Last news in Fakti

14 Септември, 2021 13:50 1 328 15

Почти 100% от заразените с COVID-19 у нас са с Делта варианта

  • коронавирус-
  • мерки-
  • пандемия

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната

421 случая на Делта вариант на SARS-CoV-2, известен като Индийски вариант, са установени от НЦЗПБ чрез целогеномно секвениране от ново поколение. Анализирани са общо 422 клинични проби, съобщиха от Министерството на здравеопазването.

При 421 (99,8%) от тях се установи вирусен вариант Делта (B.1.617.2), който е с повишено значение за общественото здраве. В 1 (0,2%) клинична проба е установен вариант C.36.3.1, който според СЗО е причислен в група вирусни варианти под наблюдение.

Клиничните проби са взети от пациенти с COVID-19 в периода 05-26.08.2021 г. и са изпратени от 52 различни лечебни заведения от 22 области на страната.

НЦЗПБ продължава да наблюдава разпространението на SARS-CoV-2 в страната с акцент за търсене на варианти с ускорено разпространение, променена вирулентност и имуногенност, които са с повишено значение за общественото здраве.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 4 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 сикиндряш

    7 2 Отговор
    a, бля бля бля??? були були, бля-бля - бля???!!?! а?

    Коментиран от #6

  • 2 Гаглей

    6 0 Отговор
    В Родопите му викат, захърливил съм се
  • 3 Кажи им ЖУРНАЛЯ

    4 2 Отговор
    и ги зае....
  • 4 SH BG

    6 2 Отговор
    Честит имен ден на БайСтаври - бъдещия съпруг на всяващите паника и налагащи безсмислени ограничения и медицински терор над българите НОЩници...!!!

    Наздраве...!!!
  • 5 Много добре

    8 2 Отговор
    Точно според очакванията, движим се по план. Прави впечатление, че хората не се изплашиха достатъчно от делта варианта, така, че се обмисля медийната пропаганда за новия щам.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 гадно

    5 0 Отговор
    Индийски вариант ли това значи ли, че индийците по маАалите ще намалеят???
  • 8 СамРазбере

    3 0 Отговор
    Айде стига глупости, на боледуващия дори не му казват коя разновидност е, защото реално се ползват тестове, които бяха готови още преди да има Ковид-19 и други щамове... вече тотално неадекватни неща казват на народа, все едно той яде доматите с колците. Може ли с бърз тест антигенен да ти кажат, че си болен и да си ходиш вкъщи и после да имат статистика ама точно от кой щам било това... и аз боледувах, а преди 2-3 седмици и др. приятели, никой нищо не ти казва или на място има вариант даже сам да разбере !
  • 9 Серсемин

    4 0 Отговор
    А Омега и Гама варианта кога да очакваме?
  • 10 Брях

    3 0 Отговор
    Какъв е тоя вариант "C.36.3.1" и що си няма гръцка буквичка...?

    Коментиран от #11

  • 11 Копипасте

    3 0 Отговор

    До коментар #10 от "Брях":

    "Прoдължaвa cпoрът зa тoвa дaли вируcът SАRS-СоV-2 някoгa e бил изoлирaн или прeчиcтeн. Изпoлзвaйки гoрнaтa дeфиниция, здрaвия рaзум, зaкoнитe нa лoгикaтa и диктaтa нa нaукaтa, вceки нeпрeдубeдeн чoвeк трябвa дa cтигнe дo зaключeниeтo, чe вируcът SАRS-СоV-2 никoгa нe e бил изoлирaн или прeчиcтeн. В рeзултaт нa тoвa нe мoжe дa ce нaмeри пoтвърждeниe зa cъщecтвувaнeтo нa вируca. Лoгичecкитe, здрaвитe и нaучнитe пocлeдици oт тoзи фaкт ca:
    cтруктурaтa и cъcтaвът нa нeщo, зa кoeтo нe e пoкaзaнo, чe cъщecтвувa, нe мoжe дa бъдe извecтнo, включитeлнo нaличиeтo, cтруктурaтa и функциятa нa кoйтo и дa e хипoтeтичeн шип или други прoтeини;
    гeнeтичнaтa пocлeдoвaтeлнocт нa нeщo, кoeтo никoгa нe e билo oткритo, нe мoжe дa бъдe извecтна;
    „вaриaнти“ (щaмoвe) нa нeщo, зa кoeтo нe e дoкaзaнo, чe cъщecтвувa, нe мoгaт дa бъдaт извecтни;
    нeвъзмoжнo e дa ce дoкaжe, чe SАRS-СоV-2 причинявa зaбoлявaнe, нaрeчeнo Кoвид-19."
  • 12 Копипасте

    3 0 Отговор
    Ако нямаме в пречистен вид първото НЕЩО от Ухан, ако не от Ухан откъдето и да е - какво всъщност имаме! Ако го има някъде където и да е - защо не го кажат, покажат, демонстрират..... все тая?! Защо се спотайват като гугутка на ниско клонче всичките тия американци, китайци, руснаци, французи....?! Като нямаме първото или поне първия щам изолиран някъде - как доказваме, че сме изолирали, секвенирали.... все тая, че това е щама, варианта.... Алфа, Бета, Гама....!? И като го нямаме как правим за НЕЩОТО ваксини, лекарства....?!Хайде приятна вечер на всички, че ме заболя средния пръст да кликам точки!

    Коментиран от #13

  • 13 Секвенираният

    1 0 Отговор

    До коментар #12 от "Копипасте":

    ГЕНОМ на вируса и изводите на учените, работили под ръководството на Присила Уинк от Федералния университет на Рио Гранде ду Сул в Порто Алегре, са публикувани в статия в електронната библиотека medRxiv.

    Коментиран от #14

  • 14 Копипасте

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Секвенираният":

    И как разбраха, че е вариант, мутант... на Уханския КОВИД?! Щото за Уханския не намирам нищо на английски, френски, испански, немски, а мандарински китайски за съжаление не съм учил!

    Коментиран от #15

  • 15 Не се кахъри

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "Копипасте":

    На тях това им е работата. За това са учили.