Last news in Fakti

23 Септември, 2021 15:45 3 389 3

Този природен дар има изключителна целебна сила

  • глина-
  • лечение-
  • лечебни свойства-
  • здраве-
  • терапия-
  • видове глина

Глинената терапия не е загубила своята актуалност и днес

Този природен дар има изключителна целебна сила - 1
Снимка: shutterstock

Глината е уникален природен дар за човека: от нея се правят както лечебни напитки и компреси, така и декорации.

В древни времена ленените и вълнените прежди са се прали с глина. Египтяните са я използвали за балсамиране, а Луи XIV пиел разтворена глина при проблеми със стомаха.

Глинената терапия не е загубила своята актуалност и днес, когато съвременният човек реши да се върне към природата, пише д-р Милена Василва в статия, бубликувана в сайта Zdrave.to.

Какви полезни съставки съдържа глината, в зависимост от цвета си?

Към днешна дата са известни повече от десет вида глина, които се различават по цвят, текстура, микроелементи и минерален състав. Всички тези характеристики до голяма степен зависят от находището, както и от дълбочината на залежите ѝ.

Бяла глина

Съставът ѝ може да се различава, но основният компонент, съдържащ се в този вид глина, е алуминият. Когато се прилага върху кожата, бялата глина има изсушаващ, почистващ, антисептичен и регенериращ ефект. Поради способността си да абсорбира токсични вещества и да ги свързва в неразтворими форми, бялата глина често се използва като абсорбент при чревни заболявания.

Синя глина

Козметиците я използват като успокояващо, тонизиращо, избелващо и почистващо средство за кожата. Прилага се и за нормализиране дейността на щитовидната жлеза, както и за повишаване подвижността на ставите и намаляване на мускулната слабост.

Зелена глина

Силицият е основното ѝ богатство - достига почти до 50%. В зелената глина има и магнезий, калций, манган, фосфор и цинк. Предоставяйки цялото минерално богатство на човек, тя се бори добре с пърхота, укрепва стените на кръвоносните съдове, стимулира метаболизма на мазнините и активира растежа на косата.

Червена глина

Дължи цвета си на оксида на желязото и медта, които се съдържат в нея във високи концентрации. В сравнение със зелената и бялата глина, червената не е толкова силен абсорбент, въпреки че помага и за елиминиране на токсините от тялото. Но основната заслуга на този вид глина е, че тя добре попълва липсата на желязо в организма, подобрява кръвоснабдяването на кожата и намалява алергичните реакции. Най-често червената глина се препоръчва като възстановяващо средство след инфаркти, при хипотония, разширени вени, нервни и ендокринни заболявания.

Черна глина

Всъщност, става дума за тинята на морето. Черната глина е известна с високото си съдържание на силиций, силициев диоксид, азот, манган, титан, калций и натрий. Смята се за едно от най-силните лекарства срещу целулит и синини. Редовната употреба на черна глина активира вътреклетъчния метаболизъм, възстановява епидермалните клетки и нормализира работата на мастните жлези. Този вид глина облекчава възпалението на кожата и на вътрешните органи, а също така нормализира работата на сърдечния мускул.

Жълта глина

Обикновено се използва за възстановяване на здравето на пациенти, претърпели инсулт, със заболявания на стомаха и червата, главоболие, остеохондроза. Този вид глина има лечебен, успокояващ и антисептичен ефект. Нормализира работата на нервната система, успешно се бори с депресията, стимулира имунната система и премахва токсините доста ефективно.

Как се провежда лечението с глина?

Днес има повече от 60 различни варианта за терапия с глина. В Китай например, изборът на глина се основава на теорията на Ву-Син (за петте основни елемента: дърво-огън-земя-метал-вода). Същността ѝ се състои във факта, че всеки елемент съответства на глина с определен цвят и свойства. Сеансът с терапия с глина започва с изчисляването на отделните биоритми по година, месец, дата и час на раждане на човек. Източните лечители вярвали, че информацията за биоритмите на всички основни органи и системи на тялото е шифрована към датата на раждане.

След като ги изчислите със специални таблици, можете да определите слабите си точки в тялото. И така, биоритъмът на годината на раждане е отговорен за основната жизненост, за общото благополучие, биоритъмът на месеца - за дихателни и регенерационните процеси, и т.н. Въз основа на получените данни, специалистът избира една или друга глина и ако е необходимо, няколко наведнъж. Едва след това той пристъпва директно към самата процедура, която се предхожда от акупресура.

Обръща се специално внимание на дланите и стъпалата, върху които се третират биологично-активните точки, отговорни за функционирането на белите дробове и бъбреците. Стимулирането на работата на тези органи е изключително важно, тъй като по време на сеанса огромно количество токсини се отделят от тялото, които трябва да бъдат елиминирани възможно най-бързо. След това глината се нанася върху определени биологично-активни точки на тялото, чиято задача е да активира работата на вътрешните органи и системи. Обикновено за това се използват три до осем различни вида глина (те се прилагат върху проекционните зони на различни органи).

Коригиране на душевното състояние

С помощта на глината можете също да коригирате състоянието на ума си. Например, червената глина се нанася в центъра на челото, за да повиши самочувствието. Освен това е важно да определите каква е причината за неувереността ви. Ако комплексът се е развил поради външни причини, имате нужда от глина от един от основните елементи. Ако е поради обида от човек (някой ви е критикувал, подигравал ви се е), тогава трябва да добавите към нея плодови екстракти и етерични масла, което ще коригира емоционалния фон.

Изчистване на тялото

Но това не са всички терапевтични възможности на глината. Както показва практиката, глината е мощен абсорбент, който често се използва за прочистване на тялото от токсични вещества. Приемайки глина вътрешно, можете да постигнете прочистване на стомашно-чревния тракт, подобряване работата на черния дроб, нормализиране на метаболизма и коригиране на минералния състав на организма. За да направите това, трябва да пиете чаша глинено “мляко” два пъти на ден. Приготвянето му е много лесно.

Вземете 1 чаена лъжичка синя (аптечна) глина, одобрена за перорално приложение. Налейте чаша чиста вода, разбъркайте и оставете на перваза на прозореца за една нощ. На следващия ден може да пиете глиненото “мляко” (внимавайте, когато го пиете, утайката да си остане на дъното). Най-добре е да приемате тази прочистваща напитка сутрин, 30 минути преди закуска и вечер преди лягане).


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 цербер

    1 0 Отговор
    д-р Милена ВасилЕва
  • 2 Рошко

    2 2 Отговор
    Да много полезна затова ли луи 14 е свършил на гилотината, а циганетата дето са все каляни не боледуват
  • 3 Луи 16,

    0 0 Отговор
    душко е свършил на гилотината.