15 Октомври, 2021 21:50 3 255 65

Израел заложи на бустерни дози ваксина срещу коронавируса и успя да се справи с четвъртата вълна

  • израел-
  • ваксина-
  • пфайзер-
  • пандемия

Според експертите фокусът трябва да остане върху убеждаването на неваксинираните хора да се съгласят да се имунизират

Израел заложи на бустерни дози ваксина срещу коронавируса и успя да се справи с четвъртата вълна - 1
Снимка: БГНЕС/ЕРА

Четири месеца, прекарани в условията на една от най-тежките вълни на коронавирус, Израел отчита рязък спад на новите инфекции и на тежко болните пациенти, който бе постигнат с помощта на прилагането на подсилващи дози ваксина, въвеждането на ваксинационни паспорти и задължителното носене на маски, съобщава БТА, позовавайки се на учени и представители на здравните служби.

Израел бе ударен през юни от четвърта вълна на коронавирус, подсилвана от бързо разпространяващия се Делта вариант.

Вместо да наложи нов локдаун, правителството заложи на трета подсилваща доза от ваксината на "Пфайзер"/"Бионтех" за лица на 12 и повече години, задължи хората да носят предпазни маски и въведе изискване за "зелен паспорт" - доказателство за ваксинация, възстановяване от болестта или негативен тест за вируса, което се изисква при посещение на ресторанти и други места дори и от деца.

От пика на заболяването в началото на септември насам, дневният брой новозаразени спадна с повече от 80 процента, а тежките случаи станаха почти наполовина по-малко. "Ден след ден ние разбиваме вълната от Делта варианта", каза премиерът Нафтали Бенет във вторник, отдавайки заслугата за това на политиката на правителството за "тясно, интелигентно и гъвкаво управление, което прави възможен живота в условията на коронавирус". Стратегията на Израел за "Живот с КОВИД-19", която бе проведена не без да срещне съпротива и не без да има своята цена, позволи училищата да останат отворени, а икономиката да продължи да работи.

Израелското министерство на здравеопазването представи вчера най-новите данни за сигурността и ефективността от кампанията за трета ваксина пред пред група съветници от американската Агенция за контрол на храните и лекарствата, която обмисля одобряването на допълнителни подсилващи дози.

Данните показват, че сред хората над 60 години, първата група получила подсилващи дози, инфекциите са започнали внезапно да спадат около две седмици след прилагането на дозите, докато броят на новозаразени сред другите възрастови групи е продължавал да расте.

Анализ на данните, направен от Дорон Газит и Инон Ашкенази от екипа на Еврейския университет в Ерусалим за мониторинг на коронавируса, показа, че скоростта на възпроизвеждане на вируса - неговата способност да се разпространява,е започнала рязко да спада сред всяка възрастова група след третата доза ваксина.

През първите два месеца, прекарани в условията на третата вълна, ваксинирани хора над 60-годишна възраст бяха повече от половината от тежките случаи на коронавирус. По-голямата част от тях бяха над 70 години и в здравословно състояние, излагащо ги на по-висок риск.

Откакто се прилагат подсилващи дози, тежкото протичане на болестта започна да се наблюдава предимно при неваксинирани, обикновено млади хора. Те са около 75 процента от хоспитализираните пациенти в тежко състояние, докато ваксинираните с две или три дози са една четвърт от тези случаи.

Трета доза досега е ефективна при овладяването на тежко протичащи случаи сред ваксинираните хора на възраст на 40 и повече години, според здравното министерство.

По-малко са наличните данни за тийнейджърите и младите пълнолетни. Въпреки това, според здравното министерство, досегашните изводи показват, че третата доза не е повишила риска от миокардит - рядко срещано възпаление на сърцето, при по-младите хора.

ВСЕ ОЩЕ НЯМА ОКОНЧАТЕЛНО СТАНОВИЩЕ ЗА БУСТЕРНИТЕ ДОЗИ

Ран Балисер, председател на правителствената група експерти за борба с КОВИД-19, каза, че комбинация от мерки е довела до овладяването на Делта вълната."Те включват задължителните маски, "зелените паспорти" и мащабното тестване с Пи Си Ар и антигенни тестове. Но несъмнено най-важният фактор, повлиял намаляването на вълната от Делта варианта от лятото, беше масивната ваксинационна кампания с подсилващи дози", заяви Балисер.

