Last news in Fakti

1 Септември, 2021 16:53 1 877 8

Израелските ученици се връщат на училище

  • израел-
  • ученици-
  • училище-
  • ваксини-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • деца

Новите случаи се увеличават заради варианта Делта

Израелските ученици се връщат на училище  - 1
Снимка: Shutterstock

В Израел учениците днес се връщат на училище със задължително носене на маска и тестове за коронавирус, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Целта е да се забави тенденцията за увеличаването на броя на заразените. Здравните власти се опасяват, че тъй като учебната година започва присъствено за повечето ученици, кривата на заболеваемостта ще тръгне нагоре преди предстоящите този месец еврейски празници и може да се наложи да бъде обявен нов национален локдаун.

Новите случаи се увеличават заради варианта Делта и вчера бяха отчетени рекордните 10 947 заразени за едно денонощие при население от 9,3 милиона души. Премиерът Нафтали Бенет, който смята, че страната трябва да се научи да живее с COVID-19, обаче настоя учебната година да започне присъствено. За да може това да стане, бе предложена подсилваща доза ваксина (всеки израелски гражданин, навършил 12 години, има право на такава доза) и бе въведено изискване неваксинираните ученици и преподаватели да си правят тестове.

Мерките обаче бяха обявени броени дни преди началото на новата учебна година и много родители изразиха недоволство, че не са имали време да се подготвят за новите изисквания. Учениците под 12-годишна възраст (долната граница за ваксиниране) трябва да представят на учителите си бележка от родителите, че им е бил направен бърз тест и резултатът е отрицателен.

Такъв тест ще се изисква само за първия учебен ден. Очаква се, че ще се наложи да се правят тестове преди или след еврейските празници, които протичат с големи семейни събирания. Те започват на 6 септември и ще продължат до края на месеца. В районите с особено много нови случаи на коронавирус, в училищата, в които ваксинираните ученици са под 70 на сто, ще се учи дистанционно. Според новинарския сайт YNet за около 10 на сто от израелските ученици новата учебна година ще започне онлайн.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 И кой

    8 0 Отговор
    го касае това ?
  • 2 Майна

    7 1 Отговор
    Холокоста ряпа да яде...
  • 3 Рошко

    7 2 Отговор
    Медийна еврейска помия, аман аман аман
  • 4 Само като

    7 0 Отговор
    се сетя че и нашите деца също ще бъдат подложени и изтормозени със задушаващи маски и мерки и ми става жал.

    Коментиран от #6

  • 5 miro

    8 0 Отговор
    ето така се създават бъдещите роби,маски дистанция никакви контакти,после като пораснат се управляват лесно.
  • 6 Майна

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "Само като":

    Ми излезте на протест и ги защитавайте, бе...ЖАЛКИ СТЕ ИНАЧЕ В ПОДСМЪРЧАНИЯТА СИ!!
  • 7 Израел

    10 0 Отговор
    Израел е показателен пример какво да очакваме след като ваксинираме целото население.
    Израел е държавата, която беше една от първите най-голям процент напълно имунизирани срещу ковид 19. Преди няма и няколко месеца беше давана за пример. Въпреки това в момента новозаразените дневно надхвърлят 11000, 12000. Толкова не са били никога досега от самото начало на пандемията. За съжаление смъртните случаи растат също.
    Тези, които твърдят, че ваксините ще сложат край на пандемията лъжат както себе си така и останалите.
  • 8 Госあ

    2 1 Отговор
    Тц тц тц а корейците просто имат приложение на телефона за контакти и адекватно тестване. И граничен контрол и дисциплина, разбира се. Я некой сорос да започне да ме убеждава как модела на Южна Корея е калпав.