27 Август, 2021 20:10 5 467 24

Кръчмите са пълни, британската икономика отново цъфти

  • икономика-
  • кръчми-
  • коронавирус-
  • великобритания-
  • лондон-
  • пари-
  • криза-
  • брекзит-
  • работни места-
  • работа-
  • ес

Великобритания се съвзема от най-силния икономически спад на Острова за последните 300 години

Кръчмите са пълни, британската икономика отново цъфти - 1
Снимка: Shutterstock

Точно в 17 часа започва щурмът: с края на работния ден безброй хора са стичат към ресторантите в лондонския квартал Сохо. След като на 19 юли правителството отмени почти всички противопандемични ограничения, британците масово щурмуваха ресторантите и пъбовете. „Сега, когато хората отново могат да харчат парите си, това си личи най-вече в сектора на гастрономията и търговията на дребно. Ефектът е по-силен от очакваното“, казва Питър Арнолд, икономист от одиторската компания „Ърнст енд Янг“.

Мрачните прогнози от миналата година гласяха, че икономическото възстановяване на Обединеното кралство от пандемията ще отнеме между две и три години. Британската икономика пострада силно от пандемията. Само Испания беше с по-лоши показатели – през 2020 БВП там спадна още по-силно, отколкото във Великобритания. Но сега британската икономика явно отново е в подем: през второто тримесечие тя е нараснала с 4,8 процента спрямо предходното тримесечие, а възстановяването върви значително по-бързо от очакваното – макар БВП все още да не е достигнал нивата си отпреди кризата.

Огромен спад в икономиката

В Обединеното кралство секторът на услугите е този, който генерира най-големи приходи. Той е, образно казано, сърцето на икономиката, което по време на пандемията значително забави своя ритъм. Това пък предизвика най-силния икономически спад на Острова от 300 години насам. Отмяната на ограниченията в средата на юли трябваше отново да оживи икономиката. Смята се, че по време на пандемията британските потребители са икономисали близо 230 милиарда евро. Сега тези пари отново могат да бъдат харчени. Според наличните данни, сега се случва точно това. Питър Арнолд смята, че още до края на тази година британската икономика може да си възвърне нивата отпреди пандемията. Стига да не се случат непредвидени обстоятелства, свързани с пандемията.

Властите разчитат, че успешната имунизационна кампания ще продължи да създава сигурност. Междувременно магазините са пълни с клиенти, а търговията на дребно бързо се възстановява, казва Том Холдър от британския Търговски консорциум. Хората купуват най-вече облекло, мебели или електроуреди. „Очакванията ни бяха надхвърлени“, казва той.

След Брекзит липсват шофьори на камиони

Въпреки оптимизма обаче съществуват и някои сериозни предизвикателства пред икономическото възстановяване на страната. През последните дни има известно забавяне на потреблението, което може да бъде и знак, че британските потребители все още не са готови да харчат свободно и без задръжки спестените пари, тъй като нямат сигурност за утрешния ден. В момента на ден във Великобритания се разболяват средно по 30 хиляди души от COVID-19, а тенденцията е възходяща. Това показва, че въпреки високия дял на ваксинирани хора (75%) пандемията все още не е отминала.

Големият брой болни хора спъва производителността – много браншове не могат да работят на пълни обороти. Към това се прибавят и последиците от Брекзит. На Острова изпитват остър недостиг от шофьори на камиони, тъй като след излизането на Великобритания от ЕС много шофьори от други европейски държави бяха принудени да се завърнат в родните си страни. По данни на браншовия съюз, в момента има недостиг от около 90 хиляди шофьори.

Около 1 милион незаети работни места

Това пък от своя страна води до проблеми с доставките в хранителната промишленост. Напоследък отново имаше магазини с празни рафтове. Британското правителство обаче не е склонно да върне обратно в страната напусналите я чужди шофьори. Същият проблем имат и месопреработвателните предприятия. В тази връзка беше лансирана дори идеята липсата на работна ръка да бъде запълнена от затворници, на които да бъде разрешена известна свобода на придвижване. Общо в Обединеното кралство има около 1 милион незаети работни места. Това също спира икономическото възстановяване. Затова пък безработицата спада – през юни тя е била 4,7%. Като цяло безработицата ще спада и след това, убеден е икономистът Арнолд. За него положителните сигнали преобладават и той е оптимист за бързото възстановяване на британската икономика.


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Да харчат като

    19 9 Отговор
    за последно,че това ще им бъде,амин !