В Англия, където подсилващи дози са поставени на около 5 процента от населението, маските вече са захвърлени от повечето хора, а ваксинационните паспорти не са задължителни, случаите на КОВИД-19 се покачват.

Някои учени казаха, че решението на Израел да одобри в края на август трета доза за младите пълнолетни и тийнейджърите е прибързано, предвид липсата на ясни доказателства за ползата от това. Според тях фокусът трябва да остане върху убеждаването на неваксинираните хора да се съгласят да се имунизират.

Съединените щати и няколко европейски страни досега са одобрили подсилващи дози само за по-възрастните, хората с отслабен имунитет или за работещите, изложени на риск от заразяване с коронавирус.

Световната здравна организация се обърна към по-богатите държави с искане да се въздържат от прилагането на трета доза, докато много страни все още нямат достъп до достатъчно ваксини.

"Израел се втурна, дори заложи на сляпо, когато се стигна до въпроса за одобряване на трета доза за цялото население, а не за определени възрастови групи, както е в други държави", каза Хагай Ливайн, професор по епидемиология в Еврейския университет в Ерусалим.

"В разгара на пандемия понякога се налага да вземате решения, основани на непълни данни", заяви Ливайн.

Въпреки това, "все още няма окончателно становище за трета доза за цялото население".

Бенет е критикуван от някои учени за това, че отхвърли по-строгите мерки, които щяха да поддържат нивата на заразяване след появата на Делта варианта по-ниски от самото начало. Сред критиците са и правителствени служители в сферата на здравеопазването, които се опасяват, че политиката "Живот с КОВИД-19" има твърде висока цена.

"При тази вълна загубихме 1400 души. Така че отворената икономика носи ползи, но това си има и определена цена", каза във вторник по време на конференцията "Джерузалем пост" Шарон Алрой-Прайс, която е ръководителка на службата за обществено здраве в израелското министерство на здравеопазването.

До септември вече имаше болници, които бяха претоварени от лечението на пациенти с коронавирус. Това вероятно е можело да бъде предотвратено, казаха лекари и здравни служители.

"Това е добра политика, но тя си има цена", заяви Яел Хавив-Ядид, началник на интензивното отделение в медицинския център "Шеба", в което е имало наплив от млади неваксинирани пациенти. Той добави, че "екипите са много изморени, едвам издържат".

Досега в Израел са получили трета доза ваксина 3,7 милиона души - над една трета от населението.

"Израел беше първата страна, която трябваше да се справя с двойното предизвикателство, поставено от Делта варианта и масовото отслабване на имунитета, но определено няма да е последната", предупреди Балисер.

"Други държави, които ще се изправят пред това сложно предизвикателство, ще трябва да намерят своя собствен баланс", каза още той, като подчерта, че "цената за това може да бъде висока.


Поставете оценка:
Оценка 1.7 от 27 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пич

    56 2 Отговор
    Да видиме как ще се оправдават при петата вълна...

    Коментиран от #59

  • 2 Майна

    37 3 Отговор
    ..справи се, сега директно ще мрат..., Няма да опитат до болници
  • 3 Ганьо Чушкопеков

    13 45 Отговор
    За евреите всеки един евреин е много важен. Нека Чушкопеков да си зададе въпроса ние по умни ли сме от евреина, че не се ваксинираме

    Коментиран от #15

  • 4 Лост

    44 2 Отговор
    И със слагането на все повече дози дали организма няма да се изкалпазани и да го удари нещо друго по лесно?

