Last news in Fakti

6 Септември, 2021 14:12 5 173 102

Репортаж на ARD: Защо България е последна по ваксинации в Европа?

  • ваксинация-
  • ваксини-
  • репортаж-
  • ard-
  • ард-
  • германия-
  • българия-
  • коронавирус-
  • пандемия-
  • ваксинирани-
  • ангел кунчев-
  • лекари

В никоя друга страна от ЕС не са имунизирани толкова малко хора

Репортаж на ARD: Защо България е последна по ваксинации в Европа? - 1
Снимка: БГНЕС

„Много съм скептичен спрямо тези ваксини. Твърде бързо ги произведоха", казва един мъж в центъра на София. „Не, не се страхувам от коронавируса. И не желая да се имунизирам. Не вярвам във ваксините", казва друг. Като тези двама софиянци очевидно мисли преобладаващата част от българското население, тъй като делът на имунизираните срещу COVID-19 в България е изключително нисък – макар че страната разполага с достатъчно количества от одобрените ваксини, пише Клеменс Ференкоте от ARD.

Едва 15,5 процента имунизирани

Напълно ваксинирани до средата на август са били малко над един милион българи, или 15,5 процента от населението. При това хората могат почти навсякъде да се ваксинират: в парковете, в големите търговски центрове, в отдалечените села, във ведомствата, фирмите и училищата. Но не им се обръща почти никакво внимание. Каква са причините? Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев назовава една от тях: „Решението дали да се имунизираме се взима по-скоро емоционално, отколкото рационално. Не знам друга държава в Европа да предлага толкова широка трибуна за изразяване на открито антиваксърски настроения, включително от страна на колеги медици".

Социалните мрежи разпространяват конспиративни теории

Конспиративните теории не само са широко разпространени в социалните мрежи, но и мнозина им вярват. Според едно скорошно медийно проучване, България е единствената страна в ЕС, в която от година на година все повече хора вярват на съдържанията в социалните мрежи - в пълно противоречие с останалите държави от Общността, в които тенденцията е точно обратната. „Има пряка връзка между склонността да предпочиташ дезинформациите и конспиративните теории за COVID-19 и ниското доверие към правителството", казва медийната експертка Ралица Ковачева. „Две лекарски сдружения излязоха с противоположни позиции за COVID-19 и мерките за ограничаването на пандемията", казва тя.

Много лекари са против ваксинациите

Още от самото начало властите излизаха с противоречиви послания по отношение на ваксините срещу коронавирус. Освен това много лекари се обявиха против имунизациите. Разяснителната кампания на здравните органи не бе особено убедителна. А към всичко това се добавя обстоятелството, че България от пролетта пребивава в един вид трайна предизборна кампания - съставянето на правителство се проваля вече за втори път. През ноември предстоят третите парламентарни избори за годината. Поради това, както казва адвокатката Мария Шаркова, специалистка по здравно право, политиците се въздържат от ясни изявления спрямо ваксинациите. „Всъщност отношението към тази епидемия не е професионално - взимат се по-скоро политически решения. Именно заради тази изборна каскада, в която се намираме, на политиците не им се иска да напускат зоната си на комфорт и се боят от различните реакции в обществото", допълва тя.

Учителите почти не са ваксинирани

Сравнително ниска е и квотата на имунизираните учители. По този повод служебният министър на образованието професор Николай Денков се безпокои за началото на учебната година. „Относително малко учители са ваксинирани - към 30 процента", казва министърът. Това е резултат от разнопосочните послания, включително от представители на медицинските и научни среди - това ги е объркало. Много е важно различните експерти да се концентрират върху убеждаването на учителите, че ваксините са нещо добро за тяхното здраве, за здравето на децата и в крайна сметка да играят решаваща роля за присъственото обучение в училищата, заявява Денков. „При това може да се ползва всеобхватният опит на други страни, включително на Германия." Денков обаче е убеден, че въвеждането на задължителна ваксинация за училищния персонал в България няма да функционира: „Всяко задължение, което се въвежда за хората, трябва да се ползва с определена обществена подкрепа. А в България обществена подкрепа за ваксинациите няма. Опитите ваксинациите да бъдат наложени, просто ще пропаднат."

