22 Октомври, 2021 15:24 5 112 4

Бабини лекове срещу ечемик на окото

  • око-
  • здраве-
  • бабини лекове-
  • ечемин-
  • възпаление-
  • инфекция-
  • ечемик на окото-
  • клепачи

Ечемикът отзвучава от само себе си обикновено за седмица или две

Бабини лекове срещу ечемик на окото - 1
Снимка: shutterstock

Ечемикът е вид остро възпаление на очите, което обхваща вътрешната или външната повърхност на горния или долния клепач. Клепачите ни имат много мастни жлези, особено около миглите. Мъртви клетки, мръсотия или натрупване на мастен секрет може да запуши тези малки жлезички. Когато мастната жлеза се запуши в нея е възможно да се размножат бактерии и това да доведе до поява на ечемик.

Обикновено се появява внезапно: вчера го е нямало, а на сутринта се събуждаме с дразнещо възпаление.

Не се притеснявайте за това дали можете да го предадете на партньора си или на други хора, с които общувате. Ечемикът е много слабо заразен. Самата му локация изключва случайно докосване и предаване на инфекцията по контактен път.

Важно е единствено да не търкате очите си, дори да ви сърби, да не го пипате с мръсни ръце, да не носите контактни лещи и да не слагате козметика върху окото, на което той се е появил.
За щастие, ечемикът може да бъде преодолян със средства, които се намират във всеки дом.

Вижте няколко бабини лека срещу ечемик на окото:

Вода

Една от особено важните стъпки в лекуването на ечемик на окото е да поддържате очите си исти. Измивайте очите си поне 4-5 пъти дневно с чиста вода. Това ще намали нарастването на инфекцията и ще подпомогне лечението.

Топъл компрес

Прилагането на топъл компрес върху засегнатото място на клепача е едно от най-лесните и ефективни средства. Топлината увеличава кръвната циркулация и ускорява отпушването и оттичането на гнойната колекция. Освен това, ще намали симптомите като болка и подуване.

Вземете чиста кърпа и я накиснете в топла вода. Изстискайте излишната вода и наложете кърпата върху засегнатото око в продължение на 5 минути. Повтаряйте 4-5 пъти на ден, докато не настъпи отваряне на ечемика. Избършете отделената гной с помощта на чиста кърпа или памучен тампон, като избърсвате в посока отвътре-навън. Прилагайте топлия компрес докато изтичането на гной напълно спре.

Семена от кориандър

Предпочитанието към лековитите семенца е обусловено от противовъзпалителните свойства, които притежава подправката. Към чаша вода се добавя една лъжичка семена и течността се слага на котлона да заври. След отстраняването ѝ от огъня се изчаква няколко минути да изстине.

Получената отвара се филтрира през тензух и се използва за промивки на засегнатия участък (3-4 пъти за деня).

Магданоз

Активните съставки на тази билка биха могли да ви помогнат да детоксикирате бактериите и гнойта. За целта запарете листата на магданоза във вряща вода и нанесете получената охладена течност върху болното си око.

Лайка

Използвайте пакетчета чай, накиснати за няколко минути в топла вода, които да наложите върху клепачите си.

Ако сте решили да приготвите сами лековитата отвара, имайте предвид, че трябва да я филтрирате добре, тъй като остават тичинки от лайката, които е възможно да предизвикат дразнене в чувствителната лигавица на окото.

Пакетче чай

Поставете пакетче чай в чаша вряща вода. Оставете да поври няколко минути, след което го извадете от чашата и оставете да се охлади. Билковият чай помага за отстраняване на гнойното съдържание и намалява инфекцията.

Зелен чай

Зеленият чай притежава естествени противовъзпалителни съставки, които могат да помогнат за намаляване на болката и възпалението. Също така, таниновата киселина в него спомага за предотвратяване на допълнително инфектиране.

Алое вера

Растението има успокояващи антибактериални и противовъзпалителни свойства. Втрийте сока, изтичащ от листото, върху заразения клепач. Оставете го да престои за 20 минути, след което измийте зоната около очите с хладка вода.

Повторете това лекарство няколко пъти дневно в продължение на пет дни.

Картофи

Благодарение на своите стягащи свойства, картофите помагат за свиване на тъканите и намаляване на раздразнението при ечемик на окото.

Увийте в тензух един среден картоф, който предварително сте настъргали. Наложете засегнатия участък пет-десет минути с този компрес.

Яйчен белтък

Поставете белтъка от едно яйце в памучен плат, завийте го добре, така че, да не изтече и наложете върху засегнатия клепач.

Хляб и мляко

Вземете една филийка чист, пресен хляб, напоете я с топло прясно мляко и го поставете върху засегнатото око. Това ще ускори спукването на ечемика и отстраняване на гнойното съдържание. Отстранявайте гнойта внимателно, с помощта на чист памучен тампон или марля, като го движите в посока от вътрешния ъгъл на окото към външния, за да предотвратите разнасяне на инфекцията към други очни структури.


Поставете оценка:
Оценка 4.3 от 6 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Мечо грозде

    0 1 Отговор
    Срещу ечемика на окото помага само кокоши трън.
  • 2 Един Човек

    0 0 Отговор
    Кислородна вода разредена на 1,5 процента работи перфектно. Правил съм го няколко пъти..., минава за ден.
  • 3 един от многото

    3 0 Отговор
    Кърма от първескиня помага най много според Чудомир!
  • 4 ms 7779

    0 0 Отговор
    Злато.Натъпкваш върха на ечемика с ръба на пръстена си.При мен винаги помага.