Last news in Fakti

1 Октомври, 2021 12:39 2 229 19

МОН: Учителите да носят маски в час, да се тестват всяка седмица

  • мон-
  • учители-
  • маски-
  • носят -
  • в час-
  • тестване-
  • всяка седмица

Цял випуск да минава онлайн, ако в него има 10% ученици болни от коронавирус, предлагат от ведомството

МОН: Учителите да носят маски в час, да се тестват всяка седмица - 1
Снимка: EPA/БГНЕС

Учителите да бъдат с маски дори и по време на часовете в клас. Добре е веднъж седмично целият персонал на едно учебно заведение да бъде тестван за COVID-19. Това са препоръки от МОН, отправени в писмо до регионалните управления на образованието, заради усложнената COVID- ситуация у нас. В момента маските в класните стаи не са задължителни за педагозите, когато спазват дистанция от поне 1,5 м от учениците. За тестването от образователното ведомство ще осигурят безплатни тестове чрез Регионалните здравни инспекции.

Предлага се целият випуск да преминава към обучение от разстояние, ако в него има 10% ученици, болни от коронавирус. При обявен тъмночервен сценарий за съответната област, всички извънкласни дейности трябва да се провеждат онлайн или да се отложат. Към момента такава област е Габрово.

Новите препоръки на МОН са в резултат от повишената заболеваемост в страната. Към днешна дата 1.03% от учителите и 1.01% от учениците и децата са под карантина. Най-висок е процентът карантинирани преподаватели в Габрово – 1,95%, а най-нисък в Кърджали – 0,55%. Най-много ученици отсъстват заради карантина в Перник – 1,89%. Данните показват почти двойно увеличение в дела на карантинираните педагози спрямо началото на учебната година - към 17 септември т.г. те са били 0,66%. Троен е скокът при учениците. На 17 септември карантинираните сред тях са били 0,31%.

Към момента под карантина са 490 групи в детски градини и паралелки в училища. На този етап изцяло в онлайн обучение са две детски градини – в Монтанска и Видинска област, както и едно училище в област Пазарджик.


Поставете оценка:
Оценка 1.3 от 14 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Последния Софиянец

    29 2 Отговор
    С Кирчо ще реформираме цялата система, щото учениците дето идват сутрин в моето заведение не могат да прочетат менюто и да си сметнат парите.Такива младежи какво ще правят в живота?!

    Коментиран от #13

  • 3 Майна

    45 1 Отговор
    Идиоти!!!! Какъв ТЕСТ , кат той не е направен за откриване на вируси и КОРОНАВИРУСИ ,а използван за инсценирането на ПЛАНДЕМИЯТА....ДОРИ и СЗО го призна
  • 4 Грульо

    37 1 Отговор
    МОН да си слагат маските, да не плещат глупости. :D
  • 5 Факт

    13 9 Отговор
    С това правителство Радев губи изборите!

    Коментиран от #8

  • 6 Умишлено "подлудване"

    30 1 Отговор
    И кво печелим в крайна сметка? Деца и учители които са за Курило.Ние,Останалите - също.И това ли ви беше Великият Капитализъм?
  • 7 Псевдоним

    29 0 Отговор
    От МОН отчитат дейност на гърба на учителите и учениците. Добре че е ковид та и на най-големия глупак да му светне, че тази система обслужва най-безполезните хора и се опитва да се възпроизведе/за пореден път/ на гърба на всички останали.
  • 8 Радев ги е спечелил отдавна изборите

    7 3 Отговор

    До коментар #5 от "Факт":

    Ти мисли за авариен изход,герберо седесарче,набра ни се на нас "мързеливите унтерменши" твърде много.Сънувай Белене и други кошмари..
  • 9 KO19

    20 0 Отговор
    Николай Денков - служебен министър и зам. министър във втория кабинет на Борисов е отявлен фашист, подчинен на глобалистите.
    Няма да секне желанието му да репресира тези, които може.
  • 10 фашага