    Коментиран от #24, #26, #32

  • 5 мутафчийски

    52 3 Отговор
    Невероятно нагла лъжа на българските платени ваксъри,вероятно бай Шиле.
  • 6 Пако

    31 2 Отговор
    ТАКА Е КОГАТО ИМИТИРАМЕ ПРЕД СВЕТА ,ЧЕ ВАКСИНИРАМЕ НАСЕЛЕНИЕТО С ИСТИНСКИ ВАКСИНИ.
  • 7 Факт

    22 3 Отговор
    Ние сме високо интелигентни и затова сме антиваксъри и конспиратори. А тъпите евреи даже трета доза си слагат.
  • 8 Чифутария убива

    28 3 Отговор
    По далече от Израел, тези такива гадости правят че ще ви се изправят косите! Менгеле е пеленаче пред тези!
  • 9 ЕВРО НЮЗ

    21 3 Отговор
    😂😂😂😂😂 Нещастници, трябва да намерят начин да ме убедят. КАК..???? Поставяйки си подписа. Хайде бе, ама много сте тъпи.. Чакам
    още първата вълна, после ще ви се обадя..
  • 10 Коментатор

    27 4 Отговор
    След като в "безобидни" неща от ежедневието, като храни и напитки има огромни разлики в съдържанието, в полза на "избраните страни", за сметка на онези от 3-тия свят (като БГ), тогава как може да сме сигурни с какво инжектират милиардерите, подложените политици и останалите "избранници"???!!!
  • 11 Juden

    11 0 Отговор
    Точно същата звезда от снимката съм си зашил на суитчера.
  • 12 Алфа геймър

    21 1 Отговор
    А пета и шеста вълна на игрек варианта?
  • 13 Индия

    25 2 Отговор
    Справят се в Индия с - ивермектин. Население над 1 млр, 5 или 6 процента ваксинирани, лоша хигиена. Погледнете тяхната графика.
  • 14 Това е пълна лъжа

    24 1 Отговор
    Средният дневен брой заразени в Израел се е удвоил през последните две седмици и се е увеличил около десетократно от средата на юли, като се доближи до броя по време на пика в Израел през зимата. Смъртните случаи се увеличиха от пет през юни до поне 248 досега този месец. Здравните служители казват, че в момента 600 тежко болни са хоспитализирани и предупреждават, че не могат да се справят с повече от 1000 сериозни инфекции едновременно

    Коментиран от #62

  • 15 честен ционист

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Ганьо Чушкопеков":

    В Израел 60% са руски, украински и полски евреи. Те не са важни.

    Коментиран от #30

  • 16 Това е пълна лъжа

    14 1 Отговор
    Докторите обясняват ,че половината от тежко болните пациенти, които в момента са хоспитализирани, са били напълно ваксинирани най -малко преди пет месеца. Повечето от тях са на възраст над 60 години и имат съпътстващи заболявания. Тежкоболните, които са неваксинирани, са предимно млади, здрави хора, чието състояние се влошава бързо.
  • 17 Ваксиниран1403

    4 20 Отговор
    Статистиката от всички страни, които ваксинираха масово населението си няколко месеца преди делта показва, че при тях делта вълна беше по-ниска от алфа вълната им. За разлика от страните с висока степен на ваксинация тези с ниска степен на ваксинация имаха много по-високи и много по-продължителни и смъртоносни делта вълни. Страните които бяха ваксинирали масово населението си (повече от 50%) но преди повече от 5-6 месеца като Израел и Великобритания имаха делта вълни които бяха с височина подобна на тази на алфа вълните им. Извода от статистическите данни за всички страни по света е, че ваксините са много ефективни, но трябва да са периодични на всеки 6 месеца и то за всички. Разликата между данните от Великобритания и Израел за делта вълните им е показателна защо третите дози не трябва да са само за тези в напреднала възраст, а за цялото население на страната.
  • 18 Това е пълна лъжа

    24 2 Отговор
    Израел беше първата страна на Земята, която напълно ваксинира мнозинството от своите граждани срещу COVID-19. Сега той има едно от най -високите дневни нива на заразяване в света - средно близо 7500 потвърдени случая на ден, двойно повече от това преди две седмици. Почти един на всеки 150 души в Израел днес има вируса.

