Last news in Fakti

22 Септември, 2021 06:44 15 776 98

Мими Виткова: Безнаказано мародерстват върху човешкото здраве

  • мими виткова-
  • здравеопазване-
  • болници

Цялата система на здравеопазването е изградена на основата на търговията, заяви бившият здравен министър

Мими Виткова: Безнаказано мародерстват върху човешкото здраве - 1
Снимка: БГНЕС

“Цялата система на здравеопазването е изградена на основата на търговията”, заяви бившият здравен министър Мими Виткова, която беше гост в предаването “Делници” на телевизия "Евроком".

Виткова беше категорична, че диспропорциите в здравеопазването са огромни. По думите ѝ, е видно как безнаказано може да се мародерства върху човешкото здраве.

“Селско здравеопазване вече почти няма. Преди във всяка община имаше лекарски кабинет, сега сме напът да концентрираме медицинската помощ в 3-4 града в страната”, посочи още експертът.

Виткова взе отношение и по темата за подслушванията в болница “Лозенец, като тя определи казуса като недопустим. Тя даде и редица други примери за назначения на ръководни постове в лечебни заведения, заети от недостатъчно компетентни лица.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 75 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Христос

    101 4 Отговор
    Вън , търговците от храма!
  • 2 Ами кой да плаща

    12 55 Отговор
    Кажи бе Виткова

    Коментиран от #31

  • 3 Здравеопазване

    94 3 Отговор
    В БГ отдавна няма.Много страно че сега покрай този вирус започнаха да обръщат внимание на смъртноста у нас.Отдавна сме първи по смъртност.Това е защото изгубихме доверие в лекарите

    Коментиран от #32

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Здравеопазване

    101 7 Отговор
    Започнаха да оперират здрави хора само за да им взимат парите.Но да не забравят че човек който е положил клетва за нещо и не го изпълнява рано или късно бива наказван.
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 докога

    82 3 Отговор
    Трябва да има социални болници - държавни, напълно безплатни. Сега, ако си безработен и нямаш здравни осигуровки, ще умреш на пътя като куче. Дори и да имаш осигуровки - за операции и за много други неща непрекъснато се плаща. Лекуването на една хрема, излиза едни добри пари.-Затова тази държава е толкова омразна и несигурна за своите граждани. Медицинското образование в България е добро, но лекарите не са на ниво, нито пък имат техника и медикаменти. А понякога имат техника, но не умеят да боравят с нея. Знам го от опит. Всичко струва много пари. Частни болници и цялата система на здравеопазването е порочна - който измисли това нека гори в ада! Може да му направим грамада. Четете стихотворението "Грамада" на Иван Вазов. Той обяснява как се прави проклятие на един злодей. Това е най-истинското отмъщение, което можем да направим на управниците, които ни окрадоха и в този конкретен случай - направиха здравеопазването недостъпно за голяма част от хората тук.

    Коментиран от #9, #19, #82

  • 8 Просветен илюминат

    67 2 Отговор
    Отдавна пиша,че здравната система е търговска система и без болни тя ще фалира и докторите Яна да са това,което са сега в материален аспект благодарение на народа,който съзнателно не е научен да носи отговорност за здравето си и как да контролира емоциите си,които са основната причина за болестите.
    Пари се печелят от проблеми,а не от решения.
    За това се живее в недостиг на кредит,бедността ако изчезне какво ще печелят тарикатите,които служат на кукловодите?
    С парите те правят каквото им се нареди,а народа е на дъното на пирамидата.
    Пирамидалното управление е навсякъде,като някъде на върха ръководи всички подчинени под него.Вземете и една фирма как е устроена.
    Здравната система отчита ли до сега успеха си колко болни са излезли излекувани?
    Вечно всички се отчитат и говорят за пари.
    Вие сте стока,която е нужна на системата до пенсия защото тя има нужда от вашите пари,след това ставате тежест като вземате пари от нея.
    Войните създават дълг,а парите на който са за да се изправи държавата след това,контролира държавата и за това се замислете коя държава няма дълг?
    Дългове се трупат от години и като нещата не вървят и няма промяна каква е ползата от законите,които следва стадото след като системата видимо води до самоунищожение и повторения на грешки,които вече втърсват и всеки ден се върти едно и също?
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 А как е по белият свят

