Last news in Fakti

10 Септември, 2021 16:23 3 487 22

Бустерна доза! Разрешиха поставянето на трета ваксина, 73% са напълно имунизирани

  • испания-
  • ваксина-
  • коронавирус

Плавното излизане от петата вълна на пандемията позволи на властите в Испания да започнат да разхлабват някои от мерките

Бустерна доза! Разрешиха поставянето на трета ваксина, 73% са напълно имунизирани - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

След подробен анализ в Испания бе разрешено на хората в "ситуация на сериозна имуносупресия", да получат трета доза от ваксина срещу COVID-19. Само през първата седмица на септември са ваксинирани повече от 102 000 души над 40-годишна възраст (102 175), отчете Министерството на здравеопазването. 73,56% от населението вече има пълна имунизация и се върви към новата цел, поставена от експертите – 90 % напълно ваксинирано население.

Процесът на ваксинация продължава да напредва във всички автономни региони. Хората над 40-годишна възраст в страната са малко над 27 милиона души, от които 93% имат две дози от ваксината и само 7% (1 453 386 души) нямат нито една според данни на Министерството на здравеопазването.

Броят на новозаразените продължава да спада във всички възрастови групи и вече средно за страната е 144 души на 100 000 жители, като при 12-19 годишните е все още 215 на 100 хиляди, но ваксинацията при тях напредва бързо.

Плавното излизане от петата вълна на пандемията позволи на властите да започнат да разхлабват някои от мерките.

В Каталуния от петък отпадат ограниченията за събиране на повече от 10 души, а стадионите ще могат да запълнят до 40% от капацитета на публиката си. Разрешават се отново и масовите шествия в навечерието на националния празник на региона Диада.


Поставете оценка:
Оценка 1.5 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 провинциалист

    16 2 Отговор
    И сега какво точно означава "напълно имунизиран"?

    Коментиран от #5, #6, #12

  • 2 Професора

    20 4 Отговор
    Нови думи бустерни следва междинни, месечна доза, седемдневна доза, дневна доза, сутрешна доза, вечерна доза, дневна доза, почасова доза...
  • 3 Подкрепяме ги морално

    17 3 Отговор
    ОТВСЯКЪДЕ🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑🐑
  • 4 пьохман

    13 4 Отговор
    Честито на потребителите! ще се гърчат по-дълго време само на две игли! третата е за третия свят!
  • 5 Ако бъдем честни

    22 3 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Напълно имунизиран означава- изкарал ковид.

    Коментиран от #18

  • 6 🐔😆😆😆

    19 3 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Полу за 6 месеца ама маските пак не, че има значение щото такова ковид не съществува, а ваксина за пневмония още никой не е измислил щото не може да се измисли!
  • 7 Майна

    23 2 Отговор
    Просто е смешно, това е, Цирк от КЛОУНИ, ТО ГЛОБАЛИСТИТЕ ИМАТ ИЗКРИВЕНО ПСИХИЧНО ИЗРОДСКО ВЪЗПРИЯТИЕ, НО ЩЕ..СЕ СПРАВИМ, ПОДЦЕНИХА ЧОВЕЦИТЕ
  • 8 Билобо Бегинс

    4 18 Отговор
    Ваксина за българите трябва срещу селяндурлък!
  • 9 КОКО

    19 2 Отговор
    Напълно ваксинирани = Напълно Зависими!
    Напълно ваксинирани и Бустерна доза звучи Шизофренно!
  • 10 Петко

    11 2 Отговор
    Скоро бустерно към гробищата..
  • 11 ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД РОБСТВО

    15 3 Отговор
    Какво съм писал: "Мисля, че на всички ни е ясно, че ще одобрят 3-та дозичка. След това ще одобрят бодежа на деца от 6 до 11 години. След това е другата група (6 месеца до 5 години) - и тя ще бъде одобрена. После 4-та доза - и тя ще е одобрена. След това и 5-та и т.н... Да видим колко ще "позная" :) "

    Коментиран от #13

  • 12 Усмивка до уши

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "провинциалист":

    Гениални хрумка, човек! Напълно резонно! Шах иииии мат!
  • 13 Майна

    12 2 Отговор

    До коментар #11 от "ВАКСИНИРАН = СТЕРИЛЕН | КОВИД РОБСТВО":

    Лъжат, одобрено е когато производителят носи отговорност...,а НИКОЙ ОТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ НЕ НОСИ. Въпроса и, да не се водите по РЕКЛАМИРАНЕТО НА ЗАБЛУДИ
  • 14 санчо

    6 1 Отговор
    в сайта "thebulgariantimes" e обяснено и за най-глупавите!
  • 15 мани мани

    11 1 Отговор
    за да е напълно сигурно, че ще развият автоимунни заболявания, та затова нека бъдат три боцканията им :D хахаха хаааа хааааа хаааа ей тъй урoдите са се хилили и решили "проблема" с редуцирането на земното население ... то може и с едно и две, ама три вече ще да е бетон :)
  • 16 Грульо

    9 2 Отговор
    Бил небил Гейт миналата година каза, че нещата щели да се оправят чак след второ поколение ваксини. Сегашните са афиф затова пробват 2-3 ама само за подготовка на стадото. Второто поколение ще са с нови чипове или там каквото са решили да им слагат. :D
  • 17 Тц тц тц

    9 2 Отговор
    Това защо ми напомня филма.."Петата вълна"? Дето по улиците все зомбита вървяха...и главната героиня бе опзвана от..."извънземен".
  • 18 мани мани

    2 3 Отговор

    До коментар #5 от "Ако бъдем честни":

    всъщност не е тъй :) ако си с отслабена имунна, а това става хипер лесно (преумора е достатъчно) и си сред болен/и, то тогава с лекота ще се заразиш отново! и изхода не се знае този път :) а ако си бил преди с пневмония/и, то тогава е хипер лесно да отиде на поредна такава или най-мно да се разминеш с остър бронхит, което пък си е пак пневмония, но уж лека :) но ня се разминеш и тогава без лекарства, инак следва смърт на 100% ...
  • 19 Bluesky 1

    2 2 Отговор
    Звучат ми някак си вече наркомански тези дози... а истината е, че ще има и 4, 5, 6 и т. н. дози, по няколко всяка година!...
  • 20 КОКО

    10 1 Отговор
    Има един документален филм "Food" за хранителната индустрия в САЩ.
    Там подробно обясняват как заради бизнес интереси животните се хранят Не по естествен начин. Поради това развиват множество колонии от бактерии. За да преборят бактериите ги инжектира с антибиотици. Въпреки това резултатът е далеч в сравнение с естествено хранещи те се животни!
    Та мисълта ми е, че колкото повече експерименти с тялото, толкова по-болни и зависими от "ЗАГРИЖЕНИТЕ" лечители ще са хората!
    Който вярва във Фармацевтичните "Благодетели", си е за негова сметка, но да не се опитва да принуждава останалите да се подлагат на "Доброволни" експерименти!
  • 21 Чудя се

    1 0 Отговор
    кога ще изкарам ковид по-леко - ако съм имунизиран, или не?
    И кога ше имам по-тежки последици?
  • 22 бизнес

    1 2 Отговор
    И по пет дози да си сложим, когато ваксината е неефективна и не предпазва от новите варианти, полза няма! Защо ваксините са направени на базата на спайк-протеина на вируса, който е най-изменчив? Най-вероятно, за да се правят всяка година нови ваксини....