Last news in Fakti

24 Август, 2021 18:56 4 418 9

Неподозирани рискове за здравето дебнат у дома

  • опасност-
  • риск-
  • здраве-
  • у дома-
  • вкъщи-
  • хигиена-
  • почистване

Предмети и помещения у дома трупат бактерии, които сериозно заплашват здравето

Неподозирани рискове за здравето дебнат у дома - 1
Снимка: Shutterstock

Поддържането на дома чист е приоритет, но това достатъчно ли е, за да сме сигурни, че вкъщи е безопасно? Съществуват някои рискове, за които може дори да не сте предполагали. Нека разберем кои мебели и вещи могат да застрашат здравето ви и как да предотвратим евентуална опасност от тях, пише actualno.com

Банята

Започваме с цяло помещение, за което всички знаем колко микроорганизми и бактерии виреят там. За редуцирането им и предпазването от тях, ви препоръчваме да използвате метални артикули – например вместо пластмасова глава за душ, вземете метална. Ограничете до минимум употребата на пластмаса, тъй като в нея се развиват повече бактерии, а и не е благоприятна за околната среда.

Телевизорът

И по-скоро – неговият корпус. Притеснения може да имаме спрямо по-старите телевизори, тъй като когато корпусът им се нагрее, от пластмасата се отделят токсични вещества, които се разнасят из въздуха и ние ги вдишваме. Препоръчваме ви да почиствате прахта от телевизора поне веднъж дневно, за да избегнете такива ситуации. За по-новите и плоски телевизори почти няма такава опасност, но върху тях все пак се събира прах.

Тефлонови съдове

Мненията за това вреден ли е тефлонът при съдовете за готвене, са противоречиви. В състава му има токсични вещества, които започват да се отделят при по-високи температури. Затова трябва да избираме качествени съдове с дебело тефлоново покритие, което да не се разваля при готвене. Препоръчително е също да не се готви прекалено дълго време в тефлонов съд, за да не попадат токсични вещества в храната ни. Ако се притеснявате прекалено много, винаги може да замените тефлоновия съд с такъв от неръждаема стомана.

Диванът

Диванът е един от най-удобните мебели в нашия дом. Но трябва да имаме предвид, че направен от дунапрен, диванът след дългогодишно ползване, може да стане вреден за нас. След 10-годишна употреба, дунапренът започва да отделя токсични вещества, освен това променя цвета си и започва да се рони. Ако имате възможност, след този период го сменете с нов.

Ароматизатори и ароматни свещи

Ароматизаторите съдържат вредни съставки, които при по-чувствителните хора, могат да предизвикат дразнене в гърлото, очите, носа и дори главоболие поради силната миризма. Ако искате домът ви да ухае приятно, може с подръчни средства и естествени материали, да си направите сами ароматизатори, които няма да бъдат вредни. Ароматните свещи пък от своя страна могат да отделят канцерогенни вещества. Това зависи от материалът, с който е изработена свещта, но такива най-често са парафиновите. При избора на свещ за дома, избягвайте тези от изкуствени материали и подбирайте естествени такива – пчелен восък или соево масло са много добри варианти.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Евтини мебели от ИКЕА

    8 2 Отговор
    Крият големи опасности

    Коментиран от #5

  • 2 mi6osp

    7 1 Отговор
    Тефлонираните съдове са опасни с микроскопичните тефлонови люспи, които докарват рак на стомаха и червата.
  • 3 Вирус

    3 2 Отговор
    Страхотна статия!
  • 4 др Гей Билтс

    15 0 Отговор
    Не знам за бактериите, ама от изгорените отпадъци на света в ТЕЦ-овете стените са напоени със сажди, а ламинатът през ден не мога да го измия и изхвърлям черни кофи вода. Това ни се лепи и по дробовете и после олеле майко Ковид.
  • 5 честен ционист

    5 3 Отговор

    До коментар #1 от "Евтини мебели от ИКЕА":

    Икейските мебели са непосилни за голям процент български домакинства, също както обяда в Макдонълдс.

    Коментиран от #6, #8

  • 6 ИКЕА

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    И без това са менте.
  • 7 Под чехъл

    9 0 Отговор
    Абе ти имай една мухлясала тъща в къщи, пък да видиш вредности!Само лопатата оправя работата.
  • 8 ФАРУК

    8 0 Отговор

    До коментар #5 от "честен ционист":

    В МАКДОНАЛД И ДА МИ ПЛАЩАШ МОШЕ, И ДЕ МЕ ЧЕРПИШ,НЯМА ДА ЯМ.
  • 9 Дрънчо

    4 0 Отговор
    Отивам на палаткааа