2 57711

В училище или дистанционно обучение? Ето каква е ситуацията на Балканите

 • училище-
 • ученици-
 • дистанционно обучение-
 • коронавирус-
 • балкани-
 • турция-
 • гърция-
 • румъния-
 • тестове-
 • ваксини-
 • деца-
 • младежи

Училищата в Гърция няма да преминават към дистанционна форма на обучение през тази година

В училище или дистанционно обучение? Ето каква е ситуацията на Балканите - 1
Снимка: Shutterstock

Решени да не допускат повторение на миналата учебна година, когато много от учениците на Балканите се обучаваха дистанционно в голяма част от времето, повечето балкански страни обявиха присъствено начало на учебната 2021/2022 г. Остава неизвестно обаче докога присъственото обучение ще продължи на фона на регистрираното нарастване на случаите на коронавирус на Балканите и настъпващата четвърта COVID вълна, предаде NOVA. Ето как балканските страни планират да започнат учебната година:

ГЪРЦИЯ

Училищата в Гърция няма да преминават към дистанционна форма на обучение през тази година, а правителството ще търси други мерки за борба с възможни огнища на коронавирус, съобщи заместник-министърката на образованието на Гърция Зета Макри. "Няма да се връщаме към дистанционното обучение, защото имаме ваксинация", е заявила тя, като е допуснала мярката да бъде прилагана в изключителни случаи, като например при деца от застрашени групи.

Училищата в Гърция ще бъдат отворени на 13 септември, както обикновено, при спазването на строги протоколи за безопасност срещу COVID-19. 75-80 процента от учителите са ваксинирани или поне имат запазен час за ваксинация. Учениците ще трябва да идват на училище или със сертификат за ваксинация (за възрастовата група 12-17 години), или с удостоверение за прекаран COVID-19 през последните шест месеца. В противен случай ще трябва да си правят два пъти седмично самостоятелен тест и да носят със себе си удостоверение за отрицателен резултат при влизане в училището. Учителите, които не са ваксинирани и не са преболедували COVID-19, ще трябва да си правят лабораторен тест за COVID-19 два пъти седмично. Неваксинираните учители ще трябва да си правят лабораторните тестове за своя сметка в частни лаборатории. В случай, че преподавател не представи някой от тези документи, ще бъде временно отстранен от работа без заплащане.

ТУРЦИЯ

Турция започва от 6 септември присъствения учебен процес, а от учителите и училищните служители, които не са ваксинирани, ще се изисква PCR-тест най-малко два пъти седмично, обяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган. Изискване за PCR-тест ще има и за студентите и персонала във ВУЗ, които не са ваксинирани. Здравният министър Фахреттин Коджа поясни, че задължителните редовни PCR тестове, които ще бъдат изисквани от неваксинираните лица в Турция, ще бъдат безплатни. Присъствено обучение се предвижда от 6 септември за всички класове. Учениците, които имат извинение да не участват присъствено в учебните занятия, ще могат да продължат дистанционно обучението си чрез създадените платформи. В Турция с разрешение на родителите могат да се ваксинират децата над 15 години, както и над 12-годишните с хронични заболявания. Над 80 процента от турските учители са ваксинирани досега с най-малко една доза ваксина срещу COVID-19, а над 70 процента са реимунизирани.

РУМЪНИЯ

Учебната година в Румъния ще започне присъствено на 13 септември, съобщи министърът на образованието Сорин Къмпяну. Учебните часове ще се водят присъствено до ниво на заболеваемост 6 на 1000 души население. Родителите ще получат формуляри, в които ще могат да изразят съгласие или несъгласие за ваксинация на децата на възраст над 12 години. Румъния започна ваксинация срещу COVID-19 на деца на 12 и повече години в началото на юни.

АЛБАНИЯ

Албания отложи началото на учебната година и вместо на 13 септември тя ще започне на 27 септември, съобщи министърката на образованието, спорта и младежта Евис Куши. Отлагането има за цел да се "запълнят празнините, предизвикани от обучението в условия на пандемия", като се предостави допълнително обучение. По тази причина от 1 септември започва период за допълнително обучение, през който от учениците няма да се изисква да ходят на училище всеки ден, но преподавателите и целият училищен персонал ще трябва да бъдат на разположение в училищата на пълно работно време. Албанският премиер Еди Рама предупреди междувременно, че страната може да въведе задължителни ваксини срещу COVID-19 за университетските преподаватели и студенти.

СЪРБИЯ

Щабът за борба с коронавируса на Сърбия взе решение учебната година в страната да започне присъствено от 1 септември и учебните часове да бъдат с продължителност 45 минути, съобщи министърът на просветата Бранко Ружич. Страната предвижда три модела на работа на училищата, в зависимост от епидемичната ситуация. Според първия учениците ще седят заедно на чиновете и ще носят маски докато разговарят, а ваксинираните учители няма да носят маски, докато не приближат до ученик на по-малко от 1,5 метра. Вторият модел ще се прилага за учениците от седми и осми клас на началното и учениците в средното училище, които един ден ще посещават училище, а един ден ще учат онлайн. Според третия модел, който ще се прилага в общините с най-голям брой заразени с COVID-19, при средношколците ще се провежда онлайн обучение, а при учениците в началното училище - комбинирано. Общините в страната ще се разделят на зелена, жълта и червена зона в зависимост от хода на пандемията, като в детските градини и предучилищните групи децата няма да носят маски, както и ваксинираните възпитатели.

