Last news in Fakti

8 Октомври, 2021 11:31 18 202 8

Получавате инсулт, ако усетите това

  • инсулт-
  • здраве-
  • симптоми

Симптомите са по-малко зависими от вида му и повече от това къде точно се случва

Получавате инсулт, ако усетите това - 1
Снимка: shutterstock

Лекарите обясниха как се идентифицират три различни вида инсулти. Инсултът е мозъчна атака, която възниква, когато кръвоснабдяването на част от мозъка е прекъснато, което води до клетъчна смърт.

Съществуват три вида инсулт: исхемичен, хеморагичен и преходен исхемичен пристъп.

Експертите отбелязват, че симптомите на инсулт са по-малко зависими от вида му и повече от това къде точно се случва инсултът в мозъка и коя е увредената зона.

Основните симптоми на инсулт са: проблеми с движението и баланса, проблеми с речта, проблеми с паметта, концентрацията и мисленето, зрението, преглъщането, проблеми с пикочния мехур и червата, тежка умора.

Лекарите съобщават, че исхемичните инсулти най-често са причинени от атеросклероза, сърдечни заболявания или дисекция на артериите. Симптомите на такъв инсулт не се различават от основните симптоми, изброени по-горе.

Около 15 % от инсултите са хеморагични. Те са причинени от кървене в или около мозъка и се срещат по-често при хора на възраст между 45 и 70 години.

Двата основни типа хеморагичен инсулт са кръвоизливи в мозъка и кръвоизливи по повърхността на мозъка. При този тип инсулт някои хора получават внезапно, силно главоболие или болезненост в областта на шията, които също могат да бъдат придружени от повръщане. Основните признаци на хеморагичен инсулт обаче са същите като при други инсулти.

Преходна исхемична атака е известна още като мини-инсулт. Този тип инсулт е същият като обикновен инсулт, но симптомите не траят дълго.

Това е така, защото блокирането, което предотвратява притока на кръв към мозъка, е временно. Симптомите са същите като при други видове инсулт, пише сайтът Zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.1 от 34 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ТаУмВзе

    8 4 Отговор
    Това са симптомите на лют ракидзос, без мезе!
  • 2 Професора

    14 0 Отговор
    Така ше кажеш в петък и гледай утре навалицата хипохондрици в спешния център!
  • 3 Оziris

    12 8 Отговор
    Ви източват жизнената енергия с 5G!!!
  • 4 БАЙ Х@Й‼

    13 7 Отговор
    Ваксинираните да го прочетат два пъти ‼️/ след всяка доза/
  • 5 Миленоооо

    4 4 Отговор
    Мноооо си тъпа мааааа
  • 6 треска

    5 0 Отговор
    Годините са вече от 35 до 70
  • 7 Просветен илюминат

    0 0 Отговор
    При ПАРЕЗА НА ЛИЦЕВИЯ НЕРВ, т.е. при парализа на инервацията на лицевата мускулатура, в основата винаги е конфликтът "загуба на лице, да се изложиш" или "да бъдеш направен за смях". Често се определя погрешно като "мозъчен инсулт". След разрешаване на конфликта инервацията на лицевата мускулатура се възстановява. И тук съществува опасност от вторичен конфликт, тъй като поради парализата на лицето пациентът е убеден, че „е изгубил (привидно) лицето си”.



    Разликата спрямо така наречения бял и червен инсулт е следната: Белият инсулт се получава като парализа при ДХС, обикновено в резултат на парацентрален конфликт. Пациентите са бледи, хладни, в симпатикотония. Следователно са в конфликтно-активната фаза. Червеният инсулт винаги означава, че пациентът вече е в лечебна фаза и парализата е резултат от отока в ОХ. В този случай ОХ може да се намира например в медулата, под кортекса и контролният център е засегнат само временно от отока. Пациентите са горещи, имат мозъчен оток, имат апетит, спят добре и много, следователно са видимо в лечебната фаза, т.е. във ваготония.
  • 8 мамун

    0 0 Отговор
    чипосани донорчета