21 Октомври, 2021 18:28 4 353 5

4 витамина и минерала – безценни за хора над 50 г

  • здраве-
  • витамини-
  • 50 години-
  • възраст

Витамин D заедно с калций укрепва костите

4 витамина и минерала – безценни за хора над 50 г - 1
Снимка: shutterstock

Още една добавка се разглежда като евентуално полезна за възрастните – това е витамин D, който заедно с калция укрепва костите.

Следва препоръка за друга добавка, предложена от експертите. Това е витамин В6, който е необходим за „образуването на червени кръвни телца”.

И още една хранителна добавка, която може да ви е само от полза – става дума за витамин В12, който помага да се поддържа нервната система и нивото на еритроцитите. Тя се препоръчва, защото след определена възраст този витамин се усвоява трудно или въобще не се поема от тялото.

Жените над 50 г. имат нужда от 1200 мг калций на ден, мъжете – 1000 мг, а след 70 г. – до 1200 мг. Двата пола се нуждаят от 2,4 мг витамин В12 всеки ден; хората от 51 до 70 години имат нужда от 600 МЕ витамин D всеки ден, а след 70 г. нивото на този витамин трябва да се увеличава до 800 МЕ на ден, пише сайтът Zdrave.to.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Вчерашен

    18 1 Отговор
    Миленке, консолидирай мнение с колежката си Венелинка, която вчера в 11.48ч пусна статия със заглавие: "Щатски учен: " Два популярни витамина водят до рак"– да уточня за тези, които не са прочели– конкретно до рак на белия дроб. Та вижте двечките да се разберете. А вие, които четете– хранете се както ви харесва и според сезона, а най–важно– изобщо не им се връзвайте на статиите!
  • 2 moiraine

    12 0 Отговор
    В6 и В12 са полезни, ама във вчерашната статия пише, че предозирането им води до рак, така че по-кротко с витамините.

    Коментиран от #4

  • 3 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 0 Отговор
    Човек не е безпомощен ползвател на медицински услуги. Срещу вирус който нито го виждаш, нито има ваксина най-доброто противодействие е естествения имунитет..."Рече Бог: да сътворим човек по Наш образ, (и) по Наше подобие" (Бит. 1:26).
    Човешкият организъм е една сложна система с големи възможности за саморегулиране, но за беда, ние непрекъснато нарушаваме баланса като боготворим докторите и се осланяме на фармацевтичната промишленост на която всъщност сме крайното звено.

    Коментиран от #5

  • 4 ФОН40

    1 1 Отговор

    До коментар #2 от "moiraine":

    То в днешно време всичко води до рак дори въздухът в големите наши градове. Пренаситен е със стари автомобили с неработещи или липсваши каталитични преобразуватели. Фините прахови частици, които излизат непоследствено от ауспусите на тези автомобили е силно канцерогенен!
  • 5 Иван4о

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Молитвата на аптекаря: Дай боже вируси!