Last news in Fakti

28 Септември, 2021 21:27 2 258 22

COVID отделенията в Русе се препълниха

  • русе-
  • коронавирус-
  • covid-19

Натискът над болниците е сериозен

COVID отделенията в Русе се препълниха - 1
Снимка: БГНЕС

Рязък скок на починалите с COVID инфекция и нови заразени, отчитат от Единния информационен портал.

"Събота и неделя приемахме по 5 човека средно на ден, докато вчера сме приели 14 човека, днес до този момент - 15", обясни Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ "Медика"

Според данните, над 10% от пробите от последните часове са положителни, информира NOVA.

Много болници съобщават за изчерпване на леглата в COVID отделенията и липса на медицински персонал. Натискът се увеличава и към екипите на Спешна помощ. За изминалия уикенд и в понеделник медиците в столицата са се отзовали на 321 обаждания за пациенти с коронавирус, което прави по над 100 на ден. Данните на здравната инспекция показват, че свободни места в болниците в София все още има. Някои големи болници обаче вече са със запълнен капацитет. Сходна е ситуацията и в страната - бързо запълване на местата и малко лекари, които да се грижат за болните.

В столичната окръжна болница "Св. Анна" разполагат със 150 легла за COVID болни. Всички са заети.

"Всяка сутрин е все по-трудно да намираме места за нови пациенти. Налага се понякога пациентите да изкарват нощта в Спешното отделение, където се полагат същите медицински грижи за тях. Буквално е пълна болницата", заяви говорителят на УМБАЛ "Св. Анна" Антон Луков.

Местата в интензивния сектор на лечебното заведения също са заети.

"Там имаме 10 специализирани легла и 10-те са с пациенти в тежко състояние", обясни Луков.

Последните данни на здравната инспекция в столицата показват, че свободни са около 23% от местата в болниците. От 1 300 легла за неусложнени пациенти, незаети са 450, а в интензивните отделения от общо 210 разкрити места, свободни са останали само 48. И все пак, според експертите, ситуацията остава под контрол.

"В момента по националния план гледаме всички болници да са еднакво натоварени спрямо възможностите и капацитета, който имат. Ако сравним миналата година по това време, нещата бяха доста по-напрегнати", заяви д-р Мария Чорбева, директор "Медицински дейности" - СРЗИ.

В Русенска област свободни са останали само една трета от предвидените легла.

"Пълни сме на 70%, като имаме едно увеличение. Събота и неделя приемахме по 5 човека средно на ден, докато вчера сме приели 14 човека, днес до този момент - 15", обясни Алисе Муртезова, административен директор на УМБАЛ "Медика".

Лекарите тук приемат не само хора с коронавирус, но и много преболедували, които са развили тежки пост-COVID усложнения. Затова призоваха здравите власти за спешно разкриване на клинична пътека и за лечение на такива случаи.

"Това е изключително притеснително. Ние още приемаме пост-COVID синдроми от предходните COVID вълни, а сега и с тази COVID вълна ще се увеличи техният брой", смята Алисе Муртезова.

Благоевградска област също отбелязва сериозен ръст в броя заболели. COVID зони за прегледи в областта обаче има само в Петрич и Гоце Делчев. В Благоевград такава няма заради липса на специалисти.

"Успели сме да намерим една медицинска сестра към този момент. Можем да помислим и за някакви стимули за работещите там, но истината е, че към момента нямаме готово решение, което да кажа: "Да, ще се състои тази COVID зона или този триажен кабинет", заяви кметът на Благоевград Илко Стоянов.

Недостигът на персонал в Белодробната болница във Велико Търново е решен чрез стимули - заплата от 4 000 лева и безплатна квартира. Ръководството на лечебното заведение пусна обявата преди две седмици, а на нея са се отзовали 4-ма лекари, единият от които от Сърбия.

"Аз завърших миналата година и ето сега съм тук. На работа. Ситуацията с COVID си е както навсякъде. Работих и в спешното в Сърбия. Не ми е за пръв път", заявява д-р Александър Милошев.

С новите попълнения в екипа на специализираната болница COVID леглата ще бъдат увеличени двойно - от 14 на 27.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 др Гей Билтс

    8 15 Отговор
    4000лв да им бият мускулни релаксанти и пръскат алвеолите и да не задават много въпроси.
  • 2 Васил

    15 27 Отговор
    Колко трябва да е тъпо това служебно правителство и да не разбере че трябва да се затворят училища и детски градини.

    Коментиран от #4, #5, #8

  • 3 хмм

    17 13 Отговор
    Фалшива новина.
  • 4 Онзи

    16 17 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Който иска да се затваря, маскира и боцка. Страха си е негов проблем. Другите не са му виновни.

