24 Август, 2021 19:57 5 350 6

Спрете да вярвате на тези митове за здравословното хранене

  • мит-
  • митове-
  • здравословно хранене-
  • храна-
  • полезно-
  • полезна храна

Тези 5 мита за правилното хранене отдавна са разбити

Спрете да вярвате на тези митове за здравословното хранене - 1
Снимка: Shutterstock

Мит номер 1: здравословното хранене е скучно и безвкусно.

Всъщност правилното хранене е балансирана и разнообразна диета, която може да се консумира от всеки. Елда и пилешки гърди за закуска, обяд и вечеря - противно на популярния мит - не е здравословна и със сигурност не e балансирана диета. Правилното хранене трябва да задоволи нуждите на организма от калории, макро- и микроелементи и да достави морално удоволствие. Няма смисъл да ядете краставици, ако ги мразите, въпреки всичките им полезни свойства, пише actualno.com. Можете много лесно да ги овкусите като експериментирате в кухнята. В интернет ще откриете хиляди рецепти за здравословна и много вкусна храна, която може да си я приготвите вкъщи дори в рамките на 10 минути.

Мит номер 2: трябва да гладувате.

В интерес на истината гладът е сигнал на тялото, че се нуждае от гориво. Гладът е както физически, така и емоционален. Ако не сте яли нищо от сутринта, а вече е станало време за вечеря, тялото отчаяно ще се нуждае от храна. Но чувството за глад следобед означава, че най-вероятно не пиете достатъчно вода, не спите достатъчно, което довежда до чувство на умора и стрес. В този случай е важно да се реши първоначалният проблем, тогава натрапчивите мисли за ядене ще изчезнат. Ако чувствате глад през цялото време, значи нещо не е наред. Изчислете калориите в диетата си, обърнете внимание колко спите и как се справяте със стреса в живота ви.

Мит 3: Правилното хранене изключва десерти и други любими храни.

В интерес на истината ще трябва да се откажете от обичайната си храна завинаги. Всички „насилствени“ ограничения рано или късно ще доведат до срив. Ако искате да подобрите диетата си, започнете с малко: добавете по -малко масло при готвене, направете здравословни бургери у дома, вместо да купувате от веригите за бързо хранене.

Мит номер 4: Само при правилното хранене се отслабва

Спрете да се обвинявате за всяка хапка, която изядете! Съзнателният избор на ястия за обяд и вечеря, при който вземете предвид калорийните стойности и подберете храни, които не попадат в „джънк списъка“, то излишните килограми постепенно ще изчезнат. Отношението и отхвърлянето на войната с храната е важно.

Мит номер 5: Правилната диета ще трябва да преброи протеините, мазнините и въглехидратите и да претегли храната

Не е необходимо да броите калориите и хранителните вещества при всяко хранене. Достатъчно е да знаете състава на храната и да ядете балансирано, без да изпадате в крайности. Поради прекомерното внимание към храната, недоволството от тялото ви, прекомерната тревожност може да доведе до промени в настроението и до повишаване на стреса, което неминуемо ще се отрази негативно на психиката ви.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Разнообразието

    9 1 Отговор
    – Жена, защо всички пържоли са с различен размер?
    – Нали искаше разнообразна храна.
  • 2 Истината е тая

    12 0 Отговор
    Поради множеството недоразумения, издателството ни е принудено да уточни:
    Книгата "Вкусна и здравословна храна" се състои от два раздела - "Вкусна храна" и "Здравословна храна."
  • 3 Русенец

    6 1 Отговор
    За да прокарат една лъжа, като вземат, че я опаковат в няколко истини, и тя вземе, че мине покрай тях.

    Коментиран от #4

  • 4 Варненец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Русенец":

    Също като оня измислен вирус :)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 изпуснахте

    0 0 Отговор
    Мит номер 6: Здравето се определя от храната която ядем.
    А да споменете че фармацевтичните компании в щатите финансират производителите на гмо