    18 46 Отговор
    Безплатен обяд няма. За ядене и пиене и а пари, а за здраве няма....така сме научени

    Коментиран от #12, #33

  • 11 А как е по белият свят

    7 26 Отговор
    Що да плащам за фалшиви болнични или телкове.......Като не можеш да се осигуряваш здравно, за какво си се родил
  • 12 Просветен илюминат

    22 16 Отговор

    До коментар #10 от "А как е по белият свят":

    Факт ли е,че 97лв за годишна винетка са много?
    Парадокс ли е,че да отиде и похарчи на заведение 120лв за няколко часа не са много?

    Коментиран от #14

  • 13 Просветен илюминат

    54 5 Отговор
    За това здравния министър и директори на болниците е нужно да бъдат финансисти,а не доктори,защото тук се говори за пари и всички отношения в тази система са в основата на търговския закон.
    Всеобща тайна е какво става с парите вкарани в здравната система,но въпреки това тя продължава да работи за определени хора.
    И полицаите знаят много и въпреки това си затварят очите и изпълняват заповеди.
    Къде ли не е така?
    За това над 27г аз не финансирам тази болна система и нося отговорност за действията и живота си.
    Който търси намира начин и действа.
    Докато търсите спасители и сте жертвите ще си привличате само насилници защото на тази честота спасителите ги няма.
    Уважавай себе си за да те уважават и другите.
    Факт е,че нежеланието за ваксиниране показва,че все повече хора уважават себе си и не се поддават на лъжи и манипулации.

    Коментиран от #37

  • 14 Гербераси долни

    61 1 Отговор

    До коментар #12 от "Просветен илюминат":

    Факт е че плащам винетка за 97леваи карам през дупките,факте е че плащам 98лева здравна осигоровка на месец и си плащам за всичко останало в болниците ,факт е че в БГ всичко е "фасадна боя " имаш ли по голям проблем трабва да си платиш и не се знае дали ще се реши гарантирано от "новите ни политици " които направиха болниците търговски дружества .

    Коментиран от #15, #88

  • 15 А как е по белият свят

    23 5 Отговор

    До коментар #14 от "Гербераси долни":

    Иди се лекувай в Германия, Сащ, Русия......немаш ли здравна осигуровка мреш като куче на улицата..Ти решаваш дали има други по важни неща от здравето

    Коментиран от #35, #89

  • 16 БСП...ЗЛО КОМУНДЕ

    13 24 Отговор
    Соца умре....щото едни вечно плащаха за сметка на други...за другите беше всичко безплатно....
  • 17 Тя сега ли откри

    28 1 Отговор
    Състоянието. Сега ли разбра, че системата е такава. Кой го направи. Тя не практикува. Управлява фондове. Кой ги създаде и с кои пари ?

    Коментиран от #18

  • 18 А как е по белият свят

    13 8 Отговор

    До коментар #17 от "Тя сега ли откри":

    Другарко Виткова.....или не знаеш

    Коментиран от #41

  • 19 Кеша на Ковид

    46 2 Отговор

    До коментар #7 от "докога":

    "Злодея" се знае!!
    Болниците са търговски дружества, което в кризата е още по- пагубно. Здравето е стока, пациентите - клиенти, лекарите - търговци, клиничните пътеки - услуга. Частните болници в България са около 40% от лечебните заведения (в страните от ЕС - до 8%). Бюджетът на НЗОК за 2020 г. е 4 млрд. и 700 млн. лв. В същото време българите доплащат за лечение и лекарства още 4 млрд. лв. според Световната банка. Доплащат за избор на екип, за стая, за медицински консумативи (като се почне от марлите и чаршафите и така - до края на света), за изследвания, за разчитане на изследванията... На всичкото отгоре сега от лекарите искат да връщат пари на касата, понеже при епидемията другите им дейности намалели!
    Някой спомня ли си кога и как започна това безобразие?
    Годината е 1999-а. Министър-председател - американското протеже и лобист Иван Костов
    Законът е приет на първо четене!!
    Системата е така направена, че парите изтичат към големите частни фармацевтични компании, а лекаря ще не ще е вкаран в тази схема. И никой в тази система няма интерес хората да са здрави, поради една проста причина-печалбата.

