20 Септември, 2021 05:35 5 080 60

Доц. Мангъров: Носенето на маски от децата е извращение

  • доцент атанас мангъров-
  • коронавирус-
  • маски-
  • мерки-
  • ваксини

Умираме най-много заради качеството на здравната ни система, заяви инфекционистът

Доц. Мангъров: Носенето на маски от децата е извращение - 1
Снимка: БГНЕС

"С това, което се прави - децата да ходят на училище с маски, да са разделени, непрекъснато да се тестват, да се карантинират, всъщност прехвърляме нашите страхове, върху главите на децата си".

Това каза доц. Атанас Мангъров на пресконференция на АБВ.

Според него децата трябва да ходят на училище нормално. "Няма нужда да носят маски. Носенето на маски от децата е извращение. Учителите трябва да ходят на работа. Тези от тях, които се страхуват, могат и трябва да се ваксинират, за да могат да ходят нормално на работа. Съответно да разпишат информираното съгласие. Тези от тях, които не искат да се ваксинират, също трябва да ходят на работа, с уговорката, че могат да се заразят, както може да имат високо кръвно налягане и всичко, което може да се случи на един човек, който изпълнява трудовите си задължения. Ако действително този натиск за масово ваксиниране е оправдан, нека се върнем към нормалния ритъм на живот. Ваксини има. Дори се чудим какво да ги правим. Нека хората да се върнат към нормалните си трудови задължения. Става дума не само за учителите, а и за всички останали. Всеки за себе си. Всеки има глава на раменете си и нека да я използва. Тези твърдения, че учителите трябва да се ваксинират, за да не заразяват другите, са безпочвени", подчерта доц. Мангъров.

Той коментира и създаването на тези COVID центрове, в които да се лекуват COVID болни, на които ще се наливат по 50 хил. лв. на център и го определи като напълно безсмислено. Според него лекарите трябва да ходят нормално на работа. "Допускам, че сега ще се развихри художествена самодейност, при която медикаменти, които могат и трябва да бъдат използвани само в болници под лабораторен и всякакъв друг медицински контрол, ще започнат да се използват в домашни условия и това няма да доведе до добри резултати. Ние така или иначе досега не седнахме по какъв начин може да се лекува една респираторна инфекция, каквато е COVID. Трябва да кажа, че тя се лекува много просто. Тя няма нужда от някакви кой знае какви медикаменти.

"Другото нещо за нашата страна, за която се казва, че едва ли не е страната на идиотите, които не се ваксинират", каза още доц. Мангъров. Той обърна внимание, че в епидемиологично отношение тези, които не са ваксинирани по нищо не се отличават от тези, които са ваксинирани. "Имаме вече година и половина опит, че тези, които са ваксинирани в епидемиологично отношение по нищо не се отличават от тези, които не са ваксинирани. И едните, и другите могат да се заразяват и съответно могат да заразяват другите. Същото се отнася за лекарите.

Той даде пример със страната Израел. По думите му там ваксинирани над 80 % по два пъти, като една значителна част то тях са ваксинирани по три пъти.

"Към вчерашна, днешна и въобще през изтеклата седмица те имат 3-4 пъти повече новозаразени, отколкото в нашата страна. Една значителна част от новозаразените - даже основната част са ваксинирани по два пъти. Това, което се казва винаги, когато стане дума за резултатите в нашата страна е, че в нашата страна има по-висока смъртност от или с COVID. Смъртността се определя от две неща. Едното е здравния статус на населението, което за нашата страна може да се каже, че не са добри, защото нашето население е застаряващо и нашето население е с множество придружаващи заболявания и като цяло нашият народ не живее твърде дълго. Ние сме били винаги на челните места по смъртност както в ЕС. Не можем да очакваме при един такъв статус на населението, когато се появи заболяване, което натоварва всички органи и системи, резултатите да са блестящи. Другото нещо, от което се определя смъртността в една страна, това е състоянието на здравната система. За нашата страна може да се каже, че то съвсем не е блестящо", каза още доц. Мангъров.

