Last news in Fakti

28 Август, 2021 08:16 2 457 42

Не се увеличава рискът от тромбоза при втора доза „АстраЗенека“

  • астразенека-
  • тромбоза-
  • риск-
  • втора доза-
  • ковид-19

Има по-голяма вероятност за усложнение при боледуващите, отколкото след ваксинация

Не се увеличава рискът от тромбоза при втора доза „АстраЗенека“ - 1
Снимка: Shutterstock

Британско-шведската компания „АстраЗенека“ заяви в сряда, че рискът от тромбоемболия и тромбоцитопения, включително рядката тромбоза с тромбоцитопения (TTS), не се увеличава след поставяне на втората доза на нейната коронавирусна ваксина Vaxzevria, предаде БНР.

Ваксината срещу Covid-19 на „АстраЗенека“ крие малък допълнителен риск от редки кръвни съсиреци с ниски тромбоцити след поставяне на първата доза и е без допълнителен риск след втората доза, показа проучване, ръководено и финансирано от производителя на лекарства на фона на притесненията относно страничните ефекти от ваксинацията.

Проучването, публикувано в медицинското списание Lancet, установява, че прогнозната честота на тромбоза със синдром на тромбоцитопения (TTS) след първата доза на ваксината Vaxzevria е била 8,1 на милион при тези, които са били имунизирани.

След втората доза ваксина Vaxzevria, изобретена и с помощта на Оксфордския университет, този процент е 2,3 на милион, сравним с този, наблюдаван при неваксинирани хора, добави британско-шведската компания.

Нещо повече, вероятността от получаване на специфични кръвни съсиреци е осем пъти по-висока при диагностицираните с Covid-19, отколкото при тези, които не са.

Сър Мене Пангалос, изпълнителен вицепрезидент на „АстраЗенека“, коментира резултатите от проучването:

"Освен ако TTS не е идентифициран след първата доза, тези резултати подкрепят прилагането на двудозовата схема на ваксината Vaxzevria, както е посочено, за да се осигури защита срещу Covid-19, включително срещу повишаващите се обезпокоителни варианти на коронавируса".

Европейската агенция по лекарствата (EMA) разглежда от март случаи на TTS и откри възможна връзка с ваксината Vaxzevria и с еднодозовата ваксина срещу Covid-19 на американската компания Johnson & Johnson. EMA обаче продължава да поддържа тезата, че общите ползи от двете ваксини надвишават всички рискове, произтичащи от тях.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 мъкаааа

    28 3 Отговор
    Не се увеличава рискът от тромбоза при втора доза „АстраЗенека“,дръжки! Увеличава се с до 38%! Тромбоза с втора доза...Как звучи само?! Сложете си дулото на челото и натиснете спусъка,а после следва скок в изкопаното.

    Коментиран от #26, #32

  • 2 Раданч Татлъту

    12 2 Отговор
    Разберете го,ве!
    Ваксините са радост!☠☠☠🤡👍
  • 3 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    15 2 Отговор
    А ако никога не се разболееш от коронката, какъв е шансът да имаш здравословни усложнения от вируса? :)

    Коментиран от #27

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН

    18 1 Отговор
    ОФИЦИАЛНА статистика и малко МАТЕМАТИКА: В света официално заразените са около 216 млн. От тях починалите са около 4.5 млн. Това е около 2.1% леталитет в световен мащаб (4.5/216=2.1/100). За Европа процентът е почти същият. Същевременно в Швеция, която почти нямаше мерки, 89% от починалите са на възраст 70+ години. Това значи, че по-младите от 70г., починали от/с ковид, са около 10%. За наша СИГУРНОСТ да свалим тази граница с 10г. Това значи, че ако сте по-млад от 60г. и АКО се разболеете от ковид, шансът ви да сте сред смъртните случаи е 10% от 2.1%, което е 0.21%. Т.е., шансът ви да ОЦЕЛЕЕТЕ е 99.79%, ако сте по-млад от 60г. Това си е почти 100%. А колкото по-млад от 60г. сте и колкото по-здрав сте, толкова повече този процент се приближава до пълните 100%, като най-близо до 100% "оцеляване" са децата, тийейджърите и хората под 30г. За какво тогава ви е тази ЕКСПЕРИМЕНТАЛНА вакса, която НЕ спира заразяване и разпространяване, а само намалявала смъртните случаи. Колко повече да ги намали от 0.21%? Най-много да получите СТРАНИЧНИ реакции и да си скапете живота.

    Коментиран от #11, #28

  • 6 попара

    9 2 Отговор
    Бомба,бомба,паднала е тромба.
  • 7 Ibs

    16 1 Отговор
    Така е, даже и първата е напълно достатъчна
  • 8 БАЙ Х@Й ‼️

    20 2 Отговор
    В една фирма предстояли събрания. Един работник пита друг: - Колега, знаеш ли колко процента ще са съкренията ? - Ако ме съкратят , за мен са 100% , ако не ме съкратят, какво значение има !