    Коментиран от #15

  • 5 🍁🍁🍁🍁🍁🍁

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    🏭🔔🎎🎂🎓🎪🎢🎷🎸🎤🛠
    🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔒🔐
  • 6 Ас искам

    10 4 Отговор
    Да попитам само.До този момент не чух някой парламентарист да е починал с ковид.Не им го пожелавам но е странно нито тук нито в ЕС.

    Коментиран от #13, #18

  • 7 Луцифер

    14 13 Отговор
    Почна се! Антиваксърите ще отворят много работа на погребалните агенции!
  • 8 Със сигурносх

    13 7 Отговор

    До коментар #2 от "Васил":

    Ти нямаш нито деца нито внуци.Дай да ги затвориме вътре с маски да не се заразиме един от друг.Да гледаме в една точка в тавана и да чакаме да умрем.Ей ало я се осъзнай.
  • 9 Със сигурност

    8 4 Отговор
    Си за преглед при кадърен доктор.Смелия умира един път,страхливия всеки ден.
  • 10 Верно е

    3 0 Отговор
    Ама верваме ви.
  • 11 През Русе

    3 3 Отговор
    се прибираха много туристи от Русия, Украйна и Румъния.

    Коментиран от #12, #21

  • 12 видял

    9 0 Отговор

    До коментар #11 от "През Русе":

    А за сиганите , наши братя дето бяха на ваканция тук до края на миналия месец нищо не казваш. правеха сватби всеки ден и се събираха на тумби по 200-300 човека!
  • 13 Миризлив пор

    12 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ас искам":

    В прав текст - ако навременно има кой да те прегледа, постави диагноза, предпише правилните лекарства и да ти ги донесе и ако се наложи легло в болницата със кислород, ако вече нещата станат сериозни със апаратно дишане вероятността да умреш от това е минимален. Ако си от раята, личния лекар отказва да те прегледа, праща те на тест и губиш 1 ден, предписва ти "нещо" по телефона без да знае в какво състояние си и без да те прегледа, влошаваш се, минимум 12 часа за линейка, попадаш на място където 1 лекар отговаря за 3 етажа (кой по напред) сестри и санитари няма. Та защо няма умрели парламентаристи? Сети се сам защо все раята мре и никой политик, те всички при Мутафчийски ходят макар да го плюят по принцип.
  • 14 и ся кво

    3 9 Отговор
    кога аджеба ще ни кажат как тия "ваксини" лекуват,какво съдържат,защо не са минали лабораторни изпитания върху животни,а направо ги тестват върху хора/природно тъпи/, защо няма изолиран вирус на ковид19,нали съм прост,спирам с въпросите!

    Коментиран от #16, #17

  • 15 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #4 от "Онзи":

    Да де ама не живееш сам нали? За теб така е правилно за мен и други обаче не е примерно?
  • 16 четеш ли

    4 2 Отговор

    До коментар #14 от "и ся кво":

    06.04.2020 Професор Доктор Айкут Йозкул заяви че са съумели да изолират вируса SARS-COV-2

    Коментиран от #20

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Грульо

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Ас искам":

    Щото имат депутатски имунитет. :D
  • 19 Азз

    8 7 Отговор
    Туй е Грип.
    Пишат го Ковид заради 1300 лв пътека. Болниците са търговски дружества.
    Бъдете умни
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Хъхрх

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "През Русе":

    И спираха из града да заразяват. Ало, и аз пия, ама не пиша простотии.
  • 22 Алабализми

    2 1 Отговор
    Както и много други професии в страната ни и медицинския персонал на ниво под лекар не беше добре заплатен . Сега с тоя “ вирус “ който оцелявал 3 седмици на слънце им се плаща добре и напълно нормално е да искат това положение да трае колкото се може по- дълго . Някой помни ли че Доктор Годжи в зората на пандемията всеки ден говореше за излагане на частици и зависело кой колко частици ще отнесе и това определя как ще боледува ? Какъв е тоя вирус на частици ? Защо много от нас не внимават и не помнят ? Лично аз преболедувах съмнителната болест така че проваксърите да не плюят . Антителата са ми в много голямо количество почти година след това а ни се обясняваше как 6 месеца след преболедуване изчезвали . Всичко е една голяма измама и фокуса трябва да бъде върху онези които си правят експерименти с нас .Версии за това с какво си имаме работа бол, от радиоактивна бактерия или ГМО вирус до пестициди . Използвайте главите си не за да се плюем един друг а да споделяме знания и наблюдения . Определено някой някъде много иска целия свят да се “ ваксинира” . ОК обаче стещу какво , умират и ваксинирани и броят им расте .Въпроса какво е това си стои , не се разрешават аутопсии , въпроса какво ще причинят РНК “ ваксините” също си стои . Демек реакцията на световните оравитекства е даване на отговор с решение което не решава проблема а създава други и то с висящи същите въпроси !