Last news in Fakti

30 Септември, 2021 18:13 3 266 46

Американските лекари отказват да лекуват неваксинирани

  • сащ-
  • неваксинирани-
  • лекари-
  • отказ-
  • ковид 19

Това решение предизвика негативна реакция в медицински среди, като много критици казват, че лекарите не трябва да избират кого да лекуват

Американските лекари отказват да лекуват неваксинирани - 1
Снимка: БГНЕС

Линда Марачини, лекар по семейна медицина в Южен Маями, Флорида, е уморена от пациенти, които отказват да се ваксинират, застрашават себе си и всички, с които влизат в контакт ⁠ - затова им постави ултиматум: Ваксинирайте се или намерете друг лекар за първична помощ. Марачини изпрати писмо до пациентите си миналия месец, в което ги информира, че тъй като Администрацията по храните и лекарствата е одобрила напълно ваксината Pfizer, тя вече няма да преглежда неваксинирани, пише Yahoo news.

"Това е спешен случай за общественото здраве - здравето на обществото има приоритет пред правата на всеки отделен индивид в тази ситуация", пише Марачини в писмото, според NBC Маями. "Изглежда, че липсва безкористност и загриженост за тежестта върху здравето и благосъстоянието на нашето общество", предаде news.bg.

Марачини не е сама. През изминалия месец, тъй като Делта вариантът на COVID-19 се разпространи в цялата страна, лекар от Алабама също каза, че няма да лекува неваксинирани.

Това решение предизвика негативна реакция в медицински среди, като много критици казват, че лекарите не трябва да избират кого да лекуват.

"Трябва да намерим начини да се грижим за хората, дори и да не сме съгласни с техните действия", казва д -р Джонатан Морено, професор по медицинска етика в Университета на Пенсилвания, пред Yahoo News.

Но тази отговорност трябва да бъде балансирана с необходимостта да се защитят техните най-уязвими пациенти. Марачини вярва, че като изисква всички свои пациенти да бъдат ваксинирани, тя намалява шанса нейните имунокомпрометирани пациенти да бъдат застрашени от тези, които не са получили ваксината. За дългогодишни пациенти на Марчини, които не са намерили нов лекар, тя каза пред Newsweek, че ще продължи да предоставя консултации дистанционно, докато не си намерят.

64% процента от общото население на САЩ е с поне една доза ваксина COVID-19, според данни на Центъра за контрол и превенция на заболяванията, а над 182 милиона американци са напълно ваксинирани.

И все пак много хора, особено в селските райони и районите с мнозинство на малцинствата, остават скептични към ваксините, въпреки тяхната ефективност.

Като цяло повече от 680 000 американци са починали от COVID-19 от началото на пандемията, а 1500 американци продължават да умират всеки ден, според CDC. Нарастващият брой смъртни случаи остави много медицински специалисти разочаровани, а други изтощени от тези, които остават неваксинирани.

Друг лекар от болницата за диагностика в Мобил, Алабама, д-р Джейсън Валентин, публикува съобщение във Facebook, изразяващо подобно чувство миналия месец: отказ да гледа как хората умират от "предотвратима болест".

"Все още нямаме отлични лечения за тежко заболяване, но имаме страхотна профилактика с ваксини", пише той в писмо, публикувано онлайн, според Washington Post. "За съжаление, много от тях са отказали ваксината, а някои в крайна сметка са тежко болни или мъртви. Не мога и няма да принудя никого да вземе ваксината, но също така не мога да продължа да наблюдавам пациентите си да страдат и да умират от болест, която може да бъде предотвратена."

Лекарите, които отказват да лекуват неваксинираните, са в щатитет с лоши огнища на COVID-19. През последните седмици в Алабама се наблюдава значителен спад в хоспитализацията от COVID-19 в целия щат, но според държавния здравен служител д-р Скот Харис спадът може частично да се дължи на "наистина висок процент" на ежедневните смъртни случаи. С население от малко под 5 милиона, Алабама е средно със 135 смъртни случая от COVID на ден, драматичен скок от 324% през последните 14 дни.

"Все още имаме повече пациенти, нуждаещи се от критични грижи, отколкото легла", каза Харис. "По-добре е, отколкото беше, но все пак означава, че нямаме налични легла за интензивно лечение в Алабама. Това е проблем за хората с болести, които не са COVID."