    Коментиран от #9

  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #8 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    СЪКРАЩЕНИЯ / ред/
  • 10 Здрасти

    28 4 Отговор
    Във Япония спряха ваксиниране то защото са открили че във ваксини те има частици които реагират на магнити.Честито на ваксинирани те покемони с бар кодове.

    Коментиран от #14

  • 11 Таратор

    21 2 Отговор

    До коментар #5 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    Моята баба почина на 88 г. Без да я и даже види лекар , в смъртния акт пише Ковид. И тя е в статистиката на заразена и починала, а от години си беше болна от какво ли не.

    Коментиран от #33

  • 12 Българин

    10 0 Отговор
    Твърдо съм против препаратите срещу /по скоро за/ ковид защото нямат нищо общо с ваксините - не предпазват от заразяване, боледуване и дори смърт, слагат се по градинки и молове без преглед и наблюдение на инжектирания и т.н., но личното ми мнение е, че Астрата е далеч по безопасна от Пфайзер и Модерна, Германия и САЩ поведоха търговска война за да могат техните компании да увеличат приходите си. Ако мислеха за хората Пфайзер щеше да се съгласи да си даде патента на други държави, но така първо печалабите щяха да паднат драстично и второ много бързо щеше да се разбере какво действително има във ваксинита, както стана с Модерна.

    Коментиран от #23

  • 13 По-точно казано

    17 1 Отговор
    Ами то рискът от тромбози при първата доза е толкова голям, че даже и втората не може да го бие.
  • 14 Костова

    20 2 Отговор

    До коментар #10 от "Здрасти":

    В YouTube има много клипове, на които като се мине с магнит по мястото на убожданене с ваксина и се появява издуване, което се движи по посока на движение с магнита. Тъй като не вярвам лесно на всяка информация в YouTube реших да изпробвам този експеримент над една гостенка, ваксинирана с Пфайзер. Когато под магнита се получи издутина, не зная кой бе повече шашнат, аз или гостенката ми. Все пак интересно е защо са необходими метални частици във ваксините и каква е ролята им? Някой от онези, които налагат задължителното ваксиниране в световен мащаб да обясни.

    Коментиран от #16, #21, #39, #40, #42

  • 15 ттт

    7 0 Отговор
    За човек със сърдечно-съдови проблеми фатална може да бъде още първата.
  • 16 Аман

    4 9 Отговор

    До коментар #14 от "Костова":

    Мухаххаха..ти другарко за клик байт клипове чувала ли си..пък ако знаеш какви достъпни видео програмки има..аман от прости хора ей..
    На модерна някой нарочно им е замърсил ваксините за да им саботира произдводството

    Коментиран от #17, #24

  • 17 Хахаха

    5 1 Отговор

    До коментар #16 от "Аман":

    Трудно ли ти е четенето:) Ако можеше да четеш щеше да проумееш, може би, че жената лично го е изпробвала. Последното, което си написал е хумореска затова и аз ще се включа: не само на Модерна, а и на Пфайзер, Астра Зенека и Джонсън и Джонсън са умишлно замърсени от антиваксър, затова вместо да дават безсмъртие те заразяват и убиват:)
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 БАЙ Х@Й ‼️

    6 1 Отговор

    До коментар #18 от "Ковид 19":

    www:: 44-годишна радиоводеща от BBC е починала миналата седмица, след като е получила кръвни съсиреци, предизвикани от имунизацията й с ваксината на "АстраЗенека", съобщиха от семейството й, цитирани от BBC‼️ Изборът е твой ! И ... късмет ‼️

    Коментиран от #30

  • 20 От страни

    1 0 Отговор
    Демек от първата е достатъчно и втората няма смисъл...
  • 21 mi6osp

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "Костова":

    А има ли клип затворена фабрично ваксина да се привлича от магнит? Макар че и там фотошопът може да промени всичко. и за какво ли ще са на някого няколко килограма магнитни частици в човек? Напомням, една доза ваксина е 0.1-0.2 грама.
  • 22 mi6osp

    0 1 Отговор
    ...няколко милиграма..., разбира се.
  • 23 От страни

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Българин":

    Именно така. Ама Астрата и е по малко ефективна. Разликата е в самата ваксина Астрата е въз основа на аденовирус - векторна а другите са въз основа на РНК. Астрата е създала прграма с русняците и сега в момента работят за съвместно исползване на Астра и Спътник. За подобряване на ефекта.
  • 24 Гост

    1 2 Отговор

    До коментар #16 от "Аман":

    Другаре, жената щото не вярва само на ютуб е направила теста с ваксинираната си гостенката. Или искаш да я убедиш че тва дето е пробвала сама не е вярно. Аман от наивници
  • 25 Свидетел

    1 1 Отговор
    Баща ми получи тромбоза след втората доза, лежа 5 дни в болница и сега поне 3 месеца ще пие лекарства, които пък му влияят много зле на кръвното. Там му казаха, че в никакъв случай не е от ваксината, просто съвпадение.На 65г е.(само за информация не искам да убеждавам никой)
  • 26 Е аз си го

    3 2 Отговор

    До коментар #1 от "мъкаааа":

    сложих дулото, щракнах даже 2 пъти и се чувствам прекрасно. А, ти продължавай да си срещу всички дула и 2 метрови ров в очакване.