    28 0 Отговор
    От МОН да се ваксенират по три пъти на ден и децата им също !
  • 11 Анонимен

    27 2 Отговор
    Грипна епидемия се обявява в случаите, когато заболяемостта от грип и ОРЗ в национален мащаб достигне 200 заболели на 10 000 души население. Затварят училища и прочее при повече, а при КОВИД минаваме в тъмночервена зона при 500 заразени на 100 000 население! И защо и МОН не правят разлика между заразен и болен?! Каква е разликата между КОВИД и грип?! Като всъщност не знаем дaли e грип и/или кoрoнaвируc?! И ПЦР теста не ги различава! Или греша?!
  • 12 Искам

    21 1 Отговор
    Министъра да сложи маска и да говори така7 часа Миналата година подлъгаха учителите да си направят тестове-да можели учениците да бъдат присъствено Имаме някаква нова Плашеща статистика-на карантинирани-заради едно дете/не е задължително да му има нещо/- 30 в къщи Препоръките знаете къде...
  • 13 РЕФОРМИТЕ

    2 8 Отговор

    До коментар #2 от "Последния Софиянец":

    Щe прeдлoжaт ли ПП и ИТН
    реформи в образованието?

    "Който се учи,
    той ще сполучи"
    /Българска народна поговорка/

    Българите винаги са били известни с ученолюбието си!

    Никак не е случайно,
    че още в далечната 1860-та година,
    първият американски колеж в цял свят
    извън територията на САЩ
    е основан от американски мисионерки протестантки
    в България, в Самоков.
    Днес наследникът му в София
    е най-успешната гемназия в България!

    След 9.9.1944г.
    българското образование бе осакатено!
    Учебните програми бяха политизирани!
    Лансирани бяха преподавателите некадърни комунисти!

    В България, член на ЕС и НАТО,
    ще продължава ли в учебниците
    да се възхвалява соца, комунистите-терористи и МОЧА?

    Ще възстановят ли имената на училищата с дойстойните българи?
    Например в София 36-то СОУ било с името на ген. Иван Колев-
    "Орелът от Добруджа", чиято конница посякла
    вероломните руснаци и румънци!

    ПП и ИТН ще реформират ли бутафорните училищни настоятелства,
    или caмo щe прoдължaт Пoдмянaтa нa Прoмянaтa?
  • 14 нормално

    16 1 Отговор
    Гледат да си пробутат тестовете до декември, че после ще са други тестове и тия ще трябва да ги хвърлят.
  • 15 СВОБОДА ЗА БГ

    14 1 Отговор
    ТРЯБВА ДА СЕ ЗАПАЛИ МОН И МИНИСТЪРА ДА БЪДЕ ЛИНЧУВАН !
    СМЪРТ ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ САТАНИСТИ!!!
  • 16 Българин

    12 0 Отговор
    Първо калинките в МОН да почнат да носят маски и второ мисля, че е крайно време ако не друго то поне да научат разликата между болен и заразен!
  • 17 От МОН

    3 1 Отговор
    да го дхат!!!
  • 18 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 1 Отговор
    Явно...идва време за нова национална стачка на учителите.
  • 19 Машала

    1 0 Отговор
    Великите мислители от МОН да заповядта в класните стаи. Да ги видя как 6-7 часа ще фъфлят и плюят в една маска. И с какви пари ще сменят маските на 4 часа? С тия парцали от задния джоб ли мислят да ни залостят по цял ден. И да не мислят, че учениците са с маски. Само за снимки и пред камера. Кое дете ще вържеш цял ден с маска. И да пее и да бяга. А тия дистанции са умопомрачителни. Няма такова животно. А дистанционното обучение е само за хвалба на МОН и на някой "велики" учители. Особено с този велик безплатен софтуер, който ни "гарантира" МОН за велики постижения. Жалка картинка е нашето образование. А през последните две години направо го довършиха! В крайна сметка ще се окаже, че този вирус не убива хората толкова физически колкото интелектуално.