Last news in Fakti

15 Октомври, 2021 17:58 7 305 9

Диетолог посочи най-полезната риба

  • здравословно хранене-
  • риба-
  • полезно-
  • аляски минтай

Тази риба е вкусна, достъпна и богата на полезни вещества

Диетолог посочи най-полезната риба - 1
Снимка: Shutterstock

Ползите за здравето от консумацията на риба са добре известни на всички. Не напразно в повечето добри санаториуми има специален рибен ден и диетолозите, представящи балансирано меню за една седмица, винаги включват рибни ястия в него, посочва zdrave.to.

Този продукт е богат на хранителни вещества и е с ниско съдържание на калории, лек и отличителен вкус. Диетологът Лорън Манакър сподели информация за това коя конкретна риба носи най-голяма полза.

Фактът, че речните риби са по-малко полезни от морските, е добре известен. Въпреки това, рибата, чието местообитание е морето, има своя специфична миризма и вкус. Но трябва да се отбележи, че препоръчаната от Манакър риба няма остра миризма по време на готвене и има деликатен вкус. Нарича се Аляски минтай.

Специалиската обясни, че тази риба съдържа много важни витамини, например В 12 и D, богати на протеини, различни минерали, както и калий и селен.

Освен това се отличава с големи ползи за профилактика на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, както и заболявания от онкологичен характер. Една порция от този продукт има от 50 до 1000 mg омега-3, която е от съществено значение за организма.

Значителен недостатък на морските дарове е значителната вероятност от съдържание на живак.

Минтаят обаче е една от най-безвредните риби в това отношение. Той дори е включен в специален списък, отразяващ рибите с най-ниско съдържание на вредни вещества.


Поставете оценка:
Оценка 4.4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оня с магарето

    9 2 Отговор
    колкото е по едра рибата толкова повече натрупани вредни вещества има...

    Коментиран от #2, #9

  • 2 Морето

    11 5 Отговор

    До коментар #1 от "оня с магарето":

    Добре-ти яж цаца и сафрид само, а аз ще ям паламуд, лефер, кефал, треска, сьомга, заргана, океанска скумрия и да видим кой ще се отрови повече. Глупости пишеш , не е казано да се тъпчеш с риба всеки ден или два-три дни на седмица- достатъчно е два пъти на месец да си разнообразяваш менюто с морски дарове или риба, също така и с тарама хайвер, миди, скариди. Не е също въпроса и в парите-скумрия на скара, или панирано филе от акула не струва кой знае колко много. Хора, които живеят до реки и водоеми, предпочитат речна риба, а тези до морето-морска. Важното е да се яде риба, защото както се казва във филма "Васко да Гама от село Рупча" - в рибата има фосфор, а от фосфора се поумнява!
  • 3 Рошко

    7 0 Отговор
    Неслучайно едно време рибата присъстваше в менюто един път седмично
  • 4 Орел

    5 0 Отговор
    Сега рязко ще скочи консумацията на тази риба в България!
  • 5 Ганди

    1 5 Отговор
    Много реклама и така не написаха каква риба. Лаици.

    Коментиран от #8

  • 6 Селяк

    6 1 Отговор
    Колкото по-едра е рибата толкова по-голямо количество живак има в нея! Факт! Също така колкото по-дълго живее една риба толкова повече живак се натрупва в нея. Факт! Не случайно на места където населението се храни с месо на китове, там е забранено месото да се консумира от деца, а родителите се тестват всяка седмица за нивото им на живак. Миди и стриди почти нямат живак, но те пък са известни с прочистването на водата, така наречените дробове на морето, без тях водата е мътна, за това не е добре да се консумират много и на често.
  • 7 Речна

    3 1 Отговор
    Таранка.Или влашка саламура от бобий(костур), също речен
  • 8 Абе ,

    6 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ганди":

    Някой май си пише само , без да чете ..
  • 9 Пловдив

    0 0 Отговор

    До коментар #1 от "оня с магарето":

    Въпросът е големината и да е като коефициент, защото различните риби достигат различни размери. Един съвет: Когато купувате риба от щандовете с обслужване в големите търговски вериги, правете всичко възможно да избягвате размразена риба! Купете си я прясна или замразена, оставете я да се размрази, в никакъв случай НЕ чрез микровълнова фурна и я пригответе тогава. Защото със сигурност са я замразявали повече от веднъж!