Автор: Клеменс Ференкоте (ARD)


Поставете оценка:
Оценка 2 от 45 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аха, дотам опряха АРД,

    128 12 Отговор
    Значи в Г-я няма вече за какво да пишат, та са решили да обърнат внимание на БГ?

    Коментиран от #12

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Няма Ковид

    155 16 Отговор
    Ако имаше вирус, при тази навалица по плажове, хотели и ресторанти, щеше да има хиляди трупове по улиците.

    Коментиран от #69

  • 4 Рошко

    82 8 Отговор
    Помия след помия нали уж 65,70% се бяха боцна ли
  • 5 НА СЪД

    68 8 Отговор
    Ще се ваксинирам, когато с държавата си поделим отговорността.
    Ако се разболеят от Ковид, хората могат да съдят държавата, защото тя НЕ спазва законите.
    Как нашите управници НЕ спазват законите?
    ЗАКОН ЗА ЧУЖДЕНЦИТЕ В РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
    Чл. 10. (1) Отказва се издаване на виза и влизане в страната на чужденец, когато:
    ал. 8. МОЖЕ ДА СЕ ПРЕДПОЛАГА, че ще разпространи тежка заразна болест, страда от заболяване, което според критериите на Министерството на здравеопазването или на Световната здравна организация представлява заплаха за общественото здраве, или не притежава сертификат за ваксинация, или идва от район с усложнена епидемична и епизоотична обстановка;
  • 6 файзерчо

    102 13 Отговор
    Защото българина е най-умен.

    Коментиран от #26, #83

  • 7 Немците

    90 1 Отговор
    НЕкой работи никога нЕма да ги разберете.
    Гледайте си вашта работа.
    Па сА обадете след 5,6 години ,да взеем да са преброим, да видим кво ,що?
  • 8 последните дни

    114 7 Отговор
    Защото е на първо място по вяра Бога и инстинкт за самосъхранение !
  • 9 От Германия с любов

    13 58 Отговор
    Тук всичкото челяд що има български паспорт е ваксинирано! Особенно професионалистите просяци дето са тук с по 10 чавета, натоварени върху немската система! Без да е задължително, се ваксинират! Ама в България се правят на тарикати!
  • 10 Някой

    99 3 Отговор
    Много са се загрижили ард и Дойче веле за България. Значи за Европа най-важно е благоденствието на българите!

    Коментиран от #46

  • 11 гост

    111 5 Отговор
    Ние да не сме стадо безмозъчни дебили като вашите "поданици"
  • 12 Яд ги е! Нищо друго!

    71 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аха, дотам опряха АРД,":

    Яд ги е, затова пишат!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Е П М швaби

    98 5 Отговор
    От запад нищо хубаво никога не идва, дори бурите и градушките идват от там. Не ми пука дали германците са ваксинирани, а видите ли те се интересуват от нас. Защо ли?
  • 15 фашиста

    83 3 Отговор
    Имат 220 починали на седмична база и 93000 общо, тръгнали с нас да се занимават. Я си оправете първо вашата здравна система!
  • 16 Българинът

    101 7 Отговор
    Може да е Ганьо, може и Андрешко да е, ама усеща, когато го заблуждават и изнудват!
  • 17 Наркос

    45 3 Отговор
    Така е наистина и как съм могъл да мисля нещо различно !? Веднага отивам да се боцна от трите ваксини по една ! Искам и бустерна доза !
  • 18 А вие защо

    34 5 Отговор
    Защо купувате газ от Путин и така пряко финансирате ултразвуковите му ракети, а ?
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Васил

