Last news in Fakti

13 Октомври, 2021 16:32 3 186 67

Стойчо Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата

  • стойчо кацаров-
  • затваряне-
  • последни-
  • училищата

"Делта" вариантът циркулира на 100% у нас, обясниха здравните власти

Стойчо Кацаров: Ако се стигне до затваряне, последни ще бъдат училищата - 1
Снимка: Nova News

"Ако се стигне до пълно затваряне у нас, последни ще бъдат училищата". Това заяви на брифинг в здравното министерство д-р Стойчо Кацаров. "Има много точни данни за броя положителни деца в училищата. Статистиката се ползва активно от МОН и информацията се обновява всеки ден. В последните дни има увеличаване на заболеваемостта. Особеност на тази пандемична вълна е по-големият брой положителни деца. Към този момент това не се отразява на хоспитализациите", добавят здравните власти, цитирани от NovaNews.

"Делта" вариантът

"Делта" вариантът циркулира на 100% у нас. Следим него и неговите 38 подварианта. Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина към този момент", обясни директорът на НЦЗПБ проф. Ива Христова. "Тази COVID-вълна се развива бавно, в последните дни се повишава заболеваемостта малко по-интензивно. За начало и край на епидемичните вълни приемаме достигане заболеваемост от 100 на 100 000 на 14-дневна база. От началото на август имаме повишаване на заболеваемостта", добави тя.
4735 души са починали за 9 седмици през първата вълна. През втората вълна за 9 седмици са починали 4479 души. През настоящата вълна за изминалите 9 седмици броят на починалите е 3364 души, което е доказателство за това, че този вариант на COVID-19 не е по-тежък и смъртоносен, посочи проф. Кожухарова.
Проф. Христова представи сравнителни данни за заболеваемостта в България и другите балкански държави за двуседмичен период на 1 млн. души.

В сравнение със Сърбия, докато тук имаме 4000 за две седмици на 1 млн., в Сърбия са в пъти повече. Имаме по-голям размах на вълната в Сърбия към момента. Турция – при нас заболеваемостта е малко по-ниска от тази в Турция, за предишната вълна по-късно започва в Турция и достига доста по-високи нива.
Албания – там има малко по-малко заболеваемост от тази у нас, в предишните вълни, в България е бил по-висок пикът.

Гърция – там са с малко по-ниска заболеваемост от у нас. За целия период Гърция са поддържали по-ниски нива на заболеваемост. В периода между третата и четвъртата вълна при нас са задържани по-ниски стойности.
Румъния – в пъти по-висока е заболеваемостта в момента в Румъния. В Румъния и Сърбия положението е много по-тежко, отколкото у нас, а е сходно с Албания, Гърция и Турция. 100% циркулира в момента Делта вариантът, следим класическия вариант на Делта варианта и неговите 38 подварианта, добави проф. Христова. Тези варианти нямат отношение към промяна в клиничната картина, подчерта още тя.

Заместник-министърът на здравеопазването д-р Александър Златанов заяви, че към момента 7268 легла са разкрити за лечение на COVID-19, интензивни са 760. Общата заетост на леглата е 71%. За София – заетостта като общ брой разкрити легла е 1569, 1338 – неусложнени, 231-интензивни, съобщи д-р Златанов.
Министър Кацаров заяви, че здравното министерство прави опити да внесе нов вид препарат за тежкоболни пациенти с коронавирус, за който обаче още няма разрешение за използване в ЕС. Затова било необходимо да се приеме специално решение от Министерския съвет.

Обмисля се още и връщане на възможността за онлайн записване за ваксинация. До края на седмицата може да обявят и нови мерки срещу епидемията, след като ги съгласуват с представители на бизнеса.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 23 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Антимилиционер

    10 47 Отговор
    Супер. Нека се разпространява китайският лабораторен мутант, за да окапят още повече неграмотници!

    Коментиран от #39

  • 2 На някои им трябват пасажи от

    18 3 Отговор
    Вкъщи до училище и обратно да консумират пасажите алкохол и цигари
  • 3 пипи

    15 33 Отговор
    При такъв процент болни деца, с делта варианта, мисля че това решение е популистко.
  • 4 Пенсионер

    20 46 Отговор
    ГАД!Явно не те интересува живота и здравето на децата. Наясно ли е тоя здравен че в училищата отсъстват повече от 20% болни ученици и че личните лекари не чакат резултати от ПСР, а направо по изследвания лекуват ковид. Над 80% от заразените са извън великата им ковид статистика
  • 5 добре