    Коментиран от #29

  • 19 Това е пълна лъжа

    17 1 Отговор
    Койт иска да се ваксинира ,ако ще всеки месец ....
  • 20 Това е пълна лъжа

    8 2 Отговор
    1002 нови случая и 2 умрели днес в Израел
  • 21 Iviviv

    10 1 Отговор
    Оооо богове сатанистите не се спират да ги спрем ние. Израел с най много ваксинирани и с най много заразени. Аре стига моля ви се спрете се.
  • 22 Това е пълна лъжа

    5 3 Отговор
    Израел напълно ваксинира малко над половината от населението си до 25 март. Инфекциите намаляха, обществените места бяха отворени отново за ваксинираните и премиерът каза на израелците да излязат и да се забавляват. До юни всички ограничения, включително маските на закрито, бяха премахнати.

    Но Израел плати цена за ранното приключване на мерките. Здравните служители, а след това и Pfizer, казаха, че техните данни показват намаление в защитата на ваксината около шест месеца след получаване на втората доза.
  • 23 витоша

    17 1 Отговор
    световна конспирация за превръщане на хората в роби
  • 24 зъл пес

    4 0 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    Е не се кахъри толкоз,ако не си ваксиниран какво те интересува?
  • 25 Саабри

    6 2 Отговор
    Ко дават по 50 лева ,ние смоето семейсво ще се ваксанираме секи дем
  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 Световен здравен органайзер

    0 1 Отговор
    То на организъм калnaзанин ,освен голяма кoжена ваксина ,друго не му е дepт
  • 28 МАИКАМУ

    5 0 Отговор
    НА ЕВРЕЯ ТОЙ Е ЗА СНАЙПЕР В ДЕСЯТКАТА И ЦЕЛИЯТ МУ НАРОД
  • 29 Ваксиниран1403

    2 19 Отговор

    До коментар #18 от "Това е пълна лъжа":

    Първо Израел никога не е ваксинирал цялото си населени. Те бяха първи по скорост на ваксиниране, но стигнаха само 62% ваксинирани. В момента имам не малко страни с над 70 и 80% ваксинирани.
    Ударното ваксиниране с трета доза в Израел доведе до бързо затихване на делта вълната им. Във Великобритания това не е така заради липсата на масово поставяне на трета доза. А със страните с ниска степен на ваксинации място за сравнение изобщо няма. При страните с ниска степен на ваксинация вълните и като брои нови случаи и като смъртни случаи бяха в пъти по-високи от алфа вълните им. Например Индия, Индонезия, Малайзия Грузия. България и тя съвсем скоро ще е показателен пример за това. Ще имаме вълна като тази в която се намира сега Румъния, но нашата ще е още по-тежка защо защото при нас ваксинираните са 20%, а при тях 30%.

    Коментиран от #31, #35

  • 30 Чел съм че

    4 0 Отговор

    До коментар #15 от "честен ционист":

    Точно хазарите ешкенази са важни а сафарди са онеправдани там.
  • 31 Ами сега

    13 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ваксиниран1403":

    В цитираната Индия има 1-2% ваксинирани. Как се справят сооред теб, сигурно са починали няколко стотин милиона според теб.?И този свят само от Израел, Португалия и Великобритания ли се състои.Според СЗО в 68 държави ваксинацията е под 2% и не съм чул никъде за милиони жертви или да са изчезнали тези държави.

    Коментиран от #33, #64

  • 32 Рошко

    10 2 Отговор

    До коментар #4 от "Лост":

    Колкото повече се боцкат толкова по зависим ставаш защото имунитетати привиква да се справвя с хапчета и ставаш резистентен , демек идва момент в който не ти действат вече има и генетично предадена резистентност затова предпочитам да си живея нормално без ваксина затова има и протести в Италия и Франция

    Коментиран от #34

  • 33 Ваксиниран1403

    3 5 Отговор

    До коментар #31 от "Ами сега":