    15 70 Отговор
    Защото Българите са Бай Ганьовци и се мислят за безсмъртни

    Коментиран от #53

  • 21 Ами просто е

    83 5 Отговор
    Защото в Българина още е останало критичното мислене и все още могат да сметнат 2+2 ....Нео либералната пропаганда минава през умственото ни сито и все още сме способни да мислим...
  • 22 ФЕРЕН КОТЕ ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ

    15 39 Отговор
    Българина Е №1 ПО ТЪРПЕНИЕ И РАЗТЯГАНЕ НА ЛОКУМИ И ДЕРВЕН ФИЛОСОВ ПО ФОРУМИТЕ ,А И ПЪРВИ ФЕН НА ТОМА НЕВЕРНИ😂😂😂

    Коментиран от #32

  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Joro

    85 5 Отговор
    Тия германци в коя галактика живеят? Как над 10 години не им направиха впечатление корупцията, източването на европейските програми, цените на км магистрала пет пъти по-високи от германските, ниския жизнен стандарт? А сега да не ни оплакват? Те и без това отдавна са ни отписали. Какво тук значат някви си 6-7 млн.? Може да си наврат ваксините знаете къде. И без тях ще оцелеем. Щом 30 г. оцеляхме въпреки всички опити да ни изтребят.
    Не се страхувайте от коронавируса. Той дойде в България, поогледа се , каза: а, българите и без мен се справят отлично, и си отиде. Полк. Дрангов е казвал на войниците: Две смърти няма, без една не може.
  • 25 Гост

    67 2 Отговор
    Така и не се разбра защо от години нямаше такава загриженост за човечеството както след като се появи някакъв коронавирус вирус?
    Кой има зор да спасява живота на земята след като от години се водят едни войни,които не спират и до днес,има финансови кризи а определен период от време,парите се печатат и все недостигат.
    Все известно е,че пари по време на войните се дават и на двете воюващи страни,а причините са доста спорни поради,които се водят тези войни.
    Една държава разрушена от война след това и дават кредит и този,който дава парите контролира и държавата.
    Та така де,замислете се какво е здравословно от всичко това,което четете,слушате и ви карат да спазвате?
    Здраве с наложен контрол и подчинение,всеки ден ви плашат и говорят негативни неща и се чудите защо хората умират?
    Ами в такава токсична среда какво е здравословно и хубаво,че да виждате здрави и щастливи хора?
  • 26 файзерчо

    5 21 Отговор

    До коментар #6 от "файзерчо":

    Това, че не схванахте сарказма и ми давате плюсчета, само потвърждава правотата на написаното.

    Коментиран от #35, #41, #56

  • 27 Мислещ

    37 4 Отговор
    "Публикувано във факти.бг: „Решението дали да се имунизираме се взима по-скоро емоционално, отколкото рационално."

    Е, именно. А решението да НЕ се шотнем съответно се взима рационално.
  • 28 Щоту

    24 1 Отговор
    имами най-бързия интирнет ф Ивропа.
  • 29 ВАКСИНИРАНИЯТ.. АНТИ-ВАКСЪР-ДЕБИЛА

    2 20 Отговор
    ЗНАЕ....ПОЧЕМУ...
    ХАХАХАХА...
    ИЗЧЕЗВАЙ, ДЕБИЛ,....НЕМЕДЛЕННО....
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Някой

    58 5 Отговор
    Отговорът на въпроса е много прост и логичен - защото българите сме най-разумни и не се лъжем лесно!
  • 32 този

    21 0 Отговор

    До коментар #22 от "ФЕРЕН КОТЕ ЗА ТВОЕ СВЕДЕНИЕ":

    Пишеш с големи букви защото не знаеш как се изключват или е психически проблем?
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 JEFF

    11 57 Отговор
    Българите по принцип сме скептични, мрачни , навъсени, сърдити на целия свят, но с голямо самочувствие, все едно сме създали планетата Земя. Толкова гадно племе сме , че е по-добре да се затрием , независимо дали от Ковид или злоба и неграмост.

