Last news in Fakti

19 Септември, 2021 22:30 8 668 15

Разбиха 4 мита за пържената храна

  • храна-
  • пържено-
  • пържени картофи-
  • опасно-
  • вредна храна

Можем да се наслаждаваме на пържените храни без да изпитваме чувство за вина, че си вредим ужасно

Разбиха 4 мита за пържената храна - 1
Снимка: Shutterstock

Пържените храни в никакъв случай не са толкова опасни, колкото повечето хора твърдят. Често се казва, че вкусната пържена храна винаги е или вредна, или скъпа, или пък води до затлъстяване. Пържено месо, пържени картофи и дори сладолед предизвикват невероятен апетит у почти всеки човек. Хората, които прекарват часове в разговори за опасностите от пържените храни, често започват да повтарят различни остарели митове и карат дори и най-големите фенове на пържената храна да бъдат предпазливи. Е да, обаче не всичко което се говори за пърженото и което постоянно се натрапва в главите на хората е истина.

Тук ще развенчаем най-често срещаните митове за пържената храна:

1. Пържените храни винаги са много мазни.

Това наистина е доста популярен мит, пропагандиран от много хора. При кипене маслото обгръща храната, а отделяната от продукта влага образува своеобразна бариера и по този начин минимизира проникването на масло вътре. Всичко, което влиза в продукта, е хрупкаво. Така стигаме до извода, че готвенето във врящо олио позволява на храната да поеме минимум мазнини, но в процеса на задушаване на слаб огън се получава точно обратното - абсорбират се повече мазнина.

2. Пържената храна е пътят към инфаркт.

Също пусната в пространството глупост, в която няма нищо вярно. Хората, които често готвят храна в слънчогледово олио / зехтин, няма да имат проблеми със сърдечно-съдовата система. Ненаситените моно мазнини в зехтина са полезни за сърцето и са устойчиви на високи температури. Ароматът и полезните свойства няма да отидат никъде, освен ако разбира се забравите котлона и не доведете маслото до изгаряне.

3. Пържените тиквички и картофите са еднакво вредни.

Домашно приготвеният картофен чипс и пържените картофи са по-здравословни от пържените зеленчуци. Това е доказан факт! И причината за това е абсорбцията - последните абсорбират много повече мазнини от картофите.

4. Наситените мазнини стимулират повишаването на холестерола.

Поведението на наситените мазнини е различно във всяко тяло. Мононенаситените мазнини, като стеариновата киселина, ни осигуряват нужното количество холестерол и не провокират увеличаването му. Кокосът и шоколадът съдържат добри наситени мазнини, така че са полезни за организма.

Но не забравяйте, че все пак има и тъмна страна. Тези продукти надвишават калорийната стойност, така че трябва да знаете кога да спрете. Или както се казва - всяко нещо с мярката си. Все пак не може да изядете 3 големи шоколада един след друг и да искате да водите здравословен начин на живот.


Поставете оценка:
Оценка 3.8 от 25 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 2345

    31 3 Отговор
    Не се разбра само как влияе бирата на пържените картофи и ракията на зеленчуците

    Коментиран от #2, #15

  • 2 ДА ИЗМЕТЕМ ГЕРБ

    20 2 Отговор

    До коментар #1 от "2345":

    Положително, много положително даже...
  • 3 Мда

    6 3 Отговор
    Зависи в какво се пържи и как. Ако е в палмово масло или в слънчогледово или във фритьюрник е 50/50 вредно или полезно. Американците пържат, правят бърза храна и така...
  • 4 ужас, 5минути без пълна порнография

    8 17 Отговор
    Абе толкова ли няма, какво да напишете за харвардските двама братя, че занимавате публиката с кулинария! Поне кажете, с какво се хранят "почтените" остапбендеровци Кирчо и Асенчо !
  • 5 бай Рамбо

    12 0 Отговор
    Пържените картофи са полезни до колкото пърженото може да е полезно единствено, ако компира е домашен и олиото не е на сто години
  • 6 Кулинарът

    12 0 Отговор
    Знаете ли с каква мазнина пържат в заведенията?Палмово масло.С това пържат вече във всички бизнес заведения.Това е най-вредното нещо на тоя свят.Прави полипи по стените на червата,затруднява работата на черния дроб,надебелявате от нищото и повишава кръвното и задръства кръвоносните пътища.Това става бавно,но безвъзвратно и няма лечение.Палмовите мазнини се разтварят при двойно по-висока температура от човешката.Хващал съм ги с ръце и не мога да ги отмия с гореща вода.Ето това не е свързано с по-горните митове и умишлено се пропуска
  • 7 Кулинарът

    8 0 Отговор
    А защо всички минаха на палмово масло ли?Защото е внос и супер евтино.Олиото е 10 пъти по-скъпо на покупна цена и на всяко трето пържене се изхвърля така става 20 пъти по-скъпо от палмата
  • 8 Един там

    8 1 Отговор
    Пърженото само по себе си не е вредно, а вредна е мазнината с която се пържи. Ако се пържи със зехтин, кокосово масло, свинска мас или нерафинирано слънчогледово масло не е вредно, но ако е някое друго и е рафинирано е много вредно. Само си помислете за китайската кухня. Там почти всичко е пържено и въпреки всичко са много здрави и живеят дълго. Това е така, защото не ползват рафинирани мазнини.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 moiraine

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "123":

    Вредно е всичко прекалено, колега. Веднъж месечно едва ли ще има кой знае колко отрицателен ефект. Виж, всекидневното тъпчене с пържени храни със сигурност ще направи беля.

    Коментиран от #11

  • 11 0808

    2 2 Отговор

    До коментар #10 от "moiraine":

    ...най-засищаща храна е варен картоф, най-вредна е пържен картоф..аФторката си говори наизуст..
  • 12 Ганя

    0 2 Отговор
    Не мислете за глезотии.Ся при чалгарчутУ славчУ мислете как ще си платите тока и парнотУ зимата.А някои и ще гладуват
  • 13 КРАЙ

    0 2 Отговор
    ...искам пържени картофи....с бира....и цици...
  • 14 КРАЙ

    0 2 Отговор
    ...искам пържени картофи....с бира....и цици...
  • 15 comment

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "2345":

    Адски вдига разхода... :D