    Коментиран от #21

  • 20 БГ681

    50 0 Отговор
    Как се затрива една страна отвътре, като разбиеш образованието, здравето и вярата. Не ти е нужна война резултата е налице след 30 до 50 год. А здравеопазване почти няма вече има само търговия със здраве, но нали си мълчим.

    Коментиран от #23

  • 21 А как е по белият свят

    5 10 Отговор

    До коментар #19 от "Кеша на Ковид":

    И къде в ...ЕС частните болници са до 8% че нещо не се тразбра

    Коментиран от #45

  • 22 До кога

    32 1 Отговор
    И след като това в една търговска система и има нужда от постоянно клиентела все още ли си мислите че искат да сме здрави...
  • 23 ТАКА ДЕ

    7 5 Отговор

    До коментар #20 от "БГ681":

    Нема аз да плащам за твоето лечение......
  • 24 Докога

    16 2 Отговор
    Здравноосигурените ще плащат за фалшиви болнични и телкове??????
  • 25 Примерно

    38 4 Отговор
    Не знам как ние гражданите позволихме малко по-малко да се стигне до тук. Да бъде тотално разбита цялата система на грижа за здравето. Гавра с пациентите, липса на адекватна спешна помощ, липсва на каквото и да е в малките населени места, плащане на всякъде и на всеки корупция и ежедневни и безнаказани лекарски немарливости!

    Коментиран от #48

  • 26 Българин

    38 1 Отговор
    СЪРБИН ще спасява белодробната болница във Велико Търново! !!!!
    Господа управляващи,бивши и настоящи,
    Какво направихте с българското здравеопазване в последните 30 години? !!!
    Ликвидирахе го!!!
  • 27 Българин

    17 1 Отговор
    СЪРБИН ще спасява белодробната болница във Велико Търново! !!!!
    Господа управляващи,бивши и настоящи,
    Какво направихте с българското здравеопазване в последните 30 години? !!!
    Ликвидирахте го!!!
  • 28 Реалност

    27 2 Отговор
    Нормално болници по нашенските стандарти в ам само в София Варна и Пловдив и в Плевен за ортопедия. Ако си от друг град може да отидеш на ветеринар. И после как няма да е натоварена системата и не може да са справим с 5хил. болни. Всичко е само в тези градове. З60 болници от който 50% процента в тези четири града.
  • 29 Ха ха ха

    26 4 Отговор
    Неефективно и античовешко е, но в цял свят било така. А защо трябва да се взима за пример поредната търговско-еврейска система? В България пари има , контрол по харченето им липсва.

    Коментиран от #30

  • 30 А как е по белият свят

    8 11 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха":

    Че друга система в белият свят не е измислена...Здравето е най ценната стока....ама как да го проумеят промитите мозъци на другарите

    Коментиран от #46

  • 31 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #2 от "Ами кой да плаща":

    Не си ли внасяш здравни осигуровки?
  • 32 Гост

    18 3 Отговор

    До коментар #3 от "Здравеопазване":

    Не ние загубихме доверие в лекарите, а лекарите загубиха нашето доверие.

    Коментиран от #36

  • 33 Гост

    20 0 Отговор

    До коментар #10 от "А как е по белият свят":

    Едно е да си плащаш, друго е да те рекетират.

    Коментиран от #40

  • 34 ААААААААААА

    10 10 Отговор
    Като не Ви харесва скачайте Вие знаете как (тази търговия я въведе Виткова-СДС): КОЙ КОЙ КОЙ не скача е червен СДС СДС СДС УуууууууууууууууууЕЕЕЕЕЕЕЕЕЕИиииииииииииии. ДЕМОКРАЦИЯ!

    Коментиран от #39

  • 35 Гост

    29 0 Отговор

    До коментар #15 от "А как е по белият свят":

    Проблемът в българското здравеопазване е, че и тези, със здравни осигуровки, също умират като кучета.