    Коментиран от #3

  • 2 Истината

    33 3 Отговор
    И кое му е доброто! Те винаги са били нация на алкохолици!Кръчмите и в БГ са препълнени но това не означава , че сме цъфнали и вързали!
  • 3 млъкни

    12 34 Отговор

    До коментар #1 от "Да харчат като":

    ваксинираха се , а ние както винаги - пак дъно !

    Коментиран от #4, #12

  • 4 Няма ние

    23 7 Отговор

    До коментар #3 от "млъкни":

    ти се боди ако щеш,мен това не ме засяга.

    Коментиран от #6, #8

  • 5 Госあ

    20 3 Отговор
    "Кръчмите са пълни, британската икономика отново цъфти" 😂😂😂 европке, европке...

    Коментиран от #7

  • 6 млъкни

    4 11 Отговор

    До коментар #4 от "Няма ние":

    ооо само така си мислиш
  • 7 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    9 5 Отговор

    До коментар #5 от "Госあ":

    Много кратък, но и много интелигентен коментар, колега!
  • 8 Сссссдс

    5 11 Отговор

    До коментар #4 от "Няма ние":

    Засягате, но още не вдяваш!

    Коментиран от #16

  • 9 Извод

    30 1 Отговор
    Значи щом кръчмите са пълни,икономиката цъфти!Значи нашата е прецъфтяла!

    Коментиран от #10

  • 10 Помни

    2 3 Отговор

    До коментар #9 от "Извод":

    Тук ще се мре яко ще се мре !
  • 11 Рошко

    6 1 Отговор
    Даааа ще цъфти,сигурно щото са боцнати със специални ваксини

    Коментиран от #17

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 млъкни

    3 2 Отговор

    До коментар #12 от "Ауто бг":

    Я още едно дъно , дето си мисли че е връх :)
  • 15 Kcaniba

    7 1 Отговор
    е, дойче зеле с ротшилдски 30 сребреника! Щом кръчмите са пълни в грит бриит пакистан, значи всичко цъфти!! Тия алкоджани и педерджани от друго не разбират, освен некой генгбенгец на благоверната!!!!
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Сигурно ще да

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    е така,не стига,че експерименталките са токсични,ами на нас дали второто качество...
  • 18 Вива Вакс

    6 11 Отговор
    ВБ са пример как предпазват ваксините. При 34000 нови заразени на ден, имат само 140 починали на ден. В България има 17 пъти по малко заразени, а 1/3 от починалите във ВБ, понеже ганьовците винаги "най умни".

    Коментиран от #22, #24

  • 19 Корго

    5 1 Отговор
    Журналиста,напиши си името т да си спомним и за теб,след като приключиш с глупостите си !
  • 20 БРЦК

    3 0 Отговор
    Поредната глупост. Но от глупаци глупости
  • 21 334334

    8 1 Отговор
    Кръчмите им пълни, икономиката им цъфти, ковид-ограничения нямат вече никакви... Я да им видим данните - всеки ден в последния месец имат по 35 000 - 40 000 случая (според броя на населението - все едно при нас да има всеки ден по 3 500 - 4 000), в момента активните им случаи са 1 235 496 (все едно при нас да са към 120 000). Смъртността им е много по-ниска от тази в БГ, но тя беше така и в същото съотношение и преди ковид, заради нивото на здравните системи. И? Какво се оказа? Те имат В ПЪТИ ПОВЕЧЕ случаи от нас, ама... кръчмите им пълни, икономиката цъфти, ограничения нямат. Значи - можело животът да си тече и без безумната ковид-истерия и без здравен фашизъм. Само това да им е дивидента на англичаните, дето избягаха от ЕС, пак добре!
  • 22 ...

    9 0 Отговор

    До коментар #18 от "Вива Вакс":

    изобщо не е "понеже ганьовците винаги най-умни", а защото сме волски търпеливи и безучастни - търпим безобразното, крадливо и уродливо управление, вкл. на здравната ни система, заради което (не заради ковид или ваксини) сме на първите места по смъртност В СВЕТА по смъртност, и сега, много преди ковид
  • 23 Гошо

    3 1 Отговор
    Е оня ден празни рафтове показвахте се икономиката им цъфнала
  • 24 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Вива Вакс":

    То и преди ваксите си бяхме "първенци" по смъртност. Това е заради здравната система. Изненадва ме колко късопаметни и глупави са ковидВаксърите. Може би наистина това е тестът за интелигентност.