Last news in Fakti

6 Октомври, 2021 19:56 3 409 19

Пушачите живеят 10 години по-малко

  • пушене-
  • тютюнопушене-
  • смърт-
  • заболяване-
  • бели дробове-
  • продължителност на живота-
  • цигари

Черната статистика посочва, че над 6 милиона души умират ежегодно от болести, свързани с пушенето

Пушачите живеят 10 години по-малко - 1
Снимка: Shutterstock

Продължителността на живота на пушачите е с 10 години по-ниска спрямо тази на непушачите. Това разкри унгарският кардиолог д-р Емил Толди–Шедел по време на Втората международна медийна среща за намаляване на вредата от тютюна. В конференцията участваха здравни експерти от цяла Европа, пише Флагман.бг.

Според данните, оповестени от д-р Шедел, над 6 милиона души умират ежегодно от болести, свързани с пушенето, като над 10% от смъртните случаи са на хора над 30-годишна възраст.

Между 42 и 55% от пушачите искат да се откажат от вредния си навик, но не успяват заради зависимостта си към никотина. Едва 5% от хората успяват да спрат цигарите завинаги без допълнителна помощ.

Само 8% пък успяват да спрат да пушат с помощта на никотинови лепенки. Намаляването на изпушените кутии на ден също не помага за намаляване на рисковете. „Хората погрешно смятат, че намаляването на броя изпушени цигари на ден намалява и риска от възникването на болести, свързани с пушенето. Не е така – рискът намалява, и то след години, само ако те напълно спрат цигарите“, обясни и проф. Борислав Георгиев, началник на Клиниката по кардиология в Национална кардиологична болница в София. Той посочи, че около 60% от пушачите искат да спрат след сърдечно – съдов инцидент, но за съжаление не го постигат. Дори и в риск, те не се отказват от вредния си навик.

„Над 48% от пациентите с коронарна болест, 72% от тези с периферна артериална болест и над 57% от пациентите с инсулт продължават да пушат след инсулта, което е впечатляващо висок процент. Затова трябва да помислим и за прилагане на подхода за намаляване на вредата от тютюна, защото не можем да изоставим тези пациенти“, сподели унгарският кардиолог.

Заради затруднението, което пушачите срещат в борбата с цигарите, здравните експерти посочват, че роля за намаляването на риска от тях могат да имат бездимните алтернативи на цигарите. Такива са бездимните устройства с нагряване на тютюн и електронните цигари с никотинова течност, при които рисковете намаляват. Част от хората, избрали тях като алтернатива, след това дори успешно спират цигарите.

Председателят на Българското научно дружество по фармация проф. Георги Момеков подчерта, че трябва да се търсят практични подходи за намаляване на вредата от тютюнопушенето, тъй като голяма част от пушачите не могат или не искат да се откажат от навика си. „Намаляването на вредата означава да се намали експозицията на индивидуалния човек и броят на хората, които употребяват цигари, за да има обществена полза”, каза той. Такъв подход е преминаването към бездимни устройства с нагряване на тютюн.

„Удоволствието при използването на устройство с нагряване на тютюн е съпоставимо с това на пушенето на цигара, там количеството никотин е подобно. Пушачите няма да получат същото удоволствие, ако си пръскат спрей, или дъвчат дъвки с никотин“, обясни проф. Момеков. По думите му, с бездимните устройства се намалява и вредата за здравето на пасивните пушачи, тъй като при употребата им не се отделя цигарен дим с хилядите вредните вещества, които се образуват при горенето на тютюна в цигарите.

„Голяма грешка е да се смята, че пасивното пушене се дължи на издишания дим от устата на пушача. Огромният процент експозиция на пасивния пушач идва от тлеещата в пепелника цигара”, разясни експертът.

Той сравни горящата цигара с ходеща колба и малък химически реактор, в които има ацетон, амоняк, арсеник, бутан, въгледонен окис, толуол и още над 7000 вредни и потенциално вредни вещества, които се отделят при горенето на тютюна. Колкото по-висока е температурата му, толкова повече вредни вещества се отделят.

Експертите: Проблемът е в горенето

Когато обаче тютюнът само се нагрява, броят на вредните вещества намалява значително от общо над 7000, които се отделят иначе в цигарения дим, посочи проф. Виктор Гуревич, ръководител на Катедрата по атеросклероза на Научния, клиничен и образователен център по кардиология в Медицинския факултет на Санктпетербургския държавен университет в Русия.

„Това означава, че има намален риск, намалена вреда и вероятно ползи за бъдещето, ако пациентът употребява такъв продукт вместо да продължава да пуши цигари“, уточни австрийският пулмолог проф. д-р Волфганг Поп.

Проф. Момеков посочи още че, според международните изследвания в аерозола на устройствата с нагряване на тютюн не се отделят двата най-опасни компонента в дима - катрани и въглероден окис. Липсата на въглероден окис може да е от полза за пациентите с ХОББ и по-конкретно за пациентите със сърдечно-съдови заболявания, обясни пък австрийският пулмолог д-р Поп.

