Last news in Fakti

25 Септември, 2021 11:39 2 170 10

Бременните да ограничат парацетамола

  • бременност-
  • парацетамол

Изследвания показват, че парацетамолът може да повлияе на развитието на бебето в утробата,

Бременните да ограничат парацетамола - 1
Снимкa: Shutterstock

Бременните жени по цял свят се призовават да следят приема на парацетамол, като международни експерти настояват за добавяне на предупредителни етикети към опаковките с популярното обезболяващо.

Има нови изследвания, които показват, че парацетамолът може да повлияе на развитието на бебето в утробата, твърдят над 90 учени, клиницисти и специалисти по обществено здраве, съобщава новозеландският „Хералд“.

В „консенсусно изявление“, публикувано днес в списанието „Nature Reviews Endocrinology“, учените очертават притесненията си и предлагат да се предприемат допълнителни изследвания, за да се разберат ефектите от излагането на парацетамол по време на бременност, пише dariknews.bg.

Авторите са прегледали повече от 25 години изследвания, които сочат, че употребата на парацетамол по време на бременност може да бъде свързана с "неблагоприятни неврологични, урогенитални и репродуктивни резултати".

Декларацията, публикувана днес, призовава бременните жени да използват най-ниската доза от болкоуспокояващото, необходимо за лечение на техния проблем, и да говорят с медицински специалист като фармацевт, лекар или акушерка за всякакви притеснения. Това е особено важно, ако посягат към парацетамол, за да се справят с продължаваща болка или други проблеми.

Предупредителни етикети също трябва да бъдат включени в опаковките с лекарства, които включват парацетамол, според групата.

Говорителят на Кралския австралийско-новозеландски колеж по акушерство и гинекология заяви, че „няма ясни доказателства“, че парацетамолът има вредни ефекти върху нероденото бебе.

"Той се използва рутинно през всички етапи на бременността за намаляване на висока температура и облекчаване на болката", каза говорителят.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 2 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БАЙ Х@Й‼

    8 1 Отговор
    Парацетамол има в над дузина лекарства с други имена ‼️
  • 2 Ама

    6 0 Отговор
    това момиче парацеамал ли е пило!?
  • 3 Кирилов

    14 1 Отговор
    Защо спряхте производството на Амидофена или аналгин хинина?

    Коментиран от #8, #10

  • 4 Д-р Радева

    3 1 Отговор
    Бременните да внимават със торбите цимент от старите ....
  • 5 Христо

    8 1 Отговор
    Но да се дупчат против ковид е задължително! Може и в МЕТРО или в метрото- има пунктове.
  • 6 Доктор

    4 1 Отговор
    24 часовата максимална доза парацетамол е 2 грама. Всички лекарства са отровни ако прекалиш

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Баба ви

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кирилов":

    Амидофена го помня от детството си. Невероятно лекарство, за което наскоро четох, че основната съставка е най– малко вредна, в сравнение на използваните сега аналгетици и антипиретици. Странно, че спират от производство точно доказали се с времето лекарства. Ето и " Мукосолван" таблетки при влажна кашлица, също не се произвежда. Що се отнася до бременните– по принцип би трябвало да не приемат каквито и да било медикаменти( дори и без рецепта), а ако все пак се наложи– под най–строг контрол при лекарска преценка полза/риск.
  • 9 мамун

    3 0 Отговор
    и аналгин хинин и амидофен бяха
    евтини български лекарства
    идеята е да се продават вносните боклуци
    а вие да стоите болни и гладни
  • 10 Анджело

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Кирилов":

    Защото спряха да произвеждат автобуси Чавдар