Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 22:31 21 994 3

Как да разбера дали съм бременна?

  • бременност-
  • симптоми-
  • ранна бременност

Вижте какви са симптомите за ранна бременност

Как да разбера дали съм бременна? - 1
Снимкa: Shutterstock

Признаците на ранна бременност могат да варират при всяка жена. Една може да почувства промени в тялото си още през първия месец след зачеване, а друга изобщо да не забележи никакви. Симптомите могат да включват:

  • пропуснат менструален цикъл,
  • повишена нужда от уриниране,
  • подути и чувствителни гърди,
  • умора и сутрешно гадене.

Най-сигурният начин да разберете дали сте бременна е да направите тест за бременност. Той измерва хормона човешки хорион гонадотропин (hCG), който започва да се натрупва в тялото ви от момента на зачеването и се повишава бързо след това. Обикновено обаче отнема около три до четири седмици от първия ден на последната ви менструация, преди в тялото ви да има достатъчно hCG за положителен резултат.

Домашните тестове ли са най-добрият начин да се провери за ранна бременност?

Домашните тестове за бременност обикновено са доста надеждни. Те се правят като уринирате върху малка тест лента и след това изчакате символа да се появи в прозорчето с резултатите. В него първо се появява една линия, което означава, че тестът работи и втора, ако е положителен. Винаги проверявайте опаковката и инструкциите на теста, за да се уверите, че го използвате правилно.

Кръвните тестове, които се правят в лаборатория са друг възможен вариант за проверка, като и за тях трябва да дадете време на hCG да се натрупа в тялото ви.

Има няколко признака, които биха ви помогнали да разберете, че сте бременна, но те варират при всяка жена. Ето кои са те:

Пропуснат менструален цикъл

Най-честият и ясен признак е пропуснат менструален цикъл. След зачеването, тялото ви произвежда хормони, които спират овулацията и отделянето на лигавицата на матката. Това означава, че цикълът ви е спрял и няма да имате отново менструация преди да родите.

Липсата на менструация обаче не винаги е признак, че сте бременна. Можете също така да пропуснете менструацията си от:

  • стрес;
  • хормонален дисбаланс;
  • диета;
  • прекомерни тренировки;
  • други фактори, които могат да причинят нередовен цикъл.

Често уриниране

Преди дори да ви закъснее месечният цикъл, може да усетите, че ходите до тоалетна по-често. Това се случва, защото в тялото си имате повече кръв от преди.

Когато забременеете, кръвоснабдяването ви се увеличава. Бъбреците филтрират кръвта ви и отстраняват излишните отпадъци, които напускат тялото ви като урина.

Умора

Много жени се чувстват необичайно уморени след зачеване. Това е заради високите нива на прогестерон в тялото. Както и други признаци на ранна бременност, умората намалява през втория триместър, но при много жени се връща в третия.

Как да разбера дали съм бременна?
Снимкa: Shutterstock

Сутрешно гадене и повръщане

Въпреки названието си, сутрешното гадене може да се появи по всяко време на денонощието и още две седмици след забременяване, или няколко месеца след това. Не всяка жена изпитва този симптом, а при някои жени може да има гадене без повръщане.

Гаденето по време на бременност е съвсем нормално, но то може да се превърне в проблем, ако се стигне до дехидратация.

Болезнени и увеличаващи се гърди

Когато сте бременна, гърдите ви е възможно да станат доста чувствителни на допир. Болката е подобна на тази преди менструация, но малко по-силна. Тази болезненост е временна и намалява, след като тялото ви свикне с повишените хормони. Също така гърдите ви може да се увеличат, а сутиенът ви да стане по-стегнат от нормалното.

Зърната ви също могат да започнат да потъмняват и да се увеличават.

Как да разбера дали съм бременна?
Снимкa: Shutterstock

Какви са някои от по-рядко срещаните признаци на ранна бременност?

Както при най-честите признаци, тези симптоми могат и да не се случат. Важно е да имате предвид, че всяка жена е различна и изпитва различни симптоми.

Зацапване (наричано още имплантационно кървене)

Въпреки че може да изглежда като лош знак, лекото кървене (зацапване) може да е знак, че вашият ембрион е имплантиран в лигавицата на матката. Имплантационното кървене представлява малки капки кръв или кафеникав секрет от влагалището. Обикновено се случва няколко дни след зачеването. То може да започне около времето на редовната ви менструация и да продължи няколко седмици или само няколко дни. Това кървене може да заблуди някои жени, че са имали лека менструация и не са бременни.

Силно желание за определени храни, постоянен глад или обратното - отвращение към храната

Някои дами започват да искат определени храни или да се чувстват гладни постоянно. Някои вкусове и аромати са по-предпочитани в ранна бременност, други могат внезапно да предизвикат отвращение.

Много жени казват, че изпитват вкус на метал в устата си, докато са бременни. Това може да се случва, когато ядете определени храни или без конкретна причина.

Главоболие и световъртеж

Главоболието и чувството на замаяност и световъртеж са често срещани след зачеване. Това се случва поради увеличаването на обема на кръвта и хормоналните промени в тялото.

Спазми

Можете също да изпитате спазми, подобни на тези преди цикъл. Ако те са главно от едната страна на тялото или са тежки, трябва да се свържете с вашия гинеколог незабавно. Това може да е симптом на извънматочна бременност или друго усложнение.

Промени в настроението

Тъй като хормоните ви продължават да се променят, може да почувствате и промени в настроението. Това е нормално и може да се случва през целия период на бременността.

Ако сте пропуснали менструация и смятате, че има вероятност да сте бременна, най-добрият начин да разберете със сигурност, е да си направите тест за бременност.

В случай на положителен резултат, свържете се с вашия гинеколог.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 8 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 Пепи

    6 2 Отговор
    Ако сте спала без бельо и коремът ви расте повече от преди.....
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.