 Светнат

    16 1 Отговор
    Няма по-добро средство за лекуване на махмурлук от горещо и лютиво шкембе, последвано от една доза bloody merry.
  • 3 Клин клин избива

    8 3 Отговор
    Ми това е..
  • 4 Гост

    19 2 Отговор
    Важното е да не спирате да пиете. Така махмурлука няма как да ви хване.
  • 5 666

    7 6 Отговор
    Приятел казваше ... кой не умее да плува да не се съблича .С алкохола е същото ,всички сме препивали ама най-доброто нещо е сок от кисели краставички :)
  • 6 гадно

    15 0 Отговор
    Точно на българите да се обяснява как да изтрезнява след запой е доста безсмислено.
  • 7 ТаУмВзе

    16 0 Отговор
    Бира и шкебе бре!
  • 8 Tþh he tþh

    1 1 Отговор
    Нищо не разбрах
  • 9 спасителвинпром

    7 0 Отговор
    две с.ранета и две спанета, според фолклора. а и според скромния ми опит.
  • 10 Да ЕТМЦ П ИГ...!

    1 0 Отговор
    Чук - Чук, не мога да, пзная, пияните хора, защото не съм виждала такъв с премрежени очи и течаща уста с, лиги,....!
  • 11 Конник

    0 1 Отговор
    Няма съвети за алкохолици! Не пий и няма да си махмурлия.