13 Септември, 2021 18:30 5 630 22

И малко алкохол да пием - пак е лошо

  • здраве-
  • алкохол-
  • лошо-
  • вредно-
  • проучване

Проучване при над 25 000 души във Великобритания показва как влияе алкохолът на мозъка

И малко алкохол да пием - пак е лошо - 1
Снимка: shutterstock

Дори умерената консумация на алкохол влияе неблагоприятно на почти всеки мозъчен дял. Това са изводите от проучване на над 25 000 души във Великобритания, цитирано от „Гардиън“.

Проучването показва, че колкото повече алкохол се консумира, толкова по-малък става обемът на мозъка.

Което означава, че колкото повече пиете, в толкова по-лошо състояние е мозъкът ви, като рискът от деменции и болест на Алцхаймер нараства.

„Не съществува праг за вредното пиене – всяко количество алкохол е лошо. Почти целият мозък е засегнат, а не само конкретни области, както се смяташе досега“, казва водещият на проучването д-р Аня Топивала, старши клиничен преподавател в университета „Оксфорд”, пише zdrve.to.

В това проучване е използвана британската Biobank – голяма база данни, предназначена да помага на изследователите да декодират генетичните и екологичните фактори, заради които някои хора развиват заболявания, докато други – не. Изследователите от „Оксфорд” са анализирали данните на 25 378 участници, като са отчели тяхната възраст, пол, образование, съобщена от тях консумация на алкохол, размер и здраве на мозъка, които се виждат на ядрено-магнитен резонанс, информация за болнични и амбулаторни посещения и тестове за памет.

Изследователите установили, че по-големият обем на алкохолна консумация на седмица е свързан с по-ниска плътност на сивото вещество, като алкохолът обяснява до 0,8% от промяната в обема на сивото вещество, дори след отчитане на индивидуалните биологични и поведенчески характеристики.

„Този процент може да изглежда малък, но дава по-голям принос от всички други изменяеми рискови фактори.

Приносът на алкохола за увреждане на здравето е четири пъти по-голям от този на тютюнопушенето или от индекса на телесната маса“, казва д-р Топивала.

Наблюдават се и силни негативни връзки между консумацията на алкохол и целостта на бялото вещество – мозъчните влакна, които обграждат като скеле милиардите неврони, съставляващи сивото вещество.

Допълнително придружаващите заболявания на човек, като високо кръвно налягане и наднормено тегло, правят негативната връзка между алкохола и здравето на мозъка по-силна.

Противно на предишни изследвания, които предполагат, че има полза от умерената консумация на вино, в сравнение с бирата или концентрирания алкохол, това проучване не открива доказателства, че видът на алкохолната напитка има значение за рисковете за мозъка.

Свързването на консумацията на вино като навик на хора с по-високо образование и социално-икономически статус може да обясни схващането, че то носи ползи за здравето, предполагат авторите.

„Ако погледнете кой пие умерено, поне във Великобритания, това са по-образовани, по-богати хора. Те биха се справили много по-добре на тест за памет в сравнение с хората с по-ниско образование, но само заради базовите си умствени умения“, казва д-р Топивала.

От няколко години британското Министерство на здравеопазването въведе нови указания за употребата на алкохол в Обединеното кралство, като препоръчва мъжете и жените да пият не повече от 14 единици алкохол на седмица (1 алкохолна единица е равна на 10 мл чист алкохол). Д-р Топивала и ръководеното от нея проучване обаче доказват вреда за здравето и под този праг от 14 единици седмично.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    38 0 Отговор
    Същата, която писа за Ползите от алкохола! Яко смех.
  • 2 Емил

    39 0 Отговор
    Затова пийте по много!
  • 3 ????

    40 0 Отговор
    Офф, четейки такива публикации излиза, че най добре да не живеем!
  • 4 истина е

    13 2 Отговор
    Най-веРвам на ингилизоте, но след на боко?
  • 5 антрашпиц

    27 6 Отговор
    Влияе лошо само на тези дет немогат да пият ! Пия всяка вечер,по около средно 250-350 грама.Много добре ми влияе-ниско кръвно,пази ме от корона(цялото ми семейство се разболя,жена ми я повтори),просто аз не виждам как по-точно би ми оказала ракията отрицателно влияние...

    Коментиран от #7

  • 6 Миньо

    28 3 Отговор
    Аз пия само двоен препек от сливи. Никакъв алкохол от магазина. А и английски мозък не искам.
  • 7 Колю

    15 0 Отговор

    До коментар #5 от "антрашпиц":

    Напълно те подкрепям... Короната жъжалява много, че е дошла на гости у хора употребяващи алкохол.
  • 8 Gen Gurko

    20 1 Отговор
    Искат да ни откажат от всичко и да ни роботизират напълно. Не ме интересуват проучванията сред изродените и оскотели от пиене британци. Прадядо ми живя сто и три години, а прабаба ми 98 без да са аскети. Няма да успеят да ни унищожат. Още малко остава и ще се отървем от тях.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 ПЕНЦИОНЕР

    10 4 Отговор
    ...... ФАКТЪИ..... ПОЧНАХТЕ ДА МА ОБИЖДАТЕ... ЕИ.... ПОЛУИНКА ВИНО И 200-300 ГР... РАКИЯ ВСЯКА ВЕЧЕР МНОГУЛИ СА... ВА... ДУШМАНИ ТАКВИЗ... .... ТУЙ...Е ЕЛЕКСИР.... ЗДТАВЕ...РАДОСТ... СПИШ ДОБРЕ... ВА.... ЕИ... Ш....ДА НЕ ВИЖДАМ ПОВЕКЕ ТАКВИЗ СТАТИИ И ПИСАНИЯ... АНАДЪН МУ....!!!!!!!!!!!
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Българче

    20 1 Отговор
    Да пием алкохол е лошо , но да пием домашна ракия с хубаво мезе е много добре . Особено с хубава компания .
  • 13 Англичаните

    19 0 Отговор
    пият водка с бира за разредител - лично съм го видяла. И то до припадък. Това са лумпени. Тях ли ще слушам?...

    Коментиран от #19

  • 14 WhiteNoise

    14 0 Отговор
    А па работата влие супер. Да блъскаш кат строител на египетска пирамида и да плащаш на държавата, че те има. е у лево
  • 15 Behemoth

    7 10 Отговор
    Ганьо затова е тъп кат талпа....жули пърцуцата кат сфиня...
  • 16 Българин

    9 0 Отговор
    Глупости, ние в България пием яко първак, само домашно и пак сме най-умните. Я хлапетиите само олимпиади я по математика, я по информатика, я по химия печелят
  • 17 Plovdiv

    9 0 Отговор
    Топивала... Какво е това име, че и професор била?!
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Госあ

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Англичаните":

    Така се прави ! Всеки себеуважаващ се човек пие до припадък ! Пие се по много (до колкото носиш), но рядко. Тогава не е вредно.
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 no name no face no number

    6 0 Отговор
    Живота трябва да се изживее така както му харесва на човек а не както трябва или е правилно, правилата са субективна форма за налагане на мнение
  • 22 БАЙ КУРТИ

    4 0 Отговор
    Добре алкохола е вреден , може и да е прав ,Но като видях автора / коментарите ги оставям на вас. УТРЕ ЩЕ ПИШЕ ЗА СЕКА че и той е вреден , други ден за месото че съдържа токсини . Но той трупа кинти .. колкото повече коментари повече пари РАЗМИСЛИТЕ ГИ ОСТАВЯМ НА ВАС