Last news in Fakti

5 Септември, 2021 17:43 2 713 5

10 мита за здравословното хранене

  • здравословно хранене-
  • митове

Че замразените плодове и зеленчуци не са толкова полезни e един от тях

10 мита за здравословното хранене - 1
Снимкa: Shutterstock

Има всякакви съвети, чиято цел е да ни накарат да се храним по-здравословно и да поддържаме форма. Но някои от нещата, които са представени като истина, всъщност са подвеждащи, остарели или просто митове. Ето и 10 мита за здравословното хранене, които спокойно може да оставите настрана и колкото по-бързо го направите, толкова по-добре за вашето здраве, пише dir.bg.

1. Правилен начин на хранене

Всъщност няма нито една диета, която да е най-здравословна за всички, защото всеки един човек има напълно индивидуална кръвна захар и инсулинов отговор на обикновени храни като банани и хляб.

2. Спанакът е най-добрият източник на желязо

Когато учените за първи път анализираха хранителната стойност на спанака, те направиха грешка в анализа и надцениха съдържащото се в него желязо. Той все още е източник на желязо, но в него има само 10% от препоръчителното дневно количество. Въпреки това, ежедневното ядене на спанак и други зеленчуци все още помага да се повишат нивата на желязо.

3. Гъбите нямат източници на витамин D

Гъбите могат да съдържат доста добри количества витамин D, но само ако са били изложени на слънчева светлина.

4. Алтернативите за мляко на растителна основа са по-здравословни

Някои алтернативи на растителна основа може да са по-екологични, но не и по-здравословни от млечните.

5. Замразените плодове и зеленчуци не са толкова полезни

Вярно е, че хранителните вещества в замразените плодове и зеленчуци търпят малък първоначален спад по време на процеса на бланширане, през който преминават преди замразяване, убиващ ензимите, които могат да причинят влошаване. Но тъй като те се обработват в рамките на няколко часа след като са набрани, те все още могат да бъдат сравнявани с пресните.

6. Портокалите са най-добрият източник на витамин С

Всички червени, жълти и зелени чушки имат два пъти повече витамин C от портокалите. Брюкселското зеле, касис и ягодите също са по-богати източници.

7. Белият хляб е лош

Не е задължително. Всъщност той има повече калций от пълнозърнестия хляб, със средно 71 mg на филия срещу 42 mg на пълнозърнест. Това е така, защото брашното от бял хляб е подсилено с този минерал за здрави кости, но брашното от пълнозърнест хляб не е.

10 мита за здравословното хранене
Снимкa: Shutterstock

8. Захарта е основната причина за диабет тип 2

Храните с високо съдържание на захар допринасят за излишните калории, но това не означава задължително, че тя, може да създаде инсулинова резистентност, която може да доведе до диабет тип 2.

10 мита за здравословното хранене
Снимкa: Shutterstock

9. Яжте малко и често, за да засилите метаболизма си

Проучване установи, че отслабващите, които ядат същото количество калории само за две хранения, всъщност губят повече тегло, отколкото хората, които ядат същите калории за шест хранения.

10. Витамин С ще предотврати настинка

Допълнението с витамин С не намалява честотата на настинки при повечето хора. Въпреки това, може да помогне на тези, които предприемат екстремни физически упражнения, водещи до намаляване на имунната функция.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 5 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й ‼️

    5 0 Отговор
    -Здрасти, аз съм Мита! - Здрасти, Пею съм и аз съм са къпал !

    Коментиран от #2

  • 2 Мита Сопот

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Я съм сопyтка

    Коментиран от #3

  • 3 Един шофьор

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Мита Сопот":

    Един дядо пътувал във влака и в купето имало няколко момичета. Дядото ги попитал от къде са? Те му отговорили - сопутки сме дядо сопутки . Дядото им казал - абе аз виждам че сте п...ки ама от къде сте?
  • 4 хаберих

    0 0 Отговор
    Тази мома на снимката ще бодне 2-3 доматчета и 1-2 краставички и ще каже,че се е наяла.
  • 5 инж технолог

    0 0 Отговор
    Пишете,копирате от тук,от там,противоречите си,и вие не знаете какво правите. Нещо,което не ви е ясно,не пишете за него,излагате се. Всички диети са вредни. Хранете се с това,което ви е сладко,вкусно и се движете повече. Другото е дрън-дрън. Всеки човек има различен вкус.