Last news in Fakti

27 Септември, 2021 19:54 10 569 6

Най-ранните симптоми на рак на стомаха

  • рак-
  • тумор-
  • симптоми-
  • стомах-
  • онкология

Британски учени посочват четирите симптома, които първи се проявяват при рак на стомаха

Най-ранните симптоми на рак на стомаха - 1
Снимка: Shutterstock

Британски учени посочиха симптомите на рак на стомаха в най-ранен етап. Някои от тях често са пренебрегвани.

Четирите първи симптома са задух, нарушаване на нормалното функциониране на стомашно-чревния тракт (повече от три седмици), проблеми с преглъщането, рязко и немотивирано отслабване (бързо и безпричинно отслабване), пише zdrave.to.

Лекарите отбелязват, че ако тези симптоми се появяват от време на време и не са придружени от болка или гадене, тогава няма от какво да се притеснявате. Понякога могат да се появят при почти всички поради приемане на мазни и пикантни храни, алкохол, стрес, антибиотици или просто при преяждане.

Ракът на стомаха е заболяване, при което в лигавицата на стомаха се образуват злокачествени клетки. Основните рискови фактори са повишено ниво на хеликобактер пилори, гастрит или язва, полипи, употребата на продукти с ниско качество и с изтекъл срок на годност. По-често при мъжете.

Особено изложени на риск са пушачите, любителите на алкохола, както и възрастните хора с наследствено предразположение.

В по-късните стадии на рак на стомаха се появяват повръщане, постоянно оригване, черни изпражнения, жълтеница, усещане за пълен стомах, асцит.

Онколозите и гастроентеролозите препоръчват на тези с хронични стомашни проблеми да се подлагат на редовна FGS процедура, която по народно му се нарича „поглъщане на червата“.

След 40 години всеки трябва да прави тази процедура поне веднъж годишно, дори и да няма оплаквания за стомашно-чревния тракт.


Поставете оценка:
Оценка 3.4 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕхАА

    23 2 Отговор
    Малко ли боклуци ядем вкарани тук от големите вериги под вид на промоции. Храни от каменната ера, от незетата, от фукошима и незнам си още от къде.

    Коментиран от #5

  • 2 Целенасочено

    15 1 Отговор
    Не станаха ли твърде много онлайн страшилките?
  • 3 АБЕ ЧЕРВАТА ЩЕ СИ ГИ ПОГЪЛНЕМ

    7 2 Отговор
    СЛЕД РЕЗУЛТАТИТЕ ОТ ИЗБОРИТЕ😂
  • 4 За овце

    3 0 Отговор
    Вятър и мъгла. Най-честият симптом е отвръщение към месо.
  • 5 Кузя

    4 3 Отговор

    До коментар #1 от "ЕхАА":

    Па кои те кара да ядеш боклуци, паси трева и не влизаи в кауфлант ....🤣🤣🤣
  • 6 Горски

    2 0 Отговор
    Лично за мен основната причина са боклуците, които ни се предлагат като храна. ЕС хеле даде изявление, че щели да мислят по въпроса за качествената и здравословната храна, като щели да разработват методики за намаляване на консерванти, оцветители и овкусители... - Сиреч, поне в следващите 10 години няма да направят абсолютно нищо!