Last news in Fakti

23 Октомври, 2021 13:09 3 390 2

Какво знаем за инсулта и каква е превенцията- отговарят специалистите

  • инсулт-
  • превенция-
  • отговарят-
  • специалистите

От изключителна важност е разпознаването на симптомите и предприемането на бързи действия, съветва д-р Михаел Цалта- Младенов

Какво знаем за инсулта и каква е превенцията- отговарят специалистите  - 1
Снимка: Facebook

Ежегодно се провежда информационна кампания относно симптомите и лечението на инсулта, а на 29 октомври се отбелязва Международният ден за борба с инсулта. Хората, ангажирани важната информация да стигне до повече граждани, са екип от МУ-Варна, заедно с невролози и специалисти по обществено здраве-проф. д-р Силва Андонова, д-р Михаел Цалта- Младенов, д-р Димитринка Росенова, доц. д-р Клара Докова, доц. Наталия Ушева и гл. ас. Вержиния Атанасова.

От изключителна важност е разпознаването на симптомите на инсулта и предприемането на бързи действия, които да предотвратят тежка инвалидизация и спасят живота на пострадалия. При инсулт „времето е мозък“ и всяка минута е безценна. Това написа в социалната мрежа и д-р Михаел Цалта- Младенов, един от специалистите, ангажирани в борбата срещу инсултите.
На страницата си във Фейсбук медикът е постнал и анкета за информираност за инсулта: https://forms.gle/tuXyp6V22uJ412bY9
След попълване на въпросника всеки ще получи възможност да свали безплатното приложение StrokeRiskometer на български език и да го ползва или го покажете на свой близък. Чрез приложението гражданите ще имат допълнителна информация за рисковите фактори за инсулта, ще могат да оценят своя риск. Ще получат препоръки за това как да го намалят и да го контролират.


Поставете оценка:
Оценка 2.4 от 13 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бабаидядо

    4 1 Отговор
    Не допускайте високо кръвно и вземайте препарати за добро мозъчно кръвообращение. Например, Кавентон, - класика в жанра и изпитано от десетки години лекарство. Добро е за профилактика и за след инсулт.
    Но двете неща са най-важни - овладяно кръвно налягане в нормата и добро кръвообращене на мозъка, осигурено с лекарства. Има и билки, но са слабички.
  • 2 България

    7 1 Отговор
    България е на първо място в Европа по умрели българи от инфаркт и инсулт.