    Коментиран от #38

  • 36 ТАКА ДЕ

    2 3 Отговор

    До коментар #32 от "Гост":

    Оди се лекувай при ветеринар....

    Коментиран от #42

  • 37 За овце

    23 0 Отговор

    До коментар #13 от "Просветен илюминат":

    Икономист да е управител на болницата е като куче да е шеф на касапница. Не давайте съвети, ефекта на които не желаете да изпитате. Здравеопазването е на този хал, защото с него се упражняваха кои ли не, с едничката цел да насочат към себе си паричните потоци, а медицината е много скъпа "забава".

    Коментиран от #90

  • 38 А как е по белият свят

    5 6 Отговор

    До коментар #35 от "Гост":

    Здравната осигуровка ти покрива разходите според приетите нормативи. Другото си го плащаш...затова ти казвам че здравето е стока....така е по белия свят...и всеки сам да мисли с главата си...

    Коментиран от #43, #44

  • 39 За овце

    8 1 Отговор

    До коментар #34 от "ААААААААААА":

    Въведете я зъбарчето на сините джуки.
  • 40 АЙДЕ ДЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #33 от "Гост":

    Щом го позволяваш.....

    Коментиран от #50

  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #36 от "ТАКА ДЕ":

    Че кой мислиш лекува хората по селата? Фелдшери не останаха.
    Ветеринари и знахари. На тях разчитат по селата.
  • 43 Гост

    17 0 Отговор

    До коментар #38 от "А как е по белият свят":

    Щом здравето за теб е стока, значи късаш с правата на човека. Социалната ти политика се приравнява с тази, на джунглата.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Гост

    18 1 Отговор

    До коментар #21 от "А как е по белият свят":

    В хипократовата клетва пише ли, че трябва да лекувате само хората с пари?

    Коментиран от #47

  • 46 Гост

    18 2 Отговор

    До коментар #30 от "А как е по белият свят":

    Здравето не е стока!!!
    Здравето е благодат!
    Здравето е право на човека!
    Здравеопазването е грижа и задължение, на здравните служители!
    Само алчният и бездушен сребролюбец търгува с човешкото здраве.

    Коментиран от #49, #94

  • 47 А как е по белият свят

    8 7 Отговор

    До коментар #45 от "Гост":

    А пише ли че трябва да лекуват и хора, които не мислят за себе си......и не плащат осигуровки.......няма аз да им плащам лечението

    Коментиран от #51

  • 48 За овце

    12 1 Отговор

    До коментар #25 от "Примерно":

    Ами всички "разбирачи" хулеха лошия "Семашко", и даваха за пример нашите западни "партньори". Ако просто беше остойностена всяка дейност, без да се разрушават системните връзки, и парите щяха да отиват при работещите и пациентите щяха да са адекватно обслужвани, а и профилактиката щеше да е на ниво. Факт е обаче, че не трябва беше целта.
  • 49 ТАКА ЛИ

    3 2 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Разболееш ли се става...стока...колкото и да е неприятно...кой ще поеме разходите за лечението ти....комшията ли

    Коментиран от #54, #59

  • 50 Гост

    1 0 Отговор

    До коментар #40 от "АЙДЕ ДЕ":

    А какво да правиш? Да си баеш против уроки, ли?
  • 51 Гост

    6 1 Отговор

    До коментар #47 от "А как е по белият свят":

    Да, пише. Явно не си си чел клетвата.
    Щом аз ти плащам пенсията....
  • 52 АЙДЕ ДЕ

    0 1 Отговор

    До коментар #44 от "Гост":

    Кажи го на хората в...ЕС

    Коментиран от #53, #55

  • 53 АЙДЕ ДЕ

    2 1 Отговор

    До коментар #52 от "АЙДЕ ДЕ":

    И къде точно го пише че не се разбра.....

