18 Октомври, 2021 18:45 9 224 14

Това са задължителните медицински прегледи за хората над 40

  • здраве-
  • прегледи-
  • 40 години-
  • здравни прегледи

Хроничното повишаване на кръвната захар е признак за диабет

Това са задължителните  медицински прегледи за хората над 40 - 1
Снимка: shutterstock

След 40-годишна възраст рискът от развитие на много патологии нараства. Затова редовните прегледи ще помогнат не само за откриване на заболявания, но и ще удължат живота ви с няколко години, като ги излекувате.

Ето ги и прегледите, които всеки човек на тази възраст трябва да премине.

Пълна кръвна картина:

С помощта на този анализ можете да идентифицирате много заболявания, включително анемия, левкемия и кръвни инфекции. Той също така предоставя данни за количеството на различните компоненти, съдържащи се в кръвта. Например червени кръвни клетки и хемоглобин, които носят кислород. Или тромбоцити, които осигуряват коагулация на кръвта и заздравяване на рани.

С готов анализ трябва да посетите лекар, който може да идентифицира проблеми и, ако е необходимо, да предпише лечение или друг преглед.

Също така трябва да се провери кръвната захар:

Хроничното повишаване на кръвната захар е признак за диабет. И може да доведе до инсулт, инфаркт и други сериозни последици. Ако нямате наличен проблем, правете си тест за кръвна захар на всеки три години.

Сърдечно-съдов преглед

Сърдечните заболявания често протичат без ясно изразени симптоми, така че, за да ги идентифицирате, трябва да преминете през серия от прегледи. Кръвното налягане трябва да се измерва поне веднъж месечно, тъй като високото такова е един от основните рискови фактори за сърдечно-съдови заболявания (инфаркт, инсулт).

С помощта на електрокардиограма могат да бъдат открити нарушения на сърдечния ритъм, стесняване на артериите и структурни сърдечни нарушения. Също така трябва да вземете анализ за холестерол веднъж на всеки пет години. Ако сте изложени на риск, тогава това трябва да се проверява на всеки една до две години.

Онкоцитологична намазка

Този анализ е само за жени. Той се взема за своевременно откриване на предракови промени във влагалището и шийката на матката. Експертите съветват да се направи такава проверка заедно с HPV анализ (човешки папилома вирус), тъй като това е основната причина за рак на шийката на матката.
Също така жените след 40 години трябва да се подлагат на мамография всяка година, за да открият навреме рака на гърдата, пише сайтът zdrave.to


Поставете оценка:
Оценка 4.2 от 12 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Рошко

    22 5 Отговор
    То хубо ама като да се прегледаш, като нищо ще ти чукнат един ковид, ей тъй за разнообразие
  • 2 И без тях можем

    15 4 Отговор
    Те едни доктори от кадърен по кадърен. И скромни , пари искат "малко" ама редовно.
  • 3 Такива

    12 0 Отговор
    Може, но трябва да ходите в различни лаборатории, защото някои я карат на автопилот и ако често сте ходили, ви връщат все едни данни, а после се оказва късно.
  • 4 Ковидарите

    20 3 Отговор
    Вече всичко е само ковид, докторите учат и "лекуват" само ковид и всеки починал е от ковид! Какви прегледи, какви 5 лв. само тестове и "зелени паспорти", светът изтрещя, а Ковидарите потриват мазни, алчни ръчички !
  • 5 Тома

    12 3 Отговор
    Само няма кой да ти ги даде че да отидеш на преглед.За това има хора без придружаващи болести умрели от ковид
  • 6 Бен Гън

    15 1 Отговор
    Моята кола,кога я вкарам в сервиза разните му там специалисти все ме убеждават че нещо хлопа или тропа а колата си върви тъй вече с години. Лекарите се принизиха вече до ниво автомонтьор. Да ме извинят автомонтьорите..
  • 7 ТаУмВзе

    1 1 Отговор
    Психо тест, как си оцелял след 40 няма! Бухахахах
  • 8 Оня

    6 1 Отговор
    В нашата система , за да направиш преглед трябва да си болен !?! Не може да отидеш на преглед без да има диагноза! Абсурдно но е факт ! Така действа схемата , която някои наричат здравна система, макар че нито е здравна , нито система! И после същите ми казват , че трябвало да слушам "докторите" ...мерси , по-добре да слушам циганките дето метат улиците...

    Коментиран от #9, #12

  • 9 Миролюб Бенатов

    2 7 Отговор

    До коментар #8 от "Оня":

    Аз затова избрах ваксината , за да нямам вземане-даване с некадърниците в бели престилки ! А пък туземците дето не са ваксинирани да се оправят.
  • 10 В приложението на БЧК има за симптоми

    1 0 Отговор
    на Хипогликемия А за симптоми на Хипергликемия няма На оцелелите чеСтитоТо
  • 11 Кристина

    0 0 Отговор
    Някой има ли желаещ да ме прегледа с инструмента?
  • 12 Профилактични прегледи ти се

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Оня":

    пилагат. Никое GP няма да ти откаже веднъж годишно ПКК, с изследване на кръвна захар, холестерол и чернодробни ензими. А и куп лаборатории предлагат подобни пакети изследвания със солидни остъпки в ГРАБО. За 15-20 лева можеш да си ги направиш и без посещение при личен лекар.Много хора дават толкова за 3-4 кутии цигари, а за изследване им се свидят.

    Коментиран от #13

  • 13 Полагат, а не "пилагат" естествено съм

    0 0 Отговор

    До коментар #12 от "Профилактични прегледи ти се":

    искал да кажа.
  • 14 Чудомир

    1 0 Отговор
    Истината е, че нашата държава Борисов и предходните управляващи некадърност я превърнаха в бандитска и мафиотска територия.Докторите не са виновни, а само се възползва а от мътните води и упражниха своята алчност!