    14 29 Отговор
    Лесно ти е сега да се правиш на готин и да не затвориш училищата, след като миналата година повечето ученици изкараха вируса! Какво, обаче, ще затвориш? Има други места, които сега са големият развъдник. Измислил ли си кои са?
  • 6 Последния Софиянец

    17 28 Отговор
    Дръж се Стойчо!Ние сме с теб!
  • 7 Майна

    38 7 Отговор
    Това е ,ГЕНОЦИД КЪМ БЪЛГАРИТЕ....ЛЪЖИ, С ЛЪЖЛИВИ ТЕСТОВЕ, ИЗНУДВАНЕ ЗА ИНЖЕКТИРАНЕ С НЕЯСНИ КАТО СЪДЪРЖАНИЕ ЧАСТНИ ,,ТЕРАПИИ,, ...ОТНЕМАНЕ НА ХЛЯБА, ИНВАЛИДИЗИРАНЕ ПСИХИЧНО НА ДЕЦАТА. КАЦАРОВ, ТИ СИ ПРЕСТЪПНИК И ЩЕ ДОЙДЕ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯШ ЗА ТОВА СИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ

    Коментиран от #16

  • 8 Аз от БЕХ

    30 21 Отговор
    Ясно! Масово гласуване против Радев! Най-добре за Възраждане! Радев се оказа същия продажник. Всички за Възраждане, та да се отървем от тези гадове!!!
  • 9 Браво

    46 17 Отговор
    Нима не разбирате-служебното правителство прави всичко възможно,за да не ви затворят в кошарата и като добитък да ви забият иглата във врата. ГЕРБ и ДБ не биха се церемонили много .Помните миналата година КПП-тата и забраните за излизане в парка,нали?

    Коментиран от #25, #67

  • 10 fen

    22 7 Отговор
    Аман от тъпи сравнения. Например Румъния има 3 пъти повече население, като умножиш се получава същото, като тук. Вярно ни мислите за малоумни
  • 11 Рошко

    26 4 Отговор
    Затворете и болниците та да си умираме по спокойно и ни увелипете здравните и данъците, па който оцелее , ама сакън не затваряйте платените мисирки медии математици професори и най вече психолози които психясаха народа
  • 12 ПСР

    13 5 Отговор
    Аз тази тема не я отразявам,по много причини.
    Това,което виждам е,че от 2 дни,не мога да достигна до кабинета на джипито.Огромни опашки от хора-най-вече деца.От какво са болни,не знам.Кашлят,кихат,плачат по-малките-ужас е.
    Това,че били имали"много точни данни"за училищата-този наистина ме разсмя!А цялата му бодряшка изява е досущ,като на предишните.И Ботоксът много се хвалеше,как успешно,за пример на цяла Европа,той и Шефът му,борели здравната ни криза.
  • 13 Фен

    4 15 Отговор
    Ми то от вас с Радев зависи! Може би, при около 1000 на ден загинали герои, борци с ваксините, ще решите да направите нещо? Или пък не!?
  • 14 Алфа Вълкът

    12 29 Отговор
    Затваряйте Кацар! Няма да си играете с нашите животи?!?! Вчера Бойко каза че вируса убива безпощадно а мерки няма! Преди 3 дни бе точен отново " 179 човека само вчера отидоха в един по добър свят от тези на Радев и недоразумението Кацаров. Ако бях аз бих взел мерки и биха били живи". Близките на 47 от жертвите те търсят да те пратят при тях! Ако имаше локдаун и мерки щяха да са живи!

    Коментиран от #44

  • 15 КОЙТО ГО Е ГЛЕДАЛ ТОВА „М.Н.З.”

    4 1 Отговор
    ПО ТВ. Е РАЗБРАЛ КАК ИЗГЛЕЖДА И КАКВО ПОВЕДЕНИЕ ИМА ПАЦИЕНТ СЪС СЛЕД КОВИД 19 СИНДРОМ😵
  • 16 Анонимен

    27 4 Отговор

    До коментар #7 от "Майна":

    Пиши нещо и за медицинското недоразумение Кирчо Ананиев, колега! Щото през неговото министерВстване стана първото затваряне с КПП-та на градовете и забраната за ходене на чист въздух в планината, трошене на пейки и посещаване на паркове... и прочее простотии! Пиши и за К.Ангелов, Мутафчийски, Кантарджиев, Кунчев, Балтов, Витанов...! Всички вкупом съгрешиха!
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Баш софиянец