    Коментиран от #38, #39, #42, #43

  • 35 2рия коментар

    4 7 Отговор

    До коментар #26 от "файзерчо":

    беше моя и го исзтриха, а той беше същия като твоя но в скоби написах (но в кавички)
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Iviviv

    46 1 Отговор
    А кой определя кое е теория на конспирацията или всички трябва да гледаме и слушаме вашите средства за масова дезинформация.
  • 38 1111111

    31 4 Отговор

    До коментар #34 от "JEFF":

    ами като ти е омръзнал живота
    адна ваксина от 6 дози и си готов
    нас не ни мисли
  • 39 Наркос

    26 0 Отговор

    До коментар #34 от "JEFF":

    Затривай се кой чакаш!
  • 40 др Гей Билтс

    53 3 Отговор

    До коментар #36 от "Да те питам":

    Не само по-умен от останалите, на българинът отдавна му стана ясно, че същите маскари управляват и на Запад. Българинът има критичен разум, за разлика от скопения западен сарказъм.
  • 41 Така е

    25 3 Отговор

    До коментар #26 от "файзерчо":

    Така е - авторът спокойно може да не е част от твърдението си, това отдавна го знаем.

    Плюсовете са за каквото си написал, сарказъма ти - си е за теб самия ;)

    ПС. Бустерче ще слагаш ли, или ще почакаш до догодина?
  • 42 Гюдерия

    27 0 Отговор

    До коментар #34 от "JEFF":

    Лесно може да ти се реши проблема. Пийни повечко препарат против мухъл и заминавай!
  • 43 Анонимен

    23 0 Отговор

    До коментар #34 от "JEFF":

    Започни от себе си в такъв случай
  • 44 Национален Патриот

    50 4 Отговор
    Ниската ваксинация е повод за национална гордост!!!
  • 45 Иван

    45 4 Отговор
    Де да бяха толкова загрижени за бедността и корупцията в България...

    Коментиран от #54

  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 Анонимен

    40 3 Отговор
    Защо не се появи доброжелател да помогне на гласуващите в Африка примерно,а тръгна да спасява света от Ковид вируса след като се и разбра,че се увеличават бройките заради усвояване на пари и в същото време човек болен от друга болест не получава лечение,а се почва с Ковид първо.
    И какви са тези мерки да влизаш за операция и да минеш първо за Ковид тест и докато ти излезе резултата от него ти си минал другите процедури за подготовка преди операцията?
    Ами ако след всичко това теста ти е положителен и си минал през няколко човека персонал в болницата това мерки ли са?
    Всеки гледа на вас като на парче месо от което да точат енергията ви и парите за да сте под постоянен стрес и страх да се подчинявате и да служите на някакъв ред,но сами виждате до къде и какво води той.
  • 48 Пфост

    34 1 Отговор
    Абе няма ли по- стойностни неща и теми, ами само за таз ваксинация раздумвате, бе медии? Изведнъж ваксинация та ваксинация, коя държава колко била ваксинирала, кой колко ваксини получил и тем подобни. Кажете още колко време ще ви пълнят джобовете, че да знаем колко има за ваксинация и вирус да слушаме. Ми не, няма да се ваксинираме, който иска колкото иска да ни сочи с пръст, няма са се ваксинираме.
  • 49 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 50 Механик

    35 2 Отговор
    Сороското парцалче, дойчевеле пак се е загрижило за нас, българите.
    Дразним го, защото не схваща българската логика. Как така,аджеба, 31 години им промиваме мозъците на тия българи, па те не искат да станат прости като западняците?! Е тоя въпрос ги мъчи тия от централите.
    Аз ще им отоворя просто: Ген бе дойчевеле, ген! Въпрос на ген е. Когато имаше добри гени, по-трудно ти въздействат радиото и телевизията. Ние за разлика от вас, не сме наследници на кръвосмешители или на престъпници като в САЩ или Англия.

