Last news in Fakti

24 Септември, 2021 18:38 2 272 25

Проф. Александрова: "Делта" вариантът ще засегне хората без изградена защита

  • делта вариант-
  • засегне-
  • хората-
  • изградена-
  • защита-
  • проф. александрова

Ваксините са част от решението, но и другите мерки трябва да се изпълняват, казва вирусологът от БАН

Проф. Александрова: "Делта" вариантът ще засегне хората без изградена защита - 1
Снимка: БГНЕС

Всяка година се появяват по 5-6 нови за човека вируси, обикновено от животинското царство. За радост те или не се разпространяват, или не са патогенни за нас. Последният коронавирус е нов, лесно се предава от човек на човек и предизвиква сериозно заболяване. Затова и се получи тази пандемия.

Това обясни пред Радио София проф. Радостина Александрова от Института за експериментална морфология, патология и антропология при БАН. „Пандемията продължава да учи – и обществото, и специалистите. Разпространението на научните знания е необходимост и голяма отговорност“, подчерта ученият.
Коронавирусът е по-малко изменчив в сравнение с грипния или HIV, но все пак мутира. Това става, докато са в инфектирания организъм и се размножават. Това е причината ние да се стремим да ограничаваме разпространението му, обясни проф. Александрова:
„Ваксините са част от решението, но не цялото. И след имунизация трябва да спазваме останалите препоръчителни мерки. Не знаем как ще продължи еволюцията на вируса, но никак няма да е добре да се появи нов щам, който да преодолява имунния отговор.“

По думите на експерта не можем вечно да се крием от вируса. Има страни, като Дания, в които ваксинационното покритие е голямо и там коронавирусът вече не се смята за непреодолим проблем. Въпреки това, ако се наложи и там ще бъдат върнати маските и другите мерки.

Новата вълна с делта варианта на коронавируса ще засегне най-вече хората, които нямат изградена защита – не са преболедували, не са се ваксинирали или имунитетът им е избледнял. Децата също са засегнати, допълни проф. Александрова. Тя цитира изследване в САЩ, според което процентът на тежките случаи при деца не се е променил от август 2020-а досега. Но при по-голям брой заразени и децата са повече.
Вирусологът от БАН опроверга с научни факти някои митове за ваксините – за предизвикване на стерилитет и рак, и обясни разликата между трета и бустерна доза на ваксината.


Поставете оценка:
Оценка 1.6 от 7 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Паразит

    23 2 Отговор
    Лицето на делта варианта.. на снимката!
  • 2 Румен

    21 1 Отговор
    Тоя плондар ли дава акъл. Марш на фитнес ма медузо
  • 3 Продай България

    11 0 Отговор
    Грозен вирус Серос плаща
  • 4 Чудовище от Ада,чуй ме

    18 1 Отговор
    Вече претръпнахме..
  • 5 мисира

    15 0 Отговор
    Айди де , откога я чакаме тази делта ,и математици и плешиви от тъпотия генерали на вма и тази грозотия се изредиха да се правят на оракули.Как ли се обръща в гроба баба Ванга от тези нови пророци.
  • 6 Иванчо

    23 0 Отговор
    нито алфа варианта изучиха, нито бета - изследваха, нито .... никой друг вариант не бе проучен адекватно /ако изобщо съществуват, кото е повече от съмнително/, но папагалски дърдорят за пагубни последствия и за масово дупчене с непроверени ваксини ...
    наглостта се издигна - гарантирана пълна безотговорност на производителите на въпросните ваксини! ...
  • 7 Госпожо

    21 0 Отговор
    ДЕЛТА варианта вече не е актуален има нови МЮ, ЙОТА и др. на които още не сте измислили имена! Стига сте стресирали хората, и по този начин да ги принудите да се ваксинират! Всички сте за съд! По-големи лъжци и шарлатани сте от врачки, гледачки и шамани!
  • 8 Гост

    15 0 Отговор
    Всеки вариант ще засегне хирата без защита. А, вие мерихме ли антителата след ваксинация? Не сте и никога няма да ги мерите, щото ще докажете, че ваксата намалява антителата. Като ми покажете лаб резултати преди и след вакса, ще реша дали е вярно, че ваксата защитава.
  • 9 Защо никоя

    16 0 Отговор
    Медия не слага в дневната статистика разболелите и починали от ваксините?
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 пърделтавариата

    14 0 Отговор
    Тoя кюп ,нaрeчeн прoф.Aлeкcaндрoвa дa cи cлoжи вcичкитe вaкcини в пърдeлникa и дa ce чувcтвa зaщитeнa и дa нe ce грижи другитe дaли ca ce "зaщитили",зaщoтo никoй нa тeзи вaкcинaджии нe им e кaзaл,чe oпълнoмoщaвa дa cъвeтвaт хoрaтa,кoй ,кaквo дa прaви. Тaя ,aкo я питaш ,в кoя бългaрcкa лaбoрaтoрия нaпрaвихa химичeн нaлиз,кaквo имa в тeзи вaкcини ,нe мoжe дa oтгoвoри,нo дaвa cъвeт дa ce eвтaнaзирaмe c тeзи инжeкции...
    Дa oтoгoвoри,зaщo никoй нe нocи oтгoвoрнocт зa тeзи вaкcини?
    Дa oтгoвoри, зaщo иcкaт дa пoдпиcвaт cъглacиe хoрaтa?
    Дa oтгoвoри ,зaщo ,cлeд кaтo вaкcинитe ca тoлкoвa дoбри и зaщитaвaт ,кaрaт другитe дa ce вaкcинирaт-нaли вaкcинирaнитe ca зaщитeни ,тoгaвa кaквo ги интeрecувa дaли другитe ca вaкcинирaни?
    И.т.н oщe cумaти въпрocи ,кoитo рaзкривaт мaнипoлaциятa и жeлaниeтo зa нacилcтвeнo нaлaгaнe нa вaкcини нa някaкви фирми ,кoитo никoй нe знae ,кaквo ,тoчнo cлaгaт вътрe.
  • 12 Лекари и учени.

