Last news in Fakti

17 Септември, 2021 15:36 5 480 10

Не спете с телефона до главата, опасно е

  • телефон-
  • сън-
  • смартфон-
  • здраве-
  • вредно-
  • опасно

В кои случай спането с телефон до главата е предпоставка за развитие на заболявания?

Не спете с телефона до главата, опасно е - 1
Снимка: Shutterstock

Много хора не са склонни да се разделят с телефона си дори и през нощта и го оставят възможно най-близо до главата си. В какви случаи това може да бъде опасно, пояснява Антон Ястребцев, директор на лабораторията „Екология на жизненото пространство“.

Когато мобилните устройства се появиха за първи път, някои лекари се опасяваха, че радиацията, която излъчват, може да причини рак. Тези опасения не бяха потвърдени, пише БГНЕС.

Предполага се, че съвременните модели джаджи не трябва да предизвикват такива страхове: те преминават сертифициране, което потвърждава тяхната безопасност за хората. Степента на влияние на мобилните телефони върху вътрешните органи и тъкани на човека все още не е напълно изяснена, смята Ястребцев.

Експертът отбеляза, че обикновено сертифицирането оценява ефекта на устройството върху тялото на разстояние от половин метър. Той съветва да се държи най-малко на един метър, дори по-далече, от главата.

"Общото правило е да не се спи с телефона: Не трябва да го оставяте под възглавницата, нито на леглото до вас. Добре е да е поне на метър разстояние от главата ви", каза Ястребцев.

Той добави, че в селските райони разстоянието между мобилен телефон и спящ човек трябва да бъде по-голямо, тъй като излъчването на устройството се усилва далеч от базовата станция.

Особено важно е хората с пейсмейкъри да държат телефона далеч от себе си, така че да не се предизвикват електромагнитни смущения.
Когато говорите по телефона, най--добре е да използвате безжични слушалки, каза Ястребцев.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Джунджирлячето

    6 0 Отговор
    Язе го спирам го, пущам го и по подире пак го спирам
  • 2 Covid

    6 2 Отговор
    Ще им се ъпдейтват чиповите на Факсираните.
  • 3 БИЛИ ХЛАПЕТО ОТ СЕЛО ПЕТ ДЖАНКИ

    3 1 Отговор
    САМО КАТО ЗВЪНИ ДА НЕ ГО ОБЪРКАМ С ПИЩОВА
  • 4 Фаро

    5 3 Отговор
    Познавах хора,които дори нямаха телефони и умряха от рак в мозъка.Пи опасно е да имате огледало в стаята където спите и да е срещу вас

    Коментиран от #6

  • 5 мечо

    2 0 Отговор
    всиако нешто вав малки дози е полезно даже и пико дае

    Коментиран от #7

  • 6 сила

    0 0 Отговор

    До коментар #4 от "Фаро":

    и да се казвате Ангелкова.....
  • 7 сила

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "мечо":

    пикото е гадно,мани тая работа ти.....тупай си само бело
  • 8 Абе

    11 0 Отговор
    Прави са хората,но кой да чуе! Всичко вече е супер зомбирано от слушалката.И в тоалетната влизат с нея.А ако погледнем реално,чистата потребност за мнозинството е не повече от 20%.Останалото е селфита,клюкарници в разни инстаграми, фейсове,тик тоци и прочие хранилки за л,у м пени зиране.Що се отнася до здравето- масово се носят в преден и заден джоб
    А мнозина имат по две слушалки.Да са " мобилни" Сега са на 15-20 г.Около 40 ще се пулят,защо не вдига самолета,а жена му освен ин витро не ще да зачене.Че коя мега фирма,ще разреши изследване,което да покаже,че има опасност? Имало нищожен фон на облъчване? Нищожен,но при 24 от 24 часа директен контакт,не очаквайте добро.Задайте си въпроса,защо" Най могъщия" в тази сфера,не разрешава на наследниците си,слушалка с екстри? Има го изречено от него в интервю.Само най елементарен апарат.С клавиши!
  • 9 Гост

    14 2 Отговор
    Днешната младеш е тотално зомбирана от телефоните.
    Постоянно са в някакъв чат и дори не гледат къде ходят.
    На маса, на заведение са седнали четирима, и само чатят. Няма да се учудя, ако си чатят помежду си, докато са на масата.
    Назначаваме сервитьорки, а те седят пред компютъра на касата и си чатят с телефона. Ресторанта пълен с народ, клиенти висят и чакат някой да ги обслужи. Викам й - какво правиш - тя ме лъже, че маркирала. Какво маркираш? Нали виждам, че пишеш на телефона?
    След две седмици напускат. 1200 лв не им стигат, отделно по 100 лв на ден бакшиши. Искат да им плащат за това, че си чатят.
    Нацията ни загива, защото раздадохме телефони на децата си.
  • 10 Саня ЕЛЕКТРИЧАРКАТА

    3 3 Отговор
    Запумнете КОЛКОТО Е ПО МОЩНА БАТЕРИЯТА НА ТЕЛЕФОНА ТОЛКОВА Е ПО МОЩНО ИЗЛЪЧВАНЕТО.