    Коментиран от #55

  • 51 Грульо

    24 2 Отговор
    Защото народa е най-беден от цела Европа. След 30 години сполука у нас вече гладният на сития не верва. :D
  • 52 един от многото

    38 2 Отговор
    ARD , може ли да ви отпереем едно допитване? Защо след като Израел са на 6 място по ваксинирано население и са малко над 8 милиона имат по 11000 хиляди заболели на ден?
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 Всеки народ

    10 1 Отговор

    До коментар #45 от "Иван":

    каквото си надроби - това и сърба.
  • 55 честен ционист

    2 32 Отговор

    До коментар #50 от "Механик":

    Не са ви раздали Спутника, не сте се изпонаваксинирали масово. Ако зависеше от мен бих пуснал шота с начална цена 50лв и всяка седмица бих го вдигал с по 50лв и децата на неваксинирани да не може да посещават училище, детска градина и ще си дойдем на думата за гена страхлив.

    Коментиран от #58

  • 56 сарказъм викаш

    14 2 Отговор

    До коментар #26 от "файзерчо":

    а може би ти не си разбрал сарказмът на плюсчетата ни

    Коментиран от #76

  • 57 Имаш право

    2 8 Отговор

    До коментар #53 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД РОБСТВО":

    но се чудя - кое е по-безопасно за децата - да се заразят или да се ваксинират? Щото в други държави вече ги ваксинират.

    Коментиран от #66

  • 58 Механик

    22 4 Отговор

    До коментар #55 от "честен ционист":

    СПЪТНИКА си го слагай ти. Ние не искаме никакви препарати срещу болест, която е недоказана и от която почти никой не умира.
    Тва, явреите, като сте толко загрижени за здравето ни, що не забраните ГМО-то, глифозидите, хормоните и пр. химия в храната, като от тия отрови умират милиони годишно?
    Изобщо, за какви се мислите? Май пак ще задимят едни комини, как ти се струва? Нещо се самозабравяте. През човешката история, не веднъж сте се вземали завелики и сте били прогонвани с камъни.Ще ходите пак да търсите "обетована земя" ми се чини.
    Тарикат, клепоух!

    Коментиран от #61, #62

  • 59 Гражданин

    26 1 Отговор
    Когато премахнете информираното съгласие и поемете отговорност за последствията от ваксинирането може да си помислим, иначе тут миир лайд, т. е. на български съжалявам.
  • 60 Мъдри сме

    32 1 Отговор
    Защото сме древна държава и ще оцелеем, докато другите се разпадат.Надделява мъдростта, а не послушанието.Не се купуваме за ваучер 20 лв.Ако депутатите се купуват или продават, народът се пази.
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Катили

    1 3 Отговор

    До коментар #58 от "Механик":

    кво е тва глифозиди?
  • 63 Ванга

    20 1 Отговор
    Казувах ви азе,само булгари ше оцелеем и всички тук ще да идват от странство.Шото сме корави и инати!И тъй сме оцелели!

    Коментиран от #64, #67, #68

  • 64 честен ционист

    2 17 Отговор

    До коментар #63 от "Ванга":

    Оцелели сте като 500г сте давали за еничари наивните, а недоверчивите и темерути бегали у гората.
  • 65 Зайо

    18 3 Отговор
    Не карайте никой да се ваксинира,махнете всички рестрикции.Който ще мре,да мре.Негова си работа.
  • 66 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 67 Дедото

    1 8 Отговор

    До коментар #63 от "Ванга":

    То па една голема полза от вад,мани,мани,алкохолици,ревачи,пърдящи и пухтящи на диваните пред тв или комо.
  • 68 То кат

    0 4 Отговор

    До коментар #63 от "Ванга":

    останем само булгарете, па кой ше остане да идва от странство, бабо Ванге? Сал самички ше сме на тая земица ...
  • 69 гост

    22 1 Отговор

    До коментар #3 от "Няма Ковид":

    ще има колега ,ще има само ,че труповете ще са на боцнати глупаци !!!!
  • 70 Проформа

