24 Октомври, 2021 11:34 1 730 33

Проф. Денков: Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас

  • николай денков-
  • безопасност-
  • училища-
  • няма как-
  • върнем-
  • децата-
  • в клас

Част от учителите продължават да не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест, смята образователният министър 

Проф. Денков: Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас - 1
Снимка: БГНЕС

"След стартиране на учебната година заболеваемостта сред учениците се е увеличила два пъти. През последната седмица имаме до 500 деца на ден, които се разболяват от Covid-19. Това създава риск от хоспитализация и от по-тежки случаи... От две седмици вървим към критична ситуация, която изисква преминаване към онлайн обучение. Заболеваемостта тръгна рязко нагоре и МОН трябваше да реагира много бързо". Това каза пред БНР министърът на образованието проф. Николай Денков. Той посочи, че 36% от учителите са ваксинирани, а около 20% вече са преболедували.

"Докато не осигурим безопасност в училищата, няма как да върнем децата в клас... Част от учителите продължават да не разбират, че зелен сертификат не означава непременно ваксиниран. Сертификатът включва също или да си преболедувал, или редовно да си правиш тест... Част от проблема, който трябва да решим, е, че няма как да продължаваме по същия начин без тестване на децата, без филтър на входа на училището. Или ние създаваме филтър, при който училището е безопасно място, или децата ще бъдат онлайн, докато не спадне общата заболеваемост". В предаването "Неделя 150" министър Денков допълни, че зеленият сертификат е по-щадяща мярка и е въведен по примера на страни в Европа, в които при високи нива на ваксинация всичко като ограничение отпада.

"Свободата идва с ваксинирането, а не с това да си правим каквото си искаме и да чакаме пандемията да ни подмине. Е, няма да ни подмине... Обществото трябва да осъзнае, че се намираме в криза, предизвикана от епидемията. Тази криза изисква непопулярни мерки. Правителството се опитва да дефинира приемливите за обществото непопулярни мерки. Единствената непопулярна мярка, която все още ни предпазва от пълен локдаун, който също е възможен, това е зеленият сертификат".


Поставете оценка:
Оценка 2.2 от 17 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Аритметика

    48 4 Отговор
    При над 80 % ваксинирани Великобритания отчете 52 009 нови случая на COVID-19 в четвъртък 22.10.2021 г. , което е рекорд от 17 юли насам. 115 са смъртните случаи за денонощието, според правителствените данни, цитирани от "Ройтерс". У нас при 20 % ваксинирани и при 7 млн. население на 22 октомври имаме близо 5000 заболели от Ковид 19. Какво става тука, бе ? Населението на Британия е 9 пъти повече от нашето, а заболеваемостта у нас пропорционално е по-малка от британската. Нямам нищо против ваксинирането, напротив – за него съм. Но нека хабилитираните лица, които се появиха тази сутрин по телевизиите да не дрънкат глупости, да се научат да смятат. Такова поведение не помага на процеса на ваксинация.

    Коментиран от #20, #26

  • 2 Продай България

    45 8 Отговор
    Пропаганда на продажниците Серос плаща сатанисти
  • 3 Румен

    49 8 Отговор
    С ваксината трепете хората. Децата няма да получат добро образование. Ваще деца в чужбина не учат онлайн.Затваряте заведения , молове и др. центрове за почивка . Еми редно е народа да ви пребие, и повече да няма такива мисирки кат вас
  • 4 БГ светлина

    20 19 Отговор
    Няма как да се осигури сигурност в училищата. Учениците са насилствено натикани присъствено в стаи по над 20 деца. Освен това има кабинетна система и потоците се смесват. До училищата много ученици пътуват в претъпкан обществен транспорт. Децата не са ваксинирани и не трябва да екперементират с тях
    По-скоро трябва всички училища да се затворят за дистанционно. Здравето и живота са най-важните
  • 5 плюс минус

    21 2 Отговор
    Опасността идва от незнанието и некомпетентността на медицината, от управляващите вчера днес и недай Боже, утре, от алчността и некадърността, от неспазване на Хипократовата клетва, от липсата на проверена от специалисти разяснителна кампания, от НОЩ, които всяка сутрин травмираха психически хората с апокалиптични картини.....
    Абе, парите им са майката!
    Горките дечица!

