9 Октомври, 2021 09:00 1 248 4

Системата за трансплантации трябва да се реформира

  • трансплантации-
  • здраве-
  • здравеопазване-
  • красимир янев-
  • лечение-
  • българия-
  • пациенти

1016 са българските граждани, нуждаещи се от трансплантация

Системата за трансплантации трябва да се реформира - 1
Снимка: Shutterstock

Ниският брой трансплантации у нас се дължи на нереформираната система и липсата на известяване за донорски ситуации. Няма как да бъдем включени в Евротрансплант с 5 или 10 донори годишно, заяви трансплантологът от Александровска болница проф. Красимир Янев, предаде БНР.

1016 са българските граждани, нуждаещи се от трансплантация. От началото на годината до момента е имало само 11 донорски ситуации. Причината е в нуждата от реформа, категоричен е трансплантологът от Александровска болница проф. Красимир Янев. „Има потенциални донори много, но донорските бази не ги подават. Проблемът е в липсата на донорски ситуации и той може да бъде решен с една добра реформа, защото всичко, което се случва от толкова много години насам е кампанийно.

В момента, в които една донорска база се активира по една или друга причина, подаде 5-6 донора в годината, в следващия момент ентусиазмът им затихва, вследствие… друга такава се активира, подава 3-4 и техният ентусиазъм затихва и така я караме от години". В Европейския ден на органното донорство и трансплантацията върви кампания на Здравното министерство и Медицински надзор за насърчаване на донорството.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 8489

    0 0 Отговор
    Доктора от Александровска болница Красимир Янев говори глупости.
  • 2 плюс минус

    2 0 Отговор
    То цялото българско т.н. здравеопазване трябва да се реформира.
  • 3 ВИметоНаВимето

    0 0 Отговор
    Добре е да се напомня , изтъква и подчертава , че при списък с чакащи за трансплантация , управляващите тогава и слугите им , са ЗАЧЕРКНАЛИ най-нуждаещите се и са направили трансплантация на някакъм си техен заместник - министър , чието ПРЕДИМСТВО БИЛО , ЧЕ Е от ГЕРБ !!! Помнето това и НЕ ГО ЗАБРАВЯЙТЕ !!!
  • 4 За протокола

    1 0 Отговор
    В някои държави пълнолетните граждани декларират собственоръчно съгласието си да станат донори и това го пише в личните им карти. Така, при нещастен случай, може да се действа експедитивно и да не се търси съгласието на близките.