    Коментиран от #56

  • 54 Гост

    3 1 Отговор

    До коментар #49 от "ТАКА ЛИ":

    Урк0, нали затова внасям здравни, толкова години?
  • 55 Гост

    2 0 Отговор

    До коментар #52 от "АЙДЕ ДЕ":

    Точно те си го признават :)

    Коментиран от #63

  • 56 Гост

    14 2 Отговор

    До коментар #53 от "АЙДЕ ДЕ":

    Там, където пише, че ще лекуваш болните независимо от всичко, и че ще вършиш всичко само в интерес здравето на пациента.
    А ти си започнал да вършиш всичко в интерес на парите, и си подбираш само платежоспособни пациенти.
    Изоставил си чест и дълг, изоставил си човещина, защото си се продал за пари.
    Започнал си да търгуваш с милосърдие. За такива си има отделен казан, на онова място.

    Коментиран от #58

  • 57 Гост

    17 1 Отговор
    Лекарската работа не е просто професия. Тя е призвание. Не всеки става за нея. Да си лекар трябва да си състрадателен. А в наши дни, дни на алчност и подлост, лицемерие и бе3срамност, всеки меркантил се изявява като лечител, и ми дава за пример белите страни

    Коментиран от #60

  • 58 АЙДЕ ДЕ

    5 8 Отговор

    До коментар #56 от "Гост":

    Що не живееш само с чест и дълг........в днешния вълчи свят

    Коментиран от #62, #75

  • 59 Гост

    7 1 Отговор

    До коментар #49 от "ТАКА ЛИ":

    Същото важи и за теб: кой ще внася за твоето лечение? Днес си на добра заплата, утре не си. Кой ще ти плаща, тогава? Нали затова имаме социална политика? За да гарантираме здравеопазването на всеки гражданин. Иначе се връщаме във феодалните времена, когато бедността е равносилна на смърт. Това как ще спомогне прираста на българите? Как ще спре топенето на нацията? Или ти имаш интерес да продължим да се топим?

    Коментиран от #61

  • 60 А как е по белият свят

    8 4 Отговор

    До коментар #57 от "Гост":

    Не знам некой доктор да живее само от ....състрадание

    Коментиран от #64, #69

  • 61 АЙДЕ ДЕ

    6 7 Отговор

    До коментар #59 от "Гост":

    Плащам си здравните осигуровки....такава ни е системата и не се оплаквам....но в съзнанието на българина яко е залегнал соца...всичко да му е безплатно...няма такъв филм по света

    Коментиран от #65

  • 62 Гост

    12 2 Отговор

    До коментар #58 от "АЙДЕ ДЕ":

    ДА НЕ БИ ДА СТЕ ОСТАНАЛИ ГОЛИ И БОСИ, БЕ???
    Бедна ли ще ми се изкараш? Колко пъти почива в Гърция, това лято? Колко пари прибра от болни? А каква кола караш? Направо да ви оплаче човек. За единият комат цял ден направления издаваш.

    Коментиран от #67

  • 63 АЙДЕ ДЕ

    1 3 Отговор

    До коментар #55 от "Гост":

    И как става точно че не се разбра

    Коментиран от #66

  • 64 Гост

    10 3 Отговор

    До коментар #60 от "А как е по белият свят":

    А знаеш ли доктор без скъпа кола и голяма къща?

    Коментиран от #86

  • 65 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #61 от "АЙДЕ ДЕ":

    Всички си плащаме осигуровките. Това значи, че не е безплатно. Но някои искат и отгоре.

    Коментиран от #70

  • 66 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #63 от "АЙДЕ ДЕ":

    Става, като излезеш от зоната си на комфорт и контактуваш с хора.

    Коментиран от #68

  • 67 АЙДЕ ДЕ

    3 7 Отговор

    До коментар #62 от "Гост":

    Навсякъде по света лекарите са високо платени...не им е лесна професията....В белите държави най високо се плаща интелектуалният труд, като лекарския.....а това че ние не може да си платим на лекаря си е наш проблем, а не на болниците

    Коментиран от #72, #76

  • 68 АЙДЕ ДЕ

    4 3 Отговор

    До коментар #66 от "Гост":

    Иди и виж, не слушай кво ти говорят хората.....

    Коментиран от #73

  • 69 Гост

    13 0 Отговор

    До коментар #60 от "А как е по белият свят":

    Защо, след като по здравна каса ти се полагат две лечения на кариес в годината, на теб ти искат да си доплатиш още по 60лв за всяко от тях? Как така, хем ти се полагат от осигуровките ти, хем трябва да си платиш?