    Коментиран от #15

  • 6 Мунчо и компания

    16 5 Отговор
    некадърници да се махат!
  • 7 Радевизми

    25 3 Отговор
    Този с цепеница трябва да го налагат, не с дръжка от знаме!
  • 8 Да затворят

    17 6 Отговор
    Всичко освен хранителните магазини и аптеки, а на другите да им дават заплатите докато трае локдауна! На хората които остават да работят по магазините и аптеките да им се дават допълнителни пари!

    Коментиран от #9, #13

  • 9 Хахааа

    18 2 Отговор

    До коментар #8 от "Да затворят":

    Ами да теглят нови заеми за да дават на някой да си стои в къщи ли? И отде при 2 милиона и 200 хиляди пенсионери, един милион лица до 18 години и 500 хиляди безработни и остават 2 милиона работещи и те да стоят в къщи и да им дават пари...А откъде приходи в НОИ за пенсии и обещетения за безработни ?

    Коментиран от #11

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Като искат

    10 2 Отговор

    До коментар #9 от "Хахааа":

    Да затваря ще намерят! Сега тези които не искат да се ваксинират и изгубят работата си отидат на борсата пак ще дават пари!
  • 12 Радева Диктатурата Анти хуманист

    8 6 Отговор
    РАДЕВ безбожник една година управляваш срути България докара Кризи всякакви Гешев те очаква некадърник и твоите служебни превратаджии Ще бъдете изгонени с камъни
  • 13 Медицинско

    25 6 Отговор

    До коментар #8 от "Да затворят":

    Колко пъти и на колко места трябва да пробваме една и съща глупост, докато дeбилитe разберете, че Мангъров е прав? В човешката история няма открит друг способ!

    Коментиран от #17

  • 14 Радева Диктатурата Анти хуманист

    4 7 Отговор
    РАДЕВ безбожник една година управляваш срути България докара Кризи всякакви Гешев те очаква некадърник и твоите служебни превратаджии Ще бъдете изгонени с камъни
  • 15 Стига с този НОЩ. Не функционира от

    4 5 Отговор

    До коментар #5 от "плюс минус":

    безкрайно много време, а въобще не сме цъфнали и вързали. Не ви ли писна само да плюете срещу всеки, който се опитва да ви спаси животеца.
  • 16 Радева Диктатурата Анти хуманист

    2 6 Отговор
    РАДЕВ безбожник една година управляваш срути България докара Кризи всякакви Гешев те очаква некадърник и твоите служебни превратаджии Ще бъдете изгонени с камъни
  • 17 Хей, стига си давал този Мангъров

    6 10 Отговор

    До коментар #13 от "Медицинско":

    за пример. Ако по-малко го бяхте слушали щяхме да сме по-добре със сигурност.

    Коментиран от #19

  • 18 Дани

    8 0 Отговор
    Професоре,простено да ти е .И ти ,като нас не си наясно какво се случва.ДЛЪЖНИ СМЕ ДА СИ ОПАЗИМ ДЕЦАТА.
  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Барбаганю

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Аритметика":

    Ганю винаги е бил тъмен балкански субект и изчезващ вид мързелив и невеж завистлив отмъстителен сметкаджия и обича да гледа в канчето на другия все някой друг му е виновен най общо казано сме лоши хора не ставаме глупав и ограничен народ ганю е най работлив но винаги е недооценен.
  • 21 İdiot

    5 2 Отговор
    Млъкве глупак
  • 22 до номер 15

    16 1 Отговор
    На НОЩ остава во веки веков вината, че наплашиха и травмираха хората по един чудовищен и нехуманен начин. Защо прокуратурата още спи?