Марачини и Валентин не са единствените, които се чудят дали хората, които решат да претоварят здравните услуги и болниците чрез отказ от ваксинация, трябва да бъдат деприоритизирани в здравната система.

Изтекла бележка от съпредседателя на Работната група за насоки за масови критични грижи в Северен Тексас, доброволческа група, която периодично актуализира медицинските насоки за болниците в региона, също посочва, че работната група обмисля дали да вземе предвид статуса с ваксинация, когато взема решение който получава легло в отделението за интензивно лечение. Оттогава това решение е отменено.

Въпреки че е законно лекарите да спрат да посещават пациент по някаква причина, която не нарушава законите срещу дискриминацията въз основа на раса и пол, стандартите за медицинска етика могат да надхвърлят буквата на закона.

Според Морено законът не е ефективен барометър за добро и зло в медицинската област, защото няма перфектни насоки във всяка ситуация. Той отбеляза, че в края на 80-те години на миналия век, по време на епидемията от СПИН, някои лекари отказват грижи за пациенти - които са по -склонни да бъдат гей, чернокожи или да принадлежат към друга маргинализирана група.

"Това е много опасно", каза Морено. "След като медицинската професия започне да решава и избира за кого може да се грижи и за кого не по някаква причина, ние сме в наистина лошо положение."

"Основите на медицината изискват лекарите да се грижат за пациентите", добави той. "Ако престанат да правят това, значи наистина нямаме професия."

Медицинският сътрудник д-р Кавита Пател, лекар по първична медицинска помощ във Вашингтон, която също служи като сътрудник по здравна политика в Института Брукингс, казва, че макар да не е съгласна да не лекува неваксинираните, тя много добре разбира лекарите, които отказват.

"Не обвинявам здравните специалисти, които се чувстват по този начин, защото мисля, че това е самосъхранение", каза Пател пред Yahoo News. "Те се поругавани ... и са разочаровани и уморени. Има три ваксини и хората умишлено не ги приемат."

"Когато кажете Не за никого, това създава невероятен морален в наклон", каза тя. "Не мисля, че лекарите трябва да въвеждат това. ... Медицината е едновременно изкуство и наука, но също така е невероятно ясно, че е обективна. "

Вече е обичайна практика някои лекари да отказват лечение на деца, които нямат детски ваксини. Проучване на Университета на Колорадо от 2020 г. установи, че повече от 50 % от педиатричните кабинети имат политика, която отхвърля семейства, които не ваксинират децата си.

Морено смята, че това е оправдано, но твърди, че е различно от отказа да се лекуват неваксинираните от COVID-19.

"Предполагам, че тези педиатри се смятат за закрилници на децата и не искат да видят пациентите си да се разболеят от лесно предотвратима и сериозна болест", каза той. "И, разбира се, липсата на обичайните детски ваксини може да изолира децата от училище и други дейности. Мисля също, че педиатрите се притесняват, че имуносупресираните деца могат да получат болести като морбили в кабинетите си от други деца, които не са били ваксинирани.

С изключение на защитата на децата от опасните решения на родителите им, тези причини не се различават от тези, дадени от лекари, които няма да лекуват хора, които отхвърлят ваксината COVID-19: Те не искат пациентите им да умират от болест, която може да бъде предотвратена и те искат да защитят имуносупресираните. Все повече дейности, училища, пътуванията и други социални дейности изискват ваксинация и срещу COVID-19.

Неотдавнашно проучване на CNBC/Change Research показа, че от 29% от неваксинираните американци 83% никога не планират да получат ваксина срещу COVID-19, до голяма степен въз основа на недоверието към правителството и страховете от странични ефекти на ваксината, които са значително завишени или дори измислени в онлайн кампании за дезинформация.

За д-р Алиса Бургарт, биоетик и педиатричен анестезиолог от Станфордския университет, когато става въпрос за здравни специалисти, които решават дали да лекуват неваксинираните, не всичко, което се усеща като правилно, всъщност е добро. "Мисля, че важното нещо, което трябва да се признае, е, че понякога нещо може да се усеща като правилно, но всъщност е морално погрешно".