    5 1 Отговор
    Уважаеми лекари, във вас е надеждата. Научавайте се непрекъснато как да лекувате тежките случаи.
    Уважаеми учени, търсете и намерете лекарство(а)!

    Коментиран от #18

  • 13 Емор

    10 1 Отговор
    Поне махнете Снимката че тази вечер ще сънувам кошмари, Ужас.Урукайте са по симпатични.
  • 14 123

    9 0 Отговор
    Абе Теа доктори ходят ли на работа или висят само по тв студиата.

    Коментиран от #16

  • 15 Найс

    5 0 Отговор
    "Вaкcинитe ca чacт oт рeшeниeтo, нo нe цялoтo. И cлeд имунизaция трябвa дa cпaзвaмe ocтaнaлитe прeпoръчитeлни мeрки."

    Боц - не-боц - маски, дистанция... Локдауни... Абе... Националният ни отбор по ручане на жабета добре, че си почива, добре се справят на запад и без наша помощ ;)

    "Нe знaeм кaк щe прoдължи eвoлюциятa нa вируca, нo никaк нямa дa e дoбрe дa ce пoяви нoв щaм, кoйтo дa прeoдoлявa имунния oтгoвoр."

    Ъхъ. С тоя световен еволюционен натиск - абе няма как да се сл... Ко речи? Мю? Уууупс...

    Бре, що ли не се прави масова ваксинация по време на пандемия... За един Дарвин питам.
  • 16 ЕВРО НЮЗ

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "123":

    След като един италиански рапър ( ФЕДЕЦ.) има договор за 15 милиона евро , колко вземат българските папагал професори да пеят същата песен
  • 17 Пари пари пари

    5 0 Отговор
    Не се ли наплюска тази дъртата?
  • 18 Просветен илюминат

    6 0 Отговор

    До коментар #12 от "Лекари и учени.":

    Лекарство няма,решението на всичко е в теб самия.
    Животът е една илюзия,всичко е една сетивна измама и има временен характер.
  • 19 Узас

    4 0 Отговор
    Тая пак се е отвързала
  • 20 Майна

    7 0 Отговор
    Израелска жена е събрала документални данни от стотици пострадали от ваксините и има смелостта да пусне 65 Мин. Видео..,,Израелска майка поема предизвикателството да информира света за живота, разбит, дерайлирал и взет от ваксините срещу коронавирус Ухан (COVID-19) в Израел. Майката на две момчета, която се идентифицира като Авитал, е прочела хиляди свидетелства и е разговаряла със стотици хора, за да излезе с 67-минутно видео, озаглавено „Проектът на свидетелствата“.

    Може също да се види на същия сайт по категории: сърдечни проблеми, неврологични, вагинални кръвоизливи, кръвни съсиреци, възпаления, кожни проблеми и огнище на болести.

    „През последните месеци чух за все повече хора, които познавам, които са имали тежки неблагоприятни ефекти малко след като са получили изстрела с Pfizer. Забелязах също, че никоя новинарска компания, журналист, репортер или някой не е проучил внимателно тези събития и е публикувал данните “, казва Авитал.

    „Тогава те започнаха да прилагат тази експериментална ваксина на нашите деца. Тогава реших да се захвана с тази задача. "
  • 21 Майна

    9 0 Отговор
    Една от жертвите на ваксината срещу COVID-19 перфектно обобщава ваксинациите на правителствата по целия свят: „Това е бедствие-международно бедствие. Ние сме лабораторни плъхове. Това е истината."
  • 22 Интензивното

    6 0 Отговор
    Повечето в интензивното са над 65 с кардио проблеми и инсулти.Понеже теста показал ковид и затова са в ковид отделение.Това означава забавяне на спешна операция и правилно лечение.Такива са разпоредбите.Днес е късмет да попаднеш в правилната болница,където без ковид тест ще ти направят всички изследвания и спасят живота същия ден
  • 23 набухвател

    8 0 Отговор
    Евала "факти"за снимката!80% от тези,които са я видяли са се отказали да четат статията!Знам,че това е нарочно,с цел пандемията да не изглежда толкова страшна.

    Коментиран от #24

  • 24 ИМПЕРИАЛИСТ

    7 0 Отговор

    До коментар #23 от "набухвател":

    Българи, пазете се от докторите!!!
  • 25 Ми да

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Проф. Александрова: "Делта" вариантът ще засегне хората без изградена защита
    ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,
    т.е. ваксинираните..