    28 1 Отговор
    Отказът от ваксиниране е най-точният тест за либерастната д емокрация.32 години ни лъжат.Сега не им вярваме по същество,а само проформа щото вече са ни набутали в киреча. Българинът търпи либерастите като муха на гомnо докато лично не го засягат,но посегнат ли лично на него ги отсвирват. А посегнат ли на децата му ще играе гьостерицата.
  • 71 abg

    20 1 Отговор
    Това е защото американско генетично проучване от преди десетина години показа, че 50% от гените от Y хаплогрупата на българите е то хаплогрупа I, която е най-старата от бялата раса. Няма друг народ с толкова много гени от най-старата хаплогрупа. Както е казал поета "Не се гаси туй, що не гасне". Българите са запазили своят разум и това не може да се промени, генетически заложено е. Световната цивилизация произлиза от Балканският полуостров, "Бал" - бял и "кан"- владетел, владение, земя, Балкан - земята на белите, "Бъл - бал" - бял, "Ари, арийци, ариани" - хора, Българи - бели хора. Хора - Хор и Ра, Ра - Бог и Хор - сина на Ра, Хора - Божии деца.

    Коментиран от #79

  • 72 Някой

    18 1 Отговор
    Не съм антиваксър, но тия ваксини изработени на тъгъдък не ми вдъхват доверие. Ваксините се усъвършенстват с години и понякога десетилетия преди да влязат в употреба. Тия ги направиха за по-малко от година и в момента са още в експериментален стадий. Аз опитен плъх не искам да бъда. Засега ще се оглеждам и ослушвам, пък някой ден ако ми се наложи може и да се боцна.

    Коментиран от #73

  • 73 И аз така

    23 1 Отговор

    До коментар #72 от "Някой":

    Решил съм поне 15 години да се услушвам.
    Пък после може и да се ваксинирам ... ако съм жив, де.

    Коментиран от #75

  • 74 ПЕНКО

    20 0 Отговор
    БЪЛГАРИТЕ МРАЗЯТ АМЕРИКАНСКАТА ФАРМАЦЕВТИКА --ЛАКОМА ЗА ПЕЧАЛБИ И ПЪРКАЩА ВИРУСИ !!!!!!!!!!! НЕЩО ДА КАЖЕТЕ ЗА СПИН И ЕБОЛА И... !?!?!?!?!?
  • 75 честен ционист

    4 27 Отговор

    До коментар #73 от "И аз така":

    Какви ти 15г пък те гонят тебе. Още тоя декември ще се наредиш на засмежения паркинг кауфланда и ще молиш някой ваксиниран да ти купи лебец на двойна цена.
  • 76 Порно

    17 1 Отговор

    До коментар #56 от "сарказъм викаш":

    А по 100 тояги на голо за неваксинирани ще предложиш ли ? Или карантинирането им там , където работата ще ги направи свободни ?

    Коментиран от #92

  • 77 Ще дойдат времена когато

    7 2 Отговор
    Живите ще зависят на мъртвите и Живите ще искат да умрат но няма да могат
  • 78 SSS

    3 18 Отговор
    Защото 1 млн са грамотните, останалите четат фейса, това е причината. Направете ги по 100 лв. и да ги търсят с връзки и ще има бой за ваксини.
  • 79 Някой

    13 3 Отговор

    До коментар #71 от "abg":

    В България никога не е имало канове или ханове. Канас е гръцкото изписване на титлата княз. Това с кановете и хановете го измислиха чужденци за да ни втълпят лъжата, че сме тюркски народ и сме братовчеди с нашите поробители. Целта беше да се убие самочувствието ни и така да могат да ни мачкат по-лесно. Генетичните проучвания са красноречиви - нямаме нищо общо с турците и азиатските народи. Първи сме били тук, където сме в момента. Имаме примеси както всички народи, но около 80% от гените ни са чисто европейски.