Повече от година след като здравните работници на САЩ на фронтовата линия срещу COVID-19 бяха поздравени като герои с ръкопляскания от прозорци и балкони, на някои сега им се дава паник бутони в случай на нападение, преди да излязат на публично място от страх на тормоз, пише АП.

В цялата страна лекарите и медицинските сестри се сблъскват с враждебност, заплахи и насилие от страна на пациенти, гневни заради правилата за безопасност, предназначени да предпазят всички.

"Сега сме тормозени и ни осмиват за това, което се опитваме да направим, което е просто потискащо и разочароващо", коментира д-р Стю Кофман, лекар от спешното отделение в Далас.

Медицинският център Кокс в Брансън в Мисури започна да дава паник бутони на 400 медицински сестри и други служители, след като нападения годишно се утроиха между 2019 и 2020 г. на 123, каза говорителка. Една медицинска сестра трябваше да получи рентгенова снимка на рамото си след атака. "Толкова много медицински сестри казват: Това е само част от работата, но не, това не е част от работата."

Някои болници са ограничили броя на публичните входове. В Айдахо медицинските сестри се страхуват да отидат до магазина за хранителни стоки.

Лекари и медицински сестри в болница Coeur d'Alene, Айдахо, бяха обвинени в убийство на пациенти от наскърбени членове на семейството, които не вярват, че COVID-19 е реален, каза говорителят на болницата Кейти Бобит. Други са били обект на тормоз и слухове, разпространявани от хора, ядосани от пандемията.

"Нашите здравни работници почти се чувстват като ветерани от Виетнам, уплашени да влязат в общността след смяна", каза Бобит.

През уикенда на Деня на труда в Колорадо минувач хвърли опасна течност върху медицинска сестра, работеща в мобилна ваксинална клиника в предградието на Денвър. Друг човек в пикап се затича и унищожи табели, поставени около палатката на клиниката.

Около 3 от 10 медицински сестри, участвали в проучване този месец от организация на профсъюзи на медицински сестри в САЩ, съобщиха за увеличаване на насилието.

Мишел Джоунс, медицинска сестра в отделение за интензивно лечение на COVID-19 в Уичита, Канзас, каза, че пациентите идват уплашени, понякога няколко от едно и също семейство и често близо до смъртта. Роднините им са ядосани, мислейки, че сестрите и лекарите ги оставят да умрат.

В САЩ кризата с COVID-19 накара хората да се държат лошо един към друг по много начини.

Няколко души бяха застреляни при спорове за маски в магазини и на други обществени места. На заседанията на училищни настоятелства избухнаха свади. По-рано този месец в ресторант в Ню Йорк избухна сбиване заради изискването клиентите да покажат доказателство за ваксинация.

Д-р Крис Сампсън, лекар от спешното отделение в Колумбия, Мисури, каза, че насилието винаги е било проблем в спешното отделение, но ситуацията сега сериозно се влошава през последните месеци.

Д-р Ашли Когинс от Регионалния медицински център "Свети Петър" в Хелена, Монтана, каза, че наскоро е попитала пациент дали иска да бъде ваксиниран. "Той каза: "F..., не" и аз не попитах повече, защото не искам да ме нападнат", каза Когинс. "Знаете ли, това е странно време в нашия свят и уважението, което сме изпитвали един към друг, уважението, което хората са имали към грижещите се, лекарите и медицинските сестри - го няма и това прави тази работа много по-трудна."

Когинс каза, че пациентът ѝ е казал, че "иска да удуши президента Байдън" заради ваксинациите, което я накарало да смени темата. Тя каза, че охраната сега отговаря за прилагането на правилата за маски за посетителите на болницата, така че медицинските сестри вече не трябва да казват на хората да напуснат.

Враждебността затруднява и без това стресиращата работа.

"Мисля, че едно нещо, което видяхме и чухме от много от нашите хора, е, че е наистина, наистина трудно да идваш на работа всеки ден, когато хората се държат лошо едни с други", каза д-р Кенси Грейвс, лекар от Университетската болница на Юта в Солт Лейк Сити. Ако трябва да се биеш с някого за носене на маска или защото нямат разрешение да посетят някого в болницата по обективни причини, това е стресиращо.


