Last news in Fakti

29 Септември, 2021 17:31 5 016 3

Пречистете черния дроб със... стафиди

  • черен дроб-
  • стафиди-
  • полезна храна-
  • здравословно хранене

Стафидите са удивителна храна, богата на много полезни свойства

Пречистете черния дроб със... стафиди - 1
Снимка: Shutterstock

Стафидите са сред най-полезните и предпочитани ядки, които добавяме към здравословни закуски, барчета или си хапваме просто така като следобеден снакс. Ако все още не сте добавили стафидите към менюто си, го направете час по-скоро, защото само шепа от тях може да помогне да черния дроб да изпълнява своите функции пълноценно.

Най-добри и качествени са по-тъмните, средно меки стафиди. На сутринта ги накиснете в гореща вода за около 20 минути. После ги измийте, върнете ги в купичката и сипете преварена вода със стайна температура. На другата сутрин изяжте стафидите и изпийте водата. Имайте предвид, че след това 60-90 минути трябва да сте легнали като върху дясната половина на корема си поставите топъл компрес, грейка или кърпа. Тази процедура се прави четири пъти в месеца и не повече от два пъти в годината за чист черен дроб.

Може да си хапвате стафиди с овесени ядки. Това е чудесна идея за закуска. Стафидите са богати на въглехидрати и захари, които не са вредни за хората, страдащи от диабет. В ½ ч.ч. стафиди се съдържат 3 г въглехидрати, 220 калории и 0 мазнини. Стафидите съдържат още фосфор, магнезий, органични киселини, селен, манган, калий, калций, витамини от група В, С, Р и РР. Оказват благоприятно влияние при остеопороза.

Тези ядки са чудесен източник на бял калций – източник на бор, който насърчава усвояването на калция от организма. Ето защо е хубаво да се хапват от хора, страдащи от заболявания на костите и ставите. Борът има ключово значение в здравината и възстановяването им, затова се препоръчва за дамите, които са по-изложение на риск от такива заболявания.

Освен това стафидите имат важна роля за нервната система, тъй като успокояват невроните и подобряват мозъчната дейност. Насърчават работата на мозъчната кора. Може да си хапвате стафиди, ако ви мъчи безсъние или нарушен сън. Заради съдържанието им на витамини и полезни вещества те успокояват нервната система, което води до спокоен и пълноценен сън.

Стафидите съдържат вещества, които предпазват очите от движението на свободните радикали. Имат антиоксидантни свойства, които намаляват риска от отслабено зрение и катаракта. Витамините, които съдържат, насърчават доброто зрение. Консумацията на стафиди може да ви предпази от проблеми със зъбите като кариеси и проблеми с венците. Те блокират развитието на бактериите, които ги причиняват. Ето защо е хубаво да дъвчете стафидите бавно, колкото по-дълго, толкова по-добре. Борът в състава им също съдейства за предпазване от проблеми със зъбите. Ако хапвате редовно стафиди, ще преборите умора, депресията и стреса. Те снабдяват тялото с енергия, тонизират. Полезни са за хора от всякакви възрасти.


Поставете оценка:
Оценка 4.6 от 11 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 mi6osp

    3 0 Отговор
    Класификацията на стафидите като ядки е пресилена.
  • 2 Бойко

    1 0 Отговор
    И клизмички през два часа
  • 3 Абе

    1 0 Отговор
    Не къркайте.