    Коментиран от #71

  • 70 АЙДЕ ДЕ

    1 4 Отговор

    До коментар #65 от "Гост":

    Що им даваш.......проблема си е твой

    Коментиран от #74

  • 71 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 72 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #67 от "АЙДЕ ДЕ":

    Престани с тези бели държави, че там бели не останаха. Разбрах, че за теб, който няма пари трябва да мре. Не се чуди на общество, съставено от подобни елементи.
  • 73 Гост

    6 0 Отговор

    До коментар #68 от "АЙДЕ ДЕ":

    Иди и виж ти . Аз 18 години бях там. Нагледал съм им се
  • 74 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #70 от "АЙДЕ ДЕ":

    Тя, палачинката се обръща. Никой не е защитен. Парите не предпазват никого. Само го залъгват.
  • 75 Гост

    13 1 Отговор

    До коментар #58 от "АЙДЕ ДЕ":

    Светът стана вълчи, защото и вие се овълчихте. Вълк не лекува, той яде.
  • 76 Гост

    14 0 Отговор

    До коментар #67 от "АЙДЕ ДЕ":

    Лекарският труд е сложен, не е за всеки. Той е и доста опасен, все край болни и заразни хора.
    Но ние плащаме, а за нас все не стигат, защото едни избиратели танцуват по болниците, а не са работили, нито плащали и един ден. За нас не стига, защото някой прехвърля нашето на тях.

    Коментиран от #77, #79

  • 77 За овце

    10 1 Отговор

    До коментар #76 от "Гост":

    Така е, но и не съвсем. Основният паричен поток отива в един бизнес, сравним като печалби с оръжейният и също толкова убийствен.
  • 78 За овце

    3 2 Отговор
    Грешка си. Лекарският труд отдавна не е добре заплатен и при "партньорите". С малки разлики, каквото е там, същото е и тук, може и обратно....

    Коментиран от #80

  • 79 АЙДЕ ДЕ

    1 0 Отговор

    До коментар #76 от "Гост":

    Питай управляващите и парламента . Те така са решили, ама нали пак ние сме ги...избрали...на кой да се сърдим
  • 80 АЙДЕ ДЕ

    3 1 Отговор

    До коментар #78 от "За овце":

    Че то всичко наши способни лекари отидоха на запад...що ли?????
  • 81 васик атанасова

    8 3 Отговор
    и това е истина тъжна картина
    да не дава Господ да им попаднеш в ръцете на лекарите
  • 82 Павел пенев

    11 5 Отговор

    До коментар #7 от "докога":

    Абсолютно правилни и коректни разсъждения. В тях липсват само нормите на морала и етиката,които нашите лекари не притежават. За търговци Хипократова клетва не се предвижда, но у нас е въведена. Нашите лекари са зле подготвени и добре платени прости и алчни същества,също като Премиера който им пълни здравната касичата с бюджета.

    Коментиран от #85

  • 83 Край

    10 3 Отговор
    Духа от бутилката е изпуснат. Парица е царица. Всяка професия ще дърпа чергата към себе си. Докторите са тези които могат да изнудят обществото най-добре - респективно ще са най-богати.
    Като се скараха министъра и Пирогов как точат здравната каса - Лекарския съюз веднага взе отношение да се потули схемата.
  • 84 За овце

    3 1 Отговор
    И като какъв "специалист" го твърдите? Нещата са много по-банални, но на хора, извън професията няма смисъл да ги обяснявам. Просто имайте предвид, че когато все пак получите медицинска помощ, тя е много по-навременна и квалифицирана тук.

