13 Октомври, 2021 18:20 1 964 22

Русия: Еднодозовата ваксина "Спутник Лайт" има 70% ефективност спрямо Делта варианта на Covid-19

  • русия-
  • ваксина-
  • спутник лайт-
  • коронавирус

Резултатите за ефикасността на еднодозовата ваксина "Спутник Лайт" срещу Делта варианта на коронавируса значително надминават тези на редица двудозови ваксини

Русия: Еднодозовата ваксина "Спутник Лайт" има 70% ефективност спрямо Делта варианта на Covid-19 - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Еднодозовата руска ваксина "Спутник Лайт" показва 70% ефективност срещу Делта варианта на коронавирус три месеца след нейното поставяне, съобщи в сряда Руският фонд за директни инвестиции (RDIF), позовавайки се на разработчика на ваксината, предаде Ройтерс.

Данните са изпратени от разработчика, института "Гамалея", на медицинския уебсайт medRxiv преди партньорска проверка и въз основа на 28 000 участници, които са получили ваксината "Спутник Лайт", в сравнение с контролна група от 5,6 милиона лица, които не са били ваксинирани.

"Резултатите за ефикасността на еднодозовата ваксина "Спутник Лайт" срещу Делта варианта на коронавируса значително надминават тези на редица двудозови ваксини. Най-важното е, че данните от института "Гамалея" потвърждават, че еднократната ваксина "Спутник Лайт" е сред най-добрите ваксини срещу коронавирус", посочи ръководителят на Руския инвестиционен фонд Кирил Дмитриев.

Данните са факт в момент, когато Русия продължава да се бори с нарастващите Covid инфекции и колебанията в страната относно ваксинацията, като руската ваксина се опитва да се конкурира с по-утвърдените ваксини, разработени от компаниите Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, всяка от които произвежда стотици милиони дози.

Държавите по света въвеждат или обмислят прилагането на трети (бустерни) дози от ваксините на Pfizer/BioNTech или Moderna на част от тяхното население, особено при тези с отслабена имунна система и възрастните хора, въпреки че няма консенсус сред учените до колко широко трябва да бъде тяхното прилагне.

Според RDIF, ефективността на "Спутник Лайт" като бустерна доза за други ваксини ще бъде почти толкова добра срещу Делта варианта, колкото водещата руска двудозова ваксина "Спутник V", която се предлага за използване в международен план.

Руският инвестиционен фонд добави, че "Сутник Лайт" ще бъде над 83% ефективна срещу заразяване с Covid-19 и над 94% ефективна срещу хоспитализация.

Кирил Дмитриев заяви пред Ройтерс, че очаква в крайна сметка "Спутник Лайт" да се превърне в основната руска ваксина срещу Covid-19.

"В крайна сметка смятаме, че "Спутник Лайт" може да бъде основната ваксина след една година, когато много хора просто ще трябва да се реваксинират или ще са имали коронавирусната пандемия и хората няма да имат нужда от "Спутник V", каза Дмитриев.


Поставете оценка:
Оценка 2 от 26 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Българка

    24 15 Отговор
    Има, но никой не иска да я използва.

    Коментиран от #2

  • 2 Искаш да кажеш

    5 17 Отговор

    До коментар #1 от "Българка":

    татаробългарка?

    Коментиран от #7

  • 3 😷😷😷

    25 23 Отговор
    Всички "ваксини" размятат някаква "ефективност", а вчера проф. Чорбанов го каза, след 3 месеца от "ваксината" кажи-речи няма и помен за разлика от естествено ваксинираните прекарали болестта! Разбира се прекаралите точно по тази причина са сложени в глухия 9-ти колковоз, като нямат никакви права! Да благодарим за това на великия ЕС!

    Коментиран от #16

  • 4 Д. Петров

    24 26 Отговор
    Ай, стига с вашите русляшки простотии бе! Що не си ги каканижите в рушия, ами сте се довлекли тук!? България вече не е под руско робство, колкото и да ви е тъжно, чукчи!!!

    Коментиран от #5, #8

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 ДЪЛБОКО ВИЖДАЩ

    11 13 Отговор
    Еднодозовата на Джонсън е дала много странични поражения!Ако се дупчите по добре е с 2 дози!
  • 7 Или

    4 7 Отговор

    До коментар #2 от "Искаш да кажеш":

    тракославянка?
  • 8 Спутник V

    5 7 Отговор

    До коментар #4 от "Д. Петров":

    е векторна ваксина, като Астра Зенека.
    Спутник Лайт е версия на първата от двете дози на Спутник V.