    14 6 Отговор
    При такъв % болни деца им минава бързо и всичко е наред. Затворете бабите им, докато на децата им мине и пак всичко е наред. Децата и студентите да си ходят на училище и навън. Бабите и болните да се пазят или да се ваксинират (доколкото на ваксината може да се разчита) и животът да си върви.
  • 19 Бойко тогава ни спаси,сега няма кой

    9 27 Отговор
    Миналата година на 13 март когато бе наложен първия цялостен локдаун имаше заразени между 12 и 15 души на ден! Бойко и националния щаб взеха превантивни мерки! Затвориха заведения, училища, паркове, масови мероприятия , поставиха КПП на изходите на градовете! Заразата се неутрализира. Нямаше смъртни случаи. И така от 13 март до 1 юни когато отвориха заведенията на открито , а месец юли и дискотеките. На 2 септември бе обявено "1-то Велико народно въстание" , средата на септември 2-то и така поред! Октомври заразата пламна, Бойко не взе веднага мерки защото го бяхте уплашили , яйца,слама , ковчези ,бомби...Чак края на ноември бяха взети нови мерки но вече вируса се бе разпространил. От октомври досега 19 хиляди невинни Български граждани загубиха своите животи. Тези десетки хиляди имаха родители,деца ,внуци. Питате ли ги как се чувстват? Ако мерките бяха както от март до юни миналата година тези хорица щяха да бъдат живи. А в момента когато е при нас най страшния щам на вируса ДЕЛТА , не са взети адекватни мерки! Господ да ни пази!

    Коментиран от #28

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Плъх

    15 8 Отговор
    Браво, Стойчо ! Само така ! Един истински мъж! Децата не са виновни заради световния цирк наречен Ковид и създаден от световното правителство с цел мачкане на индивидите и свободата им скрито зад медицинска маска! Оставете ги - те имат нужда от игри ,приятели и нормална среда. Да, има болни ,но от грип и други сезонна настинки . Карат ги за два три дена и се връщат . Не ги замесвайте с Ковид за да точите пари , престъпници!
  • 23 Реалист 2

    15 9 Отговор
    Мисля, че действията на д-р Стойчо Кацаров са точни и адеквати . С грижа на нормалното развитие и психиката на децата. Изобщо, Радев назначава доста кадърни хора, но соросоидните ни медии лансираха само офшорковците Кирчо Петков и Василев.
  • 24 хейт да има

    16 6 Отговор
    Важното е да се хейти и плюе. И при този сега и при тези преди него е едно и също - не се мре повече, както пише в статията. Това прочетохте ли? И този и предните са едни и същи некадърници, дето в главите им има само какво да се открадне. Ама вие си плюйте по форуми, големци сте зад мониторите.
    Обаче никой не пита а къде е КуМчев? Дето до преди няколко месеца обясняваше как ако се ваксинираш няма да се разболееш. После друга песен запя. Не му го пожелавам, обаче какво ще стане ако почине? Каква песен ще запеете за ваксините?
    Аз съм ваксиниран и го изкарах след ваксината. Месец след втората доза Пфайзер. Сега и зелени паспорти ще ви нахакат, да се чувствате свободни. Ще дишате и издишате когато ви кажат.
  • 25 Баш софиянец

    20 4 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Точно така е всъщност. Европа натиска всички правителства да принудят хората си да се набодат с онези течности. Д-р Кацаров наистина прави нещата максимално леки, без да влиза в директен конфликт с Европа. Хубаво е да разбираме и това, понеже в цялата работа има предимно политика и пари. Много пари!
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Родител

    20 4 Отговор
    Няма по - вредно за дете от това да го затвориш между две стени и да гледа цял ден някакъв монитор !!! Без глъчка , без приятели ,без социалната си среда! Точно тези фактори разболяват тотално децата ! Три пъти го играем - ефекта особено за тях е много отрицателен ! За психика и физика ( надебеляват ,стават апатични ,тромави и безхаберни ) ! Мястото на децата е в училище и детска градина според възрастта! Побъркахте ги вече година и половина и кой знае още колко ? Побъркахте о нас родителите . По това време на годината си има сезонни настинки . Не ги преписвайте на нещото Ковид ! Хремата и кашлицата ги е имало от векове и все по това време се появяват? Странно
  • 28 пръц

    6 11 Отговор

    До коментар #19 от "Бойко тогава ни спаси,сега няма кой":

    Бойко може да е спасил тебе, ама колко хора измряха заради никаквите им действия? Колко забавиха ваксините? Всички страни имаха - ние не... Другите правиха десетки хиляди тестове на ден, ние плашихме гаргите по телевизора и правихме по 1000 теста на ден. Много бързо забравяте нещо ....
    И тези са същите бок луц и, но поне томбола разиграха, супермаркетите дават там нещо за ваксини, бойковите какво дадоха или направиха за ваксиниране? Къса памет - обратното на острото народ - няма да има скоро държава.
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ПОДМЯНА!

