28 Септември, 2021 20:00 3 817 25

„Пфайзер“ тества хапче срещу COVID-19

  • пфайзер-
  • хапче-
  • коронавирус-
  • тест-
  • пандемия

Учени от цял свят работят за откриването на нови инструменти за борба с вируса

„Пфайзер“ тества хапче срещу COVID-19 - 1
Снимка: Shutterstock

„Пфайзер“ започва клинично изпитване на перорално антивирусно лекарство, което би могло да предотврати инфекция от COVID-19. Това обяви фармацевтичната компания, докато учени от цял свят работят за откриването на нови инструменти за борба с вируса, пише „Форбс“.

Проучването има за цел да провери дали антивирусният медикамент може да предотврати заразяване. То е в среден до финален етап и ще следи около 2660 здрави възрастни, затворени в едно помещение със заразен. Една трета от пациентите ще получат плацебо, а на останалите ще се дава доза от лекарството два пъти дневно в продължение на пет или 10 дни, предаде bTV.

Съвместно с този препарат ще се прилага и лекарството ритонавир, което се използва за лечение на ХИВ. От компанията коментират, че на този етап изследванията показват, че хапчето е безопасно и се понася добре. Д-р Микаел Долстен, главен служител в отдела за научни изследвания и развитие на „Пфазер“, коментира, че подобна терапия може да спре вируса рано и потенциално да предотврати симптоматично заболяване при тези, които са били контактни, както и да инхибира появата на инфекция при други. Компанията тества и комбинация от антивирусни лекарства за лечение на COVID-19, както и ваксини, които да се примат през устата или носа. Освен „Пфайзер“ още две фармацевтични компании тестват таблетки, които потенциално да предпазват от заразяване.


Поставете оценка:
Оценка 3.6 от 17 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Майна

    22 10 Отговор
    Те искат да ви унищожат....
  • 2 Майна

    6 6 Отговор
    Писмо до Британския премиер..,,Уважаеми премиер,

    ПРЕДИЗВИКАНИЕ НА АНГЛИЯТА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ЗДРАВЕ, ЧЕ ТРЯБВА ДА ПОКАЗАТ ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ СЪЩУВА ВИРУС, КОЙТО ПРИЧИНЯВА COVID-19, ИЛИ ОБЯВЯВАТ, че НЯМА ВИРУС, И ПРЕКРАТЯВАТ ПРОГРАМИТЕ НА ВАКС И ТРАКС

    Разбираме, че Световната здравна организация е посъветвала общественото здраве на Англия да не изолира и пречиства „вирус“, за който се казва, че причинява болестта „Covid-19“.

    Има големи въпроси относно валидността на процедурите за тестване, използвани за определяне на присъствието в населението на Обединеното кралство на предполагаемия „Covid19 вирус“, специално свързано с тампона на гърлото (RT-PCR тест) и доказателствата за предишна инфекция с помощта на тестове за антитела.

    Болезнените ефекти на всеки вирус са научно проверени с помощта на постулатите на Кох, на които трябва да бъдат изпълнени четири условия. В момента вирусът, за който се смята, че причинява Covid-19, не отговаря на нито един от тях.
  • 3 Анонимен

    14 5 Отговор
    Дано да помага. Ще има по-голяма употреба от ваксините.

    Коментиран от #5, #17

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Дамм

    15 22 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    Българина го е страх, че във ваксините има чипове и Бил Гейтс лично ще го следи как копа зелето и рани кокошките.

    Коментиран от #21

  • 6 Раданч Татлъту

    8 4 Отговор
    Ами....тогава оти "умните" ручат жабетата с ваксините?🙉☠🙉☠🙉
  • 7 БАЙ КУРТИ

    23 6 Отговор
    Всички компании които произвеждат ваксини знаят че След 5 та ,хората ще почнат да се отказват от следващите колкото и лукуми да им разтягят . Вече експертите във фармацията намират нови начини да прилъгват балъците . Вместо спринцовка , хапчета ,
    и ще живеете .....А честито .
  • 8 Да ви ... и "хапчетата"

    17 1 Отговор
    Блъскайте здраво сред Природата,лупайте бира с мръвка,правете коремни преси и лицеви опори,плющете си яко момичетата/и на 67 да са/ а през останалото време бачкайте здраво за малко парички но не бъдете лакоми!

    Коментиран от #10

  • 9 666

    15 5 Отговор
    За други болести които са бич на човечеството нещо не давате зор да откривате лекарство ... например за диабета ама за тоа вирус хапове ша измислите ... в АДА ДА СА ПЪРЖИТЕ ИЗРОДИ !
  • 10 666

    6 2 Отговор

    До коментар #8 от "Да ви ... и "хапчетата"":

    добър коментар ... разсмя ме ,благодарим -смеха е здраве 😁
  • 11 Рошко

    11 3 Отговор
    Ваксърите да си чакат и памперсите

    Коментиран от #12, #24

  • 12 Sieg

    6 1 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    Каквото дадът на ваксърите това ще вземат. От инжекция до онова с главата в гащите.
  • 13 Ми сега

    10 1 Отговор
    Какво ще ги правим ваксините? Или терапията е 3 дози ваксина и всеки ден по хапче. Найс А?
  • 14 Сигурно

    4 2 Отговор
    Биела го е открил тази отрова или са онези двама мелези от турциЯ
  • 15 Кински

    3 0 Отговор
    А то като влезе човек в болница в тежко състояние ,какво и да му дадат това ще е. Така че дано измислят нещо .
  • 16 123

    5 1 Отговор
    Ковида е натравяне. Няма такава болест.
  • 17 Хехе

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "Анонимен":

    "антивирусно лекарство, което би могло да предотврати инфекция от COVID-19"

    Не вместо ваксата - оная "пазела" от тежко протичане.