    Коментиран от #84

  • 80 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 81 Съби

    11 2 Отговор
    А защо до сега не ги тревожеше, факта че България е с най голяма смъртност в Европа и най бързо намаляващо население?
  • 82 Тулуп Мисирков

    5 2 Отговор
    не може да очакваш разум при феновете на Тиквун и Славуца...
  • 83 456

    4 12 Отговор

    До коментар #6 от "файзерчо":

    Щот сме най-умни , затова сме най-бедни , най-необразовани , най-нацупени и неудовлетворени , най-болни , най-умиращи , най-бързо топящи се и т.н. Много мисъл си вкарал в поста си . Отличен 2
  • 84 абг

    10 1 Отговор

    До коментар #79 от "Някой":

    94% от гените ни са от бялата раса, не 80. Титлата "КанасУбиги" няма нищо общо с гърците, а титлата "Княз" наистина произлиза от "Канас", "КанасУбиги" - от Бога аз владея или владетел на земята си, титла позната още от Шумерия. Преди хиляди години част от българите са тръгнали от тук и са дали културата на Египет, Китай, Индия, Корея и Япония. Монголците вземат от българската титла "Канасубиги", "Кан" и го правят на "Хан", което при тях най-висок военен чин. Монголците са кръстоска между българи и корейци, османците между българи и китайци. До преди Кемал Ататюрк никой не е наричал османците, турци, нито те са се самоназовавали така. Ататюрк взема името "Тюрки" от волжските българи и го прави на "Турци". "Тюрки" произлиза от "Траки" и преди Сталин, никой не е назовавал азиатските народи с името "Тюрки", нито те са се самоназовавали така. Това се нарича подмяна на реалността, фалшива история. Не случайно прекръстиха циганите на роми, след 50 години в учебниците по История, ще пише, че ромите са основатели на Римската Империя. В северна Индия 40% от гените на населението е от Източно-арийската хаплогрупа, това е заради кръстосването на българите( бялата раса ) с индийците, Санскрит е стар български език, до ден днешен има няколко хиляди думи, които са еднакви или близки с думи от българския език.
  • 85 Гост

    18 1 Отговор
    До коментар "9- От Германия с любов"
    Как разбрахте че всички българи в Германия са ваксинирани? Пишете невярна информация. Ние сме екип от 5 човека българи и нито един не е ваксиниран и нямаме намерение да се ваксинираме.
  • 86 WhiteNoise

    6 0 Отговор
    Па то и неваксиниран па ша ме закопат.. На морето от редки щастие за малко да се спомина :)
  • 87 Абе

    19 3 Отговор
    А в Афганистан , там колко се ваксинираха ?
    Добре ВИ биха шута !!!
    Кога ли цял свят ще се вдигнем ...
  • 88 боцко

    7 1 Отговор
    Айде, рррр...., че много се залежаха едни кинти, така или иначе, след третата боцка, ще трябва сами да си я търсите покрай студентско село! Какво само се опиняте.
  • 89 Госあ

    11 2 Отговор
    Много се гордея с това ! 😁 сега остава българина да спре да пазарува и в кауфланд , лидъл и била и нещата ще станат съвсем добре. Но мерките са си мерки ! И ако някога има истински ваксини не е зле да се ваксинира.
  • 90 Брях

    13 2 Отговор
    Брях, брях, грижовни хора у тоя ЕС...

    Имат читави пътища - ама не се загрижили и ние да имаме.

    Имат работещи съдебни системи - аме не се загрижили и ние да имаме.

    Имат борба с корупцията - ама не се загрижили и ние да имаме.

    Имат канализация поне в столиците си - ама не се загрижили и ние да имаме.

    Имат читави заплати, осигуровки, права - ама не се загрижили и ние да имаме.

    Имат нормални курорти с по-малко бетон и повече курорт - ама не се загрижили ние да имаме.

    Имат болници, персонал да поеме хиляди от тежките К-19 случаи - ама не се загрижили и ние да имаме.