    10 13 Отговор
    Пумакът румян от родопите и неговото милиционерско правителство по действията си са неотличими от тиквата бойко и неговите гавази, като просто продължиха сьщите убийствени за нас т.нар. "политики". ИСКАХТЕ ПРОМЯНА ПОЛУЧИХТЕ ПОДМЯНА! Tова е българията на тиквата, на ботокса, на кунчев, на кацаров, на румян радев - да ви е честита, роби! Продължавайте да се подчинявате!
  • 33 Драгойчо

    5 19 Отговор
    Дупнишкият фелдшер Стойчо нищо не разбира от управление на здравната криза, трябва да го изгонят. Университетите трябва да преминат на онлайн обучение, там е развъдник на вируси, по 100-200- ч„овека натъпкани в една аудитория, никой не носи маски, лоша хигиена, хаос, бъркотия, страх.
  • 34 Интензивното

    13 2 Отговор
    С каква апаратура и чие разрешение следите подвариантите на Делта ковид вируса с радари за превишена скорост?Получихте ли разрешение от СЗО да следите вируса?Едно време във всяко училище в часовете по биология имаше микроскопи а сега децата учат на стари картинки и анимации от ютуб,лесно за манипулиране,но трудно за изпълнение,защото младите имат бърз мозък и свободно мислене не можете да ги лъжете за дълго.Проблема с ковида се създава,манипулира и превръща в истерия сред възрастните,които са силно разделени по различни вярвания и финансови причини.Децата са единни и задружни а възрастните разделени и властващи в това е проблема.Света трябва да се управлява от деца а възрастните вместо да оглупяват да помъдряват.Сега боледувате от това,че повече от година ходехте с маски и си дишахте собствените телесни химикали и бактерии.За това бяха предупредили световни и български лекари и учени и това се случва времето дойде
  • 35 Гост

    19 6 Отговор
    Гледах пресконференцията и веднага се набива на очи разликата с тези на НОЩ! С пресконференции на НОЩ ни облъчнаха по два пъти на ден и ни предричаха апокалипсиси, чували с трупове по детски площади, затвориха ни като животни, с КПП-та, изкъртени пейки в парковете и недопускане за разходка по планините и плажовете! Постоянно ни се казаха, че "не спазваме мерките", по-назисатело и от на малки деца! Сегашните се появяват веднъж месечно и със спокоен тон обясняват каква е обстановката, какво са предприели и какво можем да направим за да се опазим! Не ми харесва, че затварят стадиони например, но в сравнение с предишните са на прав цвете!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    21 1 Отговор
    В момента има Грип !Това ,което кара децата да кихат и кашлят е грипен вирус!не пишете всяко кихане Ковид!
  • 38 kaptain Morgan

    6 8 Отговор
    не знам за какви мерки се говори, като в междуградските автобуси никой не носи маска!!! В болниците и аптеките чакат един до друг болни от COVID-19, хронично болни и майки с малки деца?
  • 39 Факт

    20 1 Отговор

    До коментар #1 от "Антимилиционер":

    "Всяко зло - за добро" както е казал народът.
    Огромен брой хора преболедуват, придобиват естествен имунитет и за тях няма да има следваща вълна, както няма такава в момента за преболедувалите през предишната вълна.
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    15 1 Отговор

    До коментар #20 от "Русенец":

    Много сте страхливи!Това е усещането ми!Като ви кажа,че набодените италиянци срещу грип,когато дойде ковид...И...Ги прибра почти до един и нямаха място в моргите им....как ли ще погледнете на боцкането си....По добре ли ще се почуствате!Карате грип в момента има ГРИП,а не Ковид19!вие толкова сте се панирали ,че всяко кашляне е като смърт...Най естествения начин организма да изхвърли нещата,които са вредни за него е Кашляне и Кихане!

