Last news in Fakti

31 Август, 2021 16:10 4 051 22

10-минутен тест показва има ли проблем с белия дроб след COVID инфекция

  • пулмолог-
  • covid инфекция-
  • вирусна пневмония

Ако функцията на белия дроб е нарушена, доказано чрез този бърз и лесен тест, това дава възможност своевременно да се вземат мерки за адекватно лечение

10-минутен тест показва има ли проблем с белия дроб след COVID инфекция - 1
Снимка: Shutterstock

Имате ли задух и/или постоянна кашлица след като сте прекарали COVID-19 добре е да направите изследване на белодробната функция - спирометрия. Тестът е задължителен след боледуване от вирусната пневмония, съветва д-р Димитрина Стоянова, специалист по белодробни болести в доболнична помощ на денонощна клиника „Медикус Алфа“.

Изследването се извършва буквално за 10 минути, не представлява риск за пациента и веднага дава ясна картина на състоянието. Спирометрията измерва скорост и обеми на въздушният поток при влизането и излизането от белите дробове. Пациентът вдишва дълбоко, след което максимално рязко издишва в апарата, който на момента дава оценка на функциите на белите дробове.

Спирометрията основно се използва за диагностициране и оптимизиране на хронична обструктивна белодробна болест, бронхиална астма, белодробна фиброза, бронхиолит, белодробен емфизем, въобще нарушения, засягащи белодробната функция, обяснява д-р Стоянова.

Пулмологът посочва, че COVID-19 доста често засяга белия дроб, след това продължително време пациентите, дори млади хора без придружаващи заболявания, страдат от лесна умора и задух при най-малки усилия. Затова е необходимо изследване дали вирусът има отражение върху самата дихателна функция или става въпрос за субективни усещания. Защото задухът може и да не е свързан със затруднения на белия дроб, а с обездвижването на организма и количеството натоварване в определен момент. Д-р Стоянова посочва, че има пациенти, които реално нямат функционален проблем с дишането. Голям процент от тях получават свръхчувствителност на бронхите, с пристъпи на спазми, задух и кашлица, подобни на астматичните пристъпи.

Спирометрията отличава субективното от обективното състояние. След като чрез изследването се установи липсата на проблем, човек се успокоява и ако спазва определен хранителен и двигателен режим бързо ще възстанови здравето си.

Ако функцията на белия дроб е нарушена, доказано чрез този бърз и лесен тест, това дава възможност своевременно да се вземат мерки за адекватно лечение, подчертава специалистът. Такова изследване е подходящо да се направи 3 седмици след заразяване, като са от отминали острите симптоми на Ковид инфекцията.

Д-р Стоянова напомня, че е добре при продължаващи оплаквания след прекаран COVID-19 първо да се направят консултации при кардиолог, пулмолог, ако се налага и при други специалисти.


Поставете оценка:
Оценка 2.3 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пенсионер

    8 1 Отговор
    аз си имам хронична кашлица от години преди ковида. дори не разбрах, че съм го изкарал.... глупости и митове пишете само !

    Коментиран от #4

  • 2 Бесен Язовец

    9 2 Отговор
    Прекръсти сороснята пневмонията на ковид. Ваксина за пневмония няма за туй и повтаря заболяването! След пневмония няколко месеца дроба не е нормален докато се изчисти трябва време .
  • 3 Анонимен

    2 1 Отговор
    Познайте ако можете заболяването : Клинични форми
    Според степента на протичането клиничните форми биват:
    Атипична (фрустна) форма. Липсват основните клинични признаци – температура и катарален синдром. Означават се като афебрилни или акатарални.
    Лека форма. Протича със слаба фебрилна реакция, незначителни катарални прояви и добро общо състояние.
    Средно тежка форма. Типично протичане с проява на основните симптоми и синдроми.
    Тежка (токсична) форма. Протича с бурно начало, хипертермия, тежка интоксикация, петехиален обрив на фона на слабо проявени катарални признаци.
    Мълниеносна (фулминантна) форма. Проявява се с хипертермия, силно главоболие, адинамия, поява на гърчове и загуба на съзнание.
    Усложнения
    Усложненията от заболяването ++++ се проявяват с различна органна патология. Най-често пораженията са в дихателната система – вирусни или бактериални ларингити, трахеити, бронхити, пневмонии, емпием и абсцес в белия дроб. Възможни са грипни отити и гнойни менингити.
    На второ място се нареждат сърдечно-съдовите нарушения – сърдечно-съдова слабост, дистрофия на миокарда, перикардит. Нерядко възникват флебити и тромбози на вените и артериите.
    Усложненията от страна на храносмилателната система се проявяват с безапетитие, обложен език, повръщане, тежест и болки в корема.
    При увреждане на ЦНС усложненията са – менингити, енцефалити, миелити, периферни неврити, параинфекциозни психози.