    Да по време на делта вълната в Индия ваксинираните бяха точно толкова. Тя премина през делта вълната, но регистрираните само официално смъртни случая от тази вълна при тях са 270 хиляди. Някои оценки на базата повишаването на общата смъртност там говорят за 10 пъти повече жертви които не са регистрирани от официалната статистика като загубили живота си заради епидемичната вълна. Кое е приемливото ниво жертви? Според теб щом не умират милиони значи няма проблем така ли? Ами не е така и хубаво че не всички хора разсъждават като теб.Не се състои само от тези страни света, но от развитите икономически срани такива с под 50% ваксинирани вече няма. Не малко от тях вече гонят 70 и 80% ваксинирани. Съответно тези страни си разрешиха вече проблема и икономиката им ще се изстреля още по-напред и това ще за сметка на развиващите се страни и на такива стани от източна Европа като нашата, която се прекарва сама защото голяма част от населението се мисли за по-хитро от колкото е .

    Коментиран от #39

  • 34 Ваксиниран1403

    2 10 Отговор

    До коментар #32 от "Рошко":

    Пълни глупости. Протести има защото наивници има навсякъде.Разликата е в това че там наивниците са малцинство затова се примат правилните действия и срещу тях протестират по няколко хиляди човека от десетки милиони. При нас наивните и хората с нерационално поведение са мнозинство. Ето това е причината нашата страна да е на този хал. За съжаление всички ще платим солено за това. Това ни е съдбата като общество явно. Заслужаваме си го. Заради това винаги сме били и винаги ще бъдем последни по всичко положително и първи по всичко негативно.

    Коментиран от #36, #37, #40

  • 35 Това е пълна лъжа

    2 2 Отговор

    До коментар #29 от "Ваксиниран1403":

    Данните за смъртността в Израел през август 2021 г. все още не са окончателни,
    но вече е много по -лошо в сравнение с предишните години:
    394 Напълно ваксинирани (2/3/оздравяли+1 доза)
    222 Неваксинирани
    15 Частично ваксинирани
    3800 Не са свързани с COVID
    (Общо 4431)

    Коментиран от #41

  • 36 Тъпанар

    7 2 Отговор

    До коментар #34 от "Ваксиниран1403":

    Нали си ваксиниран от как те е страх.
  • 37 Това е пълна лъжа

    1 0 Отговор

    До коментар #34 от "Ваксиниран1403":

    Израел изпревари всички останали страни по брой ваксинирани, като 78% от израелците, отговарящи на условията над 12 години, са ваксинирани.

    Но Израел има младо население, като много от тях са под допустимата възраст за ваксиниране, а около 1,1 милиона допустими израелци, до голяма степен на възраст между 12 и 20 години, са отказали да приемат дори една доза от ваксината.

    Това означава, че само 58% от цялото население на Израел е напълно ваксинирано.
  • 38 Тъпанар

    6 1 Отговор
    Нали си ваксиниран от какво те е страх.

    Коментиран от #42

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 Ваксиниран1403

    2 4 Отговор

    До коментар #35 от "Това е пълна лъжа":

    Кое е зле за целия месец които беше най-тежкия от тази вълна при тях имат 566 починали, а при нас дето сме на половината им като население имаме толкова починали седмица а изобщо не сме стигнали максимума на вълната си.

    Коментиран от #49

  • 42 Ваксиниран1403

    2 8 Отговор

    До коментар #38 от "Тъпанар":

    Страх ме е от икономическата криза и рецесията която си осигуриме чрез масовия отказ от ваксина. За огромно съжаление ще плащаме всички и ваксинираните и не ваксинираните и то с десетилетия.

    Коментиран от #43, #44, #45

  • 43 Сигурен ли си

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ваксиниран1403":

    че държави които са ваксинирани 80-90 процента ще е всичко наред .Няма да има забрани ,ограничения ,икономиката ще се възстанови бързо.

    Коментиран от #46

  • 44 Сигурен ли

    7 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ваксиниран1403":

    че кризата ще удари само БЪЛГАРИЯ и другите с малко ваксинирани държави.
  • 45 Не се страхувай

    6 2 Отговор

    До коментар #42 от "Ваксиниран1403":

    от икономическата криза тя ще е всички държави , по точно за обикновените хора,а това с ковида и ваксините е само оправдание .