    ЗАЕДНО с нея - туй ще пази вече и от заразяване XD

    Апчето всеки ден, за да не се заразиш - и боцкането на половин година, да не стане фал, ако се издъни апчето. Маската - абе, знае ли човек. Хляб не иска, що пък не? Каската пък не пречи, даже намалява нуждата от фризьор... И така, до края на света...

    Коментиран от #23

  • 18 Дрън ..дрън...!

    3 2 Отговор
    По същият начин ни баламосваха из разни статии,че уж били открили лекарство против рака...!А на практика....-едно голямо...- НИЩО...!!!
  • 19 Грульо

    4 1 Отговор
    Не им ща нито ваксините, нито хапчетата за ковит. :D
  • 20 Просветен илюминат

    2 1 Отговор
    Чувал ли е някой как казва,еди кой си ми вдигна кръвното? Може ли някой да ми вдигне кръвното освен аз с моите негативни емоции които изпитвам от начина по който реагирам емоционално на действията на другият? Е,в този ред на мисли лекарства за високо кръвно променят ли моето емоционално възприятие на подобни дразнители да ги нарека и могат ли да ме излекуват или аз ако спра да реагирам по същия начин на подобни неща няма да вдигам кръвно? Кой е доктора тук и лекарството? Осъзнаване и промяна. Доктора тук няма какво да ми лекува и да изписва лекарства. Схванахте ли сега схемата какво води до болестите и какво е лекарството?
  • 21 Дядо Рунгел

    2 1 Отговор

    До коментар #5 от "Дамм":

    По-скоро го е страх от графеновия оксид, който съдържат. Той си е страшен.
  • 22 Ами давам пример от работата ми.

    1 0 Отговор
    В командировка бяха двама колеги. Единият неваксиниран, а другият ваксиниран. Неваксинираният през целия път от Варна до София и обратно е кашлял кихал. Повече от 12 часа са прекарали заедно без маски в затворено пространство, а след ден PCR на неваксинираният беше положителен, а той се почувства много зле и влезе в болница. На ваксинирания нищо му няма въпреки близкия контакт. Монтажници са и освен в колата работят заедно и по-разни обекти. След няколко дни го накара шефа да си направи тест, за да не зарази евентуално и други хора и да не останем без хора за обектите. Отрицателен тест и никакви симптоми на ковид. С РНК ваксина е. Втора доза в края на юни му е поставена. После ми разправяйте, че ваксините не предпазвали. Ако не си от тези, които по някаква причина не образуват антитела или от ваксинираните само на хартия ваксината определено предпазва. Имаше и друг случай с роднина на моя позната от Белослав. От всички жени работещи в сладкарски цех само нейната майка била ваксинирана. Тя е и единствената, която не се е разболяла от общо 10 работнички, а е най-възрастната- на 63 години. От 9-те неваксинирани заразени 2 са лежали в болница с тежък ковид.А пък вие тук може до второ пришествие да се опитвате да ме убеждавате, че се разболяват масово ваксинирани.Реалността е съвсем различна. Тези хора ги познавам лично и историите не са измислени. За разлика от 90%от антиваксърската пропаганда.
  • 23 А ти какво решение предлагаш?

    1 0 Отговор

    До коментар #17 от "Хехе":

    Дай идея какво да се прави, за да не мре толкова много народ заради зараза с ковид. А и много от оцелелите се чувстват зле с месеци или до половин година ритват камбаната? Дайте решение, мърморковци нещастни! А като не можете поне спрете с вечния хейт. Не че съм голям фен на фармацевтичната индустрия, но много държави пробват да разработват собствени ваксини, за да овладеят ситуацията, защото не искат да робуват на големите фармацевтични гиганти и да им плащат огромни суми. Според вас ако нямаше нужда дали в Куба щяха да разработят 2 ваксини от традиционния тип и да ги прилагат, за да могат пак да отворят училища и т. н. Ако е цветя и рози там нямаше да преподават уроци за учениците по държавната телевизия. Там такава" екстра" като онлайн обучение дори нямат.
  • 24 А според теб неваксинираните

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Рошко":

    в реанимациите на ковид отделенията без памперси ли са? Вчера чух разговор на една циганка от Дулово с мъжа ѝ, лежащ в такова отделение. Пита го дали му сменят памперсите редовно. Била занесла цял пакет. До преди 2 дни въпросният не е можел въобще да разговаря, но циганката се радваше, че му се е разминала интубацията и вече дори може да и отговаря пък макар и само с "да" и "не". Да не мислиш, че е бил ваксиниран въпросният пациент. Ами не е бил. Ама си пълни памперса, защото няма сила да стане и да отиде до тоалетна все още. Дано прескочи трапа. И да си ваксиниран може да стигнеш до памперс. Ама ако не си вероятността е по-голяма.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.