    Коментиран от #8

  • 4 честен ционист

    1 4 Отговор

    До коментар #1 от "пенсионер":

    Ако не си имал загуба на обоняние и вкус продължило поне месец след болестта, по-вероятно си пипнал някоя настинка, а не Ковид. Ковид се диагностицира само и единствено след PCR, за по-сигурно първо бърз тест и после PCR. Крайно безотговорно е хората да се диагностицират сами и да внасят допълнително напрежение. Запомнете, че това с безсимптомните глпости се прави само за надуване на бройката. Ковид се приблицава по ефективност до бойно химическо вешество от начален клас и не е шега работа. Почти винаги се развива едностранна пневмония в дясния по-голям дял, ако прескочи вляво до седмица пациента е пътник.

    Коментиран от #7, #12, #21

  • 5 Чок пара

    5 0 Отговор
    Абе я го направете и тоя тест задължителен.
  • 6 Варненец

    7 0 Отговор
    Аха, значи ако съм прескочил 50 и съм пушач и се задъхвам на стълби, със сигурност е ковид. Ей, ама не се спряхте, аз си пуша от 30 години и се задъхвам по стълби, значи карам 30 годишен, ужасен ковид.
  • 7 Варненец

    8 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Точно тоя PCR лъже и вкарва в отделенията много хора с настинка и обикновен грип. Доказано.

    Коментиран от #10

  • 8 Копипасте

    4 0 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Сетих се, колега! "Копнал" от Уики-то от статията за грипа, нали! Дaли e грип и/или кoрoнaвируc?! Нямa кaк дa гo рaзличи прocтocмъртния БГ грaждaнин!? Cъмнявaм ce, чe и мнoгo лeкaри щe мoгaт?! Зaщo към eднo грипoпoдoбнo зaбoлявaнe ce oтнacят кaтo към нeщo cтрaхoвитo и ужacнo e друг въпрoc!? AЗИAТЦИТE ГO РAЗБРAХA, CМEНИХA ПOДХOДA И ЗAПOЧНAХA ДA ПEЧEЛЯТ! Въпрocът c глaвнo В зa мeн e : кoй пeчeли oт тaзи игрa нa oтвaрянe/зaтвaрянe и oт тoвa пcихирaнe нa нaрoдoнaceлeниeтo!? И oт грипoвeтe умирaт хoрa дoри и ceгa кoгaтo кaзвaт, чe грип нямa /a нямa ли грип/?!
  • 9 като започна

    2 0 Отговор
    ковида пипнах познатия стар грип щам Б. Не знам дали е вярно, но ми обясниха, че за него нямало ваксина, но аз си кашлях много дълго време. Теста за състоянието ми беше да спринтирам по един баир, когато отивам на работа и после ходом измервах за какво разстояние възстановявам дишане и пулс и нямаше разлика. не съм се тествал , но и ковида да съм изкарал нямаше разлика във времето за възстановяване след упражнението.
  • 10 Анонимен

    4 0 Отговор

    До коментар #7 от "Варненец":

    Самия Кари Мълис е казал, че ПЦР не е добър метод за изследване на РНК! Добър е за ДНК! Специално за връзката ХИВ/СПИН го е казал!

    Коментиран от #11

  • 11 Варненец

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Точно, казал е, че не е за откриване на коронавируси.

    Коментиран от #13

  • 12 Анонимен

    2 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    Обоняние и вкус бавно и сигурно се губят с възрастта над 55-60! Има и други причини без КОВИД в описанието, като алергични ринити, синузити, проблеми със зъби...! Не е приятно, но се случва на много хора!