    Единственото, за което са се загрижили, което ги дразни и за което мрънкат - е че не сме се наболи като тях...
  • 91 Арни

    14 2 Отговор
    А защо не са загрижени, че сме последни в Европа по доходи?
  • 92 какви тояги

    3 2 Отговор

    До коментар #76 от "Порно":

    за сарказъм говорех. иначе да се боцка кой иска и аз не съм от тези 15%, ако тва визираш
  • 93 Др .куманов

    4 1 Отговор
    А защо не казвате че ,,шефо,, на срзи е най големият айдук
  • 94 сноу

    3 9 Отговор
    Истината е малко по сложна и да го кажем малко БХК зависима...Значи поне половин България е само цигани, а както се знае циганина не можеш да ваксинираш и на смъртно легло ,има и поне още милион с циганско самосъзнание..

    Коментиран от #100

  • 95 ето защо

    7 2 Отговор
    Българинът има развито чувство за самосъхранение. 30 години живее на ръба, но оцеля. Не вярва на никой. Знае, че трябва да се пази сам, защото ако се случи нещо с него, не може да разчита на никой. Тези генни терапии са нови, недостатъчно проучени. Има пострадали хора в цял свят, но за съжаление медиите показват само едната страна. Фактът, че производителите не искат да носят отговорност показва, че има опасност. Не се дава никаква информация за набодените и за здравословното им състояние.

    Коментиран от #96

  • 96 Krum

    1 6 Отговор

    До коментар #95 от "ето защо":

    Какви генни терапии, що за глупости говорите. Много интелигентно ли ви звучи. А връзка с Марс няма ли да откриете.
  • 97 Волен Сидеров

    8 1 Отговор
    социалните мрежи били пропаганда, а истинските правителства управляващи света са дъното и незнам защо там хората им вярват сигурно понеже са богати държавите и истината не се вижда с просто око как лъжат правителствата и там населението е леко мислено то заради това всяка война на сащ повечето хора виждат нещо като добро докато не започнат да пристигат ковчезите
  • 98 ГОРД БЪЛГАРИН

    6 2 Отговор
    Кой си бре кретен, за да правиш такива "заключения". Или не знаеш истирията.Българите са един от най-старите дъравнотворни народи в Европа и ние сата сме имали царство, германците и англосаксонците са спели още в пещерите. Колко народа познаваш,които да са били 700 години под робство и да са запазили етноса, самобитността и културата си ???!!! Или да ти припомня какво е писал Паисий за такива червеи като тебе ! Здравият разум е опазил българския народ и пак го пази.За щастие 30 години не стигат за да ни превърнат в добичета от зоологическа градина, каквито са 99% от западноевропейците.Щото ако не бяха такъв добитък нямаше да има нито Първа нито Втора световна война през 20-ти век и нямаше да са се запътили към Третата световна, в която със сигурност няма да оцелеят.
  • 99 Крокодил

    3 1 Отговор
    Ало ARD, тука е демокрация,в БГ не може да има нещо задължително, така сме устроени! Времето ще покаже кой е бил прав, оставете ни да си умираме както си пожелаем и се погрижете за себе си!!!!
    И защо никой не коментира преболедувалите??? Те към коя група са?
  • 100 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 101 Хаха

    0 0 Отговор
    Ние сме си последни по всичко. Само по корупция сме първи! Тук всеки пращи от акъл и го раздава без да му го искат! Какво да искаме от страна 12 години управлявана от пожарникар, а зад него инженер по ВИК. Умните хора ги прогониха! Сега берем глогинките!
  • 102 DW България е на последно място по

    0 0 Отговор
    Ваксинация, Защото е на Първо място по Политици лъжци, Корупция, Мафиоти в Бели престилки с титли, Психари и откачени, като Витанов и Л
    ТОМОВ ПРАВЯТ ПРОГНОЗИ, ВСИЧКИ ТЕЗИ опсихясват Народа, Нагнетяват страх в хората, по политически и комерсиални причини и такива като Ангелов Брънзалов сега и Кацаров не правят нищо да ги махнат!! Бандата от НОЩ, нанесе много вреди на хората, зада остане миналото лято Борисов на Власт!! Недоверие на хората в политиците и Мафията с бели престилки!! Това е отговора DW!!