    Коментиран от #87

  • 85 Гост

    8 2 Отговор

    До коментар #82 от "Павел пенев":

    И все пак, има и изключения. Трудно, но още се намира по някой лекар, за когото моралът е над парата. Тези добри хора са хулени и клеветени от алчните си колеги.
  • 86 За овце

    3 0 Отговор

    До коментар #64 от "Гост":

    С колко такива желаеш да те запозная. И между другото, въобще не са лоши професионалисти.
  • 87 Как какъв

    0 0 Отговор

    До коментар #84 от "За овце":

    За овце
  • 88 Просветен илюминат

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Гербераси долни":

    Така е,за това до колкото ми е възможно съм отсял възможността да подпомагам цялата тази лудост и все повече хора явно сега ще разберат какво в предимството да живееш на село и са отглеждаш сам храната си.
    Младите хора се отделят за да имат доходна работа по големите градове и се загуби това семейството да е едно цяло,хората вместо да се обединяват се разделят,сега отново виждаме разделение на ваксъри и антиваксъри,а кой печели от това е ясно.
  • 89 Просветен илюминат

    3 1 Отговор

    До коментар #15 от "А как е по белият свят":

    Е аз нямам здравни осигуровки и се лекувам сам 25г,за какво са ми пари и да ходя в други държави?
    Проблема е в мен и решението също.
    Доктори които изписват лекарства какво лекуват всъщност с тях?
    Майка ми и баща ми от години пият шепи лекарства всеки ден и така докато са живи.
    И доктора какво лекува всъщност в този случай?
  • 90 Просветен илюминат

    0 0 Отговор

    До коментар #37 от "За овце":

    Баща ми 4г е отговарял за бюджета в града който живея като всеки месец е ходил до министерството на финансите да подсигурява пари за общината.
    Повече няма нужда от обяснения.
  • 91 Просветен илюминат

    2 0 Отговор
    СИСТЕМАТА
    Всеки е чувал за системата на здравеопазване. Тя регулира отношенията между търсещите здраве и всички останали, от които зависи какво ще получат първите. За да изясня ситуацията нека първо видим участниците, т.е. компонентите на тази система:
    1. Пациенти – те са тези, без които системата губи смисъл.
    2. Здравни заведения – там болните очакват да възстановят здравето си.
    3. Индустриални предприятия – те произвеждат медицинска техника и лекарства.
    4. Аптеки, дрогерии и т.н. продаващи лекарства.
    5. Държавата – тя създава механизъм за регулиране на отношенията в системата /включващ законодателство, здравна каса, надзор .../.
    И така задавам фундаменталния въпрос: Какъв е характерът на тази система? Каква е тя изначално? И веднага отговарям. Това е търговска система. Ще се обоснова защо.
    1. Всеки, решил да предоставя здравни услуги, медицинска апаратура, лекарства и т.н. първо се регистрира като търговец и след това извършва дейността си, т.е. той е първо търговец и после какъвто и да било друг.
    2. Всички участници в системата влизат помежду си в търговски взаимоотношения. Получаващият услугата я заплаща независимо дали на 100% сам или в някаква степен чрез здравната каса. Държавата е най големият клиент на регистрираните в системата търговци.
    Какво следва от горните констатации:
    1. Участниците в системата се подчиняват на търговските правила и търговската логика.
    2. Критериите за оценка на работата на системата трябва да изхождат от гледна

    Коментиран от #92

  • 92 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #91 от "Просветен илюминат":

    2. Критериите за оценка на работата на системата трябва да изхождат от гледна точка на търговията.
    Стигам до моята логика: Системата работи добре. Ще кажете: Как така, като сме все по-малко здрави. Припомням – това е търговска система. Оценявайте я според търговските критерии. Колко процента от доходите си харчи българинът за здравеопазване? Вероятно най-високият процент в ЕС е у нас. Ето Ви го най-добрият показател за оценка. Ако питате къде е мястото на здравето в една търговска системата и не можете да си отговорите – ще ви подсетя - здравето е най-добрата реклама!

    ЧОВЕКЪТ

    Нека сега Ви изясня позицията си относно ползващите услугите в здравеопазването. Първото и основно нещо е да научим кои са те, т.е. каква е тяхната позиция и каква е ролята им. Независимо, че ги наричат пациенти, те са клиенти! Нали така се определят участниците в търговския процес, които потребяват стоки и услуги. Какво означава това? Когато някой търси нещо на пазара обикновено има предвид да намери най-доброто на поносима цена. А знаят ли кое е най-добро за тях?