Поставете оценка:
Оценка 1.8 от 30 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    72 9 Отговор
    Медийната пропагандна помия продължава с пълна сила, няма да се чипирам
  • 2 ПазарЖик

    57 3 Отговор
    Нямам път към америка.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 осигурен

    89 4 Отговор
    А здравните осигуровки на платците,отказват ли?
  • 5 др Гей Билтс

    43 3 Отговор
    Аз още преди 10г спрях да плащам здравни осигуровки на прогнилата система. Обмислям скоро и ДДС да не плащам.
  • 6 Е те

    34 6 Отговор
    В случая, добре че не сме толкова развита държава, че да видим краха на една империя. Но светът ни ще пострада.
  • 7 Др Питанков

    62 3 Отговор
    Като са ваксинирани значи че са здрави. Какви глупости. Неваксинираните ако спрът да си плащат осигуровките какво ще стане?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 джаба

    46 2 Отговор
    ИЗГОНЕТЕ МУСТАФАТА,КОЛКОТО ПО РАНО ТОЛКОВА ПОВЕЧЕ ДЕТСКИ ЖИВОТА ЩЕ СПАСИТЕ
  • 10 Грульо

    52 7 Отговор
    Тез не са за лекари щом не щат да лекуват болни. Да ги уволнят дисциплинарно! :D

    Коментиран от #19

  • 11 Коментар

    60 3 Отговор
    Ненормалната докторка явно не е чувала за правата на човека, за женевската конвенция и за хипократовата клетва???!!!
    Неуважаема муриканска докторке (пък и всички мислещи като теб), моля обяснете ми, как когато сте ваксинирана и лекувате неваксиниран пациент, ще се заразите, или ще заразите някого???
    Оставете ваксинациите да бъдат право на свободен избор! Всички останали действия, забрани и дискриминации може и ще доведат до бунтове и гражданско неподчинение!!!
    Крайно време е отговорните за ковид фашизма да си понесат последствията!!!

    Коментиран от #15, #45

  • 12 КОВИД ГЕНОЦИД

    50 2 Отговор
    "...пациенти, които отказват да се ваксинират, застрашават себе си и всички, с които влизат в контакт..." - и вакснатите могат да се разболяват и заразяват. Стига с тези ЛЪЖИ и ПРОПАГАНДИ.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 no name no face no number

    25 8 Отговор
    сащ да правят като вентилатора от тях никакъв пример Не трябва да взимаме. Те са ужаса на тази планета
  • 15 др Гей Билтс

    22 1 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Ти като си чувал, да не мислиш, че от десителетия тия "права" имат някаква стойност извън книжките, дето са написани. Не се заблуждавай, никога няма да ни се гарантират някакви права, още повече ние сме източноевропейци, втора ръка хора в на западняците очите. Запасявайте се с бързооборотни стоки и минавайте на бартерба размяна. Аз вече се подготвям, защото знам, че с писане по форумите нущо няма да стане.
  • 16 нашия

    31 2 Отговор
    Цонева не може ли малко по-информирано да подхождаш към това което преписваш и превеждаш....1-новината е от неконкретен автор,2-във щата флорида е ЗАБРАНЕНО с федерален закон да се изискво ваксиниране по какъвто и да е повод освен по собствено желание...ииии много други неистини са в тази зле скалъпена статийка.....????????ако докторката поставя такива условия нали се сещаш ,че нарушава федерален закон,,,и няма да продължавам повече .....
  • 17 ИСТИНАТА

    14 5 Отговор
    ДОКТОРИТЕ ОТ АМЕРИКА ДА ХОДЯТ В СЕВЕРНА КОРЕЯ НА СПЕЦИАЛИЗА ЦИЯ
  • 18 резервист

    28 2 Отговор
    ПОЧНА СЕ! пРОЧЕТОХ САМО ЗАГЛАВИЕТО НО НАТАТЪК ВСИЧКО МИ Е ЯСНО БЕЗ ДА ЧЕТА !
  • 19 нашия

    23 2 Отговор

    До коментар #10 от "Грульо":

    приятел това е частна практика ...как и кой да я уволни...???!!!може само да и бъдат спрени правата защото нарушава щатски закон на Флорида...който забранява изискване на ваксиниране по какъвто и да е повод....
  • 20 Кофти реклама си правят пандениците

    31 1 Отговор
    От статията разбрах едно МИНИМУМ 170 000 000 души в щатите не са си и помисляли да се ваксинират. Въпреки огромния натиск.