    Коментиран от #15

  • 9 1122

    14 21 Отговор
    Всички западни ваксини са вредни.Тъпите американци произвеждат ваксина,с антигени от шимпанзе./не е за учудване,на фона на негрите и дебилите бели/.Руската е произведена въз основа на човешки антигени-българите и руснаците са човеци ,а не маймуни ,като в сащ.Защо ,след като 60 държави ,са закупили лиценза за СПУТНИК V ,Мин. на Здравето не закупи тази руска ваксина?Защо ,заплашвате,вие работодатели своите работници с уволнение,ако не се ваксинират-нали е доброволен акт,защо подписваме информирано съгласие-за да не можем да съдим фирмата-производител ,ако недайси Боже ваксинирания умре-нали?!.Мисирките ,да напишат ,защо при 90% ваксинирани в Израел ,има бум на болни и умрели именно от ваксинираните евреи.Не, че ми е мъчно за евреите,ако искат и всички да се затрият,но,отговорете,защо има бум на болни и умрели от тези с ваксина?Защо умират в Гърция,след масовата ваксинация и то предимно ваксинирани-умират от тромби,запушили важни съдове,снабдяващи сърцето, бъбреците и мозъка с кръв.На тези въпроси отговорете, а за останалото ,ние ,българите сами ще се погрижим.Внесете СПУТНИК V или ,никой няма да се ваксинира,с маймунски ваксини от сащ .

    Коментиран от #11, #17, #20, #21, #22

  • 10 Гост

    23 8 Отговор
    Трябва преди това да се измисли хапче за поумняване на хората... антиваксърите се о с р а х а до уши. Испания със 78% ваксинирани, няма НИТО ЕДИН нов заразен. Българите, тарикати, мрат като мухи.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Ужас

    5 4 Отговор

    До коментар #9 от "1122":

    Пък мен от дете ме ваксинират с кви ли не ваксини и хич не знам от кви животни ги правят!
  • 12 Глупости

    1 1 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    Просто си плуваме в собствен сос!
  • 13 За 11.10.21

    7 3 Отговор

    До коментар #10 от "Гост":

    заразените в Испания са 1277, починали 17.
    Според worldometers дот info
  • 14 Тоалетна хартия

    5 1 Отговор
    Да разбира ме,че спутник е със 70% по-малко смъртоносен.... Всички шматки са ваксинирани....ще останат само умните!!!! Що за идиот, сам ще се третира, като опитно зайче!!!!

    Коментиран от #18

  • 15 Д. Петров

    16 5 Отговор

    До коментар #8 от "Спутник V":

    Не съм специалист. Ама, щом страни от третият свят, предпочитат коронавак, и забраняват Супник...
  • 16 Йо Несбьо

    11 0 Отговор

    До коментар #3 от "😷😷😷":

    В Европа се ваксинират масово и случаите на заразяване намаляха в пъти, като най-вече се заразяват неваксинираните. Това, за което говориш, е много опасно - ако обществото бъде оставено само на себе си, 99% няма да се ваксинират и мнозина, които благодарение на ваксините биха преживели Ковид, без ваксина ще умрат. Така, както в България. Някой отдолу посочва, че в Испания при 78% ваксинирани има 1200 човека новозаразени. Е, не е без нито един, но населението на Кралство Испания е около 60-80 млн. Т.е. няма и 1% заразени.
  • 17 Кински

    11 2 Отговор

    До коментар #9 от "1122":

    Добре даваш пример с Израел .заразени над 1,3 милиона заразени ,починали 7900 ..България над 530 хиляди заразени ,починали над 22 хиляди .нещо аритметиката не излиза май.защо ли тука са повече починалите ?
  • 18 Ми то

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Тоалетна хартия":

    няма друго - или ваксината или вируса. Кое е по-лошо?
  • 19 Расия

    18 1 Отговор
    Отново е номер 1 ,в света, по заразени и умряли, със Спутника в ръка
  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 pyc nYTKuH

    15 0 Отговор

    До коментар #9 от "1122":

    мъ дa, вeрвaмe ти, в рaЗИЯтa ти caмo "пeрeдaвиe" нeщa ce прaвaт. Тo зaтуй днec имaт oфициaлнo 25000 зaрaзeни и нaд 1500 ca дaли фирa. Уникaлнъй, cлaвa, cлaвa!