    Коментиран от #47

  • 46 Ваксиниран1403

    2 5 Отговор

    До коментар #43 от "Сигурен ли си":

    Ако се реваксинират на всеки 6 месеца по 80-90% съм сигурен да. Те нямат проблем и отменят всички ограничения това вече е факт, а ние тепърва ще въвеждаме още и ще теглим още спасителни зами за помощи на бизнеси и т.н. Тези зами обаче ще трябва да се връщат нали. Това което човек сам си направи никои друг не може да му го направи.

    Коментиран от #52

  • 47 Ваксиниран1403

    1 5 Отговор

    До коментар #45 от "Не се страхувай":

    Не няма да е за всички държави, а само за част от тях.Развити страни се ваксинираха масово защото са “тъпи” и не разбират “достоверните” теории за ваксините. Същите тези които са “тъпи” скоро ще забравят за проблема и икономиката им ще се изстреля нагоре. За сметка на това ние и такива като нас “много хитри” ще се редим за спасителни заеми които ще ни отпускат “тъпите” при “перфектните” лихвени условия. Бъдещите поколения ще имат да изплащат много десетилетия тези заеми, но какво да се прави ние сме умните , а другите са тъпите.

    Коментиран от #48, #50, #54

  • 48 Това е пълна лъжа

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "Ваксиниран1403":

    Едно си баба знай едно си бай ...а промени флашката , и дай два аспирина , вакс
  • 49 Това е пълна лъжа

    1 2 Отговор

    До коментар #41 от "Ваксиниран1403":

    Ми у нас населението сте само дъртофели с диабет и глЮКОМа

    Коментиран от #55

  • 50 Мислиш постояно

    5 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ваксиниран1403":

    За ваксините .Да вземем държава като Белгия която е с доста процента ваксинирани мислиш ли че всичко ще е както преди .

    Коментиран от #61

  • 51 Това е пълна лъжа

    3 3 Отговор
    Нека си продават "ваксините" ,ваксините за ваксините ,и ваксините за ваксините на ваксините между себе си ,тъй и тъй ги "правят" у тях си. Същата глупост беше и с инхалаторите ,голям зор докат ги пробутат
  • 52 Ще махнат ограниченията ли?

    5 3 Отговор

    До коментар #46 от "Ваксиниран1403":

    СТО процента да са ваксинирани пак няма да махнат ограниченията .

    Коментиран от #56

  • 53 Докато има шашляваци да вярват

    4 3 Отговор
    Всички "експерти" по Ковид имат фирми за дистрибуция на ваксини ,или акции в производителите :
    През 2008 г. главният медицински съветник проф. Крис Уити прие 40 милиона долара от Бил Гейтс за контрол на обнародването на британските ваксини: и заяви, че „ваксините и лекарствата срещу COVID-19 ще трябва да бъдат въведени, преди мерките да бъдат отменени ...
  • 54 Лека нощ

    3 3 Отговор

    До коментар #47 от "Ваксиниран1403":

    И продължавай да агитираш тези ваксини ,икономическата криза ще удари всеки .Доста хора се прибраха по своите си държави и се прибират сега продават имотите си ,средно заможни хора ваксинирани с три дози .Има неща които знаят и имат информация за напред а вие плямпате че като се ваксинират икономическата криза няма да е толкова тежка.
  • 55 Ваксиниран1403

    2 1 Отговор

    До коментар #49 от "Това е пълна лъжа":

    Да бе сигурно това е причината. Виж каква средната продължителност на живота в Израел и каква е у нас.
  • 56 Ваксиниран1403

    3 4 Отговор

    До коментар #52 от "Ще махнат ограниченията ли?":

    Затова в някои от европейските страни минали 80% ваксинирани вече единствените мерки са маски в болничните заведения.

    Коментиран от #57

  • 57 Брюксел сърцето на ЕС

    4 3 Отговор

    До коментар #56 от "Ваксиниран1403":

    Ваксинирани пак с маски и ограничения.Газта се вдига с80процента да не говорим за хранителните продукти ,бензина,тока .А вие продължавайте да агитирате хората да се ваксинират.