    Коментиран от #24, #25

  • 21 На мен

    6 2 Отговор
    ми искаха PCR тест преди преглед тук, в БГ.
  • 22 Уса

    15 1 Отговор
    Ползвам руски лекари в сащ а не американски.С американските съм имал много ядове и губене на време,повечето от тях не знаят какво правят и за какво са там.Учтиви са и много приказват,но накрая нищо.Стават само за търговци
  • 23 Тра-ла-ла

    25 1 Отговор
    Скоро не бях чел по- голяма глупост! Какво ли още ще доживеем? 😂😂😂
  • 24 "И все пак

    5 13 Отговор

    До коментар #20 от "Кофти реклама си правят пандениците":

    много хора, особено в селските райони и районите с мнозинство на малцинствата, остават скептични към ваксините, въпреки тяхната ефективност."

    Коментиран от #31

  • 25 нашия

    23 1 Отговор

    До коментар #20 от "Кофти реклама си правят пандениците":

    добре си разбрал...и аз това разбрах и се чудя къде са 70%-те процента на Джо Байдън след като от 350 000 000 население 170 000 000 не са ваксинирани а има и голяма част от населението/децата/ които не подлежат на ваксиниране....та и Джо май ,че послъгва с процентите...>>>!!!!
  • 26 Хипократ

    23 1 Отговор
    Де да бяхте "въстанали" така и срещу производителите на вируси, ама не става, там бият яко... Май и клетвата забравихте, абе добре че няма чумна епидемия, че първи ще се скриете в миши дупки.
  • 27 😷😷😷

    28 1 Отговор
    Това не са "лекари", това са дилъри на "ваксини"! А в България пет болници отказаха прием на мъж с двойна бронхопневмония, защото нямал ковид !?
  • 28 Ян Палах

    4 11 Отговор
    Браво!Днес в САЩ, утре и у нас.
  • 29 Ха ха ха🤣

    3 23 Отговор
    Точно така се прави! Антиваксърите казват, че вирус не съществува, а е само една измама... Сега ще видят, "кон боб яде ли". И в България трябва да възприемат тази практика.

    Коментиран от #32

  • 30 Хипократ

    12 2 Отговор
    Хипократ се върти в гроба.
  • 31 Скептик

    7 0 Отговор

    До коментар #24 от ""И все пак":

    По скептичен съм към сертификатът отколкото към ваксината.можеха да я направят задължителна,защо не я правят задължителна? Защото после се обезмисля ковид паспорта?
  • 32 Не брат

    8 1 Отговор

    До коментар #29 от "Ха ха ха🤣":

    Не брат, казваме, че ВАКСИНА не съществува, или поне нямаме достъп до нея, капиш? Експериментални препарати бол.
  • 33 Ха ха

    10 2 Отговор
    За какво да се ваксинираме като не са ефикасни тези ваксини.
  • 34 Ихааа

    8 1 Отговор
    Заглавие: "Американските лекари отказват да лекуват неваксинирани"

    Десетина доктора са "Американските лекари"? Демек, всичките? До един?

    Абе, в тия пусти щати, щом имат само десетина доктора... Ами... Да си внесат малко отнякъде?
  • 35 Ттъпо

    12 2 Отговор
    Това вече е абсолютна простотия. Ковида ще мине и си замине, но срама от постъпките във време на криза ще остане за цял живот. Цял живот ще помнят, че се се огънали и че не са истински специалисти, нито истински хора.

    Коментиран от #38, #42

  • 36 ЕВРО НЮЗ

    5 2 Отговор
    😁😁😁😁😁 Иха, чакайте бе. Нали ваксаните са блиндирани, защитени. Какво лечение търсят в болниците. НЯМА, НЯМА, НЯМА, НЯМА ДА ОБОТЕТЕ НИКОЙ ОТ ФАМИЛИЯТА МИ. . . Леле колко сте елементарни..????
  • 37 Правилно

    2 17 Отговор
    В България неваксинираните трябва да си плащат лечението, а не да се ползват от вноските на всички

    Коментиран от #40, #44

  • 38 История

    8 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ттъпо":

    Ще замине, като Испанския. Ако вече не го е направил отдавна, ама още ръкопляскаме след спускането на завесата, и на празна сцена...