Той коментира и страни от бившия социалистически строй. "Въпреки че броят на случаите е съпоставим, смъртните случаи при нас са повече, като единственото обяснение за това може да бъде качеството на нашата здравна система. Нашите болници винаги са препълнени, но да не забравяме, че ние имаме най-много лечебни заведения на глава от населението. Доколкото си спомням болниците в страната са над 400 и всички тези болници се издържат чрез болните, които влизат в тях. Логично и нормално е, когато това е така, те да са препълнени. Ние винаги сме били на челно място по броя на хоспитализираните. Това са данни, които могат да се видят в съществуващите статистически справочници и това е обяснението", допълни инфекционистът.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 69 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мислещ

    143 16 Отговор
    Мските са чудовищен геноция. У мозъка на децата първо се развива частта, отговаряща за емоциите. А им отнемат точно светът на емоциите. Наморникът на лицето не позволява да видиш никаква емоция у околните (Което и за възрастните е пагубно в дългосрочен план). И това без даже да засягаме чисто физическия аспект от носенето на парцали колко вреди.

    Коментиран от #47

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Лудогорец 9

    143 16 Отговор
    прав е и то много прав
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Ирена

    148 14 Отговор
    Мангъров е абсолютно прав.
  • 7 Анти Мангър

    22 167 Отговор
    Ти си по голямо извращение в държавата с най голямата смъртност от Ковид. Затвор за теб.

    Коментиран от #10, #11, #24

  • 8 Анонимен

    142 11 Отговор
    Болниците са препълнени защото трябва да се смучат пари от Здравната каса
  • 9 БАЙ Х@Й ‼️

    89 3 Отговор

    До коментар #5 от "ГОЛЯМ СМЯХ":

    По -голям смях е ПОЛУКАРАНТИНАТА ‼️ Не си чувал? Аз я преживях- това е от РЗИ и от МВР да ти звънят ,че ако излезеш от Вас ще бъдеш наказан , но жена ми нямаше проблем да излиза и да ходи на работа и по магазините ‼️

    Коментиран от #13, #29, #35

  • 10 Gost

    53 5 Отговор

    До коментар #7 от "Анти Мангър":

    А на Боко и онзи псих с униформата медали,а?!
  • 11 БАЙ Х@Й ‼️

    59 3 Отговор

    До коментар #7 от "Анти Мангър":

    Я бе антиНАМсико, я ме светни как хем съм болен , хем не съм ‼️ В системата съм , ама НЕ може да ми издаде същата система документ за преболедувал ❓
  • 12 Antiv

    38 5 Отговор
    Трябва да се организират отряди и всички маскър да биват бити.
  • 13 социално зло

    24 2 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    жените не могат да бъдат наказвани да не ходят по магазини !

    Коментиран от #18

  • 14 !!!!

    81 6 Отговор
    Махайте парцалите. Хората не искат да им налагат мерки нито ваксини. Всеки сам да си решава.
  • 15 иван

    60 5 Отговор
    Всичко абсолютно вярно, с изключение на правописните грешки на автора.
  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 БАЙ Х@Й‼

    3 0 Отговор

    До коментар #13 от "социално зло":

    😃😃😃😃😃
  • 19 Рошко

    83 9 Отговор
    На 200% е прав, а за психологическото състояние на децата никой не говори, това си е извращение не само към децата,
  • 20 Пенди

    6 53 Отговор
    Абе то и ти си едно недоразумение, извращение или ако искаш и грешка на природата!? Ама простотията не ходи по гората, а по хората!

