10 Октомври, 2021 18:26 7 871 4

Симптоми при деменция

  • деменция-
  • здраве-
  • памет-
  • загуба на памет

Нормално е след 30-те да губим онази бързина на мисълта, с която сме свикнали, но...

Симптоми при деменция - 1
Снимка: shutterstock

Симптомите на деменция обикновено се проявяват много по-рано, но често не им обръщаме внимание.

Специалистите са единодушни, че е нормално, след 30-те, да губим онази бързина на мисълта, с която сме свикнали дотогава, тъй като мозъкът ни бавно и постепенно започва да се свива. Това свиване носи леко забавяне в скоростта на обработката и извличане на информацията. По-бавната мисъл обаче, не говори непременно за прогресивното заболяване.

При деменцията се наблюдава значителен спад на повече от една когнитивна област и тези промени влияят на ежедневието. Обикновено, освен проблемите с паметта, се проявяват проблеми в речта, пространственото ориентиране или в способността ни да изпълняваме няколко дейности едновременно.

Според изследване, публикувано в списание Pain и деменцията, и хроничната болка причиняват промени в мозъка.

Изследването, ръководено от изследователи от Университета в Париж, наблюдава хронологията на връзката между деменцията и самооценката на болката. Учените анализират данни от проучване, което събира информация за участниците в него за приблизително 27 години.

Изследователите се позовават на данни от Whitehall II Study, на базата на които е извършено дългосрочно проучване за здравето на британските държавни служители. В началото на изследването участниците са били на възраст между 35 и 55 години.

Учените обръщат внимание на аспекта - интензивността на болката и степента, в която тя повлиява на ежедневните дейности на участниците е изследването.

От 9046 участници 567 развиват деменция през периода на проследяване.

Хората, които са диагностицирани с това заболяват, са се оплаквали от малко по-силна болка 16 години преди поставянето на диагнозата. Тези участници съобщават за постоянно нарастващи нива на болковия синдром в сравнение с тези, които никога не са диагностицирани с деменция.


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гадно

    18 1 Отговор
    Бай дън е достатъчен друго не ни трябва. Само дано ядреното куфарче да е добре заключено, че току виж го объркал и станала белята.

    Коментиран от #2

  • 2 Раданч Татлъту

    16 1 Отговор

    До коментар #1 от "гадно":

    Ако вземе да си търси памперса в ядреното куфарче,наистина ще стане мноо лошо!🐵😢
  • 3 Бай Дън както спи

    8 0 Отговор
    ще си проспи и Камбаната,дано на оня свят се поразсъни и му кажат че е бил президент на USA..
  • 4 мнзле

    12 1 Отговор
    Основният симптом е да приказваш несвързано и постоянно да обвиняваш президента и да забравиш къде си сложил ключа от чекмеджето.