    Коментиран от #46

  • 42 Гръч

    13 1 Отговор
    Кoлкo гoдини трябвa дa минaт,чe вcички твърдoглaви cтaрчoци cрeбрoлюбци дa рaзбeрaт,чe Мaнгърoв e прaв?Мoятa тъщa e нa 95 c прoтрити кoлeнe,нo в oтличнo здрaвe и хoди a виe никoгa нямa дa cтигнeтe дo нeйнитe гoдини c тия мacки и вaкcини,никoгa.примирeтe ce,чe щe умрeтe пo-рaнo caми cи гo прaвитe,зaщoтo cтe зaбрaвили кaк e прaвилнo дa ce живee и вярвaтe нa cрeбрoлюбци и изкукaли cтaрчoци
  • 43 Гоуст

    9 2 Отговор
    Какво затваряне бе пич при наличие на ваксини? В допълнение нямам нито един болен или познат, къде го този бум на заболели?
  • 44 НЕджендър

    5 0 Отговор

    До коментар #14 от "Алфа Вълкът":

    Абсолютна овца! Някой трябва да го "затвори"! Че кой те кара насила да излизаш!? И какви мерки ще взвмеш? Ще заловиш всеки един вирус и ще го затвориш в буркан ли?
  • 45 Интензивното

    8 0 Отговор
    И ние казваме,че това е грип,но епикризите минават през мръсните ръчички на едни корумпета,които си рисуват грозни картинки.Цялата власт трябва да бъде сменена и сегашната е тюрлюгювеч
  • 46 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 47 броя расте

    11 0 Отговор
    Броя на ваксинираните расте, расте и броя на новозаразените. Точно както беше в Израел. Някой може ли да каже, колко от новозаразените са с 1 игла и колко с 2 игли. За статистиката ваксиниран е този, който е с 2 игли и то 14 дни след 2та игла. До тогава, ако се разболее, влиза в бройката на неваксинираните. По този начин данните са още по неточни и заблуждаващи хората.
  • 48 мерки има

    10 1 Отговор
    Препарати има.Който се страхува да се набоде. Обявени са ограничителни мерки. Спазвайте ги! За какво го обвинявате Кацаров? Че не е като някои чужди фашизоидни политици, които застанаха срещу народа си, неискащ да се "ваксинира" и го принудиха да се набоде. Риск има ако се разболееш, риск има и ако се "ваксинираш". Истината никой не ви я показва. Журналистите също не правят нищо по въпроса.
  • 49 📌🇧🇬

    3 7 Отговор
    :) Стойчо Кацаров просто трябва да бъде уволнен, със мощен шут. Цитат: “Кацаров към Кандидат -Депутати: Оставете Covid, здравният модел е тотално компрометиран.” 📌Тотално компрометиран е един книжен плъх и бюрократ, името му е Стойчо Кацаров от ИТН, Анти Ваксърската Партия в България. 📌Президентът Р. Радев е възможно да изгуби изборите заради Covid Пандемията, умиращите по стълбите в следващите 2/3 седмици и нищо правенето на Министърът на Здравното Министерство - Стойчо Кацаров. Запомнете това! “Оставете Covid - Стойчо Кацаров, Министър!
  • 50 Глупаци

    2 4 Отговор
    Този ми е много противен лекар ли е въобще.

    Коментиран от #51

  • 51 📌🇧🇬

    2 1 Отговор

    До коментар #50 от "Глупаци":

    Не, не е лекар, съди други лекари и така си изкарва прехраната!
  • 52 📌🇧🇬

    4 3 Отговор
    Ако Радев победи за втори мандат ще е с голям зор и подпиране на втори тур!
  • 53 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 54 📌🇧🇬

    2 0 Отговор
    :) За Спорта гласувам за Луна, на първият тур. Малко разнообразие, на втория ще му мисля!
    Залагам шест Будвар Бири за Луна.
  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 65 HeKa E

    1 0 Отговор
    На всички ботокс-математици и ковидолози пожелавам крепко здраве и дългодавни бъднини, така щото да си надвивеят децата и внуците дано. Алулуиа, Амин.
  • 66 Просветен илюминат

    1 0 Отговор
    Какво е Матрицата?
    Родителите ви следват техните родители и за това и карат същите болести,от които са боледували и те и сега децата ви виждайки и копирайки родителите си ще следват същите грешки и болести.
    Нашите болести и проблеми са скерокопие на нашият характер,казано накратко.
    Имитацията е усъвършенствано поведение при което индивида забелязва и повтаря поведението на другите и така животът му придобива същата форма като на останалите.
    Това е обяснението за стадото и стадният ефект.
  • 67 беемве 512

    6 0 Отговор

    До коментар #9 от "Браво":

    Помня как един напорист кмет на ГЕРБ в Бургас дотолкова усърдно се зае с предпазването от Ковид 19,че разпореди да изкъртят пейките в морския парк.Имаше и други такива,знайни и незнайни пионери в глупоста - всичките верни последователи на Мутафчийски и вожда.