    Коментиран от #55

  • 21 Сатъра на Хана

    11 76 Отговор
    Стига сте правили реклама на тоя УБИЕЦ МАНГЪРА

    Коментиран от #25

  • 22 КОВИД РОБСТВО

    57 0 Отговор
    На Гала вечерята миналата седмица в САЩ всички бяха инжектирани. Или поне така обявиха. Но с маски бяха журналята и обслужващия персонал, а разглезените и друсани милионерчета бяха без маски.
  • 23 Гост

    13 29 Отговор
    2020 година март Мангъра:вируса изчезва юни месец!

    Коментиран от #26, #33

  • 24 КОВИД РОБСТВО

    57 1 Отговор

    До коментар #7 от "Анти Мангър":

    Да не забравиш, че сме и държавата с най-голяма смъртност от сърдечно-съдови заболявания, рак, инсулт и средната продължителност на живот ни е по-ниска с 5-10 години от на западноевропейците.
  • 25 БАЙ Х@Й‼

    47 3 Отговор

    До коментар #21 от "Сатъра на Хана":

    Убийци са тези които РАЗРЕШАВАТ на боцканите с нещо си да ходят и да сеят свободно зараза ‼️

    Коментиран от #34

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 ФЕН

    11 57 Отговор
    Публикуването на Мангъров е извращение! Този човек, заедно с Кацаров, Първанова и сие трябва да бъдат съдени!

    Коментиран от #38

  • 28 Госあ

    9 52 Отговор
    Некадърния тройкаджия пак дава мнение. Не случайно е любимец на тълпата.
  • 29 Госあ

    7 44 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Ама мерките бяха само в началото при Мутафчийски. Оттам нататък е пълна пародия. Случая с един мой приятел беше същият - приятелката му, в тежко състояние в тях - него никой за нищо не го търси. Добре че има съвест и се самокарантинира. Не случайно сме на първите места по смъртност, заслуга за което има и този хубавец

    Коментиран от #31, #49

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 БАЙ Х@Й ‼️

    17 8 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    "Този хубавец" не е издал НИТО ЕДНА мярка от всичките БЕЗМОЗЪЧНИ мерки ‼️

    Коментиран от #32

  • 32 Госあ

    9 41 Отговор

    До коментар #31 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Ако зависеше от този псевдо лекар, нямаше да има никакви мерки.

    Коментиран от #40, #54

  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Просветен илюминат

    26 4 Отговор

    До коментар #9 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    От РЗИ при ходене да проверяват жена под карантина вкъщи са били без маски до нея.
    Нужен ли е коментар изобщо за маските?

    Коментиран от #36, #37

  • 36 Госあ

    5 17 Отговор

    До коментар #35 от "Просветен илюминат":

    По голямата част от коментарите ти явно идват от небето. Лъжи и пълни нелепици от типа една жена каза. Друга част, абсолютно ненужни. Как точно ще пребориш системата ? С чалга ?

    Коментиран от #59

  • 37 Анонимен

    10 3 Отговор

    До коментар #35 от "Просветен илюминат":

    От РЗИ, проверяващите никога не се доближават до карантинирания, звънват ти по телефона, показваш се от разстояние за да те видят, това е проверката!!
  • 38 Ще те посъветвам

    4 0 Отговор

    До коментар #27 от "ФЕН":

    Стой си нелегален в интернет, че има опастност теб да осъдят на улицата
  • 39 Анонимен

    8 37 Отговор
    Как има хора, които още му се вързват на мангъра, не е за вярване?! Здравната ни система била зле, здравния статус на нацията бил също зле, обаче за пишман доктора сме просто едно стадо за "стаден имунитет". И след около шест месеца като спаднат антителата, пак ли ще ни праща да правим "колективен имунитет" и така докога?? Докато изтребе половината нация ли, защото нещата с ковид не са при всеки елементарни, дава отражение на различни органи има хора по шест месеца не могат да се възстановят. А колко ще умрат де от лекарски грешки, де от забавяне на лечение и всичко това, щото видите ли на мангъра маската не му била конфортна! Тоя най-акъллия в целия свят бре, чайчета, супички...простотии безброй, хахах!
  • 40 БАЙ Х@Й ‼️

