Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 15:15 2 654 5

10 съвета за начинаещи във фитнеса

  • фитнес-
  • начинаещи-
  • здраве-
  • тренировки-
  • кардио-
  • здравословно хранене

Отскоро сте фитнес ентусиаст, по-добре да не рискувате здравето си

10 съвета за начинаещи във фитнеса - 1
Снимка: Shutterstock

Много често хора, които тренират за първи път или са начинаещи във фитнеса, допускат колосални грешки, които не само могат да ги откажат от спорта, но и могат да окажат сериозни последствия върху физическото им здраве, пише trafficnews.bg

Ако отскоро сте фитнес ентусиаст, по-добре да не рискувате здравето си, а да спазвате следващите 10 съвета за безопасни тренировки.

1.Не копирайте другите

Не копирайте тренировките на най-известните културисти от списанията и не повтаряйте упражненията на напредналите във вашия фитнес. Тези тренировъчни програми са за хора с богата фитнес култура и дългогодишен опит. Не са за начинаещи.

2.Планирайте предварително тренировките си

Най-добре е да започнете с 3 тренировки седмично, като в една тренирайте всички мускулни групи (1 упражнение за всяка мускулна група).

3.Поставете си реалистични цели

Всички знаем, че няма как за 2 месеца да се сдобиете с тялото, което желаете. Този спорт изисква постоянство и воля, добра храна и достатъчно почивка.

4.При възможност ползвате услугите на професионалист

Ако това е първото ви влизане във фитнес някога, то най-вероятно нямате идея какво трябва да правите. Вместо да гадаете, потърсете помощта на фитнес треньор, който да ви научи на базисните неща (правилна техника, правилно дишане, какви и по колко упражнения да правите и т.н.).

5.Ценете времето си

Често срещам хора, които, вместо да тренират, идват в залата, за да си приказват или просто да се мотаят. Но тренировката ви не е времето от деня, през което да се социализирате. Влезте в залата, свършете си работата и след това вече излезте с приятели.

6.Съсредоточете се върху изпълнението на упражненията

Не пренебрегвайте правилната техника при изпълнение на упражненията, защото рискувате да си навлечете лоши контузии. Изпълнявайте всяко упражнение бавно и технично, без да се натоварвате до максималните ви възможности. В началото по-важно е да заучите правилното изпълнение.

7.Съревновавайте се единствено със себе си

Никога не се сравняваме с другите хора, защото всеки има своите генетични заложби. Сравнявайте се единствено със вчерашното си Аз.

8.Започнете от малко към голямо натоварване

Много начинаещи във фитнеса се хвърлят на дълбокото и използват най-тежките и сложни фитнес методи и принципи. Като начинаещ заложете на традиционната пирамида (а не обратната). При начинаещите се постига хипертрофия (увеличаване обема на мускулите), дори при натоварване 50-60% от максималното. Затова не е нужно да се напъвате от самото начало.

9.Правете кардио занимания

Задължително завършвайте всяка тренировка с кардио. Така развивате нервната система и подготвяте сърцето и дробовете за по-големите натоварвания, които ви предстоят.

10.Хранете се здравословно

На 10-то, но не и на последно място по важност, е храната. Колкото и да сте стриктни в тренировките, без балансирано изграден хранителен режим сте за никъде. Ако храненето не е съобразено с фитнеса, няма да възстановявате натоварена мускулатура и ще се чувствате винаги изморени.


Поставете оценка:
Оценка 4.7 от 3 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 нюзрум

    5 0 Отговор
    1. Правете кардио извън фитнеса, поне 6 месеца по-рано. Може с бягане, може и друг спорт.
    2. Първо се започва с 2 тренировки / седмично, като се правят основни упражнения за всички големи мускулни групи.
    После всичко останало. Трафикнюз да си гледат трафика.
  • 2 сила

    14 3 Отговор
    ФИТНЕСИТЕ СА ЗА КОМПЛЕКСИРАНИ ПОЛУИДИОТИ....ХОДЕТЕ ПЕША,КАРАЙТЕ КОЛЕЛО И ПРАВЕТЕ ИЗЛЕТИ СРЕД ПРИРОДАТА....не се завирайте в миризливи потни и опърдяни дупки
  • 3 Бизонът

    1 2 Отговор
    Начинаещи сме във всичко, ах бизон, за кого и за кога ги сложи тез дънки, дърти не пущат във фитнес залите, трябва да минеш, през 7 годишно, пластично обезформяне, да те научат на английски, може би, на качващ реклами безполезни като самия тебе и тогава, слагаш каквото имаш подръка и започваш, аууууу, красота ме изяла, да ама не, дърта съм,ако пък съм млада, съм и грозна, ужасно е.....!
  • 4 Мисля

    3 0 Отговор
    Задължително се изкъпете и ползвайте дезодорант.Има хора миришат на скунксове.Ползвайте кърпа,гадно е да легнеш в потта на някой.Не говорете силно,новобранците винаги се забелязват.
  • 5 Гадно е и на,

    5 0 Отговор
    някоя. мазна глава с пърхут....!