РЕПУБЛИКА СЕВЕРНА МАКЕДОНИЯ

Учебната година в Република Северна Македония ще започне на 1 септември с физическо присъствие и раздаване на свидетелствата за миналата учебна година. Онлайн обучение или хибриден модел, който предвижда част от учениците да учат онлайн, а част - в училище, ще се прилага, ако здравните власти оценят, че обстановката с COVID-19 се влошава. Децата с редки заболявания, деца от семейства с хронично болни членове на семейството или по настояване на родителите, ще могат да учат онлайн, но с разрешение на училището.

СЛОВЕНИЯ

В Словения новата учебна година започва на 1 септември при изискване за редовно тестване на училищния персонал в случаите, когато няма ваксинация или прекаран COVID. Директорите на училищата получиха наредба, според която отказът на служителите да се тестват за коронавирус може да бъде причина за уволнение. Всички работещи в училищата, които не са преболедували и не са ваксинирани, трябва всяка седмица да се тестват, а неоправданият отказ за тестване ще се смята за нарушаване на задължение от трудовите отношения. В такъв случай на служителя ще се издава писмено предупреждение преди уволнение или се задвижва процедура за уволнение, а същото важи и ако служителите откажат да носят защитни маски. Учениците също ще трябва да носят маска в класната стая, а когато не се съобразяват с това изискване, директорът трябва да уведоми за това неговите родители. Въвежда се и изискване за седмично тестване на студентите в Словения, които не са ваксинирани и не са прекарали заразата. Това тестване ще бъде безплатно за студентите и ще се финансира от държавата.

ЧЕРНА ГОРА

Учебната година в Черна гора ще започне по традиция на 1 септември, но с 30-минутни вместо с обичайните 45-минутни часове, съобщи държавният секретар в министерството на просветата на Черна гора Милица Кадович. Все пак министерството на просветата е предвидило като възможност и онлайн модел на обучение в зависимост от епидемичната ситуация.

Поставете оценка:
Оценка 1 от 4 гласа.

Свързани новини

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 Последния Софиянец

  10 2 Отговор
  Все повече неграмотни деца има .
 • 2 Мислещ

  15 2 Отговор
  На този етап училищата са тренировъчни лагери за създаване на роби на новия световен ред.
 • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

 • 5 ТаУмВзе

  4 3 Отговор
  Пак сме опасно неадекватни! Закривай школото направо. Видя се, че сме приключили Отдавна.

  Коментиран от #6

 • 6 Мислещ

  5 0 Отговор

  До коментар #5 от "ТаУмВзе":

  Има и по-зле, но като цяло тенденцията е еднаква (Както писах по-горе): "Cпoрeд първия учeницитe щe ceдят зaeднo нa чинoвeтe и щe нocят мacки дoкaтo рaзгoвaрят, a вaкcинирaнитe учитeли нямa дa нocят мacки, дoкaтo нe приближaт дo учeник нa пo-мaлкo oт 1,5 мeтрa. "
 • 7 Петър

  8 1 Отговор
  Ду-хай-те, лъжци, няма да набодем децата си.

  Коментиран от #11

 • 8 След 20 години

  2 1 Отговор
  Всички ще учите дистанционно.Ще работите над 80% дистанционно.Защото и ниско квалифицираните ще са пред пулта.За производство,за доставки,за продажби- онлайн.И храната ще поръчвате онлайн ( вече сте започнали) ,без да се запитате,кой готви,как готви,с какви продукти.Нали ви ги донасят до прага,в лъскава опаковка.Целия ви живот ще бъде- онлайн.Не сте за завиждане- честно!
 • 9 баба ванга

  2 0 Отговор
  българите не трябва да изпращат децата си отново на училище. това са сатанински, ционистки неща, на новия ред неща. та, без ваксина, край на училище, без наука, доверие в магии, пророчества и предразсъдъци. българинът не се нуждае от нищо друго, така е оцелял през вековете и така ще оцелее.
 • 10 Дарвин Чарлз

  1 2 Отговор
  Присъственото обучение ще трае най много 2 седмици след началото на учебната година. Миналата година пак големи лозунги имаше, ама пак така стана. А пък със свръх заразната Делта, може само да си мечтаете да изкарате и 1 седмица присъствено. Напаво е изумяващо колко прости са хората като цяло. "Мислещ човек" въобще не се отнася за тези бозайници.
 • 11 Фатален Гуру

  1 0 Отговор

  До коментар #7 от "Петър":

  Делтата ще те набоде, и теб и децата. Ако пък някои съчки изгорят, значи са били сухи, каза мъдрецът Светий Мангъров.

Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa или ca нaпиcaни изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg ще бъдат премахнати.