    32 3 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    И как мерките спряха вируса ❓ Поправи ме, ама вече ТРЕТА година 2019, 2020, 2021 нито една мярка не е дала ефект ‼️

    Коментиран от #46

  • 41 БАЙ Х@Й‼

    16 1 Отговор

    До коментар #34 от "Просветен илюминат":

    Не знам колко си просветен , ама разбирам по написаното ‼️ Първо ваксинираните МОГАТ да пренасят зараза ‼️ Второ РЗИ не ходи по стаите на жилищата ‼️

    Коментиран от #58

  • 42 Анонимен

    4 20 Отговор
    Ей, този да го прибират докато е време, ще обърка много хора заради неговата жажда за внимание, пари и лични интереси! Много е краен, а това не е добре!
  • 43 Кеша на Ковид

    25 1 Отговор
    Болниците са търговски дружества, което в кризата е още по- пагубно. Здравето е стока, пациентите - клиенти, лекарите - търговци, клиничните пътеки - услуга. Частните болници в България са около 40% от лечебните заведения (в страните от ЕС - до 8%). Бюджетът на НЗОК за 2020 г. е 4 млрд. и 700 млн. лв. В същото време българите доплащат за лечение и лекарства още 4 млрд. лв. според Световната банка. Доплащат за избор на екип, за стая, за медицински консумативи (като се почне от марлите и чаршафите и така - до края на света), за изследвания, за разчитане на изследванията... На всичкото отгоре сега от лекарите искат да връщат пари на касата, понеже при епидемията другите им дейности намалели!
    Някой спомня ли си кога и как започна това безобразие?
    Годината е 1999-а. Министър-председател - е американското протеже и лобист Иван Костов
    Законът е приет на първо четене!!

    Коментиран от #53

  • 44 БГ681

    27 3 Отговор
    Изключително точна и професионална статия. Умира се заради отношението в болницата хвърлят те като чувал с картофи и никой не те поглежда но се вземат парите за пътека. И това ми било лечение, кое е лечението пълна пародия. Да не говорим колко от хората имат по няколко заболявания отново заради добрата ни превенция в здравеПОГАЗВАНЕТО ни.
  • 45 До кога

    27 2 Отговор
    Израел 80 процента ваксинирани между 3000 Хил до 11000 Хил болни на ден! Някой от големите професори математици дето плашат хората да го обясни това.....
  • 46 Госあ

    1 10 Отговор

    До коментар #40 от "БАЙ Х@Й ‼️":

    Първо е трудно да се говори за мерки в България и второ е трудно да се говори за тяхната ефективност, тъй като в целия свят има мерки и не можем да сравняваме. Ако има някаква база за сравнение това са Китай, Австралия и Нова Зеландия. Чисти от ковид с мерки, които се прилагат.

    Коментиран от #56

  • 47 Коментар

    28 0 Отговор

    До коментар #1 от "Мислещ":

    Съгласен съм за емоциите, но мисля, че това им е най-малкия проблем на деца и възрастни с продължително носене на един и същи парцал на лицата!
    Преди известно време гледах запис от проведено изследване за това каква вреда нанасят маските на хората и главно при децата. Резултатът беше, че въглеродния диоксид, който издишаме не може да излезе добре от въпросните маски и се натрупва до токсични нива! Освен това, тъй като маските трябва да се сменят на макс 30 мин, а децата стоят цял ден с тях, това води до натрупване на бактериална среда, която е супер катализатор за белодробни заболявания!!! С други думи, носенето на маска, която не се сменя както при лекарите, може да доведе до сериозно заболяване на вас и вашите деца! Браво на доц. Мангъров!!! Един от малкото лъчи светлина в мрака от платени "доктори", който наистина помага на хората!!! Господ да му даде здраве и сили, за да продължи борбата със съвременния ковид геноцид.
  • 48 От край

    6 4 Отговор
    Време сме първи по смъртност.Това какво ви говори.Хората нямат доверие на лекарите не си обръщат внимание на здравето и така сме първи по смъртност.
  • 49 Детектор за купени

    11 4 Отговор

    До коментар #29 от "Госあ":

    Пак ли ти си туба бе купеният! Не спря да пропагандираш и да плашиш хората социопат. Моля всички който четете коментара на този човек, проследете какво винаги пише. Стига купени тролове, свобода на словото.