„Когато се използва продукт без горене, рискът от развитие на рак и може би ХОББ, може да се намали значително, както и темпът на влошаване и прогресия при болестта и белодробните инфекции, до които води пушенето”, посочи той.

Проф. Гуревич пък разкри, че именно цигарите са най-големият враг на сърцето и кръвоносните съдове, а не кръвното налягане. Той посочи, че честотата на възникване на инфаркт на миокарда е 6 пъти по-висока при жените и 3 пъти по-висока при мъжете, ако те пушат по кутия на ден в сравнение с тези, които не пушат. 1/3 от сърдечно-съдовата смъртност се дължи на тютюнопушене.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 17 годишен

    10 5 Отговор
    Аз не пуша и нямам намерения да пуша в бъдеще
  • 2 Айде бе

    25 2 Отговор
    Дядо ми Анастас умря на 88 и само в ковчега го видях без цигара в устата..

    Коментиран от #4, #7

  • 3 Абе

    20 1 Отговор
    В едно село имало погребение и един човек пита "Пушеше ли покойника?" - Не пушеше... На другия ден пак погребение и пак пита "Пушеше ли покойника?" - Пушеше много... - Е.. един ден разлика....

    Коментиран от #17

  • 4 Сатана

    8 0 Отговор

    До коментар #2 от "Айде бе":

    Винаги съм се чудил,защо по филмите дават на осъдения на смърт цигара преди да го екзекутиран?
  • 5 Кольо,

    20 0 Отговор
    А от алкохол пиячка сигурно умират двойно повече!!!!
    Хайде сега някой да ми обясни че аз съм прост, защо на цигарените кутии от няколко години има такива меко казано страшни картинки а на етикетите особено твърдият алкохол няма и не пише че алкохола убива!!!!
    А между другото алкохола е лош съветник и от него последствията са къде по трагични!!
    Катастрофи пиянски свади убийства......
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Fortnite

    7 4 Отговор

    До коментар #2 от "Айде бе":

    Ако не пушеше щеше да е на 98 в ковчега,има разлика
  • 8 високо кръвно

    15 1 Отговор
    Айде стига! Имам си пример почина на 94 пушеше и без чашка не сядаше(Бог да го прости) .Сега чета и месото било вредно !?След двадесет години и то щяло да изчезне.Защо?Поздравявам майките по български на всички соросоиди.

    Коментиран от #9, #11

  • 9 Ниско кръвно

    9 2 Отговор

    До коментар #8 от "високо кръвно":

    Всичко е вредно,най-полезни са "ваксините",ГМО ,5G(кристално видео) и въглеродните квоти.
  • 10 Ventura

    7 2 Отговор
    Няма такова нещо! Нали всички умират от COVID бре серсеми! Или прогледнахте, че измамата е голяма а, журналята!.
  • 11 Грульо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "високо кръвно":

    Ако не пушеше, щеше да доживее до 104 и щеше да е спестил пари за още една голяма къща. :D
  • 12 Нали имаше

    3 0 Отговор
    полза от цигарите в този сайт го четох а сега е вредно,и няма да триете по горния коментар нямаше нищо нередно серсеми такива.
  • 13 Миро

    5 2 Отговор
    Храната е отровена. Въздуха е отровен. Водата е отровена. Стрес,напрежение... Цигарите са вредни. Това е така. Но какво е кафето без цигара. Какво е алкохола без цигара. Нищо не е. Забраняваме цигарите и ще разрешаваме тревата. Всичко е сметище но един хвърлен фас пречи повече. Абсурди пълни.
  • 14 Наркос

    4 1 Отговор
    Пълни глупости, дядо ми цял живот пушеше като комин и умря на 90.
  • 15 Човек

    1 2 Отговор
    То па един живот......

    Коментиран от #16

  • 16 Българин

    0 1 Отговор

    До коментар #15 от "Човек":

    Еми който както си го направи.. ;) хехе
  • 17 васик атанасова

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Абе":

    КАКЪВ Е ТОЗИ ТЪП ВИЦ ?
    ТО МОЖЕ ДА ПОЧИНАТ И В ЕДИН ДЕН
    НО ДА СА НА РАЗЛИЧНИ ГОДИНИ
    ЕДИНИЯ НА 80 Г А ДРУГИЯ НА 60 Г
  • 18 Чичо

    1 0 Отговор
    Преди двайсетина години професор Захариев на симпозиум в Пловдив показа резултатите от над десет годишно изследване за европейските държави относно вредите в съвременното общество. И единият от резултатите беше, че ежедневният стрес (и най-вече ставането сутрин по време на най-сладкия сън) вреди на човек повече, отколкото кутия цигари и половинка "твърдо" всеки ден. Ама кой да го чуе...
  • 19 Дедо поп

    2 0 Отговор
    Чада мои, Господ ви е дал една душа - да и угаждате. Не и ли угаждате, Той си я прибира...