14 Октомври, 2021 18:54 8 526 12

Откриха уникално свойство на меда

  • мед-
  • здраве-
  • антиоксиданти-
  • сърдечно-съдовата система

Пиенето на вода с мед повишава нивата на антиоксиданти в кръвта

Откриха уникално свойство на меда - 1
Снимка: shutterstock

Медът може да се бори със заболявания на сърдечно-съдовата система толкова ефективно, колкото някои зеленчуци и плодове. До това заключение са стигнали специалистите от Университета на Илинойс в Урбана-Шампайн (САЩ).

Учените подкрепят думите си с резултатите от експеримент, проведен върху 25 мъже на възраст 18-68 години.

Опитът показва, че пиенето на мед, разреден във вода, води до повишени нива на антиоксиданти в кръвта на участниците. Както отбелязва Ники Енгсет, водещият автор на научната работа, медът предизвиква умерен защитен ефект, насочен, наред с други неща, върху сърдечно-съдовата система.

„Медът съдържа същото количество антиоксиданти като ябълките, спанака, портокалите, ягодите и т.н. Веществата от този клас инхибират стесняването на артериите, което е много полезно в контекста на предотвратяването на сърдечни заболявания", казва Енгесет на конгреса на Американското химическо общество в Бостън.

Изследователите също така изучават ефектите на меда върху тялото в експеримент със зайци, продължил 12 седмици. Междинните резултати показват, че антиоксидантите в меда могат да инхибират образуването на плака, която запушва кръвоносните съдове, така че умерената консумация на мед може да бъде много полезна, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 30 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Раданч Татлъту

    7 7 Отговор
    Членодръв?🤡😎
  • 2 Грульо

    16 1 Отговор
    Мед ми дай, акъл не ми давай. :D
  • 3 Обичам мед

    51 0 Отговор
    Добре че сега разбрахте! Няма по–уникален и здравословен продукт в природата от меда и всичко друго, произведено от пчелите. За огромно съжаление в България това не се разбира и в интерес на зърнената мафия и сие, пчелите масово биват унищожавани. Да не говорим, че тази година пчеларите не получиха никакви субсидии. Поради природните дадености в България се произвежда един от най–качествения мид, сотв. пчелни продукти в световен мащаб, но това го оценяват чужденците, а не и българските управници, от които зависи стимулирането и закрилата на пчеларството.

    Коментиран от #4

  • 4 Виталия

    30 0 Отговор

    До коментар #3 от "Обичам мед":

    И аз много обичам мед ! Всяка дума в коментара Ви е вярна !

    Коментиран от #7

  • 5 Лудница

    34 0 Отговор
    Единствената храна която се усвоява на 100% от организма. Другото всичко е химия.
  • 6 мецан

    23 0 Отговор
    ммм! обичам мед! един приятел има кошери и ме зарежда! няма друга такава благина!
  • 7 Обичам мед

    26 0 Отговор

    До коментар #4 от "Виталия":

    Само с мед и пчелни продукти си поддържам здравето. Миналия месец "лепнах" някакъв вирус (ако е бил К, съм го изкарал на крак в най–леката форма– на доктор не ходих, но се самоизолирах). От първия ден– клеева тинктура н носа, гаргара, лимони със сода и билкови чайчета с мед. Оправих се за няколко дни без нито едно хапче. А иначе– всяка сутрин си кусам лъжице мед на гладно. Не съм пчелар, но имам много такива приятели, от които се снабдявам със супер качествен мед и продукти. Споделят хората болката си, на много им измряха пчелите , а другите оставят за лична консумация и такива като мен, останалото – директно в чужбина ( поне малко компенсират разходите, за труда да не говорим).

    Коментиран от #10

  • 8 Алтер

    11 0 Отговор
    Меда има няколко свойства. Обещал съм на комшийката, която се намира на около 300 метра от мен, да и ги разясня и покажа лично, когато сме сами в дома ми.
  • 9 дявола

    19 1 Отговор
    Няма по-добър естествен антибиотик тези гранули(подобие на хапчета)са само изпразни джоб.Иначе казват помагат на ставите,колената,черния дроб и какво ли още не помагат най-вече на тези които са ги измислели да си пълнят гушите.
  • 10 Виталия

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "Обичам мед":

    И аз имах приятел пчелар Кемал, но м.01.2017 замина за град Сочи и не съм го виждала, нито чула. Вярвам ти, че си се излекувал по този начин. На една позната, дъщеря й е била посъветвана от лекар да се лекува м.04.2020 е била много зле. Сега е екстра, здрава.
  • 11 Бай Шили

    4 2 Отговор
    Меда действа и като контрацептив. Топиш го и лапаш
  • 12 Мед уза

    6 0 Отговор
    Да храниш зайци с мед си е сериозно научно постижение.