    Коментиран от #51

  • 50 Случаен миновач

    13 1 Отговор
    Евала Мангъров точно така всичко около вирусът е лъжа за много пари
  • 51 Госあ

    1 11 Отговор

    До коментар #49 от "Детектор за купени":

    Да си прост, не означава че си свободен !

    Коментиран от #52

  • 52 Детектор за купени

    10 0 Отговор

    До коментар #51 от "Госあ":

    Да си купен означава че не си свободен, а да насяваш страх в хората означава че имаш проблеми в себе си психоемоционални. А на който му плащат завършва като Юда! Пак мили глупости но поне да са от теб.
  • 53 Верно ли

    7 2 Отговор

    До коментар #43 от "Кеша на Ковид":

    Хах, това е част от сценария с търговията в болниците. Виж в Щатите хората се ваксинират, защото всяко влизане в болница е голям финансов разход. Даже скоро имаше едно филмче, което показваше как е съвсем в рамките на нормалното, като надхвърлиш средна възраст и след като си бил принуден да заплащаш скъпо лечение, заради което си фалирал да се изнесеш да живееш като номад в бус и да умреш на улицата с други "съмишленици". "Земя на номади" е филмът.
  • 54 Което ще тече

    10 0 Отговор

    До коментар #32 от "Госあ":

    Че нямаше и да има болни. Справка- Авганистан, Беларус, и повечето държави от Африка, няма мерки, няма болни.
  • 55 долу маските

    2 0 Отговор

    До коментар #20 от "Пенди":

    така е, по хората ходи, а при тебе е в промишлени количества.
  • 56 Анонимен

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Госあ":

    Чисти от коронавируси!? Ти шегуваш ли се, колега!? Щото и кокошките разбраха, че си +или- според колкото се "клати" епруветката за ПЦР-то : Х пъти -, Х+2 +!
  • 57 да се успокоят

    4 0 Отговор
    Ваксинираните да се успокоят най после. Няма да умрат,ще се бодат през 6 месеца и ще живеят. Защо се дразнят, че други не искат да го правят? Рано или късно, обаче и те като неваксинираните ще преболедуват. Няма друг начин.
  • 58 Просветен илюминат

    1 1 Отговор

    До коментар #41 от "БАЙ Х@Й‼":

    Пич,не съм тук за да ви се обяснявам,а това,че мнението ми не съвпада с вашите е нормално.
    Всеки има своя призма през която възприема светът извън него,но нищо от това извън всеки не е различно от това,което носи в себе си.
    Като осъзнаеш какво причинява болестите ще разбереш,че няма заразни болести и човек не може да зарази друг,освен ако ти самият не вярваш,а за да вярваш значи си приел нещо казано от някой друг за вярно и си го превърнал в свое убеждение.
  • 59 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #36 от "Госあ":

    Пич,а къде някъде написах,че преборвам системата?
    От 25г аз не ползвам здравната система и не само нея,така че,на мен системата не ми пречи,защото съм намерил начин как да живея независим от нея.
    Не ми отговаряй,няма нужда от конфронтации и обяснения.
    Ти си знаеш какво те мъчи и защо си тук и аз също,а и за това света е пъстър,разни хора,разни идеали.
    Ето ти нещо за финал:
    Мненията са като задницата,всички ги имаме,но не винаги е уместно да ги показваме навсякъде.
  • 60 Дааа

    4 0 Отговор
    някои ще искат и да ..каме с маски...Е гаси простотията...!