Last news in Fakti

28 Септември, 2021 18:53 2 214 4

Спането с бижута е опасно за здравето

  • бижута-
  • сън-
  • пръстен-
  • колие-
  • гривни-
  • опасно

От алергични реакции до задушаване, спането с бижута крие огромни рискове за здравето ви

Спането с бижута е опасно за здравето - 1
Снимка: Shutterstock

Сваляте ли любимия си пръстен през нощта? Може би венчалната халка не слиза от ръката ви от опасения, че носи лош късмет, ако я свалите? Много хора спят с бижутата си по някаква причина или просто защото забравят да ги свалят. Оказва се, че това може да има потенциални рискове за здравето.

През нощта човек се поти, а при допир на потта до бижутата ви това може да предизвика алергична реакция, според verywellhealth.com.

Нощното изпотяване може да е следствие от стрес, напрежение, здравословни проблеми, хормонални колебания и промени, консумация на алкохол, прекалено топла среда в спалнята. Бижутата, които се допират плътно върху кожата, особено ако са по-стегнати (пръстени, гривни, колиета, синджири) влизат в пряк досег с потта по кожата. Мястото може да се превърне в среда за развитие на бактерии и микроорганизми, които да предизвикат алергична или възпалителна реакция. А потта и кожата ви сами по себе си са много богати на микроорганизми.

Ръцете се подуват през нощта, което може да предизвика отоци по пръстите при носене на пръстени. При прекомерно подуване може да се наруши и сънят ви, а в крайни случаи да ви накара бързо да се отправите към Спешното.

Носенето на верижки и огърлици през нощта може да предизвика увиването и закачането им по чаршафите и завивките, което създава потенциален риск от пристягането им около шията.

Благородните метали обикновено не предизвикват алергични реакции. В редки случаи това може да се случи. В бижутата обаче има примеси, като никел, месинг и други метали, които могат да предизвикат алергична реакция по кожата. Най-често тя се изразява в зачервяване, сърбеж, подуване, раздразнения, според учени от катедрата по клинична дерматология в болница Moint Sinai. Те съветват хората да свалят бижутата си преди лягане и да ги слагат обратно на сутринта.

Спането с бижута може да изглежда като нещо нормално и безобидно, но е важно да се създаде навик за свалянето им вечер, за да се избегнат потенциални рискове за здравето. Така се намалява дразненето на кожата, потиска се растежът на опасни бактерии и се повишава комфортът по време на сън.


Поставете оценка:
Оценка 3.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хензел

    3 0 Отговор
    Това с бижутата в анимацията за Чичо Скрудж ли го гледа?
  • 2 ЕВРО НЮЗ

    3 0 Отговор
    А, спането до Европейски финикийски знаци как се отразява 😁😁😁
  • 3 Боли ме Сакса

    0 0 Отговор
    Наистина
  • 4 хас ми

    0 0 Отговор
    а боко с тия кюлчета сиромах