    Две години "иху" - и после... тихо. Сериозно - първите му две години - 1918, 1919-а - данни, снимки, абзаци... Третата - 1920-а... Бележка под черта в Историята. Изречение - две.

    Ровете, търсете, питайте... какво става с Испанеца на третата му година...? Тишина.

    А Кромида не може да му стъпи на малкия пръст. За България жертвите ги дават 50 000 - 80 000... На тогавашното ни население. След Балканските войни. А, и в края на - и ДВЕ години след Първата Световна. И не, не сме били 60 милиона.

    Така че, Кроми заминава в Историята, независимо колко му се радват от СЗО, от Шмайзер - и родните списвачи.

    Само дето, век по късно, имаме Интернет. И информацията не се губи. Имена, светила и изказвания... Ще ги помним навеки.
  • 39 айде бе

    1 0 Отговор
    ЗНАЧИ са закъснели,.. нашите от кога го правят...
  • 40 ЕВРО НЮЗ

    4 0 Отговор

    До коментар #37 от "Правилно":

    Да аз ще си плащам ако ми се наложи. Независимо че плащам осигуровки в Италия и България за да съм сигурен че доктора ще си свърши работата.. Само не ми е ясно защо останалите трябва да плащат дрогата на Тестер Ковидарите а после и лечението
  • 41 миро

    2 0 Отговор
    ако лекар откаже да ме лекува по тази причина отива при създателя на момента.
  • 42 Рокер

    4 0 Отговор

    До коментар #35 от "Ттъпо":

    Като са почнали в този дух, за да са праволинейни и логични тези "лекари", трябва да откажат да лекуват катастрофирали мотористи. Но не го правят, защото при ковида определено се вижда някаква тенденция и тя е само една - да накарат възможно най-голям брой хора и то по най-бързия начин да се ваксинират. В това спор няма, но причината не е 100% ясна. Това, че го правят заради грижа за здравето на хората отпада автоматично след отказа да лекуват неваксинирани.
  • 43 МЕДИУМ

    1 0 Отговор
    Продават се фалшиви сертификати за направена ваксинация.
  • 44 yordan

    2 0 Отговор

    До коментар #37 от "Правилно":

    АКО НИ МИ ИСКАТ ДА ВНАСЯМ ОСИГУРОВКИ НЕ Е ПРОБЛЕМ .АМА НИ ИСКАТ ТАКА ЧЕ ТВОЙТО НЯМА КАК ДА СЕ СЛУЧИ
  • 45 Браво бе

    0 0 Отговор

    До коментар #11 от "Коментар":

    Как не са те изтрили още. Браво. Я пиши каква е тайната, че аз като напиша лично мнение с думи като мутри и фашизъм в комбинация с маски, ваксини и ограничения много бързо ме трият.
  • 46 Да чукна на дърво

    3 1 Отговор
    Карах някаква Ковид пневмония в края на миналата година и от тогава до сега не съм се ваксинирал, не слагам маска и на носа, защото не мога да дишам и ме подлудяват, не се държа като луд да се карам с хората и да ги бутам защото са до мен плътно, даже ако е някое гадже ми е готино да сме по близки и до момента, да не дърпам дявола за опашката, не съм се разболявал повторно. В колектива всички работим, ядем и пием в една стая и никой не го е повторил. Дори единия миналата година разбра, че го е карал само защото му намериха антитела при профилактично изследване, иначе един ден не се е чувствал зле, а още един разбра, че е болен само защото загуби мирис и вкус за няколко дни. Е сега ако продължаваме да сме здрави за какви задължителни ваксинации и сертификати говорим, ограничения да пътуваме и ходим на ресторанти, пък дори и лекари да отказват да ли лекуват? При положение, че някакъв процент от ваксинираните получават като при повечето лекарства странични нежелани ефекти и дори образуват тромбози и умират, това не значи ли, че зорлем искат здрав човек да ме разболеят с възможност да умра? И това на фона на разболели се и умрели от вируса дори и след пълния цикъл на ваксинация. Хайде малко по сериозно моля.