    Коментиран от #93

  • 93 Просветен илюминат

    5 0 Отговор

    До коментар #92 от "Просветен илюминат":

    ТЪРГОВЕЦЪТ

    Той ще ви обясни кое е най-добро за Вас, но винаги ще има предвид, че гони първо собствените си интереси, т.е. ако нещо не е добро за него то той няма въобще да Ви го предлага.
    Едно кратко отклонение. Винаги са ни учили, че докторите са голяма работа, трябва винаги да ги слушаме и никога да не оспорваме предписанията им. До къде ни е довело това? Отковорете си сами. Обаче не забравяйте! Докторите са или търговци, или служители в търговски предприятия. Когато действията им противоречат на търговската логика, системата ги отстранява.
    Връщам се към търговеца. При него идва клиент, възпитан да слуша безропотно дадените му указания. Мечтана ситуация! Когато клиентът не знае кое е най-добро за него знаете ли какво получава? Ами най доброто за търговеца. Не си мислете, че това винаги е най-скъпото или онова с най-голяма печалба. Подценявате добрите търговци. А тези в здравеопазването са наистина такива – от най-добрите! ПЕРФЕКТНИЯТ ТЪРГОВЕЦ ЩЕ ВИ ПРЕДЛОЖИ ОНОВА, КОЕТО ЩЕ ВИ НАПРАВИ ПОСТОЯННИ КЛИЕНТИ!!!

    Коментиран от #96

  • 94 Просветен илюминат

    3 0 Отговор

    До коментар #46 от "Гост":

    Само да допълня, че повечето хора мислят за здравето, като липса на болести. А това не е така.
    Здрав е този човек, който боледува и успява да преодолее болестта,като стигне до причината в себе си и я отстрани,а това е свързано с осъзнаване и промяна.
    Не можем да избегнем напълно болестите. Т.е. изобщо да не се разболяваме. И не трябва при първите симптоми на заболяване, т.е. неразположение от какъвто и да е вид, да тичаме веднага при доктора за хапчета, с които да махаме симптомите.

    Същото се отнася и за успеха във всяка сфера. Успял не е човек, който не се проваля. А този, който след всеки провал успява да намери сили да се изправи, да се поучи от провала и да продължи да върви към набелязаната цел.

    Коментиран от #95

  • 95 За овце

    0 2 Отговор

    До коментар #94 от "Просветен илюминат":

    Точно това се получава, когато за управлението в здравеопазването отговаря икономист. Поне знаете, за разлика от повечето живущи в територията, че "здравеопазването" е търговска дейност от 2000-та година, когато бе осъществена така наречената "реформа". Малко сте обърнали реда на регистрация на "лечебните заведения", но това е без практическо значение. Разбирам обаче, че това не ви допада, следователно не искайте управление изцяло подчинено на икономически механизми. Колкото до доверието, това е взаимен процес. Ако щете вярвайте, но пациентите масово лъжат и свалянето на анамнеза се е превърнало в процес на надлъгване. Следва и момента, че щом не вярвате на лекаря, няма какво да правите при него.
  • 96 Добре де

    1 1 Отговор

    До коментар #93 от "Просветен илюминат":

    Ти, да речем, живееш на село и си произвеждаш почти всичко.
    Все пак има неща, които не можеш - например, да си направиш компа, от който пишеш, обувките, дрехите, интернета, и т.н.
    И как се оправяш - без ТЪРГОВЦИТЕ?
  • 97 Лекар отдавна

    3 1 Отговор
    На недоволните и ругаещите лекарите само им съобщавам че като един от много лошите лекари аз в последните три месеца оперирах трима пациенти-българи от Чикаго. Не знам защо си идват в България да търсят лечение след като сме толкова лоши и алчни. Няма да ви казвам колко немци, англичани съм лекувал в последните години. Да карам Мерцедес но считам че съм си го заслужил за тези 40 години служба на хората. Мама да ме изгоните от България, каквито и простотии да пишете по форумите. Това показва само колко са объркани мозъците ви.
  • 98 Уса

    1 0 Отговор
    И в сащ отдавна няма здравеопазване демокрацията го е превърнала в бизнес