    Коментиран от #58, #60

  • 58 Ваксиниран1403

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "Брюксел сърцето на ЕС":

    Да не би в да са пак в пълно затваряне както бяха миналата есен? Да не би учениците да учат пак дистанционно? Да не би на ресторантите да е забранено да работят? А ако не бяха ваксините дали щеше да е така? Разбира се че ще агитирам да се ваксинират. Ваксинацията е единственото смислено нещо което може да направи човек за да се предпази в определена степен себе си, а и да осигури много по-леко преминаване на обществото като цяло през епидемичните вълни. Това пряко се отразява на икономиката и така върху личното благополучие на всеки. Инфлацията тепърва ще се увеличава, но тя е по-малкия проблем, по-големия дълговата спирала в която ще влязат страни като нашата които нямат друго какво да направят.
  • 59 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 60 Според теб е добре явно освен

    2 3 Отговор

    До коментар #57 от "Брюксел сърцето на ЕС":

    икономическа да сме и в тежка здравна криза. И да се харчат луди пари за тестове и хиляди ковид болни в болниците. Ваксините без съмнение намаляват натиска върху здравната система. А щом е нужно да се носят и маски още известно време едва ли това е най-голямата беда. Ужасно е, че наближава моментът, в който пак ще измират хора пред болниците, защото няма да има къде да бъдат приети и ако легла има предостатъчно(макар и неравномерно разпределени) медицинският персонал е недостатъчен. В В болниците извън ковид отделенията медицинския персонал есъщо слабо ваксиниран, което го прави опасен за нековидболните, въпреки маските. Опасни за дори ваксинираните пациенти на множеството старчески домове са неваксинираните санитарки(50%от които са от ромски произход). Ваксините естествено не предпазват на 100%,но Израел е доказателство, че 3-та доза задължително трябва да се постави най-много 7 - 8 месеца след втората, за да няма рязък скок в броя на заразени и сред ваксинираните. При тези ваксинирани с Pfizer антителата намаляват значително 6 месеца след втора доза и явно е необходима бустерна зона. Някои мерки като маски на обществени места, в транспорт и т. н. явно ще трябва да останат и по-дълго, отколкото ни се иска. Но това е за предпочитане пред множество локдауни. И пред множество жертви.
  • 61 И да не е както преди, определено

    1 0 Отговор

    До коментар #50 от "Мислиш постояно":

    са доста по-добре от нас. А както преди скоро може и да не стане никъде. А може и въобще да не стане.
  • 62 Твоята информация е лъжа

    1 3 Отговор

    До коментар #14 от "Това е пълна лъжа":

    За последните два дни Израел има 1372 и 1002 заразени. При 9,3 милиона население. Ние имаме по 3000-3500.При доста по- малко население. Общо взето е ясно, че ваксина ще трябва да се поставя на всеки 6-7 месеца, за да няма скок на заразени след ваксинираните. При преболедували имунитетът е малко по-дълъг естествено, но въобще не е вечен. А преболедуването със сигурност за определен %от хора е последното нещо, което се случва в живота им. За други пък постковид симптомите продължават с месеци. За хора без противопоказания ваксините са възможност за по-леко прекарване на заразата, дори ако все пак се заразят.

    Коментиран от #63

  • 63 Стига де

    1 0 Отговор

    До коментар #62 от "Твоята информация е лъжа":

    има и търсачи на силни усещания - бънджи, дрифтене, селфи на ръба на скала, скок от Ниагара, катерене на Еверест, бъркане в устата на акула, и секви други адреналинки.
  • 64 Ами не

    0 0 Отговор

    До коментар #31 от "Ами сега":

    Индия в момента има 20% напълно ваксинирани, а 50 % от населението е с 1 игла. Поне това са официалните данни.
  • 65 77777777

    1 0 Отговор
    ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА-ХА.......! ОТ РУБРИКАТА: АКО ЩЕТЕ-ВЯРВАЙТЕ!