    Коментиран от #14

  • 13 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "Варненец":

    Кари Мълис не е жив малко отпреди истерията и не знам да го е казал за тоя точно КОВИД! Може би за някой от по-предните! Cпoрeд мeн Кoрoнa кризaтa им дaвa мaлкo въздух зa дa пeчaтaт пaри кaтo зaмaяни, кaктo oбикнoвeнo прaвят пo врeмe и cлeд вoйнa. В пocлeднитe 30 гoдини дългoвeтe нa EC и CAЩ cпрямo БВП рacтaт и тo c бързи тeмпoвe, кoeтo пoкaзвa, чe икoнoмикитe им ca дaлeч oт eфeктивнocттa зa рaзликa oт прикaзкитe им зa тoвa, кoлкo ca вeлики. Тaкa кaктo cтaнa яcнo, чe cвoбoдният пaзaр ocнoвaн нa чecтни прaвилa и кoнкурeнция ca чиcтa прoбa лaкaрдии, нa кoитo ниe ce вързaхмe. Кризaтa oт 2008 гoдинa нe e cвършилa, a aкo трябвa дa търcим някaквa зaкoнoмeрнocт c кризaтa oт 1929 гoдинa и пocлeдвaлaтa cвeтoвнa вoйнa... - Тoгaвa нeщaтa изглeждaт oщe пo- злe пoнe cпoрeд мeн.
  • 14 честен ционист

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "Анонимен":

    Загуба на обоняние от Ковид е като отравяне с пестицид, не усещаш нищо нито на вкус, нито на мириз и трае по време на цялата болест и частично месеци след възстановяване, при някои въобше не се и възстановява напълно. Ринитът е течащ нос в сравнение със сухия нос по време на Ковид. Българите го бъркат със запушен нос.

    Коментиран от #15, #17, #19

  • 15 Варненец

    5 1 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Пропуснал си рекламата на ваксите. И да ти кажа, пише се мириС. Но ти от къде да знаеш, нали си интелект. Ковида мина и замина, има само грип вече, който го пишат ковид, заради пЛандемията.

    Коментиран от #18

  • 16 Аман

    3 0 Отговор
    Лъжи, манипулации и стрес за хората. Баснословни печалби за производителите на ваксини с незнайно какво съдържание. Това е днешната реалност.
  • 17 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Добре е като посетиш личния си лекар да коментираш писанието си с него/нея! Има и т.нар. сухи ринити и много други неприятни неща, които може да ни се случат и които ще пропусна да коментирам! Едва ли коментаторската аудитория във ФАКТИ ще се вдъхнови особено от продължително и безполезно дълго обсъждане на носове, течащи нетечащи, сухи, мокри.... все е тая!
  • 18 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Варненец":

    Щото пише на шльокавица, колега! S и Z са едно до друго! И много бърза!
  • 19 Анонимен

    1 0 Отговор

    До коментар #14 от "честен ционист":

    Отравяне с какъв пестицид - вирицид може би?!
  • 20 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    1 0 Отговор
    Преди седмица говорехте за Разтройство и гърлобол....после минахте през Хрема обилна...не сте говорили единственно за уриниране!после сърдечни проблеми и сега белодробни....Нещо Черен дроб,бъбреци кога ще ги изтъпаните и тях???Безпредметно е да ви обяснявам,че вирусна пневмония не може да е опасна за Бял Дроб!сатурацията,която при някой хора пада е проблем на хемоглобин и еритроцити!

    Коментиран от #22

  • 21 При Делта няма загуба на обоняние

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "честен ционист":

    и вкус. Това не го ли птоумяхте най-накрая. Затова ако сте с кашлица и хрема ограничавайте контактите си. Ако не ви се прави антигенен тест от аптеката може поне да си направите тест за антитела 20 дни или месец след "преболедуването". Ако имате може някъде да хванат декиш и да не ви се налага да се ваксинирате. Под някъде имам предвид работодател в България. Въпреки, че ще е по-добре да имате официален PCR тест от оторизирана лаборатория.
  • 22 На какъв хемоглобин и еритроцити?

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ":

    Сатурацията ми беше ниска, а хемоглобинът и еритроцитите над средните референтни стойности. Стига си се правил на всезнаещ.