    Коментиран от #29

  • 27 Нямаш

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    шанс да я избегне короната, защото тя така мугира, че рано или късно ще я минеш. Въпроса е от кои проценти ще бъдеш, от многото или малкото, това е неизвестното в това уравнение, защото и тези починалите са си мислили, като теб, но уви изтеглили са късата клечка.
  • 28 Болниците се

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН":

    пълнят с млади хора и за съжаление не всички оцеляват а статистики и математики ги зарежи.
  • 29 Тц Тц

    0 1 Отговор

    До коментар #26 от "Е аз си го":

    Ние пък щото не се чувстваме прекрасно, здрави и бодри по заведения с роднини и приятели, дишаме си нормално без намордници на устите. А теб колко дула още те чакат - през месец, а съвсем скоро по три пъти на ден.
  • 30 Доказаха

    1 2 Отговор

    До коментар #19 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    че тези тромбоза се получават при жени ползващи или ползвали до скоро противозачатъчни или с авто имунно заболяване водещо до образуване на такива. Моята племенница 2019г бе диагностицира на с такова автоимунно заболяване и това на 26 години

    Коментиран от #34

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ARGON

    2 0 Отговор

    До коментар #1 от "мъкаааа":

    Така е. Ковид няма, защото няма изолат, според доклад на CDC на САЩ. Еврейските глобалисти прекръстиха обикновения грип на некакъв си ... ковид.
  • 33 ARGON

    3 1 Отговор

    До коментар #11 от "Таратор":

    Вярвам ти, защото докторите получават по 2000 лева от специален фонд, ако пишат в смъртния акт, че пациентът е починал от ковид. Системата е корумпирана от горе до долу.
  • 34 ARGON

    3 1 Отговор

    До коментар #30 от "Доказаха":

    Вярваш ли си? 150000 са убити с ковид ваксини само в САЩ - мъже и жени. Според теб всички ли са вземали хапчета?
  • 35 ARGON

    1 1 Отговор

    До коментар #31 от "Имунолог":

    Тебе пък кой те спира да се самозаключиш? Ако желаеш можеш и да спреш да дишаш.
  • 36 Мъдрия

    5 1 Отговор
    Достатъчна е само първата. До втората може и да не стигнете.
  • 37 Няма

    5 0 Отговор
    какво да се умува. Подписваш ли се преди убождането? Всеки коментар е излишен.
  • 38 Имаш

    3 1 Отговор

    До коментар #31 от "Имунолог":

    ли си гривна на ръчичката или глезена? Иди при някой полицай и му я покажи, че вече те търсят и тревожат за тебе.
  • 39 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Костова":

    Да, ако при РНК ваксините е възможно да се използват магнитни нановезикули, които са използвани всъщност експериментално за доставка на лекарства, то при векторните, това не е нужно. Но пък германците разпраат, че векторните на астра и джонсън били със сбъркан дизайн и стояли дълго в ядрото и имали и сплайс сайтове, където се сплайсвали и протеина се презаписвал грешно 😂 аз принципно не вярвам много на германците за всичко, но все пак
  • 40 От страни

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Костова":

    Костова, не ме плаши. Косата настръхва.
  • 41 1122

    1 1 Отговор
    Направете справка,колко милиарда евро спечелиха евреите от измислените ваксини?!Нищо ,че същите евреи ваксинираха 98% в Израел,и сега има бум на болни от К19.Евреите печелят от всички нещастия на народи на които продават оръжие,вредни лекарства/Бил Гейтс/,крадат скъпоценности, злато платина -всичко,което увеличава техните пари.За безбожна нация /знаем кой разпъна на кръста Ийсус Христос/,евреите приемат за Бог парите.В тъпите сащ, управлявани от Израел, евреите са намерили почва за своите престъпни деяния.От всякъде са изгонени.Българите,ги познават най-добре.Заедно с престъпните Г. Димитров и масона Васил Коларов, евреите участват в изваждането на тленните останки на Цар Борис III и поруганието на тялото му.Черна неблагодарност, за спасяването им от Хитлер /53000 на брой/,от Царя.И това е "народ"???Мислете и четете документи!
  • 42 Възможно е само

    0 0 Отговор

    До коментар #14 от "Костова":

    ако във ваксината има желязо или кобалт.
    Иначе няма как да реагира на магнит.
    Пък нали там имало графен - който е графит, който пък е въглерод.
    Но, дори да е така, в кръвта има много повече желязо, отколкото би могло да има в микро-дозите ваксини, и вените на твоята приятелка трябва да се издуят като балони под магнита ... нали?

    Останалото е ... слабичко хорър - фентъзи.