    Коментиран от #30

  • 23 Васил

    2 3 Отговор
    Мерките ви закъсняха с поне два месеца повтаряте същите грешки като на Бойко и нямаше да си играем сега на отваряне и затваряне. Това е най слабото служебно правителство от доста години на сам.
  • 24 Jacques Yves Moineau

    7 3 Отговор
    Продажници! Обричате децата ни!
  • 25 Този кабинетен

    12 1 Отговор
    плъх е слуга на глобалистите - сатанисти.
    "Свободата идва с ваксинирането"!!!!!!!
    Ще те запомним и един ден ще си платиш.
  • 26 В Англия имат правени по над 4 милиона

    2 1 Отговор

    До коментар #1 от "Аритметика":

    теста на милион население. Най-много тестове се правят там ежедневно. Затова и се откриват доста заразени. Там отдавна не спазват мерки, мачовете са с публика, а студенти и ученици учат редовно. Затова имат и толкова много заразени. Да не говорим, че част от тях са ваксинирани много отдавна и то с Астра Зенека, която въобще не е особено ефективна спрямо Делта варианта. В Англия имат умрели, колкото в България на дневна база, а са поне 10 пъти повече като население. Значи е вярно, че ваксината поне от тежък ковид и смърт явно предпазва.Иначе при по-малко уж на брой заразени в Русия имат по над 1000 умрели всеки ден. Ама там ваксинираните са малко. А при нас е много по-зле отколкото в Англия и Русия. При 6,5 милиона неселение среднодневно имаме вече по над 100 починали на седмична база. Събота и неделя се отчитат по-малко, но за първия работен ден от седмицата бяха над 200 умрели. Във вторник едва ли ще са по-малко пак. Естествено че трябва да се контролира броят на заразените. Преди няколко часа се чух с позната, която е във Инфекциозна болница във Варнацс ковид. Цялата им фамилия е с положителни PCR тестове и симптоми. Предполагат, че децата са го донесли в къщи вируса. Едното е в 5и клас, а другото в предучилищна група. На тях им се е разминало с няколко дни температура, хрема, главоболие и разстройство, но баба им на 52 е в болница. Прабабата, майката, дядото всички са със симптоми и потвърден ковид с PCR тест, но се лекуват в къщи. Дори чичото на децата
  • 27 ЕДна

    4 4 Отговор
    Няма да си министър скоро, така че - сбогом!
  • 28 ОФИСЕН ПЛАНКТОН

    0 1 Отговор

    До коментар #10 от "офисен пасив":

    Е НЕМА ЧЕ ЧЕКАШ ЗЕЛЕНИО ШПРИЦ💉💉
  • 29 БАБА ИМ НА 52 години👍👍👍

    1 0 Отговор
    ЛИЛИ ЛИЛИ 🎤🎤ТИ СИ В ДРУГО ИЗМЕРЕНИЕ ,ИЗПЕЙ НИ КАК Е И КОГА ЩЕ СЕ ОТЪРВЕМЕ ОТ (........)😱

    Коментиран от #31

  • 30 Травмирали са - друг път. Ако бяхте

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "до номер 15":

    много уплашени щяхте да сте до 1 ваксинирани. Хайде стига опорки а ла Балабанов(7/8 и ИТН) и Мая Манолова от "Мутри вън", които се прекръстиха на "Ние идваме". Те ли ви кихат да припомняте истории от "Хиляда и една НОЩ". Че нещо едните ги грози да не влязат в парламента, а другите уж бяха първи, а тотално о к е н з а х а всичко. Отдавна Мутафчийски не се показва на екран, а вие още ми се правите на стресирани. Аман от глупаци.
  • 31 Не е ромка, глу пако. Просто е родила

    0 0 Отговор

    До коментар #29 от "БАБА ИМ НА 52 години👍👍👍":

    дъщеря си на 19,а тя своята на 21.Трябва всички да раждат първо дете на 35 ли? И не живеят в един апартамент всички, а в два съседни. Бабата работи на смени:2 дни работи, два почива и често внуците остават при нея.А в друго измерение най-вероятно си ти. Ама нищо не държа да ми казваш. Защото пак ще е тъпо, каквото и да кажеш.
  • 32 Анонимен

    1 1 Отговор
    Учебната година трябваше да започне с месец по-късно, в началото ако бяха онлайн, нямаше да стигаме изобщо до такива нива на заболеваемост. Денков не трябваше да се влияе от някакви"протестъри" със съмнителни цели. А докато не се нормализират нещата, поне децата над 12г. да учат само на ДО, но нека часовете не са намалени, както беше миналата година. При най-големите, дори и тестове след време да се реши да правят, те ползват градски транспорт ежедневно и пак няма да са защитени. ДО е най-доброто при тази ситуация, дори се стараеха и учеха повече!
  • 33 Този коментар е премахнат от модератор.